pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στις τετραήμερες ποντιακές εκδηλώσεις

6/08/2023 - 8:29μμ
Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέρα από κάθε προσδοκία και προηγούμενο, παρουσία πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα 25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καταλυτική, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν τις τετραήμερες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Εκατοντάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λύρας στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου, και του γαβάλ’ διασκέδασαν τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τον Αντέμ Εκίζ στο τραγούδι, ο οποίος ταξίδεψε από την Τραπεζούντα του Πόντου αποκλειστικά για την εκδήλωση, και τον Χρήστο Καλιοντζίδη στο τραγούδι και τη λύρα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης (δεξιά) απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον ποντιόφωνο Αντέμ Εκίζ (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Επίσης συμμετείχαν ο Βασίλης Μαυρομουστακίδης (τραγούδι-λύρα), ο Γιάννης Καμπάς (αγγείο-γαβάλ’), ο Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο), ο Γιάννης Αμβροσιάδης (αρμόνιο) καθώς και οι Χρήστος Ασλανίδης και  Γιάννης Κοκελίδης (νταούλι).

Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντέμ Εκίζ, κάνοντας αναφορά σε όλους αυτούς που μένουν εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες και μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και στο συμβολισμό της παρουσίας του Αντέμ στα Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα.

Η ισχύς εν τη ενώσει και για τις ποντιακές λύρες (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, η Ένωση Ποντίων Πιερίας είχε καλεσμένο το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας που  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Χοροί της Μικρασίας από την Ένωση Μικρασιατών Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενο από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και Φάνης Μεγαλόπουλος και Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, η οποία είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στη νεολαία, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του τμήματος εκμάθησης λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας όπου ο δάσκαλος του τμήματος, καθηγητής μουσικής Μάκης Λολοσίδης, συντόνισε την εκτέλεση του ιστορικού τραγουδιού «Τη Τρίχας το γεφύρ’» που ερμήνευσε η Μελίνα Παραστατίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά 2022-2023 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των ποντιακών χορών από τους χορευτές της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στη συνέχεια, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Έφης Τουμπουλίδου, έκλεψαν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση με την ερμηνεία τους, ενώ ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του χορού Σέρρα (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Αντωνία Καραγιαννίδου στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Αθανασιάδης (τραγούδι και λύρα), ο Ηλίας Ρακόπουλος (αρμόνιο) και οι Σίμος Συμεωνίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος (νταούλι).

Φίλοι και μέλη της Ένωσης χόρεψαν με την ψυχή τους και τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής κωμωδίας ‘Μώ το νόμο σ’ του Μιχάλη Καμπουρίδη σε διασκευή-σκηνοθεσία  Αντωνίας Ορφανίδου, από τη θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρξαν και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Έκθεση φωτογραφίας του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με τίτλο «Πόντος, 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας», έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες» που φιλοτέχνησε και δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας ο εικαστικός Φώτης Μανιός, καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Επισκέπτες θαυμάζουν τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χωρίς προηγούμενο ήταν οι φετινές εκδηλώσεις όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

1/04/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου της ΠΟΕ: Τα έργα που θα παρουσιαστούν – Τα θεατρικά σχήματα που θα συμμετάσχουν

31/03/2026 - 4:26μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Νικόπολης Θεσ/νίκης «Φίλων Κτενίδης»)
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διήμερο ποντιακής παράδοσης στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο «Φίλων Κτενίδης»

31/03/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: alexandreia-gidas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αλεξάνδρεια: Αδιανόητος βανδαλισμός στο κτήριο του Συλλόγου Ποντίων – Άγνωστοι κατέστρεψαν τους ανάγλυφους αετούς

31/03/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ΠΟΕ αποχαιρετά τη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού: «Η φωνή της Μαρινέλλας έφερε την “ποντιακή ψυχή”»

31/03/2026 - 10:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

6 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

7 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρώντας μετά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Μπορεί ο Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ; Τα σενάρια και τα νομικά εμπόδια

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

EBNL: Αποκλείστηκε ο Ηρακλής με δεύτερη ήττα από την Ντζίκι

8 ώρες πριν
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Basketball Champions League: Προβάδισμα για Final 4 η ΑΕΚ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign