pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμενία: Άρχισαν τα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ – Απογοήτευση από τη στάση της Ρωσίας

Θα διεξαχθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου – Το Κρεμλίνο «δεν βλέπει τίποτα καλό» στη διείσδυση των ΗΠΑ στον Καύκασο

11/09/2023 - 4:55μμ
Αρμένιοι στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων (φωτ.: armenpress.am)

Αρμένιοι στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων (φωτ.: armenpress.am)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διαρκέσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται από κοινού μεταξύ Αρμενίας και ΗΠΑ, με την ονομασία Eagle Partner 2023, με στόχο «να αυξηθεί το διεπιχειρησιακό επίπεδο» των αμερικανικών και αρμενικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία υπογραμμίζει τις ολοένα και περισσότερο οξυμένες διαιρέσεις ανάμεσα σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου, παραδοσιακή σύμμαχο της Μόσχας, και τη Ρωσία, η οποία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Επιβεβαιώνουμε πως άρχισε η τελετή έναρξης των ασκήσεων», ανέφερε σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και την Αφρική.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «περίπου 85 Αμερικανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν δίπλα σε περίπου 175 Αρμένιους στρατιώτες» στα κέντρα εκπαίδευσης Ζαρ και Αρμαβίρ, που βρίσκονται κοντά στο Ερεβάν.

Τα γυμνάσια αυτά βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, η οποία κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Αρμενίας και κατήγγειλε «μη φιλικά μέτρα».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε χθες, Κυριακή, πως η Ρωσία δεν βλέπει «τίποτε καλό στις απόπειρες μιας επιθετικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ να διεισδύσει στον Καύκασο».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως ελπίζει ότι «θα κερδίσουν» οι «υποχρεώσεις μεταξύ συμμάχων» που συνδέουν τη Ρωσία με την Αρμενία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τον διάλογο με το Γερεβάν για το θέμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αρμενία δεν εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας και συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς, αυτές είναι αποφάσεις που απαιτούν πολύ βαθιά ανάλυση για να καταλάβουμε ποιους στόχους επιδιώκει το Γερεβάν», είπε ο Πεσκόφ.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα το κάνουμε αυτό κατά τη διάρκεια στενού, συλλογικού διαλόγου με την αρμενική πλευρά», πρόσθεσε.

Απογοητευμένοι από τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Γερεβάν επικρατεί απογοήτευση για την αδυναμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία έναντι του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την έλλειψη δέσμευσης από τις ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στη σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο γειτονικές χώρες.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν εδώ και δεκαετίες και οι δύο χώρες.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει το διάδρομο του Λατσίν, μοναδική οδό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που προκαλεί σημαντικές ελλείψεις στο θύλακα αυτό, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά στον οποίο ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί επιτόπου μια ειρηνευτική δύναμη, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την κρίση και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από την Αρμενία για αδράνεια.

«Έχοντας τις ελπίδες της στους Ρώσους, η Αρμενία έχασε, με δεδομένο αυτό που μας συμβαίνει. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν τώρα με τους Αμερικανούς», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριάμ Αναχαμιάν, μια 27χρονη κάτοικος του Γερεβάν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η Μόσχα είναι είτε «ανίκανη να διατηρήσει τον έλεγχο στο διάδρομο του Λατσίν είτε δεν έχει τη βούληση να το πράξει».

Η σύζυγος του Πασινιάν μετέβη μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση συζύγων ηγετών που οργανώθηκε από τη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ανθρωπιστικά ζητήματα.

«Οι Αρμένιοι είναι απογοητευμένοι από τη Ρωσία, η οποία δεν κατάφερε να τους βοηθήσει στη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ ούτε να διαχειριστεί τις συνέπειές του», συνοψίζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Αρκάντι Ντούμπνοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα «μοιάζει επίσης να μην έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μια στρατηγική στον Καύκασο».

Εξαιτίας του πολέμου της στην Ουκρανία και της απομόνωσής της στη διεθνή σκηνή, «η εξασθενημένη Ρωσία χάνει γρήγορα την επιρροή της σ’ αυτό που ήταν τη σοβιετική εποχή η πίσω αυλή της», υποστηρίζει.

Το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, οι στρατιωτικές δαπάνες του οποίου είναι, χάρη στο πετρελαϊκό «μάννα», υψηλότερες από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Επίσης «το Κρεμλίνο δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τη βούληση να βοηθήσει την Αρμενία και αφήνει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία να επιδιώκουν τους στόχους τους», διαβεβαιώνει ο Ντούμπνοφ.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Αρμενία προσπαθεί τώρα να σφυρηλατήσει νέες σταθερές συμμαχίες», υπογραμμίζει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ.: facebook/Federica Mogherini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ευνοιοκρατία στην Φεντερίκα Μογκερίνι

3/12/2025 - 12:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)

Στους Αγίους Πάντες Καλλιθέας η τιμία χείρα της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

37 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΕΦΕΤ: Ανάκληση του «Kinder Μix 3D pop-up» και προϊόντος με φιλέτο γαύρου

1 ώρα πριν
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

2 ώρες πριν
(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

2 ώρες πριν
Γιώργος Παπαγεωργίου και Λίλα Κουντουριώτη (φωτ.: ΟΠΑΠ)

O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα παιδιά με τα Ευχοστολίδια του ΟΠΑΠ

3 ώρες πριν
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign