pontosnews.gr
Κυριακή, 16/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτσάχ: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συνομιλίες, δεν υπήρξε τελική συμφωνία

Εγγυήσεις ασφαλείας ζητούν οι Αρμένιοι – Προβληματίζει η «αμέριστη συμπαράσταση» Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

21/09/2023 - 4:13μμ
Ο Νταβίτ Μελκουμιάν (κέντρο, με πλάτη στην κάμερα) και ο Αρέγκ Αβαγκιάν (αριστερά, μπροστά), βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον Ραμίν Μαμεντόφ (κέντρο, πίσω), υπεύθυνο για τις επαφές με τους Αρμένιους κατοίκους του θύλακα (φωτ.: EPA/Roman Ismayilov)

Ο Νταβίτ Μελκουμιάν (κέντρο, με πλάτη στην κάμερα) και ο Αρέγκ Αβαγκιάν (αριστερά, μπροστά), βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον Ραμίν Μαμεντόφ (κέντρο, πίσω), υπεύθυνο για τις επαφές με τους Αρμένιους κατοίκους του θύλακα (φωτ.: EPA/Roman Ismayilov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης στην πόλη Γέβλαχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους από το Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας αυτής περιφέρειας στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα πρέπει ακόμη να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.

Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», δήλωσε στο Reuters πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από τη Ρωσία, τη Δύση και την Αρμενία.

«Έχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν.

Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες από το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.

Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε πως ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει και άρα θα χρειαστούν πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας.

«Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας. Αυτό πρέπει να επιλυθεί. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας, το καταλαβαίνετε αυτό, Reuters; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

Ο Μπαμπαγιάν επέπληξε τη διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν.

«Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η προέλευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως «μια εθνοκάθαρση» βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.

«Συγγνώμη» Αλίγεφ στον Πούτιν

Στο μεταξύ ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια αυτή.

Οι Ρώσοι ειρηνευτές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά ενώ απομακρυνόταν από ένα παρατηρητήριο, όπως ανέφερε η Ρωσία.

Τουρκική υποστήριξη

Ένα θέμα που προκαλεί επιπλέον δυσαρέσκεια στην αρμενική πλευρά, είναι η αυξανόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης πως ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών αρχών, είπε ο εκπρόσωπος.

Πασινιάν: Ο δρόμος για την ειρήνη δεν είναι εύκολος

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε σήμερα τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αρτσάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Αρτσάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γονείς και συγγενείς των 63 θυμάτων της φωτιάς διαδηλώνουν στο κέντρο των Σκοπίων, ενόψει της δίκης που αρχίζει την Τετάρτη (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες διαδήλωσαν στα Σκόπια για τους νεκρούς του Κότσανι – «Δεν ζητάμε έλεος, αλλά αλήθεια και δικαιοσύνη»

15/11/2025 - 7:04μμ
Αστυνομικοί και μέλη σωστικών συνεργείων το απόγευμα της Παρασκευής στο σημείο του δυστυχήματος (φωτ.: EPA/Henrik Montgomery/TT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: «Δυστύχημα» η φονική πρόσκρουση του λεωφορείου στη στάση

15/11/2025 - 5:52μμ
(Φωτ.: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προχωρά σε αγωγή κατά του BBC, παρά τη συγγνώμη του βρετανικού δικτύου

15/11/2025 - 3:39μμ
Εκτόξευση πυραύλου Neptune (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία πλήττει την «καρδιά» της Ρωσίας, το πετρέλαιο – Πύραυλοι Neptune στο Νοβοροσίσκ

15/11/2025 - 11:22πμ
Αριστερά ο εισαγγελέας Πιτ Σκανδαλάκης και δεξιά ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Συμβούλιο Εισαγγελέων της Τζόρτζια/ΕΡΑ/Aaron Schwartz POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομογενής εισαγγελέας εναντίον του Ντ. Τραμπ για την παράνομη απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2020

14/11/2025 - 11:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 58 αγελάδες πέθαναν πάνω σε πλοίο και πάνω από 140 γέννησαν εν πλω – Κινδυνεύουν να πεθάνουν τα μοσχαράκια

14/11/2025 - 10:59μμ
Αστυνομικοί της Σήμανσης εξετάζουν το σημείο του δυστυχήματος σε κεντρικό δρόμο της Στοκχόλμης (φωτ.: EPA/Claudio Bresciani/ΤΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Στοκχόλμη: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την πτώση του λεωφορείου σε στάση

14/11/2025 - 10:28μμ
Ζωή στα ερείπια συνοικίας στην Πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Όσο το σχέδιο Τραμπ καθυστερεί, τόσο η Χαμάς εδραιώνεται

14/11/2025 - 8:10μμ
Διακρίνεται το λεωφορείο που έπεσε πάνω στη στάση (φωτ.: Χ / 
Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Στοκχόλμη: Λεωφορείο έπεσε σε στάση – Νεκροί και τραυματίες

14/11/2025 - 5:56μμ
(Φωτ.: Χ/Open News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Κροατία – Νεκρός ο πιλότος

14/11/2025 - 12:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Εγκληματική οργάνωση εξαπατούσε πολίτες και διέπραττε κλοπές σε όλη την Ελλάδα – 45 συλλήψεις σε Αττική και Κορινθία

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Τα νιάτα της Εθνικής φρέναραν τη Σκωτία

49 λεπτά πριν
Καμαρωτές-καμαρωτές οι χήνες περπατούν σε δρόμο της Καστοριάς (πηγή: facebook.com/Alpha947/reels/)

Καστοριά: Όταν οι χήνες καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και κλέβουν την παράσταση

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας (φωτ.: ΔΕΘ-Helexpo)

ΔΕΘ-Helexpo: Σε τουριστική έκθεση στη Σμύρνη θα «ταξιδέψει» τον Δεκέμβριο η Philoxenia

2 ώρες πριν
Άποψη της Μεγάλης του Γένους Σχολής (πηγή: facebook.com/filoimgsx)

Η «Σπαρτιάτισσα» πρωταγωνιστεί σε εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

3 ώρες πριν
Από αριστερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Οκτώβριο του 2024 στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Αθήνα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε κέντρο, Φιλοθέη και Χαλάνδρι λόγω της επίσκεψης του Β. Ζελένσκι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign