pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρεμιέρα του «Frogs» στην Αθήνα: Η πρώτη ταινία μεγάλους μήκους στην αρχαία ελληνική γλώσσα

Από απόφοιτους του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λέβεν (Βέλγιο) εξειδικευμένους στις κλασικές γλώσσες

16/09/2023 - 5:36μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Αθήναι, 405 π.Χ. Η πόλη στερείται ταλαντούχους ποιητές. Κατά συνέπεια, ο θεός Διόνυσος, συνοδευόμενος από τον δούλο του Ξανθία, ξεκινά ένα ταξίδι στον κάτω κόσμο για να ανασύρει τον διάσημο τραγικό ποιητή Ευριπίδη και να σώσει την πόλη των Αθηνών. Εν τω μεταξύ, τον Ηρακλή, τον αδελφό του Διονύσου, επισκέπτεται ο βασιλιάς Άδμητος, ο οποίος θρηνεί για την πρόσφατη απώλεια της συζύγου του Άλκηστης».

Συνδυάζοντας αποσπάσματα από τους Βατράχους του Αριστοφάνη, την Αλκηστίδα του Ευριπίδη, το Συμπόσιον του Πλάτωνα και τη Βατραχομυομαχία, εμπλουτισμένα με πρωτότυπο περιεχόμενο, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία στον κόσμο εξ ολοκλήρου στην αρχαία ελληνική γλώσσα είναι γεγονός.

Με τίτλο Frogs (Βάτραχοι), η παραγωγή της Iuvenalis Pictures είναι μια ερασιτεχνική ταινία που δημιουργήθηκε από εθελοντές και με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Οι ηθοποιοί και το συνεργείο της μη επαγγελματικής εταιρείας παραγωγής είναι απόφοιτοι του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λέβεν (Βέλγιο) εξειδικευμένοι στις κλασικές γλώσσες και με βαθύ πάθος για τον αρχαίο πολιτισμό και την τέχνη του κινηματογράφου.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η έμπνευση για την ταινία μας προέκυψε από το ατελείωτο πάθος μας για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας. Ως απόφοιτοι στον τομέα των Κλασικών Σπουδών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά), νιώσαμε επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας της. Με το Frogs στοχεύουμε να φέρουμε την κλασική λογοτεχνία κοντά σε ένα σύγχρονο κοινό, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη μελέτη όλων των πτυχών της», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Thibaut Lejeune, μιλώντας για λογαριασμό της Iuvenalis Pictures.

Ο διδακτορικός φοιτητής Αρχαίων Ελληνικών, που «υπογράφει» το σενάριο και τη σκηνοθεσία των συγκεκριμένων Βατράχων, αναφέρεται και στην απόφαση των νεαρών κλασικιστών, αποφοίτων του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven, να γυρίσουν μια ταινία εξ ολοκλήρου «στα προφορικά (και τραγουδισμένα) Αρχαία Ελληνικά».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Από τη μια, παρακινήθηκε από την επιδίωξη της ιστορικής ακρίβειας και αυθεντικότητας. Διασκευασμένες ιστορίες και λογοτεχνικά έργα, που έχουν γραφτεί στα Αρχαία Ελληνικά, εμφυσούν ζωή σε αυτές τις αφηγήσεις, προσδίδοντας στην ταινία τον μοναδικό χαρακτήρα και την πρωτοτυπία της, ακριβώς μέσα από την ίδια τη γλώσσα. Παραμένοντας, όσο το δυνατόν, κοντύτερα στα πρωτότυπα έργα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας στην οποία συντέθηκαν (πριν από περισσότερα από 2.400 χρόνια), ελπίζουμε να έχουμε ‘δικαιώσει’ τη λογοτεχνία, όσο περισσότερο γίνεται. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα δημιουργίας μιας πιστής αλλά σύγχρονης κινηματογραφικής μεταφοράς αυτών των πρωτότυπων έργων στα αρχαία ελληνικά, υπογραμμίζει τη διαρκή δύναμη και την παγκόσμια αξία που οι αρχαίες ελληνικές ιστορίες κατέχουν ακόμα στη σύγχρονη κοινωνία μας», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ομάδα, παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό, χρησιμοποίησε εξοπλισμό υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της στην Ιταλία και τη Γαλλία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Μετά από δύο χρόνια σχολαστικής επεξεργασίας, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις του Nick Van Elsen και συναρπαστικές ιστορίες τέχνης από άμμο από την Colette Dedyn η ταινία είναι έτοιμη για το ταξίδι της στον κόσμο.

Η κινηματογραφική θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, σε συνεργασία με την «Ελληνική Αγωγή».

Η προβολή θα γίνει με προσκλήσεις και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να καλέσει στη Γραμματεία του ιδρύματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δωρεάν κυκλοφορία στο YouTube τον Οκτώβριο του 2023.

«Ο Thibaut Lejeune ήρθε σε επαφή με την Ελληνική Αγωγή μετά από σύσταση της Euroclassica, ενός ευρωπαϊκού οργανισμού που προωθεί τα κλασικά γράμματα στην Ευρώπη εδώ και 30 περίπου χρόνια. Ζήτησε τη συμμετοχή μας προκειμένου να μπορέσει να προωθήσει την ταινία και στο ελληνικό κοινό, αλλά και σε όλους εκείνους που μελετούν ή απλώς αγαπούν τη γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ταινία αποτελεί κατά κάποιον τρόπο εκπαιδευτικό υλικό σε έναν τομέα που δεν είναι τόσο ευρέως γνωστός, στην προφορική διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της προφορικής διδασκαλίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη διδασκαλία των κλασικών γλωσσών και πολυάριθμες είναι οι ενέργειες σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία και η Ισπανία για την προσθήκη της προφορικής διδασκαλίας στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, ώστε ο μαθητής να κατακτήσει τη γλώσσα όσο γίνεται καλύτερα», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ευγενία Μανωλίδου, υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών της Ελληνικής Αγωγής.

Ευγενία Μανωλίδου, αριστερά της ο Thibaut Lejeune και δεξιά ο Laurens van der Wiel (Διόνυσος στην ταινία)

Οι ηθοποιοί στην τραγικομωδία «Frogs» χρησιμοποιούν την ερασμιακή προφορά, η οποία ευθυγραμμίζεται στενά με την προφορά που χρησιμοποιείται συνήθως σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Ωστόσο, δημιουργήθηκε μια δεύτερη εκδοχή που χρησιμοποιεί την ελληνική προφορά προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός θεατών. Αυτό παρέχει στο κοινό την επιλογή να επιλέξει την προφορά που ταιριάζει καλύτερα στις προτιμήσεις του. Στην κινηματογραφική πρεμιέρα της Αθήνας έχει επιλεγεί η δεύτερη εκδοχή.

⇒ Η ιστοσελίδα της ταινίας (στα νέα ελληνικά) στο https://frogsthefilm.com/gr/

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τρεις ταινίες και τιμητική διάκριση

23/07/2026 - 10:16μμ
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2026: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε 126 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

23/07/2026 - 1:40μμ
H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

19/07/2026 - 12:03πμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: Σήμερα το τελευταίο αντίο στη λατρεμένη κυρία Κοκοβίκου

17/07/2026 - 9:04πμ
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

16/07/2026 - 4:44μμ
Η αγαπημένη Μάρω Κοντού σε διάφορες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάρω Κοντού: «Δεν είμαι ο χαρακτήρας που γυρίζει στο παρελθόν. Ζω το παρόν και ελπίζω στο αύριο» – Την Παρασκευή η κηδεία της στο Α’ Νεκροταφείο

15/07/2026 - 10:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα  8 χρόνια από φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 104 φαναράκια αφέθηκαν στην θάλασσα. Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Μάτι, οκτώ χρόνια μετά: 104 ονόματα στο προσκλητήριο των νεκρών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας iQFOiL Youth και Junior: Ασημένιο μετάλλιο η Παναγή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Νίκη για τον Παναθηναϊκό στην Ουγγαρία

8 ώρες πριν
Το ξενοδοχείο Madimak στη Σεβάστεια της Τουρκίας στις φλόγες, στις 2 Ιουλίου 1993, όταν πλήθος εξτρεμιστών ισλαμιστών επιτέθηκε στους συμμετέχοντες σε πολιτιστικό φεστιβάλ (πηγή: internethaber.com)

Τουρκία: Αποζημίωση στις οικογένειες των 33 Αλεβιτών της σφαγής της Σεβάστειας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Europa League: Προβάδισμα πρόκρισης ο ΠΑΟΚ στην Πολωνία

9 ώρες πριν

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τρεις ταινίες και τιμητική διάκριση

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign