pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εστία Νέας Σμύρνης: Αφιερωμένος στη Μικρασία ο Σεπτέμβριος

Αρχίζει ο έκτος κύκλος επετειακών εκδηλώσεων μνήμης «Μικρασία Χαίρε!»

2/09/2023 - 7:46μμ
Βάρκες στη Σμύρνη γεμάτες με πρόσφυγες λίγο πριν από τη μεγάλη καταστροφή (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Βάρκες στη Σμύρνη γεμάτες με πρόσφυγες λίγο πριν από τη μεγάλη καταστροφή (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ιστορία αλλά και τις μνήμες των Μικρασιατών προγόνων επιθυμεί να τιμήσει για μία ακόμη χρονιά η Εστία Νέας Σμύρνης, διοργανώνοντας τον έκτο κύκλο Επετειακών Εκδηλώσεων Μνήμης Μικράς Ασίας, με τον γενικό τίτλο «Μικρασία Χαίρε».

Από τις 10 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, πλήθος ενημερωτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν τους φίλους της Εστίας πίσω στο χρόνο, να εξηγήσουν τα αίτια της τραγωδίας, να μεταδώσουν μια γεύση της ζωής στη Μικρασία του παρελθόντος, και να διασφαλίσουν ότι η αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες δεν θα ξεθωριάσει.

Την αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα στον εθνοϊερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης.

Ομοίωμα του Αγίου Χρυσοστόμου, στους χώρους της Εστίας (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Ειδικότερα, στις 09:00 θα πραγματοποιηθεί εκκλησιασμός και Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό
Αγ. Φωτεινής Ν. Σμύρνης, ενώ στις 11:00 θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου, στον Κήπο της Μνημοσύνης.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση των τριών τόμων του βιβλίου του Παύλου Χατζημωυσή 100 χρόνια βιβλιογραφία Μικρασιατικής Καταστροφής και Προσφυγικού Ζητήματος 1919-2016 (εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2021-22).

Το εξώφυλλο του βιβλίου 100 χρόνια βιβλιογραφία Μικρασιατικής Καταστροφής και Προσφυγικού Ζητήματος 1919-2016 (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι ομιλητές:

  • Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Βασιλική Σειρηνίδου, αναπ. καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ.
  • Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έκδοση από την Εστία Νέας Σμύρνης, υπέρ των σκοπών του Κληροδοτήματος «Μαρία Καρατζοπούλου».

Τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, επίσης στις 19:00, θα ακολουθήσει η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Άγρια χόρτα με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και με τη βοήθεια αρχειακού υλικού, οι μαρτυρίες προσφύγων αποκτούν ξανά ζωή και συνομιλούν με τις επιστολές του Τζορτζ Χόρτον, του Αμερικανού Γενικού Προξένου Σμύρνης.

Η αφίσα της ταινίας Άγρια χόρτα

Πρόκειται για μια καλλιτεχνική δημιουργία της συμπεριληπτικής-παιδαγωγικής ομάδας «Οι ονειροδίαιτοι», η οποία αποτελείται από μαθητές, αποφοίτους και καθηγητές Ειδικής και Τυπικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και της Κατερίνας Ευαγγελάκου.

Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Ευαγγελάκου, η μουσική της Σταυρούλας Ζώρζου, και η σύνθεση του κειμένου της Μαρίνας Μυρτάλη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η ερμηνεύτρια παραδοσιακού τραγουδιού Καίτη Κουλλιά με τους μουσικούς Γιώργο Μάκρα στην κιθάρα, Γεωργία Μαρίνη στο βιολί και Αγγέλικα Παπανικολάου στο ακορντεόν. Θα συμμετάσχει επίσης με τραγούδι στη νοηματική γλώσσα η Ομάδα «Τα λόγια της σιωπής».

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, η Εστία Νέας Σμύρνης θα επιχειρήσει να φωτίσει την άγνωστη ιστορία της προσφυγιάς και το λησμονημένο δράμα των ξεριζωμένων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία με την ομιλία του Θεόφιλου Καστανίδη, προέδρου του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί», με θέμα «Το λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου (1922-1923) λύνει τη σιωπή του εκατό χρόνια μετά».

Άποψη της Μακρονήσου (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου του Λοιμοκαθαρτηρίου των Ποντίων, Μικρασιατών και Ασσύριων προσφύγων στη νησί, σε μια προσπάθεια να μην ξεχαστούν οι πρόσφυγες που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Επίσης, στόχος του μνημείου είναι να τιμήσει τις υγειονομικές υπηρεσίες του ελληνικού και του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τις Αμερικανίδες γιατρούς της οργάνωσης «American Women’s Hospitals» (AWH), για την ανιδιοτελή προσφορά τους στην περίθαλψη των προσφύγων.

Στη εκδήλωση, που θα αρχίσει στις 19:00, θα συμμετάσχει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»με χοροδιδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Σαββινίδη.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις συλλογές των Μουσείων της Εστίας από τη Θέμιδα Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ του ΙΔΙΣΜΕ Γράμματα χωρίς παραλήπτη, το οποίο είναι βασισμένο στο Χρονικό των δέκα ημερών, της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη, και στην περιγραφή της προσπάθειας ενός Τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Άποψη των συλλογών στα μουσεία της Εστίας (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Η επιμέλεια είναι της Ειρήνης Σαριόγλου, η σκηνοθεσία του Ηλία Δημητρίου και η μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Εστίας, Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00, ή στα τηλέφωνα 2109333702 & 2109330274.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, η ομιλία του εικαστικού και συγγραφέα Βαγγέλη Παππά με θέμα «Ο ζωγράφος Θεόφιλος – Από τη Λέσβο, στη Σμύρνη», κατά την οποία θα επιχειρηθεί μια εμβάθυνση στα χαμένα έργα ενός μεγάλου δημιουργού της ελληνικής τέχνης, μέσα από μαρτυρίες και ιστορική έρευνα.

(Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Τέλος, ο κύκλος των εκδηλώσεων θα κλείσει το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με τη θεατρική παράσταση Συσκότιση στην Πρίγκηπο από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευσίνας.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται στη μαγευτική Πρίγκηπο, όπου στο αρχοντικό της οικογένειας Ιασωνίδη, μια ξαφνική, δυνατή καταιγίδα αναστατώνει, με τον χειρότερο τρόπο, την ηρεμία του σπιτιού. Η στιγμιαία συσκότιση που προκλήθηκε, φέρνει αντιμέτωπο τον επιθεωρητή της αστυνομίας Μουσταφά Καραντενίζ, την οικογένεια, καθώς και τους προσκεκλημένους και «απρόσκλητους» επισκέπτες, με ένα δυσεπίλυτο μυστήριο. Θα καταφέρει ο επιθεωρητής, μαζί με τη βοηθό του, Φαριγιέ Ναζλή, να το εξιχνιάσουν πριν γίνουν κι άλλοι φόνοι;

Φωτογραφία του θιάσου της παράστασης Συσκότιση στην Πρίγκηπο (φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Η θεατρική μεταφορά/διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια ανήκουν στον Θοδωρή Ευστρατιάδη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Νάντια Βλαχοπούλου.

• Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Πάνος Χαλδέζος», στο Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 2109333702, 2109330274.
• Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να δείτε εδώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

3/03/2026 - 9:46μμ
Καρτ ποστάλ με τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη και αιτήσεις υπαλλήλων.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλοτελικό Ταχυδρομικό Μουσείο: «Ευρίσκομαι εν δυσχερεστάτη θέσει καθ’ ότι τυγχάνω πρόσφυξ εκ Σμύρνης»

2/03/2026 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μυτιλήνη: Οι Περγαμηνοί αναβίωσαν το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων – Ρεβίθια, κόλλυβα και ευχές για μια καρπερή άνοιξη

1/03/2026 - 11:05μμ
Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων στην Πτολεμαΐδα, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κυριακή Χατζηγιάννη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ρεβίθια των Αγίων Θεοδώρων μοιράστηκαν στην Πτολεμαΐδα – Ένα προσφυγικό έθιμο αιώνων

1/03/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: facebook / Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ: Κοσμητεία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΚΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινουπολίτισσα πρώην κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου

28/02/2026 - 10:57πμ
Μέλη του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρασκευάζουν το κεσκέκι
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Το μικρασιατικό κεσκέκι και άλλα 11 νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

27/02/2026 - 8:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές ο καιρός του Σαββάτου

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Συνέχισε το σερί του επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται πάνω από το κέντρο της Τεχεράνης μετά από αεροπορικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι ευρωπαϊκές χώρες που θα βοηθήσουν ΗΠΑ και Ισραήλ

9 ώρες πριν
Στο κέντρο ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα σε παλιότερη συνάντησή του στη Δαμασκό με αντιπροσωπεία του ΟΗΕ (φωτ.: EPA/Mohammed Al Rifai)

Reuters: Η τουρκική ΜΙΤ ζήτησε βοήθεια από τη βρετανική ΜΙ6 στην προστασία του Σύρου προέδρου Σάραα – Διαψεύδει η Τουρκία

10 ώρες πριν
Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

10 ώρες πριν
Πλήθη Ιρανών αψήφησαν τις ισραηλινές επιθέσεις και βγήκαν στους δρόμους για την προσευχή της Παρασκευής για να τιμήσουν τη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (φωτ.EPA/Abedin Taherkenareh)

ΗΠΑ: Οι επιχειρήσεις στο Ιράν θα ολοκληρωθούν σε 4-6 εβδομάδες – Νέα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign