pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Fitch: Αναβάθμισε το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών

Οι νέες βαθμίδες Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank

19/09/2023 - 9:06μμ
(Φωτ.: EPA / Justin Lane)

(Φωτ.: EPA / Justin Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, αναφέροντας ως λόγους, μεταξύ άλλων, της βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης και της κερδοφορίας τους καθώς και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

O Fitch αναβάθμισε την Εθνική και την Eurobank στη βαθμίδα ΒΒ με σταθερές προοπτικές από ΒΒ- και την Alpha Bank και την Πειραιώς στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερές προοπτικές από Β+ και Β, αντίστοιχα.

Για την Εθνική αναφέρει ότι «η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση της κερδοφορίας της λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, της προσεκτικής διαχείρισης κόστους και της εξομάλυνσης των επιβαρύνσεων από προβληματικά δάνεια. Αυτό επέτρεψε την Εθνική να συσσωρεύσει κεφάλαια πολύ υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις και της έδωσε τη στρατηγική ευελιξία να προωθήσει πρωτοβουλίες για επενδύσεις και ανάπτυξη, οι οποίες αναμένουμε να καταλήξουν σε μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου».

Για την Eurobank, o Fitch σημειώνει ότι η αναβάθμιση αντανακλά «τη διαρθρωτική βελτίωση στην κερδοφορία της λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, της προσεκτικής διαχείρισης κόστους και της εξομάλυνσης της επιβάρυνσης από προβληματικά δάνεια. Αυτό επέτρεψε στην τράπεζα να συσσωρεύσει κεφάλαια, ενισχύοντας τα ‘μαξιλάρια’ σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις και προσέφερε μεγαλύτερη ευελιξία για την επιδίωξη επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, οι οποίες αναμένουμε να έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου».

Για την Alpha Bank σημειώνει ότι «η αναβάθμιση αντανακλά τη διαρθρωτική βελτίωση στην κερδοφορία της, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τη δημιουργία κεφαλαίου και θα οδηγήσει σε ισχυρότερους κεφαλαιακούς δείκτες. Η αναβάθμιση αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τη σταθερή χρηματοδότηση και τη βελτιωμένη πρόσβαση στην αγορά χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμα στοιχεία παθητικού (MREL)».

Για την Πειραιώς ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση «αντανακλά την επιτάχυνση της στρατηγικής για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, η οποία οδήγησε σε σημαντική μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της (NPE) σε επίπεδα πιο κοντά σε αυτά των άλλων τραπεζών με υψηλότερο αξιόχρεο. Αντανακλά επίσης την ενίσχυση των δεικτών για τα εποπτικά κεφάλαιά της και την ακόλουθη μείωση της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από προβληματικά στοιχεία ενεργητικού, για τα οποία δεν είχαν σχηματιστεί προβλέψεις. Η αναβάθμιση λαμβάνει υπόψη επίσης τη διαρθρωτικά βελτιωμένη κερδοφορία της Πειραιώς που θα ενισχύσει περαιτέρω τη συσσώρευση κεφαλαίων, τη σταθερή χρηματοδότησή της και τη βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές χρέους για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμα στοιχεία παθητικού (MREL)».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Α.Χ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Έως 20 λεπτά η συνολική ενίσχυση στο ντίζελ – Τι θα ισχύσει για την αμόλυβδη

29/09/2026 - 9:00πμ
Υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων βάζει βενζίνη σε αυτοκίνητο. Αθήνα, Tρίτη 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Η αντλία πιέζει, η κυβέρνηση αναζητά ανάχωμα – Οι 4 παρεμβάσεις στο τραπέζι

28/09/2026 - 7:44μμ
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 2 Οκτωβρίου

26/09/2026 - 2:30μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα και καύσιμα: Στα 213,62 ευρώ η μεγαβατώρα – Στα 2,20 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης

25/09/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 1.600 ευρώ η επιστροφή ενοικίου για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς – Ποιοι την δικαιούνται

25/09/2026 - 9:16πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση έως τις 12 Οκτωβρίου

22/09/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει σε τιμή και επίδομα – Τα 4 μέτρα που έρχονται

20/09/2026 - 8:53πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλό «πράσινο φως» για την ελληνική οικονομία από τους οίκους Moody’s και Scope Ratings

19/09/2026 - 9:14πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Οι ημερομηνίες-κλειδιά για επιδοτήσεις σε καύσιμα και θέρμανση

18/09/2026 - 7:45μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέα άνοδος στις τιμές – Στα 2,17 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης

17/09/2026 - 10:43πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»)

«Εύξεινος Πόντος» Κομοτηνής: Ήρθε η ώρα του αγιασμού για τη νέα πολιτιστική περίοδο

3 λεπτά πριν
Η επόμενη μέρα στο Μάτι... το 2018 (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι: «Όχι» του Εφετείου σε ελαφρυντικό για τους καταδικασθέντες που οδηγήθηκαν στη φυλακή

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Αναβολή στη δίκη για τη καθυστερημένη διάγνωση καρκίνου που κατήγγειλε αστυνομικός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Σε ένα συναρπαστικό δημιουργικό διήμερο, κλωστές και λέξεις ύφαναν τη μνήμη του Πόντου

1 ώρα πριν
Ο Κωστής Βασιλειάδης παίζει παραδοσιακούς σκοπούς στην κορυφή του Ολύμπου (φωτ.: Κωστής Βασιλειάδης-Μιχάλης Παππάς, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Ο Κωστής Βασιλειάδης ανέβασε την ποντιακή λύρα στην κορυφή του Ολύμπου

2 ώρες πριν
Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ σε νεανική ηλικία, την 15η Φεβρουαρίου 1916 (φωτ.: Ernest Hemingway Photograph Collection, John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston. Public Domain/EH 7743P)

29 Σεπτεμβρίου 1922: Ο Χέμινγουεϊ φτάνει στην Κωνσταντινούπολη – Από τον ξεριζωμό της Μικρασιατικής Καταστροφής, «Στην προκυμαία της Σμύρνης»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV