pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μελβούρνη: Ρετρό κινηματογραφική προβολή της ταινίας «Μια κυρία στα μπουζούκια»

Το κάποτε ελληνικής ιδιοκτησίας Sun Theatre του Yarraville ξαναέζησε στιγμές της δεκαετίας του '60

2/09/2023 - 4:16μμ
(Φωτ.: facebook/Greek Youth Generator - GYG)

(Φωτ.: facebook/Greek Youth Generator - GYG)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια ρετρό κινηματογραφική εμπειρία έζησαν οι ομογενείς της Μελβούρνης στο προάστιο Yarraville, όπου παρακολούθησαν την ελληνική ταινία Μια κυρία στα μπουζούκια στη μεγάλη οθόνη του ιστορικού κινηματογράφου Sun Theatre.

Ο ιστορικός κινηματογράφος Sun Theatre στη Μελβούρνη (φωτ.: neoskosmos.com)

Η ταινία προβλήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Greek Antiques at the Sun από την ομάδα Greek Youth Generator (GYG), η οποία επιδιώκει να «ξεθάψει» το μεταναστευτικό παρελθόν των Ελλήνων που έζησαν στα δυτικά προάστια της Μελβούρνης.

«Ας πούμε ότι επαναφέραμε στη ζωή το Sun Theatre της δεκαετίας του ’60» δήλωσε στην ομογενειακή ιστοσελίδα neoskosmos.com ένας εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης, ο Ντιν Κοτσιάνης.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας (φωτ.: neoskosmos.com)

«Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Ζωή Λάσκαρη και ο Κώστας Βουτσάς, οι οποίοι αποτελούν την προσωποποίηση εκείνης της εποχής», σημείωσε ο Ν. Κοτσιάνης, ενώ πρόσθεσε ότι την ταινία παρακολούθησαν πάνω από 100 ομογενείς, μερικοί από τους οποίους ήταν μάλιστα κάτω των 30 ετών.

Η εντυπωσιακή αίθουσα του Sun Theatre (φωτ.: neoskosmos.com)

Η προβολή της ταινίας οργανώθηκε με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για τη δημιουργία μιας εντυπωσιακής τοιχογραφίας μήκους 250 τ.μ στο προάστιο Footscray της Μελβούρνης, με τίτλο Footscray’s Hidden Hellenism (FHH) (ο κρυμμένος ελληνισμός του Footscray) στη μνήμη των Ελλήνων που δημιούργησαν την ελληνική παροικία της Μελβούρνης.

Κολάζ με χαρακτηριστικές εικόνες από την ελληνική παροικία της Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Greek Youth Generator – GYG)

Κινηματογράφος με ελληνικό «αέρα»

Το Sun Theatre πρωτοάνοιξε το 1938 και ήταν ένας κινηματογράφος μονής οθόνης 1050 θέσεων, ο πιο πολυτελής της περιοχής εκείνα τα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60 η τηλεόραση ήταν η νέα καινοτομία και τα πλήθη στους κινηματογράφους μειώθηκαν.

Πινακίδα στην είσοδο του κινηματογράφου καλωσορίζει τους επισκέπτες (φωτ.: neoskosmos.com)

Ωστόσο, η άφιξη των Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή, έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο Στάθης Ραφτόπουλος είχε φτάσει στην Αυστραλία στην ηλικία των 13 ετών και είχε αρχίσει από το 1949 να διαμορφώνει το ελληνοαυστραλιανό πολιτιστικό τοπίο, προβάλλοντας τον ελληνικό κινηματογράφο.

Μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννούδη ίδρυσαν την εταιρεία Cosmopolitan Motion Pictures Company, η οποία έφτασε κάποια στιγμή να αριθμεί 12 κινηματογραφικές αίθουσες, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στην προβολή ταινιών από την Ελλάδα στην Αυστραλία.

Η ανακαίνιση της κινηματογραφικής αίθουσας ήταν ριζική (φωτ.: suntheatre.com.au)

(φωτ.: suntheatre.com.au)

Έτσι, τη δεκαετία του ’60, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον νέο πληθυσμό στο Yarraville, το Sun Theatre μετατράπηκε σε ελληνικό κινηματογράφο.

Οι ελληνικές ταινίες που προβάλλονταν στα προάστια της εργατικής τάξης και των μεταναστών εκείνη την περίοδο, λειτούργησαν ως σημείο αναφοράς για την κοινότητα, καθώς επίσης και ως πηγή πολιτιστικής κατανάλωσης, για τον ευρύτερο πληθυσμό της εργατικής τάξης των Ελλήνων μεταναστών.

Μία περίοδο που υπήρχαν περιορισμένες επιλογές στην αυστραλιανή τηλεόραση και λίγες ελληνικές εφημερίδες, ο κινηματογράφος αποτέλεσε έναν κομβικό σύνδεσμο των πρώτων μεταναστών με την πατρίδα τους.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όμως, το Sun Theatre με εισήγηση του υπουργείου Υγείας, επειδή κρίθηκε ότι είχε ανθυγιεινά χαλιά. Ο χώρος εγκαταλείφθηκε και ρήμαζε, ώσπου το 1995 αγοράστηκε από τους σημερινούς του ιδιοκτήτες, οι οποίοι το ανακαίνισαν ολοκληρωτικά.

• Πηγές: neoskosmos.com, suntheatre.com.au, Facebook / Greek Youth Generator – GYG

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Star Channel)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Φίλιπ Βάκος γράφει ιστορία και μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα του ελληνικού MasterChef!

8/06/2026 - 10:18μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Antipodean Palette 2026»: Μια γιορτή τέχνης και πολιτισμού των Ελλήνων της Αυστραλίας

8/06/2026 - 11:24πμ
Η Χριστίνα Κίτσος κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων της ως δήμαρχος της Γενεύης, στις 3 Ιουνίου 2026. Η κόρη Ελλήνων μεταναστών θα βρίσκεται στην προεδρία της δημοτικής αρχής της ελβετικής πόλης έως τον Μάιο του 2027 (φωτ.: Magali Girardin)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η νέα δήμαρχος της Γενεύης είναι κόρη Ελλήνων μεταναστών και εγγονή Μικρασιατών προσφύγων

7/06/2026 - 11:40πμ
(Φωτ.: Αναμνήσεις/Δημήτρης Τσάκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυπριακή παράδοση ζωντάνεψε στη Νέα Υόρκη μέσα από τη νέα γενιά

7/06/2026 - 12:10πμ
(Φωτ,: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Η πορεία ενός Ελληνοαυστραλού ομογενή από τα θρανία Ελληνορθόδοξου Κολεγίου στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας

6/06/2026 - 11:17μμ
Ο διακεκριμένος Έλληνας της Μολδαβίας Παντελεήμων Συναδηνός, και χάρτης της χώρας στα τέλη του 18ου αι. (πηγή: Н.Н. Ольшанский, «3-й созыв Государственной Думы: портреты, биографии, автографы» — это историко-биографический альбом, изданный Н. Н. Ольшанским в Санкт-Петербурге в 1910, commons.wikimedia.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μολδαβία: Μια χώρα με ισχυρή ελληνική παρουσία, από τον καιρό της Τουρκοκρατίας

6/06/2026 - 10:27πμ
Ο γάμος του Ηρακλή (Eric) Μάνγκου και της Φανής (Faye) Νίτσου, Μελβούρνη, 2 Ιουνίου 1968 (φωτ.: Museums Victoria/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γνωρίστηκαν στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Αυστραλία και έγραψαν τη δική τους ιστορία αγάπης στην ομογένεια

5/06/2026 - 8:35μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμή στη μνήμη των μεγάλων ευεργετών του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου στην Κωνσταντινούπολη

5/06/2026 - 6:45μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

4/06/2026 - 11:36μμ
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

4/06/2026 - 10:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ ζητά άμεση παύση πυρός, Ισραήλ και Ιράν προειδοποιούν με νέα αντίποινα

7 ώρες πριν

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Προβάδισμα τίτλου ο Ολυμπιακός

8 ώρες πριν
(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Star Channel)

Ο Φίλιπ Βάκος γράφει ιστορία και μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα του ελληνικού MasterChef!

9 ώρες πριν
Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Από τη μνήμη στη διεκδίκηση: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λάρισα

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign