pontosnews.gr
Παρασκευή, 9/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιώργος Καισαρίδης: Κατέκτησε το Αραράτ ακούγοντας ποντιακά – Η ελληνική σημαία στα 5.165 μέτρα

«Ήμουν εκεί, σε ένα μέρος που είχα δει σε ντοκιμαντέρ, εγώ, ο Γιώργος ο Πόντιος, ο Ναουσαίος»

4/09/2023 - 7:14μμ
Ο Γιώργος Καισαρίδης στην υψηλότερη κορυφή του Αραράτ (φωτ.: Facebook / Γιώργος Καισαρίδης)

Ο Γιώργος Καισαρίδης στην υψηλότερη κορυφή του Αραράτ (φωτ.: Facebook / Γιώργος Καισαρίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ξεκίνησε μόνος του από τη Νάουσα με στόχο να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του Αραράτ, στο Κουρδιστάν. Και εκεί, στα 5.165 μέτρα, ο οδηγός βουνού, δάσκαλος πολεμικών τεχνών και διεθνής ορειβάτης Γιώργος Καισαρίδης στις 21 Αυγούστου ξεδίπλωσε την ελληνική σημαία, ακούγοντας στη διαπασών ποντιακά τραγούδια!

Όπως δήλωσε στη voria.gr, εδώ και χρόνια ήθελε να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με το μυαλό στις δικές του ρίζες.

«Όταν πριν από 3,5 χρόνια ανέβηκα στις Ποντικές Άλπεις ένιωσα σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή που η οικογένειά μου κατοικούσε στην Αργυρούπολη του Πόντου. Όλα έμοιαζαν τόσο οικεία, τόσο φιλόξενα ακόμα και σε αυτό το δολομιτικό βουνό που στην Κύρου Ανάβασις οι Μύριοι του Ξενοφώντα αναφώνησαν “Θάλαττα, θάλαττα” όταν αντίκρισαν τη Μαύρη Θάλασσα από τα βουνά του Πόντου. Επίσης ένα road trip που έκανα στο Ερζερούμ, στο Καρς και στο Αρνταχάν, αλλά και στην αρχαία πρωτεύουσα της Αρμενίας, την Ανί, την πόλη φάντασμα με τις 1.001 εκκλησίες, μου ξύπνησαν αισθήματα οικειότητας με την περιοχή», δήλωσε στη voria.gr.

Ο Γιώργος Καισαρίδης είναι και μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης, στην επιτροπή ανάπτυξης του ορειβατικού σκι. Τον άθλο του στο Αραράτ τον κατέγραψαν μία ορειβάτισσα από την Τσεχία και δύο ορειβάτες από τη Βουλγαρία. Ήταν μέλη μικτής αποστολής στην οποία συμμετείχαν και 9 Έλληνες από την Πελοπόννησο – ο Ναουσαίος ορειβάτης τους συνάντησε τυχαία, στα σύνορα με το Ιράν.

«Κάτι με έσπρωχνε να ψάξω στην ιστορία, στην προγονική μνήμη, σε μέρη που στην ψυχή μου είχαν ιδιαίτερη αξία, και το ρίσκο, η ταλαιπωρία και ό,τι συνεπάγεται, άξιζε να ξεκινήσω», τόνισε.

Έτσι βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών, στη μέση του πουθενά, στα σύνορα Ιράν, Ναχιτσεβάν (αζερικός θύλακας), Αρμενίας και Τουρκίας. Κι αυτό ήταν μια αξέχαστη εμπειρία», είπε στη voria.gr.

Οδηγός της αποστολής ήταν ο κουρδικής καταγωγής Εμρά. Το ορειβατικό πενθήμερο ξεκίνησε από τα 2.200 μέτρα και το χωριό Κέβιρμε. Η αποστολή κινήθηκε σε ένα βουνό γεμάτο βράχια, σε έναν ηφαιστειακό κώνο στα υψίπεδα της Αρμενίας. Μαζί τους Κούρδοι νομάδες, άλογα και σκυλιά Καγκάλ.

Η πρώτη κατασκήνωση βάσης στήθηκε στα 3.211 μέτρα και η δεύτερη στα 4.200 μέτρα.

Όπως περιέγραψε ο Γιώργος Καισαρίδης, η πιο δύσκολη ήταν η τελευταία ημέρα, με ανάβαση ξανά στα 4.200 μέτρα, ξύπνημα στις 12 το βράδυ και ξεκίνημα για κορυφή στη 1:00 με πολύ κρύο. Όσο το υψόμετρο ανέβαινε η κάθε ανάσα γινόταν πιο δύσκολη μέχρι τα 4.800 μέτρα όπου ξεκινά ο παγετώνας. Κοπιώδης προσπάθεια στους -15°C, σε κάθε μέτρο γινόταν και δυσκολότερη.

Και έφτασε στα 5.165 μέτρα. «Ήμουν εκεί, σε ένα μέρος που είχα δει σε ντοκιμαντέρ, εγώ, ο Γιώργος ο Πόντιος, ο Ναουσαίος, ένας κόκκος άμμου και όμως ένα κομμάτι του παζλ της Γης που κάτι έχει να προσφέρει και αυτό. Μπροστά μου από την άλλη μεριά η Αρμενία και το Γερεβάν και εγώ εκεί, κυματίζοντας για λίγα δευτερόλεπτα “εφήμερης δόξας” την ελληνική σημαία σε μια στιγμή που γράφτηκε στο νου και την ψυχή μου. Δάκρυα συγκίνησης, όχι για πρώτη φορά σε αυτό το βουνό που το ανέβηκα ακούγοντας κουρδικά και ποντιακά τραγούδια», περιέγραψε.

Το ταξίδι για την ιστορία τελείωσε με επίσκεψη στον χώρο της Κιβωτού του Νώε, στην αρχαία Ουρουάρτη, αλλά και στο παλάτι του Ισάκ Πασά.

Ο Γιώργος Καισαρίδης σχεδιάζει ήδη την επόμενη αποστολή, αυτή τη φορά στο Ιράν και στο όρος Νταμαβάντ, απόληξη του μεγάλου Καύκασου στην Κασπία Θάλασσα, στα 5.623 μέτρα.

• Με πληροφορίες από το voria.gr / Μαρία Ριτζαλέου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Savvas Dimitriadis-Chrisa Seremeti/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Αισύμη: Οι παλιοί οικισμοί που δημιούργησαν Πόντιοι στη Θράκη, επιστρέφουν στη μνήμη – Πινακίδες, βιβλιοθήκη και μνημείο για τους ήρωες του 1941

8/10/2026 - 10:30μμ
Στιγμιότυπο από την «Παλαλέσα» του Ιωάννη Κοσμίδη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ασπρόπυργος: Η «Παλαλέσα» άνοιξε τη νέα χρονιά των Ακριτών του Πόντου

8/10/2026 - 9:44μμ
Το εξώφυλλο του «Protanixin», που κατέκτησε την πρώτη θέση του Transglobal World Music Chart για τον Οκτώβριο του 2026 (φωτ.: Bandcamp / Stella Papalamprou)
ΠΟΝΤΟΣ

Στέλλα Παπαλάμπρου: Με ποντιακά τραγούδια στο Νο 1 του Transglobal World Music Chart

8/10/2026 - 7:22μμ
(Φωτ:. Rania Pantazidou/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Πάταρα Αλεξανδρούπολης: Ο προσφυγικός οικισμός που ζει στη μνήμη των απογόνων του

8/10/2026 - 3:19μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»/Xaris Tsanaktsis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»: Με ποντιακούς χορούς ολοκληρώθηκαν οι Ιωνικές Γιορτές 2026 στη Νέα Σμύρνη

8/10/2026 - 1:06μμ
(Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: 46 χρόνια προσφοράς για την καταγραφή και διάσωση της μνήμης του Πόντου – Το έργο που αφήνει πίσω της

8/10/2026 - 12:12μμ
Ο Εφίμ Χαραμπέτ και η αυτοπροσωπογραφία του σε μετάλλιο, έργο του 1989. Φωτογραφική σύνθεση (πηγή αυτοπροσωπογραφίας: Μουσείο Πούσκιν)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Εφίμ Χαραμπέτ, ο Έλληνας γλύπτης από τη Μαριούπολη

8/10/2026 - 9:57πμ
Το περίπτερο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΠΟΕ: Τακτικό Συνέδριο Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο στον Εύοσμο

7/10/2026 - 11:16μμ
Η Παναγία Σουμελά όπως την βλέπει ένα... drone (φωτ.: route_of_history)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Το παρεκκλήσι που φρενάρει το τελεφερίκ

7/10/2026 - 10:33μμ
Η Χρύσα Αράπογλου με το ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών (φωτ.: Faebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλαμαριά: Στα σκαριά σύμφωνο συνεργασίας με τους Πόντιους εκπαιδευτικούς

7/10/2026 - 5:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay/Ακαδημία Αθηνών)

Ακαδημία Αθηνών: Εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Καταιγιστικός ο Παναθηναϊκός και κόντρα στη Φενέρμπαχτσε

1 ώρα πριν
Η χελώνα Τζόναθαν (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τζόναθαν, 192 ετών: Η χελώνα που ίσως κρύβει το μυστικό της μακροζωίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»/Facebook)

Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»: Με μεγάλο ποντιακό γλέντι ο ετήσιος χορός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείου EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ελευσίνα: Μαχαίρωσαν 32χρονο – Η ΕΛΑΣ εξετάζει πολιτικά κίνητρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Savvas Dimitriadis-Chrisa Seremeti/Facebook)

Αισύμη: Οι παλιοί οικισμοί που δημιούργησαν Πόντιοι στη Θράκη, επιστρέφουν στη μνήμη – Πινακίδες, βιβλιοθήκη και μνημείο για τους ήρωες του 1941

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV