pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λιβύη: Ογκώδης διαδήλωση στη Ντέρνα κατά των αρχών και του προέδρου – «Να τους κρεμάσουμε»

Οργισμένοι οι κάτοικοι μετά τους χιλιάδες νεκρούς από τις πλημμύρες – Αναζητούν αγνοούμενους μέσα στις λάσπες, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος από την εξάπλωση ασθενειών

19/09/2023 - 12:01πμ
Αυτοκίνητα θαμμένα στις λάσπες σε γειτονιά της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη (φωτ.: EPA/STR)

Αυτοκίνητα θαμμένα στις λάσπες σε γειτονιά της Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη (φωτ.: EPA/STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εκατοντάδες κάτοικοι της Ντέρνα συμμετείχαν σήμερα, Δευτέρα, σε μια ογκώδη διαδήλωση, απαιτώντας να λογοδοτήσουν οι αρχές μετά τις φονικές πλημμύρες που ισοπέδωσαν την πόλη, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Μεγάλο Τέμενος της πόλης και φώναζαν συνθήματα κατά των αρχών της ανατολικής Λιβύης, του κοινοβουλίου και του προέδρου του, Αγκίλα Σάλεχ. «Ο λαός θέλει την πτώση του κοινοβουλίου», «Ο Αγκίλα είναι ο εχθρός του Θεού» και «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» αλλά και «Όσοι έκλεψαν ή πρόδωσαν πρέπει να τους κρεμάσουμε», ήταν μερικά από τα συνθήματα αυτά.

أهالي #درنة قالوا كلمتهم!!
خرجوا بالآلاف مساء اليوم أمام مسجد الصحابة مطالبين بإسقاط مجلس النواب الليبي وعقيلة صالح، والمجلس البلدي للمدينة.#يسقط_عقيله_صالح #درنه_المنكوبة #درنة_تستغيث #ليبيا #ليبيا_تستغيث #إعصار_دانيال #Libya #Derna pic.twitter.com/mgj7cNvWlp

— Amr Fathalla ⴰⵎⵔ ⴼⵜⵃⴰⵍⵍⴰⵀ (@AmrFatihalla) September 18, 2023

Επίσης, οι κάτοικοι ζήτησαν να λειτουργήσει «ένα γραφείο υποστήριξης του ΟΗΕ στην Ντέρνα», να αρχίσει άμεσα η διαδικασία ανοικοδόμησης της πόλης, αλλά και να δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν τη διάλυση του δημοτικού συμβουλίου και τη διενέργεια έρευνας για τους παρελθόντες προϋπολογισμούς της πόλης.

Σύμφωνα με πολιτικούς και αναλυτές, λόγω του χάους που επικρατεί στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η συντήρηση των ζωτικών υποδομών, όπως ήταν τα φράγματα της Ντέρνα, τα οποία κατέρρευσαν και πλημμύρισαν την πόλη στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 η Λιβύη κυβερνάται επί της ουσίας από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: μία στην Τρίπολη (αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ) υπό τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και μία στην ανατολή, όπου εδρεύει το κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του ισχυρού στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν το 2018 την Ντέρνα, που τότε ήταν προπύργιο ακραίων ισλαμιστών.

Η διαδήλωση έγινε τη στιγμή που οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τους χιλιάδες αγνοούμενους της πλημμύρας, που πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του και κυρίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δίνουν μάχη για να προλάβουν την εξάπλωση ασθενειών και να αποτρέψουν μια «δεύτερη καταστροφική κρίση στην περιοχή», προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος λόγω του μολυσμένου νερού και της έλλειψης μέτρων υγιεινής. «Για την ασφάλειά σας, απαγορεύεται να χρησιμοποιείτε ή να πίνετε το νερό του τοπικού δικτύου υδροδότησης, επειδή είναι μολυσμένο», ανέφερε το Λιβυκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών.

earlier this week a storm took out two dams in Derna, Libya, releasing two stories of flood water upon the city in a night. tens of thousands of people are displaced and need help. here’s their Red Crescent you can donate to, and please share this aroundhttps://t.co/mWdqVSu3G3 pic.twitter.com/l8D1g6AGG1

— oakey (@oakeymations) September 18, 2023

Βγάζουν τις λάσπες με μπουλντόζες

Στην πόλη, μπουλντόζες και εργάτες προσπαθούσαν σήμερα το πρωί να απομακρύνουν τη λάσπη από την αυλή ενός τεμένους. Απέναντί τους, μια ηλικιωμένη γυναίκα προσευχόταν για τα παιδιά και τα εγγόνια της που χάθηκαν στην πλημμύρα.

Διασώστες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεδρίασαν το πρωί στο λιμάνι μαζί με τους Λίβυους ομολόγους τους για να συντονίσουν την προσπάθεια ανάσυρσης των νεκρών από τη θάλασσα. Στον ίδιο τομέα έχουν αναλάβει δράση ομάδες δυτών που έστειλαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Χθες Κυριακή έφτασε στην περιοχή ένα αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό νοσοκομείο. Η Γαλλία, που έχει στείλει επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει 4 εκατομμύρια ευρώ στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να διατεθούν για την ανακούφιση των πληγέντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέσμευσε 5,2 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, τα οποία θα διατεθούν για να ενισχύσουν τη στέγαση, την υγεία, την τροφή, το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή και την προστασία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το υπό σημαία Λιβερίας «Minoan Pioneer», ελληνικής διαχείρισης (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης – Αγνοείται ναυτικός

4/08/2026 - 2:09μμ
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ζαουτάρ αλ-Σαρκίγια, όπως φαίνεται από τη Ζαουτάρ αλ-Γκαρμπίγια, στην περιφέρεια Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος-Ισραήλ: Η ειρήνη περνά από τα όπλα της Χεζμπολάχ – Νέες συνομιλίες στη Ρώμη

4/08/2026 - 1:21μμ
Μέλη των μαροκινών βοηθητικών δυνάμεων περιπολούν κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Θέουτα από το Μαρόκο. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Reduan)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Οι «27» αναζητούν κοινή γραμμή μετά τη μαζική είσοδο 60.000 μεταναστών

4/08/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης 33 (SDIS 33), την επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής της Ζιρόντ, απεικονίζει αεροσκάφος Canadair να πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά που μαίνεται στο Στρατόπεδο Σουζ (Camp de Souge) στο Μαρτινιάς-συρ-Ζαλ, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας (φωτ.: EPA/ SDIS33/MATTHIEU PENZ HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεκάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθαν στο φως μετά τη φωτιά στο Μπορντό

4/08/2026 - 8:57πμ
Εικόνα από ανατίναξη βράχων στον Δούναβη (πηγή: digi24.ro)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτα μέτρα σε Ρουμανία και Ουγγαρία λόγω της πτώσης της στάθμης στον Δούναβη

3/08/2026 - 10:33μμ
Στο βάθος διακρίνεται καπνός μετά την έκρηξη που ακολούθησε την πτώση του drone-καμικάζι (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικό βίντεο: Drone έπεσε σε πολυσύχναστη παραλία στην Κριμαία – Επτά νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά

3/08/2026 - 6:24μμ
Νεαροί που επέστρεψαν από την Ισπανία συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Σεμπτά, κοντά στη Φνιντέκ του Μαρόκου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jalal Morchidi).
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Στους 72 οι νεκροί της μαζικής διέλευσης από το Μαρόκο – Πέντε ακόμη πτώματα στις ακτές

2/08/2026 - 8:33μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας στον Δούναβη (φωτ.: EPA / Daniel Kiss)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Κρίσιμο το επόμενο πενθήμερο για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας – Έκλεισε το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο λόγω καύσωνα

2/08/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2/08/2026 - 11:10πμ
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

myAGRO: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

3 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

29 λεπτά πριν
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

Την Πέμπτη η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Red Code την Τετάρτη σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

1 ώρα πριν
Κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum) στον φυσικό του βιότοπο. Το είδος αναπτύσσεται αργά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπερεκμετάλλευση (φωτ.: Waielbi / Wikimedia Commons)

Σκόπελος: Πλωτή βάση λεηλασίας του βυθού – Κοράλλια 800.000 ευρώ με προορισμό την Ιταλία

2 ώρες πριν
Ο 26χρονος Αφγανός σε καρέ από το βίντεο, να κουβαλά τη βαλίτσα που περιείχε τη σορό της Βρετανίδας (πηγή: Glomex)

Κυψέλη: Το βίντεο με τη βαλίτσα και η διαδρομή του 26χρονου πυγμάχου, από τη Λέσβο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign