pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμενία: Άρχισαν τα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ – Απογοήτευση από τη στάση της Ρωσίας

Θα διεξαχθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου – Το Κρεμλίνο «δεν βλέπει τίποτα καλό» στη διείσδυση των ΗΠΑ στον Καύκασο

11/09/2023 - 4:55μμ
Αρμένιοι στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων (φωτ.: armenpress.am)

Αρμένιοι στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων (φωτ.: armenpress.am)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διαρκέσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται από κοινού μεταξύ Αρμενίας και ΗΠΑ, με την ονομασία Eagle Partner 2023, με στόχο «να αυξηθεί το διεπιχειρησιακό επίπεδο» των αμερικανικών και αρμενικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία υπογραμμίζει τις ολοένα και περισσότερο οξυμένες διαιρέσεις ανάμεσα σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου, παραδοσιακή σύμμαχο της Μόσχας, και τη Ρωσία, η οποία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Επιβεβαιώνουμε πως άρχισε η τελετή έναρξης των ασκήσεων», ανέφερε σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και την Αφρική.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «περίπου 85 Αμερικανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν δίπλα σε περίπου 175 Αρμένιους στρατιώτες» στα κέντρα εκπαίδευσης Ζαρ και Αρμαβίρ, που βρίσκονται κοντά στο Ερεβάν.

Τα γυμνάσια αυτά βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, η οποία κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Αρμενίας και κατήγγειλε «μη φιλικά μέτρα».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε χθες, Κυριακή, πως η Ρωσία δεν βλέπει «τίποτε καλό στις απόπειρες μιας επιθετικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ να διεισδύσει στον Καύκασο».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως ελπίζει ότι «θα κερδίσουν» οι «υποχρεώσεις μεταξύ συμμάχων» που συνδέουν τη Ρωσία με την Αρμενία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τον διάλογο με το Γερεβάν για το θέμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αρμενία δεν εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας και συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς, αυτές είναι αποφάσεις που απαιτούν πολύ βαθιά ανάλυση για να καταλάβουμε ποιους στόχους επιδιώκει το Γερεβάν», είπε ο Πεσκόφ.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα το κάνουμε αυτό κατά τη διάρκεια στενού, συλλογικού διαλόγου με την αρμενική πλευρά», πρόσθεσε.

Απογοητευμένοι από τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Γερεβάν επικρατεί απογοήτευση για την αδυναμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία έναντι του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την έλλειψη δέσμευσης από τις ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στη σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο γειτονικές χώρες.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν εδώ και δεκαετίες και οι δύο χώρες.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει το διάδρομο του Λατσίν, μοναδική οδό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που προκαλεί σημαντικές ελλείψεις στο θύλακα αυτό, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά στον οποίο ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί επιτόπου μια ειρηνευτική δύναμη, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την κρίση και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από την Αρμενία για αδράνεια.

«Έχοντας τις ελπίδες της στους Ρώσους, η Αρμενία έχασε, με δεδομένο αυτό που μας συμβαίνει. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν τώρα με τους Αμερικανούς», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριάμ Αναχαμιάν, μια 27χρονη κάτοικος του Γερεβάν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η Μόσχα είναι είτε «ανίκανη να διατηρήσει τον έλεγχο στο διάδρομο του Λατσίν είτε δεν έχει τη βούληση να το πράξει».

Η σύζυγος του Πασινιάν μετέβη μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση συζύγων ηγετών που οργανώθηκε από τη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ανθρωπιστικά ζητήματα.

«Οι Αρμένιοι είναι απογοητευμένοι από τη Ρωσία, η οποία δεν κατάφερε να τους βοηθήσει στη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ ούτε να διαχειριστεί τις συνέπειές του», συνοψίζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Αρκάντι Ντούμπνοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα «μοιάζει επίσης να μην έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μια στρατηγική στον Καύκασο».

Εξαιτίας του πολέμου της στην Ουκρανία και της απομόνωσής της στη διεθνή σκηνή, «η εξασθενημένη Ρωσία χάνει γρήγορα την επιρροή της σ’ αυτό που ήταν τη σοβιετική εποχή η πίσω αυλή της», υποστηρίζει.

Το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, οι στρατιωτικές δαπάνες του οποίου είναι, χάρη στο πετρελαϊκό «μάννα», υψηλότερες από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Επίσης «το Κρεμλίνο δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τη βούληση να βοηθήσει την Αρμενία και αφήνει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία να επιδιώκουν τους στόχους τους», διαβεβαιώνει ο Ντούμπνοφ.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Αρμενία προσπαθεί τώρα να σφυρηλατήσει νέες σταθερές συμμαχίες», υπογραμμίζει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

10/02/2026 - 9:21μμ
Η σημαία της Γερμανικής Ενότητας είναι ένα εθνικό μνημείο για την επανένωση της Γερμανίας που υψώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1990. Κυματίζει μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα του γερμανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες χώρες θεωρούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη οι Γερμανοί

10/02/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: x.com/Southcom?lang=el)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος βομβαρδισμός ταχύπλοου που φέρεται να ανήκε σε διακινητές ναρκωτικών στον Ειρηνικό

10/02/2026 - 8:59πμ
Δύο νεαροί κρατούν την παλαιστινιακή σημαία ενώ επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και ΟΗΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επέκταση του ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

10/02/2026 - 12:18πμ
Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγεφ, εδώ σε φωτογραφία του 2023, αναρρώνει από την απόπειρα δολοφονίας (φωτ.: ΕΡΑ/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Οι δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Βλ. Αλεξέγεφ εκτελούσαν εντολές από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών»

9/02/2026 - 10:55πμ
Υποστηρικτές των Χούθι στην Υεμένη καίνε τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων (φωτ.: EPA/Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Η Χαμάς δεν παραδίδει τα όπλα και απορρίπτει κάθε ξένη κυριαρχία – «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να κυβερνώνται από Παλαιστίνιους»

8/02/2026 - 2:31μμ
Το πρωτοσέλιδο της ιρανικής εφημερίδας «Ebtekar» φιλοξενεί τις φωτογραφίες του Αμπάς Αραγτσί και του Στιβ Γουίτκοφ (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα εγκαταλείψουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και σε περίπτωση πολέμου – Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει τις πράξεις μας

8/02/2026 - 1:20μμ
Υλικές ζημιές στον θερμοηλεκτρικό σταθμό Νταρνίτσια, από πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν Ουκρανία και Ρωσία σε νέες συνομιλίες – Προθεσμία έως τον Ιούνιο για συμφωνία

8/02/2026 - 12:12πμ
Ιταλικά τρένα ειδικά διακοσμημένα με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (φωτ.: trasporti-italia.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων – Βρέθηκαν κομμένα καλώδια

7/02/2026 - 8:52μμ
Ο Σεργκέι Τρόπιν πριν από μερικά χρόνια (πηγή: x.com/AlexandruC4)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Νεκρός ο Σεργκέι Τρόπιν – Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκε πνιγμένος στην μπανιέρα του

7/02/2026 - 2:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Αντίο από τον Πανιώνιο με βαριά ήττα

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έκανε το 4/4 στην Καρδίτσα η ΑΕΚ

2 ώρες πριν
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τίμησε τις ρίζες της – Η εντυπωσιακή εκδήλωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign