pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στις τετραήμερες ποντιακές εκδηλώσεις

6/08/2023 - 8:29μμ
Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πέρα από κάθε προσδοκία και προηγούμενο, παρουσία πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα 25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καταλυτική, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν τις τετραήμερες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Εκατοντάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λύρας στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου, και του γαβάλ’ διασκέδασαν τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τον Αντέμ Εκίζ στο τραγούδι, ο οποίος ταξίδεψε από την Τραπεζούντα του Πόντου αποκλειστικά για την εκδήλωση, και τον Χρήστο Καλιοντζίδη στο τραγούδι και τη λύρα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης (δεξιά) απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον ποντιόφωνο Αντέμ Εκίζ (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Επίσης συμμετείχαν ο Βασίλης Μαυρομουστακίδης (τραγούδι-λύρα), ο Γιάννης Καμπάς (αγγείο-γαβάλ’), ο Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο), ο Γιάννης Αμβροσιάδης (αρμόνιο) καθώς και οι Χρήστος Ασλανίδης και  Γιάννης Κοκελίδης (νταούλι).

Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντέμ Εκίζ, κάνοντας αναφορά σε όλους αυτούς που μένουν εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες και μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και στο συμβολισμό της παρουσίας του Αντέμ στα Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα.

Η ισχύς εν τη ενώσει και για τις ποντιακές λύρες (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, η Ένωση Ποντίων Πιερίας είχε καλεσμένο το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας που  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Χοροί της Μικρασίας από την Ένωση Μικρασιατών Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενο από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και Φάνης Μεγαλόπουλος και Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, η οποία είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στη νεολαία, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του τμήματος εκμάθησης λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας όπου ο δάσκαλος του τμήματος, καθηγητής μουσικής Μάκης Λολοσίδης, συντόνισε την εκτέλεση του ιστορικού τραγουδιού «Τη Τρίχας το γεφύρ’» που ερμήνευσε η Μελίνα Παραστατίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά 2022-2023 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των ποντιακών χορών από τους χορευτές της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στη συνέχεια, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Έφης Τουμπουλίδου, έκλεψαν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση με την ερμηνεία τους, ενώ ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του χορού Σέρρα (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Αντωνία Καραγιαννίδου στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Αθανασιάδης (τραγούδι και λύρα), ο Ηλίας Ρακόπουλος (αρμόνιο) και οι Σίμος Συμεωνίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος (νταούλι).

Φίλοι και μέλη της Ένωσης χόρεψαν με την ψυχή τους και τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής κωμωδίας ‘Μώ το νόμο σ’ του Μιχάλη Καμπουρίδη σε διασκευή-σκηνοθεσία  Αντωνίας Ορφανίδου, από τη θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρξαν και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Έκθεση φωτογραφίας του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με τίτλο «Πόντος, 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας», έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες» που φιλοτέχνησε και δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας ο εικαστικός Φώτης Μανιός, καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Επισκέπτες θαυμάζουν τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χωρίς προηγούμενο ήταν οι φετινές εκδηλώσεις όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μνημείο με την ποντιακή λύρα στη Λευκόπετρα Ξάνθης, το βράδυ των αποκαλυπτηρίων. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / XanthiNews)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Αποκαλύφθηκε η ποντιακή λύρα που έγινε τοπόσημο μνήμης

5/10/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από το το μονόπρακτο «Ο Γιάγκον ο κουντούρατσης», στη σκηνή του στο Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βόλος: Πόντιοι και Μικρασιάτες μαζί στη σκηνή, με θέατρο και χορό

5/10/2026 - 2:10μμ
(Πηγή: Ινστιτούτο Γκουρτζίεφ Τιφλίδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεώργιος Γκουρτζίεφ: Η ζωή και το έργο του μεγάλου Πόντιου δάσκαλου σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα

5/10/2026 - 10:16πμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καβάλα: Τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων της βουλγαρικής θηριωδίας του 1941 στους Φιλίππους

4/10/2026 - 10:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/ArgonautesKilkis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό θέατρο και γέλιο στην Κάτω Ποταμιά Κιλκίς από τους «Αργοναύτες»

4/10/2026 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο 3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού, στην Καλλιθέα. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΟΝΤΟΣ

Καλλιθέα: Οι Πόντιοι αντάμωσαν στη Δαβάκη – Βραβεύτηκε ο Νίκος Ζουρνατζίδης

4/10/2026 - 2:49μμ
Πατινάδα στους δρόμους του Κάτω Σχολαρίου Θεσσαλονίκης, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Rthess.gr / Αναστασία Σοφιαλάκη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης: Το ποντιακό γλέντι ανέβηκε στο αστικό λεωφορείο! 

4/10/2026 - 10:03πμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Η έναρξη της νέας χρονιάς έγινε με χώμα από τον Πόντο και χορούς

3/10/2026 - 11:32μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι.)/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων το ρίχνει ξανά στους ποντιακούς χορούς για μία νέα και δημιουργική χρονιά

3/10/2026 - 10:39μμ
(Φωτ.: facebook.com/Efiportoraz?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Ακρινή Κοζάνης: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του καθηγητή Κώστα Τσανακτσίδη

3/10/2026 - 11:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΞ)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξιφασκίας U17: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα νεανίδων και χάλκινο για τον Ομηρόλη

6 λεπτά πριν
Στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας κατά της Πανώλης του Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία (φωτ.: Ινστιτούτο Έρευνας κατά της Πανώλης του Ιρκούτσκ)

Σιβηρία: Θάνατος 28χρονης σε ινστιτούτο πανώλης – Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την υπόθεση

26 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, προτού επιβιβαστεί στο Marine One. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Graeme Sloan / Pool)

ΗΠΑ: Ιράν και ακρίβεια πιέζουν τον Τραμπ – Το γεωπολιτικό διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου

31 λεπτά πριν
Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

55 λεπτά πριν
O κ. Ιγνάτιος ξεναγείται στο μουσείο της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος)

Άγιος Στέφανος Αττικής: Τιμή στους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

1 ώρα πριν
Μαθητές λυκείου αποκλείουν την είσοδο του σχολείου τους στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας. Στο πλακάτ αναγράφεται το σύνθημα «Στα όπλα, πολίτες!», από τη Μασσαλιώτιδα. 5 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Ακρωτηριασμός 15χρονου και 5.000 συλλήψεις – Στα άκρα η κρίση στα σχολεία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV