pontosnews.gr
Σάββατο, 1/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Καισαρίδης: Κατέκτησε το Αραράτ ακούγοντας ποντιακά – Η ελληνική σημαία στα 5.165 μέτρα

«Ήμουν εκεί, σε ένα μέρος που είχα δει σε ντοκιμαντέρ, εγώ, ο Γιώργος ο Πόντιος, ο Ναουσαίος»

4/09/2023 - 7:14μμ
Ο Γιώργος Καισαρίδης στην υψηλότερη κορυφή του Αραράτ (φωτ.: Facebook / Γιώργος Καισαρίδης)

Ο Γιώργος Καισαρίδης στην υψηλότερη κορυφή του Αραράτ (φωτ.: Facebook / Γιώργος Καισαρίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ξεκίνησε μόνος του από τη Νάουσα με στόχο να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του Αραράτ, στο Κουρδιστάν. Και εκεί, στα 5.165 μέτρα, ο οδηγός βουνού, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και διεθνής ορειβάτης Γιώργος Καισαρίδης στις 21 Αυγούστου ξεδίπλωσε την ελληνική σημαία, ακούγοντας στη διαπασών ποντιακά τραγούδια!

Όπως δήλωσε στη voria.gr, εδώ και χρόνια ήθελε να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με το μυαλό στις δικές του ρίζες.

«Όταν πριν από 3,5 χρόνια ανέβηκα στις Ποντικές Άλπεις ένιωσα σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή που η οικογένειά μου κατοικούσε στην Αργυρούπολη του Πόντου. Όλα έμοιαζαν τόσο οικεία, τόσο φιλόξενα ακόμα και σε αυτό το δολομιτικό βουνό που στην Κύρου Ανάβασις οι Μύριοι του Ξενοφώντα αναφώνησαν “Θάλαττα, θάλαττα” όταν αντίκρισαν τη Μαύρη Θάλασσα από τα βουνά του Πόντου. Επίσης ένα road trip που έκανα στο Ερζερούμ, στο Καρς και στο Αρνταχάν, αλλά και στην αρχαία πρωτεύουσα της Αρμενίας, την Ανί, την πόλη φάντασμα με τις 1.001 εκκλησίες, μου ξύπνησαν αισθήματα οικειότητας με την περιοχή», δήλωσε στη voria.gr.

Ο Γιώργος Καισαρίδης είναι και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, στην επιτροπή ανάπτυξης του ορειβατικού σκι. Τον άθλο του στο Αραράτ τον κατέγραψαν μία ορειβάτισσα από την Τσεχία και δύο ορειβάτες από τη Βουλγαρία. Ήταν μέλη μικτής αποστολής στην οποία συμμετείχαν και 9 Έλληνες από την Πελοπόννησο – ο Ναουσαίος ορειβάτης τους συνάντησε τυχαία, στα σύνορα με το Ιράν.

«Κάτι με έσπρωχνε να ψάξω στην ιστορία, στην προγονική μνήμη, σε μέρη που στην ψυχή μου είχαν ιδιαίτερη αξία, και το ρίσκο, η ταλαιπωρία και ό,τι συνεπάγεται, άξιζε να ξεκινήσω», τόνισε.

Έτσι βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών, στη μέση του πουθενά, στα σύνορα Ιράν, Ναχιτσεβάν (αζερικός θύλακας), Αρμενίας και Τουρκίας. Κι αυτό ήταν μια αξέχαστη εμπειρία», είπε στη voria.gr.

Οδηγός της αποστολής ήταν ο κουρδικής καταγωγής Εμρά. Το ορειβατικό πενθήμερο ξεκίνησε από τα 2.200 μέτρα και το χωριό Κέβιρμε. Η αποστολή κινήθηκε σε ένα βουνό γεμάτο βράχια, σε έναν ηφαιστειακό κώνο στα υψίπεδα της Αρμενίας. Μαζί τους Κούρδοι νομάδες, άλογα και σκυλιά Καγκάλ.

Η πρώτη κατασκήνωση βάσης στήθηκε στα 3.211 μέτρα και η δεύτερη στα 4.200 μέτρα.

Όπως περιέγραψε ο Γιώργος Καισαρίδης, η πιο δύσκολη ήταν η τελευταία ημέρα, με ανάβαση ξανά στα 4.200 μέτρα, ξύπνημα στις 12 το βράδυ και ξεκίνημα για κορυφή στη 1:00 με πολύ κρύο. Όσο το υψόμετρο ανέβαινε η κάθε ανάσα γινόταν πιο δύσκολη μέχρι τα 4.800 μέτρα όπου ξεκινά ο παγετώνας. Κοπιώδης προσπάθεια στους -15°C, σε κάθε μέτρο γινόταν και δυσκολότερη.

Και έφτασε στα 5.165 μέτρα. «Ήμουν εκεί, σε ένα μέρος που είχα δει σε ντοκιμαντέρ, εγώ, ο Γιώργος ο Πόντιος, ο Ναουσαίος, ένας κόκκος άμμου και όμως ένα κομμάτι του παζλ της Γης που κάτι έχει να προσφέρει και αυτό. Μπροστά μου από την άλλη μεριά η Αρμενία και το Γερεβάν και εγώ εκεί, κυματίζοντας για λίγα δευτερόλεπτα “εφήμερης δόξας” την ελληνική σημαία σε μια στιγμή που γράφτηκε στο νου και την ψυχή μου. Δάκρυα συγκίνησης, όχι για πρώτη φορά σε αυτό το βουνό που το ανέβηκα ακούγοντας κουρδικά και ποντιακά τραγούδια», περιέγραψε.

Το ταξίδι για την ιστορία τελείωσε με επίσκεψη στον χώρο της Κιβωτού του Νώε, στην αρχαία Ουρουάρτη, αλλά και στο παλάτι του Ισάκ Πασά.

Ο Γιώργος Καισαρίδης σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή, αυτή τη φορά στο Ιράν και στο όρος Νταμαβάντ, απόληξη του μεγάλου Καύκασου στην Κασπία Θάλασσα, στα 5.623 μέτρα.

• Με πληροφορίες από το voria.gr / Μαρία Ριτζαλέου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στην κουζίνα του ο μάγειρας είχε καιρό να μαγειρέψει και να... μαγειρέψει (φωτ.: pexels.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Τσαζού, ο αγάς και η περίεργη τελευταία επιθυμία του μάγειρα

1/11/2025 - 2:59μμ
Από την αφίσα του συνεδρίου
ΠΟΝΤΟΣ

Γλώσσα, λογοτεχνία και θέατρο στο 2ο Συνέδριο Ποντιακού Πολιτισμού – Το πρόγραμμα

1/11/2025 - 12:47μμ
Η Αγία Ελένη εκ Σινώπης αγιογραφημένοι μαζί με τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νεομάρτυρας από τη Σινώπη, η Αγία Ελένη – Σήμερα η γιορτή της

1/11/2025 - 11:59πμ
(Φωτ.: Thomas Oboe Lee / commons.wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Αεργίτες: Ο μήνας που τα χαψία πηγαίνουν …απ’ το λιμάνι στο τηγάνι

1/11/2025 - 9:45πμ
Η Νεοκασάρεια το 1930. Στο κέντρο διακρίνεται το δημαρχείο της πόλης (φωτ.: kulturenvanteri.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Χαράλαμπου Κυριλίδη: Και οι Τούρκοι το πιστεύανε κι εμείς το πιστεύαμε πως θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας

31/10/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων "ΣΕΡΡΑ")
ΠΟΝΤΟΣ

Έρχεται ο ετήσιος χορός του χορευτικού ομίλου Ποντίων «Σέρρα»

31/10/2025 - 3:22μμ
Εικόνα από το Ζησινό (πηγή: facebook.com/bolumlucom/photos)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζησινό: Το καταπράσινο ελληνικό χριστιανικό χωριό στην επαρχία του Όφεως στον Πόντο και η σχέση με την οικογένεια Υψηλάντη

31/10/2025 - 9:38πμ
Ο καθεδρικός ναός του Άγιου Μάρκου στη Βενετία (φωτ. και εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι βυζαντινοί, Άγιος Μάρκος Βενετίας και… Σέρρα

30/10/2025 - 8:29μμ
Ο Αλκιβιάδης Σουμελίδης (όρθιος, με το θερμόμετρο) κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ασθενείς του «Ακριτείου» (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Το νοσοκομείο της Τραπεζούντας και ο αρχίατρος Αλκιβιάδης Σουμελίδης – Το «Ακρίτειον» ακολούθησε την πτώση του ποντιακού ελληνισμού

30/10/2025 - 1:54μμ
Ο πρόεδρος του του Ιερού Προσκυνήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης και ο νέος ηγούμενος αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ (φωτ.: Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Αλλαγή σελίδας στην Παναγία Σουμελά: Νέος ηγούμενος ο αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ

30/10/2025 - 1:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάνοπλος αστυνομικός στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης, Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

«Κόλαση» στα Βορίζια Ηρακλείου λόγω βεντέτας – Βόμβα, βροχή οι σφαίρες, νεκροί και τραυματίες

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay / mprietou)

Λαύριο: Σύλληψη 72χρονου αθλητικού παράγοντα και προπονητή για ασέλγεια

44 λεπτά πριν
Στην κουζίνα του ο μάγειρας είχε καιρό να μαγειρέψει και να... μαγειρέψει (φωτ.: pexels.com)

Η Τσαζού, ο αγάς και η περίεργη τελευταία επιθυμία του μάγειρα

1 ώρα πριν
Στεφάνια από ευέλπιδες στην προτομή του Γιώργου Κουβελίδη, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Γιώργος Κουβελίδης: Μια προτομή για να θυμίζει τη θυσία του 19χρονου προσφυγόπουλου από τη Σμύρνη

2 ώρες πριν
Στις καρδιές τα ονόματα των 16 θυμάτων έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Ένας χρόνος από τα «Τέμπη» της Σερβίας – Χιλιάδες τιμούν τα θύματα, δεν κάνουν πίσω οι φοιτητές

2 ώρες πριν
Άνδρας των ΜΑΤ με το κλομπ στο χέρι καταδιώκει κρανοφόρο διαδηλωτή. Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

ΕΔΕ για το ξύλο των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign