pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στις τετραήμερες ποντιακές εκδηλώσεις

6/08/2023 - 8:29μμ
Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέρα από κάθε προσδοκία και προηγούμενο, παρουσία πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα 25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καταλυτική, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν τις τετραήμερες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Εκατοντάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λύρας στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου, και του γαβάλ’ διασκέδασαν τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τον Αντέμ Εκίζ στο τραγούδι, ο οποίος ταξίδεψε από την Τραπεζούντα του Πόντου αποκλειστικά για την εκδήλωση, και τον Χρήστο Καλιοντζίδη στο τραγούδι και τη λύρα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης (δεξιά) απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον ποντιόφωνο Αντέμ Εκίζ (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Επίσης συμμετείχαν ο Βασίλης Μαυρομουστακίδης (τραγούδι-λύρα), ο Γιάννης Καμπάς (αγγείο-γαβάλ’), ο Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο), ο Γιάννης Αμβροσιάδης (αρμόνιο) καθώς και οι Χρήστος Ασλανίδης και  Γιάννης Κοκελίδης (νταούλι).

Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντέμ Εκίζ, κάνοντας αναφορά σε όλους αυτούς που μένουν εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες και μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και στο συμβολισμό της παρουσίας του Αντέμ στα Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα.

Η ισχύς εν τη ενώσει και για τις ποντιακές λύρες (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, η Ένωση Ποντίων Πιερίας είχε καλεσμένο το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας που  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Χοροί της Μικρασίας από την Ένωση Μικρασιατών Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενο από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και Φάνης Μεγαλόπουλος και Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, η οποία είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στη νεολαία, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του τμήματος εκμάθησης λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας όπου ο δάσκαλος του τμήματος, καθηγητής μουσικής Μάκης Λολοσίδης, συντόνισε την εκτέλεση του ιστορικού τραγουδιού «Τη Τρίχας το γεφύρ’» που ερμήνευσε η Μελίνα Παραστατίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά 2022-2023 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των ποντιακών χορών από τους χορευτές της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στη συνέχεια, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Έφης Τουμπουλίδου, έκλεψαν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση με την ερμηνεία τους, ενώ ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του χορού Σέρρα (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Αντωνία Καραγιαννίδου στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Αθανασιάδης (τραγούδι και λύρα), ο Ηλίας Ρακόπουλος (αρμόνιο) και οι Σίμος Συμεωνίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος (νταούλι).

Φίλοι και μέλη της Ένωσης χόρεψαν με την ψυχή τους και τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής κωμωδίας ‘Μώ το νόμο σ’ του Μιχάλη Καμπουρίδη σε διασκευή-σκηνοθεσία  Αντωνίας Ορφανίδου, από τη θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρξαν και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Έκθεση φωτογραφίας του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με τίτλο «Πόντος, 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας», έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες» που φιλοτέχνησε και δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας ο εικαστικός Φώτης Μανιός, καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Επισκέπτες θαυμάζουν τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χωρίς προηγούμενο ήταν οι φετινές εκδηλώσεις όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο με ποντιακό παρακάθ' (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλαντόφωτα στον Πόντο: Από τους γάμους και τις βαπτίσεις, στα πλούσια τραπέζια, τους Μωμόγερους και το καλαντόνερο

23/12/2025 - 11:22μμ
Η αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της Κυπριακής Δημοκρατίας (φωτ.: Facebook / Βουλή των Αντιπροσώπων - House of Representatives)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Κύπρος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ασσυρίων – Εκκρεμότητα παραμένει για την Ελλάδα

23/12/2025 - 9:24μμ
Κάλαντα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας, Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας έφερε τα κάλαντα και το γιορτινό χρώμα στην πόλη

23/12/2025 - 8:12μμ
Μέλη του «Ακρίτα» στο στολισμένο Χαλάνδρι (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στη στολισμένη αγορά του Χαλανδρίου από τον «Ακρίτα»

23/12/2025 - 7:22μμ
Μέλη της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης στο στούντιο της ΕΡΤ3 (πηγή: Glomex)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάλαντα Πόντου που έλαμψαν στην ΕΡΤ3!  

23/12/2025 - 5:46μμ
Ο λογότυπος της ΕΛΒ, σχεδιασμένος από την Ηλέκτρα Γεωργιάδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση, κοπή βασιλόπιτας και βράβευση επιτυχόντων στα ΑΕΙ

23/12/2025 - 3:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Στόλισε με γεύσεις και ήχους Πόντου το «Πάρκο των Χρωμάτων»

23/12/2025 - 11:27πμ
Μωμόγεροι διά χειρός Σοφίας Αμπερίδου (ακρυλικά και σκόνες σε καμβά, 50x35 εκ., 2023). Το έργο εκτέθηκε πρώτη φορά στο Stadtmuseum Düsseldorf, στο πλαίσιο της έκθεσης της ζωγράφου «Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής»
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μωμόγεροι: Το παραδοσιακό τραγούδι της πολύχρωμης πομπής από δύο σπουδαίες φωνές της ποντιακής μουσικής

23/12/2025 - 10:03πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Για μια ακόμη χρονιά στο πλευρό της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας στο «Χριστουγεννιάτικο χωριό του κόσμου»

22/12/2025 - 10:32μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Χρήστος Παρχαρίδης: Ένας γνήσιος εκφραστής της ποντιακής μουσικής παράδοσης έφυγε από τη ζωή

22/12/2025 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το ρεσάλτο των Γάλλων στο «Uranya A» (πηγή: Χ)

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ρεσάλτο των Γάλλων κομάντος στο πλοίο του «Έλληνα Εσκομπάρ»

6 ώρες πριν
Σκίτσο με ποντιακό παρακάθ' (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Καλαντόφωτα στον Πόντο: Από τους γάμους και τις βαπτίσεις, στα πλούσια τραπέζια, τους Μωμόγερους και το καλαντόνερο

6 ώρες πριν
O Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ σε στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)

Νεκρός ο αρχηγός του Στρατού της Λιβύης – Συντριβή Falcon έξω από την Άγκυρα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Σπουδαία νίκη στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός

8 ώρες πριν
Καπνοί από το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «REK Bitola», τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία (φωτ.: EPA / Georgia Licovski)

Σκόπια: «Κατάσταση κρίσης» στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω έλλειψης μαζούτ από την Ελλάδα

8 ώρες πριν
To Falcon 50 (φωτ.: αρχείο EPA)

Τουρκία: Χάθηκε η επικοινωνία με τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού της Λιβύης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign