pontosnews.gr
Κυριακή, 29/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρτσάχ: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συνομιλίες, δεν υπήρξε τελική συμφωνία

Εγγυήσεις ασφαλείας ζητούν οι Αρμένιοι – Προβληματίζει η «αμέριστη συμπαράσταση» Ερντογάν στο Αζερμπαϊτζάν

21/09/2023 - 4:13μμ
Ο Νταβίτ Μελκουμιάν (κέντρο, με πλάτη στην κάμερα) και ο Αρέγκ Αβαγκιάν (αριστερά, μπροστά), βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον Ραμίν Μαμεντόφ (κέντρο, πίσω), υπεύθυνο για τις επαφές με τους Αρμένιους κατοίκους του θύλακα (φωτ.: EPA/Roman Ismayilov)

Ο Νταβίτ Μελκουμιάν (κέντρο, με πλάτη στην κάμερα) και ο Αρέγκ Αβαγκιάν (αριστερά, μπροστά), βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του Αρτσάχ, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν με επικεφαλής τον Ραμίν Μαμεντόφ (κέντρο, πίσω), υπεύθυνο για τις επαφές με τους Αρμένιους κατοίκους του θύλακα (φωτ.: EPA/Roman Ismayilov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης στην πόλη Γέβλαχ οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους από το Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά) για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας αυτής περιφέρειας στο Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως είναι δύσκολο να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων, θα πρέπει ακόμη να τύχουν επεξεργασίας, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.

Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, του προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ», δήλωσε στο Reuters πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από τη Ρωσία, τη Δύση και την Αρμενία.

«Έχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν.

Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες από το Αζερμπαϊτζάν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.

Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε πως ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει και άρα θα χρειαστούν πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας.

«Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας. Αυτό πρέπει να επιλυθεί. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας, το καταλαβαίνετε αυτό, Reuters; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

Ο Μπαμπαγιάν επέπληξε τη διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν.

«Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, οι Αρμένιοι του Αρτσάχ δήλωσαν σήμερα, Πέμπτη, ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η προέλευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως «μια εθνοκάθαρση» βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.

«Συγγνώμη» Αλίγεφ στον Πούτιν

Στο μεταξύ ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών μελών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια αυτή.

Οι Ρώσοι ειρηνευτές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά ενώ απομακρυνόταν από ένα παρατηρητήριο, όπως ανέφερε η Ρωσία.

Τουρκική υποστήριξη

Ένα θέμα που προκαλεί επιπλέον δυσαρέσκεια στην αρμενική πλευρά, είναι η αυξανόμενη υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε «την αμέριστη υποστήριξη» της Άγκυρας προς το Μπακού στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος του έδωσε «πληροφορίες» αναφορικά με την «τρέχουσα κατάσταση», ανακοινώθηκε από την τουρκική προεδρία.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης πως ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών αρχών, είπε ο εκπρόσωπος.

Πασινιάν: Ο δρόμος για την ειρήνη δεν είναι εύκολος

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε σήμερα τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αρτσάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Αρτσάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στο Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA/ ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανές «μπλόκο» στον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων– Του απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πανάγιο Τάφο

29/03/2026 - 5:08μμ
Ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ (φωτ. αρχείου: EPA/ WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν χερσαία επίθεση ενώ δημόσια στέλνουν μηνύματα διαλόγου

29/03/2026 - 1:36μμ
Ιρανή δημοσιογράφος σε κατεστραμμένο οίκημα στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Απειλές για τα αμερικανικά πανεπιστήμια στη Μέση Ανατολή – Εξαντλούνται τα αποθέματα του Ισραήλ

29/03/2026 - 10:56πμ
Ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο (δεύτερος από δεξιά) κρατά πανό στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Νέας Υόρκης (φωτ.:  EPA/Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 3.000 διαδηλώσεις σε μία ημέρα κατά του Τραμπ – Ντε Νίρο και Σπρίνγκστιν μπροστάρηδες στις πορείες

29/03/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πύραυλοι, στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και κοινωνικές αντιδράσεις εν μέσω πολέμου Ισραήλ–Ιράν

28/03/2026 - 11:53μμ
Στρατιώτης των Χούθι πίσω από το πολυβόλο του κατά τη διάρκεια περιπολίας σε συγκέντρωση αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: 
EPA/ YAHYA ARHAB)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρώτη επίθεση των Χούθι κατά του Ισραήλ

28/03/2026 - 1:13μμ
Η οροφή κτηρίου κατοικιών στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, που δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα από το Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα η σύρραξη – Στο «κόκκινο» η παγκόσμια οικονομία

28/03/2026 - 9:04πμ
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

27/03/2026 - 10:55μμ
Δορυφορική εικόνα του νησιού Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:QeshmIsland_NASA.jpg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τα στρατηγικής αξίας νησιά στον Κόλπο – Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ αποτελούν δυνητικούς στόχους

27/03/2026 - 7:59μμ
Κούτες και ένας εκτυπωτής μεταφέρονται έξω από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Τσαπάκουα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν (φωτ.:  EPA/OLGA FEDOROVA)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θύματα κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

27/03/2026 - 2:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ιταλός καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, στο Λατινικό Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων (φωτ. αρχείου: EPA/ ATEF SAFADI)

Πρωτοφανές «μπλόκο» στον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων– Του απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πανάγιο Τάφο

22 λεπτά πριν

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου προειδοποιούν για το γλέντι που ετοιμάζουν: «Όποιος λείψει… θα το μετανιώσει!»

49 λεπτά πριν
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

1 ώρα πριν
Ο Πάπας Λέων ΙΔ' (κέντρο) τελεί την Αγία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, στην Πόλη του Βατικανού (φωτ.: EPA/ANGELO CARCONI)

Πάπας Λέων: «Ο Θεός δεν ακούει όσους έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα»

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης

Νίκος Καπετανίδης – Ευαγόρας Παλληκαρίδης: Συναυλία αφιερωμένη στους εθνομάρτυρες του Πόντου και της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη

3 ώρες πριν
Ανασκαφές στο βραχώδες καταφύγιο Tourtoirac στη Γαλλία, όπου βρέθηκαν τρία λείψανα Νεάντερταλ που αναλύθηκαν στη μελέτη (φωτ.: Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν/ Credit: Luc Doyon)

Χαρούλα Φωτιάδου: Ελληνίδα ερευνήτρια ρίχνει φως σε ένα από τα μεγαλύτερα προϊστορικά αινίγματα, την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign