pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρία Ψαθά: Την Κυριακή το 40ήμερο μνημόσυνο της κόρης του Δημήτρη Ψαθά

Στις 11:15, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, για όλους όσους θα ήθελαν να την αποχαιρετήσουν

15/09/2023 - 8:35μμ
Πρώτη από αριστερά, η Μαρία Ψαθά με όλη της την οικογένεια στα βάπτιση της εγγονής της Μαρίλης. Η Μαρία Ψαθά με τον γιο της Οδυσσέα και την σύζυγό του, την κόρη της Λίζα με τη νεοφώτιστη Μαρίλη, την κόρη της Λένα Νίτσου με τον σύζυγό της Δημήτρη (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Πρώτη από αριστερά, η Μαρία Ψαθά με όλη της την οικογένεια στα βάπτιση της εγγονής της Μαρίλης. Η Μαρία Ψαθά με τον γιο της Οδυσσέα και την σύζυγό του, την κόρη της Λίζα με τη νεοφώτιστη Μαρίλη, την κόρη της Λένα Νίτσου με τον σύζυγό της Δημήτρη (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ευκαιρία να αποχαιρετήσει τη Μαρία Ψαθά, για τελευταία φορά, θα έχει την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, ο κόσμος του θεάτρου και της τέχνης στο 40ημερο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στις 11:15, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Μαρία Ψαθά, κόρη του Τραπεζούντιου δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά και εκδότρια των Απάντων του, ακούραστη διαδότρια του έργου του στην Ελλάδα και το εξωτερικό είχε κηδευτεί τον Αύγουστο σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο.

Η Μαρία Ψαθά, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και η κόρη της Λένα Νίτσου την μέρα όπου ο Δ. Ψαθάς απεικονίστηκε σε γραμματόσημο (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Ποια ήταν

Η Μαρία Ψαθά φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στην δημοσιογραφία με άρθρα της στον Ταχυδρόμο και στο Βήμα και μετά την γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα, όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση.

Η Ρένα Βλαχοπούλου με το Αναμνηστικό Μετάλλιο Δημήτρη Ψαθά, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και δεξιά η Μαρία Ψαθά στην τελευταία παράσταση της θρυλικής «Χαρτοπαίχτρας», στο θέατρο Μπρόντγουεϊ, το 1994 (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Μετά τον θάνατο του πατέρα της Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στην διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα «αναμνηστικά μετάλλια Ψαθά», τα οποία τους προσέφερε στην μνήμη του.

Η Μαρία Ψαθά κόβει την τούρτα για τα Αναμνηστικά Μετάλια Δημήτρη Ψαθά με τα οποία τίμησε τους μεγάλους πρωταγωνιστές των έργων του, Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη και Θύμιο Καρακατσάνη, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», το 1995 (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για  την παρουσίαση των διαχρονικών του έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για την θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και με το «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κ.ά.

Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μαρία Ψαθά και Άννα Παναγιωτοπούλου στην πρεμιέρα της Μαντάμ Σουσούς στο Παλλάς (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά.

Ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, όπως και συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατό του με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ», καθώς και το επικό ιστορικό-αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».

Ο Φρέντυ Γερμανός, η Μαρία Ψαθά, ο Βαγγέλης Λειβαδάς και η Ρένα Βλαχοπούλου στην παρουσίαση των Θεατρικών Απάντων του Δ. Ψαθά, Ιανουάριος 1994, ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» (φωτ.: Αρχείο Μαρία Ψάθα-Λένα Νίτσου)

Η Μαρία Ψαθά αναπαύεται τώρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον αγαπημένο της πατέρα Δημήτρη Ψαθά, την μητέρα της Αγγελική Ψαθά και στην Τραπεζούντια γιαγιά της Μαρία Χαραλαμπίδου – Ψαθά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
O Μιχάλης Καϊκουνίδης το 2007, στη βρύση του Ακτουβάν της Σαμψούντας – η πηγή ανήκε στην οικογένειά του (φωτ.: Αρχείο Μιχάλη Καϊκουνίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Μιχάλης Καϊκουνίδης: Ανεπιθύμητος στην Τουρκία – «Δεν θα χορτάσω ποτέ την πατρίδα»

27/07/2026 - 8:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

Γενοκτονία των Ποντίων: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ψήφισμα της Πενσιλβάνιας για τη 19η Μαΐου

27/07/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Συνεδρίαση με το βλέμμα στο 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

27/07/2026 - 3:24μμ
Μέλη των «Ακριτών» με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου γιορτάζουν 60 χρόνια προσφοράς με ένα επετειακό βίντεο

27/07/2026 - 11:43πμ
Άποψη από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Προεδρία της Δημοκρατίας/Θοδωρής Μανωλόπουλος)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ραντεβού στο Προεδρικό Μέγαρο με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

27/07/2026 - 9:19πμ
Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

26/07/2026 - 1:30μμ
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Οι Τζεμρέ Μπαϊσέλ και Μερτ Γιαζιτζίογλου στο γύρισμα στην Παναγία Σουμελά (πηγή: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σουμελά και Πόντος: Η τουρκική μίνι σειρά και η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας

26/07/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Paul Diaconu)

Ιταλία: Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ωχράς κηλίδας χάρισε ξανά την όραση σε 67χρονη γυναίκα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Διπλωματική ένταση ΗΠΑ – Γαλλίας στον ΟΗΕ: Αμερικανός αξιωματούχος αποχώρησε από συνεδρίαση

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΛΑΡΗΣ / EUROKINISSI)

Σύρος: Μία μαχαιριά στον θώρακα προκάλεσε τον θάνατο της 42χρονης διασώστριας – Την Τρίτη οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Sacred Patriarchal and Stavropegial Monastery of St. Irene Chrysovalantou/Facebook)

«Γονάτισε» η ομογένεια στην Αστόρια μπροστά στην Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου – Η συγκινητική λιτανεία 

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign