pontosnews.gr
Κυριακή, 7/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νεκροί Έλληνες στη Λιβύη: Οι ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τα θύματα – Ποια είναι η κατάσταση των τραυματιών

Δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης χάθηκαν σε μια στιγμή – Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

18/09/2023 - 8:16μμ
Στιγμιότυπο από τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής αποστολής, πριν αναχωρήσει με το μοιραίο λεωφορείο για την πόλη Ντέρνα (φωτ.: glomex)

Στιγμιότυπο από τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής αποστολής, πριν αναχωρήσει με το μοιραίο λεωφορείο για την πόλη Ντέρνα (φωτ.: glomex)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις έρχονται σιγά-σιγά στο φως οι ιστορίες των μελών της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, τα οποία σκοτώθηκαν ενώ μετέβαιναν να ανακουφίσουν τους πλημμυροπαθείς της Λιβύης.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στο τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους οι δύο νοσηλεύτριες, ένας υπαξιωματικός και δύο διερμηνείς, τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης.

Οι δύο Ελληνίδες που σκοτώθηκαν στο τροχαίο ήταν η Γλυκερία Μεμεκίδου και η Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, ενώ ο υπαξιωματικός ήταν ο Γιώργος Βούλγαρης.

Κατά πληροφορίες, η Πλωτάρχης Γλυκερία Μεμεκίδου εργαζόταν ως νοσηλεύτρια στην Ογκολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, ενώ η σμηναγός Εύη Ανδρεαδάκη ήταν νοσηλεύτρια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Greek army units arrive in Libya to assist in the search and rescue operations to locate victims of floods that swept parts of the country’s eastern region.

The #Libya Update pic.twitter.com/WxbMGX87R1

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023

Σύμφωνα με το creta24.gr, η άτυχη νοσηλεύτρια έμενε στην Αθήνα και εργαζόταν στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, ενώ είχε παντρευτεί πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρόκειται για την τρίτη τραγωδία που καλείται να διαχειριστεί η οικογένειά της. Ο αδερφός της είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της, Βασίλης Ανδρεαδάκης ήταν πιλότος και πέθανε ηρωικά εν ώρα καθήκοντος στις 23 Μαΐου 1980, ενώ πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λαμία και το σκάφος του παρουσίασε βλάβη.

Όπως έγινε γνωστό μετά το δυστύχημα, ενώ ο πύργος ελέγχου τού έλεγε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος εκείνος βλέποντας πως αν το έκανε αυτό το αεροσκάφος θα έπεφτε μέσα στην πόλη της Λαμίας, αρνήθηκε και το οδήγησε έξω από την πόλη, βρίσκοντας τραγικό θάνατο κατά την πτώση του.

Αυτός ήταν που την ενέπνευσε να καταταγεί στην Αεροπορία, όπως είχε υπογραμμίσει η ίδια σε ανάρτησή της. «Στην ερώτηση γιατί διάλεξα την Αεροπορία πάντα απαντώ ότι ήμουν προορισμένη να την υπηρετήσω πριν ακόμα γεννηθώ… Ένας μεγάλος άντρας, όπως ο αείμνηστος θείος μου, σε γαλουχεί με υψηλά ιδεώδη όχι μόνο με τον ενάρετο βίο του, αλλά κυρίως με τον «ευκλεή θάνατο» που επιλέγει…» έγραφε η άτυχη νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι δύο διερμηνείς ήταν αδέλφια

Εν τω μεταξύ, οι δύο διερμηνείς που επίσης σκοτώθηκαν στο τραγικό τροχαίο, ήταν παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, η Άντζελα και ο Φίλιππος Μανδαλιός.

Όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σχολείου της Βεγγάζης Γιώργος Σαγιάνος, οι δύο τους εκτελούσαν χρέη διερμηνέα για την ελληνική αποστολή.

Τραγική λεπτομέρεια, το γεγονός ότι η Άντζελα Μανδαλιού είχε παντρευτεί το περασμένο Σάββατο και οκτώ μέρες μετά έχασε τόσο άδικα τη ζωή της.

Σύμφωνα με τον Γ. Σαγιάνο, το C-130 έφτασε στη Λιβύη το πρωί της Κυριακής με τον γενικό πρόξενο Σταύρο Βενιζέλο, τους τρεις μεταφραστές εκ των οποίων τα δύο ήταν τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας και ένα παιδί μεικτής οικογένειας, καθώς επίσης και 15 μέλη της αποστολής (νοσηλεύτριες, τραυματιοφορείς, στρατιώτες).

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναχώρησαν από το αεροδρόμιο προς την πόλη Ντέρνα με ένα καινούργιο λεωφορείο και δύο οχήματα του στρατού για συνοδεία. Επειδή όμως η εθνική οδός στη Λιβύη έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναγκάστηκαν να περάσουν μέσα από βουνά και χωριά.

Στο χωριό Μαράουα, γύρω στις 14:30 το μεσημέρι ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη βγήκε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Όπως είπε ο Γ. Σαγιάνος, η οικογένεια που επέβαινε στο επιβατικό όχημα απανθρακώθηκε, καθώς επίσης και τα πέντε άτομα που βρίσκονταν μπροστά και αριστερά στο λεωφορείο. «Ήταν ένα δυστύχημα» ξεκαθάρισε.

Video | A bus transporting #Greek Rescue Team has an accident on Marawa road on its way to the #flood-effected #Derna city, killing 7 people & wounding 6.

The #Libya Update pic.twitter.com/Pcvqm4fnld

— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, δέκα στελέχη είναι στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δύο στο ΓΝΑ και ένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν ορισμένα άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε γνωστό, το ιατρικό προσωπικό που μετέβη στη Βεγγάζη για να επαναπατρίσει τους τραυματίες, τους προσέφερε οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αυτοδιοικητικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα Ιμάμογλου στη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αυτοδιοικητικών στη Μυτιλήνη

7/09/2025 - 5:28μμ
(Φωτ.: thessmetro.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λειτουργεί και πάλι το μετρό της Θεσσαλονίκης – Κανονικά τα δρομολόγια

7/09/2025 - 10:47πμ
Αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτο κουδούνι την Πέμπτη – Οι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι αλλαγές στη διδακτέα ύλη και η «πρεμιέρα» για τα Ωνάσεια Σχολεία

7/09/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: thessmetro.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός λειτουργίας το μετρό της Θεσσαλονίκης – Δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια

7/09/2025 - 9:08πμ
Το όρος Γράμμος (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δροσερή Κυριακή με πρόσκαιρες νεφώσεις

7/09/2025 - 8:08πμ
Η Μαρία Καρυστιανού στη διάρκεια της ομιλίας της στο Σύνταγμα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες κόσμου στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη – Συλλήψεις και προσαγωγές στην Αθήνα

6/09/2025 - 8:56μμ
Πυροσβεστικό ελικόπτερο και πυροσβεστικό όχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε άνδρα για 11 εμπρησμούς στην Ξάνθη

6/09/2025 - 6:08μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Athens Flying Week 2025: Το μεγαλύτερο αεροπορικό σόου στην Ανατολική Μεσόγειο άνοιξε τα φτερά του

6/09/2025 - 2:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγγρού: Λεωφορείο του ΟΑΣΑ συγκρούστηκε με γερανό

6/09/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Εντοπίστηκε …φιλάνθρωπος τράπερ που έκανε πολυτελείς αγορές μέσω μη κερδοσκοπικής εταιρείας

6/09/2025 - 1:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι στέκονται μπροστά σε σορούς μετά τους χθεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Το Ισραήλ καλεί τη Χαμάς να παραδοθεί, η οργάνωση τού ζητά να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα

22 λεπτά πριν
Στο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Νέα Ιωνία τιμή στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (φωτ.: Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος)

Ημέρα Μνήμη Μικρασιατικής Καταστροφής στην προσφυγική Νέα Ιωνία

52 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αυτοδιοικητικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μήνυμα Ιμάμογλου στη συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αυτοδιοικητικών στη Μυτιλήνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23: Χρυσό φινάλε με Κοντού

2 ώρες πριν
(Φωτ: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών)

Ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών γιόρτασε στα παρχάρια

3 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κ. Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές, δεν τίθεται ζήτημα διαδοχής στη ΝΔ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign