pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στις τετραήμερες ποντιακές εκδηλώσεις

6/08/2023 - 8:29μμ
Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέρα από κάθε προσδοκία και προηγούμενο, παρουσία πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα 25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καταλυτική, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν τις τετραήμερες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Εκατοντάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λύρας στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου, και του γαβάλ’ διασκέδασαν τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τον Αντέμ Εκίζ στο τραγούδι, ο οποίος ταξίδεψε από την Τραπεζούντα του Πόντου αποκλειστικά για την εκδήλωση, και τον Χρήστο Καλιοντζίδη στο τραγούδι και τη λύρα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης (δεξιά) απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον ποντιόφωνο Αντέμ Εκίζ (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Επίσης συμμετείχαν ο Βασίλης Μαυρομουστακίδης (τραγούδι-λύρα), ο Γιάννης Καμπάς (αγγείο-γαβάλ’), ο Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο), ο Γιάννης Αμβροσιάδης (αρμόνιο) καθώς και οι Χρήστος Ασλανίδης και  Γιάννης Κοκελίδης (νταούλι).

Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντέμ Εκίζ, κάνοντας αναφορά σε όλους αυτούς που μένουν εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες και μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και στο συμβολισμό της παρουσίας του Αντέμ στα Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα.

Η ισχύς εν τη ενώσει και για τις ποντιακές λύρες (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, η Ένωση Ποντίων Πιερίας είχε καλεσμένο το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας που  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Χοροί της Μικρασίας από την Ένωση Μικρασιατών Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενο από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και Φάνης Μεγαλόπουλος και Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, η οποία είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στη νεολαία, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του τμήματος εκμάθησης λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας όπου ο δάσκαλος του τμήματος, καθηγητής μουσικής Μάκης Λολοσίδης, συντόνισε την εκτέλεση του ιστορικού τραγουδιού «Τη Τρίχας το γεφύρ’» που ερμήνευσε η Μελίνα Παραστατίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά 2022-2023 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των ποντιακών χορών από τους χορευτές της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στη συνέχεια, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Έφης Τουμπουλίδου, έκλεψαν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση με την ερμηνεία τους, ενώ ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του χορού Σέρρα (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Αντωνία Καραγιαννίδου στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Αθανασιάδης (τραγούδι και λύρα), ο Ηλίας Ρακόπουλος (αρμόνιο) και οι Σίμος Συμεωνίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος (νταούλι).

Φίλοι και μέλη της Ένωσης χόρεψαν με την ψυχή τους και τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής κωμωδίας ‘Μώ το νόμο σ’ του Μιχάλη Καμπουρίδη σε διασκευή-σκηνοθεσία  Αντωνίας Ορφανίδου, από τη θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρξαν και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Έκθεση φωτογραφίας του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με τίτλο «Πόντος, 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας», έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες» που φιλοτέχνησε και δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας ο εικαστικός Φώτης Μανιός, καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Επισκέπτες θαυμάζουν τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χωρίς προηγούμενο ήταν οι φετινές εκδηλώσεις όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

2 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

3 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

4 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

4 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

5 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

6 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign