pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία Σουμελά: Ερντογανικοί κύκλοι θέλουν να ακυρώσουν τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Τραπεζούντα

Άρθρο του Levent Kenez στο nordicmonitor.com

9/08/2023 - 1:07μμ
Παναγία Σουμελά 2010 – Η πρώτη σύγχρονη λειτουργία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: EPA / Murat Kaban)

Παναγία Σουμελά 2010 – Η πρώτη σύγχρονη λειτουργία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτ.: EPA / Murat Kaban)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εθνικιστικές και ισλαμιστικές ομάδες ξεκίνησαν εκστρατεία για να εμποδίσουν την ετήσια Θεία Λειτουργία της Κοίμησης της Θεοτόκου, που διοργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στις 15 Αυγούστου στη Μονή Σουμελά, στην Τραπεζούντα.

Επικεφαλής της εκστρατείας είναι στενοί συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εθνικιστικές και ισλαμιστικές ενώσεις προσφέρουν επίσης την υποστήριξή τους.

Φέτος θα γίνει η 10η λειτουργία από το 2010 που ξεκίνησε, μια κίνηση ευθυγραμμισμένη τότε με μια σειρά μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων – αναπόσπαστο μέρος της επιδίωξης της κυβέρνησης Ερντογάν για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη την εποχή.

Λόγω της αναστήλωσης του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά μεταξύ 2015 και 2019, υπήρξε παύση τεσσάρων ετών στην τέλεση της λειτουργίας, που επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά το 2020.

Ο απόστρατος ναύαρχος Cihat Yaycı (φωτ. δεξιά), ο οποίος ηγείται του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την ανάκληση της άδειας που εκδόθηκε από το γραφείο του νομάρχη της Τραπεζούντας για την τελετή. Στις 3 Αυγούστου ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό του κέντρου περιείχε υποτιμητική γλώσσα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’, τον πνευματικό ηγέτη των Ανατολικών Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, μαζί με ισχυρισμούς ότι η διοργάνωση της τελετής παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, τη διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε το 1923 και καθιέρωσε την ειρήνη μεταξύ της Τουρκίας και των Συμμάχων Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την Ελλάδα, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε tweet μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Cihat Yaycı, που συνοδεύεται από ένα hashtag που υποστηρίζει την ακύρωση της τελετής, ο Βαρθολομαίος αναφέρεται ως ο «Σκοτεινός Ιερέας»:

1/8
🔴SÜMELA’DA KARA PAPAZ AYİNİ İZNİ İPTAL EDİLSİN!

📌ECDADIN KEMİKLERİNİ SIZLATMA, LOZAN’I EZDİRME

📌Fener Rum Metropoliti Kara Papaz Sümela’da, hem de Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettiği günün yıl dönümünde ayin yapacakmış!! pic.twitter.com/bzPTG0jtkd

— TÜRK DEGS / TURK MAGS (@turkdegs) August 3, 2023

Επισημαίνεται ότι τη 15η Αυγούστου εορτάζεται η επέτειος της οθωμανικής κατάκτησης της Τραπεζούντας το 1461, και στο κείμενο υποστηρίζεται ότι η λειτουργία θα ερμηνευόταν ως ασέβεια προς τους Οθωμανούς προγόνους της χώρας. Ισχυρίζεται ότι ο στόχος της λειτουργίας είναι είτε να σβήσει είτε να αμφισβητήσει την ιστορία της κατάκτησης της Τραπεζούντας, προωθώντας έτσι την αφήγηση ότι αυτά τα εδάφη ανήκαν αρχικά στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται περαιτέρω ότι «Σκοπός αυτής της τελετής είναι να εξαλείψει τη μνήμη της κατάκτησης της Τραπεζούντας ή, τουλάχιστον, να ρίξει μια σκιά πάνω της, προωθώντας έτσι τις φιλοδοξίες της Μεγάλης Ιδέας».

Εικόνα που κοινοποίησε ο Yaycı: Απεικονίζεται ο κατακτητής της Τραπεζούντας, ο Οθωμανός Σουλτάνος ​​Μεχμέτ Α’, και η Μονή Σουμελά με μια τουρκική σημαία να κυματίζει από πάνω

Η Μεγάλη Ιδέα ήταν ένα εθνικιστικό σχέδιο που στόχευε στη σύσταση ενός ελληνικού κράτους σύμφωνα με τα πρώην σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ο Yaycı είναι μεταξύ των στενών συνεργατών του προέδρου Ερντογάν. Ήταν μαζί του κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, και ακούστηκε να ψιθυρίζει στον Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής ομιλίας του στο CNN Türk εκείνο το βράδυ. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Yaycı έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην εκκαθάριση των αντιπάλων του Ερντογάν και των φιλοΝΑΤΟϊκών αξιωματικών από το στρατό.

Είναι επίσης ο κατασκευαστής του λογισμικού που ονομάζεται «Fetometer», το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την αναγνώριση μελών του κινήματος Γκιουλέν, μιας ομάδας που επικρίνει τον Ερντογάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με το λογισμικό του, και ο Yaycı έλαβε βαθμολογία που υποδηλώνει τη σχέση του ιδίου με το κίνημα.

Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής του αμφιλεγόμενου δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα», το οποίο βασίζεται στα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Ο Metin Külünk, εξέχουσα προσωπικότητα του κυβερνώντος κόμματος και παιδικός φίλος του Ερντογάν, παρέχει την πιο ουσιαστική υποστήριξη στην εκστρατεία του Yaycı. Ήταν συνδεδεμένος με την ισλαμιστική τρομοκρατική ομάδα IBDA/C ή IBDA-C)σύμφωνα με έγγραφα που έλαβε το NordicMonitor το 2021.

Ο Külünk λειτούργησε ως ένας από τους βασικούς πράκτορες που παρείχαν χρήματα σε μια δεξιά συμμορία που ονομάζεται Osmanen Germania, στη Γερμανία, για να αγοράσει όπλα, να οργανώσει διαδηλώσεις και να στοχεύσει επικριτές του Τούρκου ηγέτη. Συμμετείχε επίσης στην υποστήριξη της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών (UID), η οποία λειτουργεί ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν στην Ευρώπη.

Ο Metin Külünk (δ), ο οποίος ηγήθηκε της ένοπλης πτέρυγας των IBDA-C τη δεκαετία του 1980, εμφανίζεται να περπατά με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν

Στις 6 Αυγούστου ο Külünk εξέφρασε τις ανησυχίες του στο Twitter, τονίζοντας την ανάγκη επανεξέτασης της άδειας για τη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Επισήμανε την πιθανή εμπλοκή των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών και τις μη ρεαλιστικές φιλοδοξίες που συνδέονται με το γεγονός, προτρέποντας να είμαστε προσεκτικοί.

«Η εξαιρετικά ώριμη διπλωματική μας στάση ενθάρρυνε όσους επιδιώκουν να υπονομεύσουν την Τουρκία μέσω της Ελλάδας. Επιπλέον, υπάρχουν πρόσφατες ενδείξεις ότι, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτοί [οι Έλληνες] δραστηριοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην περιοχή του Τσεσμέ, καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες για να μας εμποδίσουν να έχουμε πρόσβαση ακόμη και στις δικές μας ακτές», έγραψε ο Külünk.

Ο ριζοσπαστικός ισλαμιστής Μεχμέτ Μετινέρ, πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και πρώην σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, έκανε retweet τις αναρτήσεις του Yaycı με ένα μήνυμα που στόχο είχε να προσελκύσει την προσοχή του Ερντογάν στο περιεχόμενο.

Ο Doğan Bekin

Ο Ντογάν Μπεκίν, βουλευτής της Κωνσταντινούπολης που εκπροσωπεί το ακροδεξιό ισλαμιστικό Νέο Κόμμα Ευημερίας (Yeniden Refah Partisi), κυβερνητικού εταίρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα εξέφρασε την αντίθεσή του στην τέλεση της λειτουργίας στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά την ημέρα που εορτάζεται η 562η επέτειος της άλωσης της Τραπεζούντας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο. Σύμφωνα με τον Μπεκίν, οι ενέργειες του Βαρθολομαίου, τον οποίο ανέφερε ως «λεγόμενο» Οικουμενικό Πατριάρχη, ισοδυναμούσαν με de facto παραβίαση των όρων της Συνθήκης της Λοζάνης. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Συνθήκη, καταργήθηκαν τα προνόμια του Ελληνικού Πατριαρχείου και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο ο τίτλος του «Αρχιεπισκόπου».

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει με σημαντικό βαθμό ανησυχίας τα αιτήματα για ακύρωση της τελετής.

Σε μια δήλωση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Koray Koçhan, ο δήμαρχος της Ματσούκας, της επαρχίας του νομού Τραπεζούντας όπου βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, ανέφερε ότι οι προετοιμασίες, υπό τον συντονισμό του νομάρχη της Τραπεζούντας, έχουν ολοκληρωθεί για την επερχόμενη τελετή.

Ο Koçhan τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη της τελετής. «Όλες οι ρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας, διαμονής, μεταφοράς, και πιθανών προβλημάτων υγείας των συμμετεχόντων. Τα ιδρύματά μας συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον για την τελετή, με στόχο την αποφυγή οργανωτικών ζητημάτων. Όπως κάθε χρόνο, οι καλεσμένοι που έρχονται στη Σουμελά θα μπορούν να κάνουν τις τελετές τους χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα», είπε.

Ο Koçhan διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε σχέση με το τελετουργικό, λέγοντας: «Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι συμμετέχουσες ομάδες θα συγκεντρωθούν για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητές τους εδώ. Λαμβάνουμε τις απαραίτητες προφυλάξεις εντός του ιστορικού κτηρίου για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Με αυτόν τον τρόπο, οι επισκέπτες μας μπορούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους ειρηνικά και με ασφάλεια πριν αναχωρήσουν. Αναμένουμε περίπου 300-400 άτομα να παρευρεθούν φέτος».

Κατά τη διάρκεια της τελετής στην Παναγία Σουμελά, επιτρέπεται να εισέλθουν στο μοναστήρι μόνο οι προσκεκλημένοι – και όχι οι τουρίστες.

Levent Kenez

• Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.
• Πηγή: nordicmonitor.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κολωνός: Μεθυσμένος επιτέθηκε με φαλτσέτα σε φούρνο και λίγο αργότερα παρέσυρε μοτοσικλετιστή με το αυτοκίνητό του

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)

Ραντεβού στη Λευκόπετρα για τον μεγάλο ετήσιο χορό του Πολιτιστικού Συλλόγου

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: Instagram / greekorthodoxeastvan)

Καναδάς: Ελληνίδα 104 ετών εξακολουθεί να φτιάχνει λουκουμάδες στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Βανκούβερ

1 ώρα πριν
Έκτακτη Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Σάββατο 18 Ιουλίου 2026.  (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Νίκος Παππάς – Ανακοινώθηκε η νέα Πολιτική Γραμματεία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Έτοιμη να κατακτήσει το Athens Open η Σάκκαρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

«Αξέχαστα μαθήματα» απειλεί να δώσει το Ιράν στις ΗΠΑ – Νέο ισραηλινό πλήγμα στη Χεζμπολάχ ενώ ο πρόεδρος του Λιβάνου μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign