pontosnews.gr
Πέμπτη, 10/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή στη φλεγόμενη Σμύρνη το 1922 – Η γνωριμία με τον Βενιζέλο, το Ιωνικό Πανεπιστήμιο

Σήμερα ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς όλων των εποχών «μιλάει» στο κοινό μέσα σε δύο μουσεία

20/09/2023 - 10:07πμ
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή σήμερα «βρίσκεται» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Νίκος Πάχτας / πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή σήμερα «βρίσκεται» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Νίκος Πάχτας / πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς όλων των εποχών, ο επιστήμονας που βοήθησε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν να διατυπώσει τη μαθηματική απόδειξη της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή σήμερα «βρίσκεται» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, ενώ από πέρσι στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας λειτουργεί το Μουσείο των Καραθεοδωρή, καθώς τρεις γενιές πριν και δύο γενιές μετά από εκείνον στην οικογένεια υπήρξαν μεγάλες προσωπικότητες.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με δεδομένα από διάφορες ιστορικές πηγές, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή «αφηγείται» τη ζωή του στους επισκέπτες και των δύο μουσείων.

Ο ηθοποιός Κρίτων Ζαχαριάδης στο ρόλο του Καραθεοδωρή απαντά μέσα από μια οθόνη 82 ιντσών κάθετα τοποθετημένη σε 25 ερωτήσεις για το βίο και το έργο του επιδραστικού Έλληνα επιστήμονα, ο οποίος –μεταξύ άλλων– συνεργάστηκε με τον Μαξ Πλανκ, τον πατέρα της κβαντικής θεωρίας.

Πέρα από το επιστημονικό του έργο, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πληροφορίες για τη σχέση του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Επίσης, το 1922 βρισκόταν στη φλεγόμενη Σμύρνη.

Η σχέση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο

«Τον γνώρισα το 1895. Είχα μόλις τελειώσει τις σπουδές μου ως μηχανικός και είχα πάει για λίγο στην Κρήτη, καλεσμένος του θείου μου, Αλέξανδρου, που είχε διοριστεί τοποτηρητής εκεί από την οθωμανική κυβέρνηση. Δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα γι’ αυτόν, και χρειαζόταν ενισχύσεις. Οι μουσουλμάνοι της Κρήτης τον κατηγορούσαν ότι μεροληπτούσε υπέρ των χριστιανών κι αρνιόνταν να τον υπακούσουν.

»Ο Βενιζέλος ήταν τότε τριαντάρης, πάνω στον ενθουσιασμό του, πρωτεργάτης των κινημάτων για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Φαίνεται του έκαμα εντύπωση.

»Γεγονός είναι, πάντως, ότι περίπου ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, το 1919, όταν ο ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στη Σμύρνη, ο Βενιζέλος με κάλεσε για να μου αναθέσει την οργάνωση του Ιωνικού Πανεπιστημίου. Δυστυχώς η Μικρασιατική Καταστροφή ανέτρεψε το φιλόδοξο σχέδιο, όμως ο Βενιζέλος επέμεινε να επιστρέψω στην Ελλάδα και να εργαστώ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Για μικρό διάστημα, όπως αποδείχθηκε».

Η καταστροφή της Σμύρνης

«Στις 23 Αυγούστου κάλεσα τους συναδέλφους μου και τους ανακοίνωσα ότι θα έπρεπε να κλείσουμε το Πανεπιστήμιο και ν’ αποχωρήσουμε. Τους έδωσα συστατικές επιστολές για την περαιτέρω καριέρα τους. Είχα φροντίσει να συγκεντρώσω και να συσκευάσω τον εργαστηριακό εξοπλισμό και τα σημαντικότερα βιβλία της βιβλιοθήκης. Παρέδωσα τα κιβώτια στον καθηγητή Δημήτριο Χόνδρο και το κλειδί του κτηρίου στον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα. Παράλληλα φρόντισα να απομακρύνω και την οικογένειά μου, τους έστειλα στην Αθήνα.

»Την επομένη ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη. Οι στρατιώτες μάς έλεγαν για τις θηριωδίες που γίνονταν στα μετόπισθεν.

»Τις ακούγαμε κι από αλλού, από τους πρόσφυγες που κατέφθαναν από παντού με μπόγους και δισάκια. Κι όμως οι Αρχές μάς έλεγαν να μην ανησυχούμε και πως η Σμύρνη δεν θα εγκαταλειφθεί […].

»Στις 5 Σεπτεμβρίου τα ελληνικά στρατεύματα έφυγαν και οι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη. […] Είχα μείνει στην προκυμαία ανήμπορος να δεχτώ το μέγεθος της συμφοράς. Θα χανόμουν κι εγώ, αλλά μ’ έσωσε ένας γνωστός μου που με φώναξε να μπω στη βάρκα του. Δέκα μέρες κάναμε να φτάσουμε στον Πειραιά».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα του εικαστικού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην ανάρτησή του (πηγή: x.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλασικός Ερντογάν: Πανηγυρίζει την τουρκική νίκη του 1922 στη Σμύρνη κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την κατοχή»

9/09/2026 - 9:50μμ
Η γάτα με το όνομα Σμαράγδι εμφανίζεται ήρεμη, καθισμένη στο μαξιλάρι της, σε αυτό το ψηφιδωτό που βρέθηκε στο Αδραμύττιο (φωτ.: H. M. Özgen / Adramytteion Research Archive)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η «Σμαράγδι» και ο «Ωκεανός»: Ελληνικά ονόματα σε ψηφιδωτό 1.800 ετών στο Αδραμύττιο

9/09/2026 - 5:16μμ
Η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής και ιερά κειμήλια λιτανεύονται στους δρόμους της Καβάλας, 104 χρόνια μετά τη μεταφορά της από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης (φωτ.: Facebook / Θρακική Εστία Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Η εικόνα που διέσωσαν οι πρόσφυγες της Σηλυβρίας το 1922 λιτανεύτηκε ξανά

9/09/2026 - 3:19μμ
Από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΚΜΣ: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Κατερίνας Μπούρα «The Secret ‘Constantinople Organisation’ 1908-1912»

8/09/2026 - 7:22μμ
Η θάλασσα της Νέας Κρήνης φωτίστηκε από τους πυρσούς των σκαφών που συμμετείχαν στην αναπαράσταση (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βάρκες με πυρσούς φώτισαν τη νύχτα στη Νέα Κρήνη – Η άφιξη των προσφύγων, 104 χρόνια μετά

8/09/2026 - 1:32μμ
Κολάζ φωτογραφιών από το εξωτερικό της Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα όπως είναι σήμερα (αριστερά) και κατά τη φάση της ανέγερσής της (δεξιά) (φωτ.: pantovasilissa.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Παντοβασίλισσα: Η εικόνα που ταξίδεψε από την Τρίγλια της Μικράς Ασίας στη Ραφήνα και κράτησε ζωντανή τη μνήμη της χαμένης πατρίδας

8/09/2026 - 10:30πμ
Εκπλήρωση ετήσιου τάματος των Μηχανιωτών πιστών προς την Παναγία τη Μηχανιώτισσα στα Λουτρά Αιδηψού. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το τάμα που νικά το χρόνο: Η Παναγία Μηχανιώτισσα ενώνει Αιδηψό και Νέα Μηχανιώνα

7/09/2026 - 11:40μμ
Χορευτές και χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές στην εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μας ενώνει, Πάρος-Κρήτη» (φωτ.: parianostypos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρά Ασία ένωσε Πάρο και Κρήτη στην 20ή Μικρασιατική Συνάντηση

7/09/2026 - 10:39μμ
Στιγμιότυπο από το ναό του Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία: Μνημόσυνο και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

7/09/2026 - 9:12μμ
Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

7/09/2026 - 4:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την περιοχή της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κυψέλη: Εντοπίστηκε νέα σακούλα με οστά – Οι Αρχές διερευνούν αν ανήκουν σε άνθρωπο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Θάνατος Γ. Μαζωνάκη: Σε εξέλιξη έρευνα της ΕΛΑΣ και του Ιατρικού Συλλόγου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

«Δύο λύρες, μία θάλασσα»: Πόντος και Κρήτη συναντιούνται στην Καλαμαριά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Ολυμπιακός: Παρελθόν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

9 ώρες πριν
Τμήμα του εικαστικού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην ανάρτησή του (πηγή: x.com)

Κλασικός Ερντογάν: Πανηγυρίζει την τουρκική νίκη του 1922 στη Σμύρνη κάνοντας λόγο για «απελευθέρωση από την κατοχή»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV