pontosnews.gr
Σάββατο, 25/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμενία: Άρχισαν τα στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ – Απογοήτευση από τη στάση της Ρωσίας

Θα διεξαχθούν έως τις 20 Σεπτεμβρίου – Το Κρεμλίνο «δεν βλέπει τίποτα καλό» στη διείσδυση των ΗΠΑ στον Καύκασο

11/09/2023 - 4:55μμ
Αρμένιοι στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων (φωτ.: armenpress.am)

Αρμένιοι στρατιώτες στη διάρκεια ασκήσεων (φωτ.: armenpress.am)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έως τις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να διαρκέσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που διεξάγονται από κοινού μεταξύ Αρμενίας και ΗΠΑ, με την ονομασία Eagle Partner 2023, με στόχο «να αυξηθεί το διεπιχειρησιακό επίπεδο» των αμερικανικών και αρμενικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης.

Πρόκειται για μια κίνηση η οποία υπογραμμίζει τις ολοένα και περισσότερο οξυμένες διαιρέσεις ανάμεσα σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου, παραδοσιακή σύμμαχο της Μόσχας, και τη Ρωσία, η οποία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

«Επιβεβαιώνουμε πως άρχισε η τελετή έναρξης των ασκήσεων», ανέφερε σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού για την Ευρώπη και την Αφρική.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, «περίπου 85 Αμερικανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν δίπλα σε περίπου 175 Αρμένιους στρατιώτες» στα κέντρα εκπαίδευσης Ζαρ και Αρμαβίρ, που βρίσκονται κοντά στο Ερεβάν.

Τα γυμνάσια αυτά βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, η οποία κάλεσε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Αρμενίας και κατήγγειλε «μη φιλικά μέτρα».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε χθες, Κυριακή, πως η Ρωσία δεν βλέπει «τίποτε καλό στις απόπειρες μιας επιθετικής χώρας μέλους του ΝΑΤΟ να διεισδύσει στον Καύκασο».

Ο ίδιος τόνισε πάντως πως ελπίζει ότι «θα κερδίσουν» οι «υποχρεώσεις μεταξύ συμμάχων» που συνδέουν τη Ρωσία με την Αρμενία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τον διάλογο με το Γερεβάν για το θέμα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αρμενία δεν εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας και συνεργάστηκε με τους Αμερικανούς, αυτές είναι αποφάσεις που απαιτούν πολύ βαθιά ανάλυση για να καταλάβουμε ποιους στόχους επιδιώκει το Γερεβάν», είπε ο Πεσκόφ.

«Αλλά σε κάθε περίπτωση, θα το κάνουμε αυτό κατά τη διάρκεια στενού, συλλογικού διαλόγου με την αρμενική πλευρά», πρόσθεσε.

Απογοητευμένοι από τη Ρωσία

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Γερεβάν επικρατεί απογοήτευση για την αδυναμία της Ρωσίας να υποστηρίξει την Αρμενία έναντι του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και για την έλλειψη δέσμευσης από τις ρωσικές δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στη σύγκρουση που φέρνει αντιμέτωπες τις δύο γειτονικές χώρες.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν διεξαγάγει δύο πολέμους για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο διεκδικούν εδώ και δεκαετίες και οι δύο χώρες.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αποκλείσει το διάδρομο του Λατσίν, μοναδική οδό που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κάτι που προκαλεί σημαντικές ελλείψεις στο θύλακα αυτό, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά στον οποίο ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η Ρωσία, η οποία διατηρεί επιτόπου μια ειρηνευτική δύναμη, δεν κατάφερε να συγκρατήσει την κρίση και έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από την Αρμενία για αδράνεια.

«Έχοντας τις ελπίδες της στους Ρώσους, η Αρμενία έχασε, με δεδομένο αυτό που μας συμβαίνει. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν τώρα με τους Αμερικανούς», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριάμ Αναχαμιάν, μια 27χρονη κάτοικος του Γερεβάν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, η Μόσχα είναι είτε «ανίκανη να διατηρήσει τον έλεγχο στο διάδρομο του Λατσίν είτε δεν έχει τη βούληση να το πράξει».

Η σύζυγος του Πασινιάν μετέβη μάλιστα την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση συζύγων ηγετών που οργανώθηκε από τη σύζυγο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ανθρωπιστικά ζητήματα.

«Οι Αρμένιοι είναι απογοητευμένοι από τη Ρωσία, η οποία δεν κατάφερε να τους βοηθήσει στη διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ ούτε να διαχειριστεί τις συνέπειές του», συνοψίζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Αρκάντι Ντούμπνοφ, προσθέτοντας πως η Μόσχα «μοιάζει επίσης να μην έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο, μια στρατηγική στον Καύκασο».

Εξαιτίας του πολέμου της στην Ουκρανία και της απομόνωσής της στη διεθνή σκηνή, «η εξασθενημένη Ρωσία χάνει γρήγορα την επιρροή της σ’ αυτό που ήταν τη σοβιετική εποχή η πίσω αυλή της», υποστηρίζει.

Το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν, οι στρατιωτικές δαπάνες του οποίου είναι, χάρη στο πετρελαϊκό «μάννα», υψηλότερες από ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Επίσης «το Κρεμλίνο δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε τη βούληση να βοηθήσει την Αρμενία και αφήνει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία να επιδιώκουν τους στόχους τους», διαβεβαιώνει ο Ντούμπνοφ.

Στο πλαίσιο αυτό, «η Αρμενία προσπαθεί τώρα να σφυρηλατήσει νέες σταθερές συμμαχίες», υπογραμμίζει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ ετοιμάζεται να φύγει από το South Lawn στον Λευκό Οίκο για την περιοδεία του στην Ασία (φωτ.: EPA/ Francis Chung / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Περιοδεία στην Ασία κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος – Επιθυμεί να συναντήσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν

25/10/2025 - 10:52πμ
Από αριστερά, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόουφ στη διάρκεια συνάντησης της Συμμαχίας των Προθύμων στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραύλους και καταδιωκτικά δίνει η Γαλλία, το σκέφτεται για τους Τόμαχοκ ο Τραμπ

25/10/2025 - 12:04πμ
Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες του Αλεξάντρου Μουντεάνου (πηγή: zdg.md)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μολδαβία έχει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλεξάντρου Μουντεάνου

24/10/2025 - 3:22μμ
Oδοφράγματα γύρω από την έδρα του CHP στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η Δικαιοσύνη απάλλαξε το CHP, αλλά διώκει εκ νέου τον Ιμάμογλου

24/10/2025 - 1:22μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τερματίζει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Καναδά – Η διαφήμιση που τον εξόργισε

24/10/2025 - 9:44πμ
Από τις φονικές πλημμύρες του 2024 (φωτ. αρχείου: EPA/Manu)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαλένθια: Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις φονικές πλημμύρες, οι Αρχές βρήκαν στη λάσπη τη σορό ενός θύματος

23/10/2025 - 7:20μμ
Παλαιστίνια μητέρα κρατά το παιδί της αγκαλιά ενώ περνά μέσα από ερείπια κτηρίων στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ο υποσιτισμός θα έχει συνέπειες για ολόκληρες γενιές – Μητέρες και μωρά πεθαίνουν, «έκρηξη» της σεξουαλικής βίας

23/10/2025 - 12:57μμ
Δεξιά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ακύρωσε τη συνάντηση με τον Πούτιν κι επέβαλε «τεράστιες» κυρώσεις στη Ρωσία – «Κάνουμε καλές συζητήσεις, όμως δεν πάνε πουθενά»

23/10/2025 - 9:11πμ
Γενική άποψη της αίθουσας συνεδριάσεων της Κνεσέτ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Πρώτο βήμα για την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

22/10/2025 - 7:51μμ
Ο Αντρέι Ποζομπούτ ανταποκριτής στο Μινσκ της πολωνικής εφημερίδας Gazeta Wyborcza, στο Γκρόντνο της Λευκορωσίας (φωτ. αρχείου: EPA/TATYANA ZENKOVICH)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραβείο Ζαχάροφ: Απονέμεται σε δύο φυλακισμένους δημοσιογράφους σε Λευκορωσία και Γεωργία

22/10/2025 - 5:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Γεωργίας με την πρόεδρο Ευγενία Κοτανίδη (τρίτη από δεξιά) σε εκδήλωση στην Τιφλίδα (φωτ.: facebook/Union of Greek Communities of Georgia)

Διάλεξη για τις ελληνικές κοινότητες της Γεωργίας στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

60 λεπτά πριν
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση προσέρχονται για τις απολογίες τους (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτελικό ρόλο είχε ο λογιστής – Διώκεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

2 ώρες πριν
Οι δύο όψεις του μεταλλίου που θα απονεμηθεί αύριο στους αθλητές του αγώνα «Τρέχω για την Κατερίνη» (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)

Αφιερωμένα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου τα μετάλλια του αγώνα «Τρέχω για την Κατερίνη»

2 ώρες πριν
Η Φώφη Γεννηματά, τον Ιούνιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν την ομιλία της ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Pixel)

Φώφη Γεννηματά: Τέσσερα χρόνια χωρίς τη γυναίκα που έγινε σύμβολο δύναμης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Υπό τους ήχους της «Συννεφούλας» η σορός του Διονύση Σαββόπουλου στο Α΄ νεκροταφείο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign