pontosnews.gr
Τρίτη, 23/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια βάρκα στο λευκό μάρμαρο, ένα ορόσημο μικρασιατικής μνήμης στον Εύοσμο

Το Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού τοποθετήθηκε γι' αυτούς που «ήρθαν σε αυτόν τον τόπο με έναν μποχτσά, τα παιδιά αγκαλιά και το σταυρό στο χέρι»

16/09/2023 - 9:41πμ
Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού έκαναν ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο 91χρονος Κουκλουτζαλής-Ευοσμίτης Μιχάλης Πρωτοψάλτης (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού έκαναν ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο 91χρονος Κουκλουτζαλής-Ευοσμίτης Μιχάλης Πρωτοψάλτης (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χρειάστηκε να περάσουν 101 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ώστε οι Μικρασιάτες να αποκτήσουν ένα μνημείο στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ένα ορόσημο της δικής τους αιματοβαμμένης ιστορίας. Η εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή, λίγες ημέρες πριν από τη 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ήταν η πιο συγκινητική, η πιο ενωτική και η πιο ιστορική από τη συνένωση των δήμων Κορδελιού και Ευόσμου.

Η τοποθέτηση ενός μνημείου ήταν πάγιο αίτημα του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου και του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου – Νέου Κορδελιού, αλλά και δέσμευση του μικρασιατικής καταγωγής δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού.

Τα μάτια γέμισαν δάκρυα, στο μυαλό ήρθαν οικογενειακές μνήμες και οι ψυχές όλων ένιωσαν την ίδια κοινή ανακούφιση που αφήνει πίσω της η εκπλήρωση του ηθικού καθήκοντος και του ιστορικού χρέους.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικρασιατικού Ελληνισμού έκαναν ο Κλεάνθης Μανδαλιανός και ο 91χρονος Κουκλουτζαλής-Ευοσμίτης Μιχάλης Πρωτοψάλτης. Την πλατεία γέμισαν απόγονοι 3ης και 4ης γενιάς που δεν μεγάλωσαν με παραμύθια και «μασάλια», αλλά με αφηγήσεις και προσωπικές μαρτυρίες για τις αλησμόνητες πατρίδες. Γι’ αυτό και όταν οι παιδικές φωνές απέδωσαν μικρασιάτικα τραγούδια πολλοί γύρισαν πίσω, σε εκείνα τα χρόνια.

(Φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

(Φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Ο μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμονας και ο π. Ιωάννης Μεχτερίδης τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση. Μάλιστα, ο κ. Παντελεήμονας συγκίνησε με την ομιλία του, η οποία ήταν γεμάτη αναφορές στην καταστροφή της Σμύρνης, στον ξεριζωμό, στη βεβήλωση των εκκλησιών και στην ερήμωση της γης της Ιωνίας από τους Έλληνες χριστιανούς.

«Οι πρόσφυγες ήρθαν σε αυτόν τον τόπο με έναν μποχτσά, τα παιδιά αγκαλιά και το σταυρό στο χέρι. Εδώ ξανάφτιαξαν τη ζωή τους από την αρχή, στον Κουκλουτζά, στο Χαρμάνκιοϊ και στο Νέο Κορδελιό. Σήμερα όλοι μαζί, δήμος και δημότες, εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την ιστορία μας και την ορθοδοξία μας, και όλοι μαζί σε πείσμα των καιρών σηκώνουμε ψηλά την ταυτότητα μας. όχι την αστυνομική αλλά την άλλη μας ταυτότητα, εκείνη που με δυο λέξεις μας ενώνει όλους. Ποια είναι η αυτή; Είναι η προσφυγική και η μικρασιατική μας ταυτότητα. Και ποιες είναι αυτές οι δυο λέξεις που μας ενώνουν και στο νυν και στο αεί; Απόγονοι Μικρασιατών!» είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου.

(Φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Το μνημείο είναι έργο του γλύπτη Ευάγγελου Φυλακτού και στο κέντρο της σύνθεσης βρίσκεται μια βάρκα, σαν αυτές που έφεραν τους ξεριζωμένους στις ακτές της νέας πατρίδας. Επίσης, στο λευκό μάρμαρο Δράμας απεικονίζονται ελληνικά σπίτια των αλησμόνητων πατρίδων, οι εκκλησίες και ο μακρύς δρόμος της προσφυγιάς. Τοποθετήθηκε στον Εύοσμο, στο κηπάριο μεταξύ του ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της οδού Μ. Αλεξάνδρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους μικρασιατικούς συλλόγους της πόλης αλλά και στον επίτιμο γενικό πρόξενο της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη. Συμμετείχαν ακόμα: ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Μενεμένης, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ευκαρπίας, Σύλλογος Μικρασιατών Ιωνίας, Σύλλογος Μικρασιατών Λαγκαδά και ο Σύλλογος Κουριωτών Καλαμαριάς.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλλιθέα: Το Σωματείο «Οι Μωμόγεροι» φέρνει χορούς και ρυθμούς της Μακεδονίας στην πλατεία Δαβάκη – Στο τραγούδι η Βιβή Βουτσελά

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Graham Hughes)

Μόντρεαλ: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς – Ανάμεσά τους ο ύποπτος

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Pan Macedonian Federation of South Australia/Facebook)

70 χρόνια προσφοράς και παράδοσης για τη Μακεδονική Αδελφότητα «Μέγας Αλέξανδρος» της Αδελαΐδας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Jeffrey McWhorter)

Μουντιάλ 2026: Πήρε την πρόκριση η Αργεντινή – Πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Μουντιάλ ο Μέσι

7 ώρες πριν
Επίσημη τελετή εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Κυβερνοχώρου του ΓΕΕΘΑ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

ΓΕΕΘΑ: Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Κυβερνοχώρου

7 ώρες πριν
Από παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου (φωτ.: facebook / Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας)

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Έφτασε η ώρα για τα «Ευξείνια 2026»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign