pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων: Το pontosnews.gr «περπάτησε» στο Φάρο της Μονεμβασιάς

Έναν από τους 29 φάρους που σήμερα είναι ανοιχτοί για το κοινό

20/08/2023 - 5:16μμ
Ο φάρος της Μονεμβασιάς ή Μονεμβασίας όπως γράφουν παντού οι πινακίδες, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 580 μ. από την είσοδο του κάστρου, στη θέση Λειψωνά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Ο φάρος της Μονεμβασιάς ή Μονεμβασίας όπως γράφουν παντού οι πινακίδες, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 580 μ. από την είσοδο του κάστρου, στη θέση Λειψωνά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είκοσι χρόνια κλείνει φέτος ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων που καθιερώθηκε το 2033 από τη Διεθνή Ένωση Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Είκοσι εννέα φάροι άνοιξαν σήμερα το πρωί, από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως 20:00, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Το pontosnews.gr βρέθηκε στο φάρο της Μονεμβασιάς, που βρίσκεται έξω από τα τείχη του κάστρου, στη θέση Λειψωνά, το άκρο Μίνωα.

Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1896 και φέρει Αριθμό Ελληνικού Φαροδείκτη (ΑΕΦ) 4020. Το ύψος του πύργου του είναι 7 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 17 μέτρα.

Τμήμα των ανατολικών τείχων της καστροπολιτείας (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Λίγα λόγια για τον φάρο (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Βγαίνοντας από τα ανατολικά τείχη του Κάστρου της Μονεμβασιάς (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Βρίσκεται στην ανατολική άκρη της ομώνυμης χερσονήσου, βόρεια της παλαιάς πόλης της Μονεμβασιάς σε απόσταση 580 μ. περίπου από την είσοδο του κάστρου. Έχει φωτοβολία  11 ν.μ., λευκό αναλάμπων χαρακτηριστικό και εστιακό ύψος 15 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1896 τοποθετήθηκε ο πρώτος φαροφύλακας και η αφή του φάρου έγινε στις 13 Ιανουαρίου 1897.

Ο φάρος λειτουργούσε με διοπτρική φωτιστική συσκευή πετρελαίου, είχε φως ερυθρό σταθερό, φωτοβολία 8 ναυτικά μίλια και εστιακό ύψος 16,5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο φάρος από την πίσω πλευρά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός λόγω των φθορών που υπέστη. Το 1945 επισκευάστηκαν τμήματα του και επαναλειτούργησε. Το 1951 το φωτιστικό σώμα μεταφέρθηκε, λόγω των ζημιών του κτηρίου, σε μεταλλική κατασκευή δίπλα στον παλιό κτήριο του φάρου.

Το όλο συγκρότημα κτισμάτων του φάρου χαρακτηρίζεται από στρατιωτική λιτότητα, απλότητα και σαφήνεια των επιμέρους χώρων του, που ακολουθούν βασικές γεωμετρικές φόρμες και απλές γραμμές χωρίς άλλα μορφολογικά στοιχεία. Η λιθοδομή του είναι επιμελημένη, λιτή, από ακανόνιστους τοπικούς λίθους, με χρήση πωρόλιθων στις γωνίες. Ο πύργος είναι ενσωματωμένος στην ανατολική πλευρά του φαρόσπιτου. Στην απόληξη της ανωδομής του χαρακτηριστικά μαρμάρινα «φουρούσια» στηρίζουν το μαρμάρινο γείσο-πρόβολο. Εσωτερική μαρμάρινη λαξευτή σπονδυλωτή σπειροειδής σκάλα, οδηγεί στην στέψη του πύργου, στον μεταλλικό κλωβό όπου είναι τοποθετημένα  τα  φωτιστικά μηχανήματα.

Οι εργασίες αποκατάστασης και ο νέος φάρος

Μέχρι την αποκατάσταση του το φαρικό συγκρότημα βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση καθώς εκτός των άλλων οι δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες καθημερινά το επιβάρυναν έτι περισσότερο.

Οπτικό «Fresnel» (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Τον Οκτώβριο του 2014 υποβλήθηκε από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού πρόταση για αποκατάσταση του Φάρου της Μονεμβασιάς μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Η πρόταση αξιολογήθηκε και έγινε αποδεκτή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν με αποτέλεσμα να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2015.

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 30 Μαΐου 2018.

Σε ένα δωμάτιο των παράσπιτων δημιουργήθηκε και λειτουργεί καθημερινά μικρό εκθετήριο με θέμα το ελληνικό φαρικό δίκτυο και το φάρο της Μονεμβασιάς συγκεκριμένα.

Στο σημείο υπηρετεί πλέον φαροφύλακας διορισμένος από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο τη συστηματική υποστήριξη της επιχειρησιακής του λειτουργίας και της συντήρησης του.

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Ο Κωνσταντίνος τον οποίο συνάντησε το pontosnews.gr –χωρίς να γνωρίζει την επαγγελματική μας ιδιότητα και άρα κουβεντιάσαμε από καρδιάς–, εκφράστηκε με ενθουσιασμό για τη θέση του και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Μας έδωσε πολλές πληροφορίες για το φάρο και τη λειτουργία του αλλά και τη ζωή των φαροφυλάκων όπως έχει προλάβει να τη δει στα 27 του χρόνια.

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Ο φάρος της Μονεμβασιάς είναι πανέμορφος και αξίζει να τον επισκεφτείτε, σήμερα ή όποτε βρεθείτε στη Λακωνία.

Η θέα από την πίσω πλευρά του φάρου (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

Οι 29 επισκέψιμοι φάροι στην Ελλάδα

Εάν βρίσκεται κάπου κοντά μπορείτε να επισκεφτείτε τους εξής φάρους:

  • Αγ. Νικόλαο – Κέα
  • Ακρωτήρι-Θήρα
  • Αρκίτσα-Φθιώτιδα
  • Μουδάρι-Κύθηρα
  • Βρυσάκι-Λαύριο
  • Γερόγομπος-Κεφαλονιά
  • Γουρούνι-Σκόπελος
  • Δρέπανο-Χανίων
  • Κασσάνδρα-Χαλκιδικής
  • Καστρί-Οθωνοί
  • Σχινάρι-Ζάκυνθος
  • Κρανάη-Γύθειο
  • Μεγάλο Έμβολο – Θεσσαλονίκης
  • Μελαγκάβι-Λουτρακίου
  • Πλάκα-Λήμνος
  • Κόρακα-Πάρου
  • Κοκκινόπουλο-Ψαρά
  • Αλεξανδρούπολη-Αλεξανδρούπολης
  • Ταίναρο-Λακωνίας
  • Κόπραινα-Άρτας
  • Κακή Κεφαλή – Χαλκίδας
  • Μονεμβασιά-Λακωνίας
  • Λάκκα-Παξών
  • Βασιλίνα-Ευβοίας
  • Πάππα-Ικαρία
  • Σπαθί-Σερίφου
  • Δουκάτο-Λευκάδας
  • Κατάκολο-Ηλείας
  • Κόγχη-Σαλαμίνας.

Μπορείτε να δείτε τους φάρους στην Επίσημη Ιστοσελίδα Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού από όπου αντλήσαμε και πολλές άγνωστες πληροφορίες.

Πόπη Παπαγεωργίου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ufravino / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Λίγες νεφώσεις, βοριαδάκι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

12/09/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Γαύδος: Το πρώτο κουδούνι χτύπησε για μόλις μία μαθήτρια

11/09/2025 - 10:00μμ
«Οι τέσσερις εποχές», έργο του ελληνικής καταγωγής Καναδού ζωγράφου Yehouda Chaki (πηγή: Liquidwords / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Το καλοκαίρι συνεχίζεται, κάποια στιγμή όμως θα έρθουν η Adel, ο Byron και ο Leonidas

11/09/2025 - 9:32μμ
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο γιος του επιχειρηματία (φωτ.: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος ο 20χρονος γιος επιχειρηματία που παρέσυρε αστυνομικό – Τι είπε στην ανακρίτρια

11/09/2025 - 5:32μμ
Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ταμειακό έλλειμμα σε αστυνομικές υπηρεσίες – Αποκαλύφθηκε μετά την αυτοκτονία υπαστυνόμου

11/09/2025 - 5:08μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Αιγιαλεία (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Δημήτρης Τσανάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγιαλεία: Μεγάλη φωτιά στο Άλσος – Μηνύματα εκκένωσης από το 112

11/09/2025 - 4:20μμ
Φωτ.: ΟΠΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Η εμπειρία με το showcar της McLaren F1 Τeam στη ΔΕΘ

11/09/2025 - 1:30μμ
Κόσμος στην παραλία του Αλίμου (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός την Πέμπτη: Τοπικές νεφώσεις και η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

11/09/2025 - 8:00πμ
Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά: Τι λέει η ΣΤΑΣΥ

10/09/2025 - 9:10μμ
Σύγκρουση λεωφορείου του ΟΑΣΑ με συρμό του τραμ στον Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση λεωφορείου με τραμ στον Πειραιά – Υπάρχουν τραυματίες

10/09/2025 - 7:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου προσεύχονται κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στην Μπραζίλια, λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου (φωτ.: EPA / Antonio Lacerda)

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου καταδικάζεται σε 27 χρόνια, ο «σύμμαχος» Τραμπ αντιδρά

24 λεπτά πριν
Ο Έισα Τζένινγκς στη Μυτιλήνη, όπου περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από τη Σμύρνη (φωτ.: Αρχείο Ρότζερ Τζένινγκς, πηγή: «Η μεγάλη φωτιά»)

Έισα Τζένινγκς: Ο άγνωστος «Σίντλερ» της Σμύρνης – Ο ασθενικός Αμερικανός πάστορας έσωσε κοντά 300.000 ψυχές

48 λεπτά πριν
Η Εθνική μπάσκετ πριν από τον αγώνα με το Ισραήλ στην Xiaomi Arena στη Ρίγα. 7 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: MN Press Photo / Ivica Veselinov)

EuroBasket 2025: Ώρα πρόκρισης για την Εθνική κόντρα στην Τουρκία

1 ώρα πριν

Διήμερο διεθνές συνέδριο για τα 70 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά και τα 60 χρόνια από τις Απελάσεις – Υπό την αιγίδα της ΟΙΟΜΚΩ

2 ώρες πριν
Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Τσάρλι Κερκ κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ εντείνει τις ανησυχίες – Νέες φωτογραφίες και βίντεο του υπόπτου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ufravino / Pixabay)

Λίγες νεφώσεις, βοριαδάκι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign