pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και συμμετείχε στις τετραήμερες ποντιακές εκδηλώσεις

6/08/2023 - 8:29μμ
Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό στις εκδηλώσεις (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πέρα από κάθε προσδοκία και προηγούμενο, παρουσία πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκαν τα 25α Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Η παρουσία της νεολαίας ήταν καταλυτική, και σε συνδυασμό με το πλούσιο ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, όσοι παρευρέθηκαν απόλαυσαν τις τετραήμερες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Εκατοντάδες άνθρωποι χόρεψαν υπό τους ήχους της λύρας στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι ήχοι της ποντιακής λύρας, του αγγείου, και του γαβάλ’ διασκέδασαν τους φίλους και τα μέλη του συλλόγου, στον αύλειο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου οι εκδηλώσεις άνοιξαν με ποντιακό παραδοσιακό πρόγραμμα, με τον Αντέμ Εκίζ στο τραγούδι, ο οποίος ταξίδεψε από την Τραπεζούντα του Πόντου αποκλειστικά για την εκδήλωση, και τον Χρήστο Καλιοντζίδη στο τραγούδι και τη λύρα.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης (δεξιά) απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον ποντιόφωνο Αντέμ Εκίζ (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Επίσης συμμετείχαν ο Βασίλης Μαυρομουστακίδης (τραγούδι-λύρα), ο Γιάννης Καμπάς (αγγείο-γαβάλ’), ο Νίκος Σιδηρόπουλος (λαούτο), ο Γιάννης Αμβροσιάδης (αρμόνιο) καθώς και οι Χρήστος Ασλανίδης και  Γιάννης Κοκελίδης (νταούλι).

Τα χορευτικά σχήματα της Ένωσης εντυπωσίασαν παρουσιάζοντας  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κώστας Παπουτσίδης απένειμε τιμητικό ενθύμημα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου στον Αντέμ Εκίζ, κάνοντας αναφορά σε όλους αυτούς που μένουν εκεί στις αλησμόνητες πατρίδες και μιλούν την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και στο συμβολισμό της παρουσίας του Αντέμ στα Ποντιακά Πολιτιστικά Δρώμενα.

Η ισχύς εν τη ενώσει και για τις ποντιακές λύρες (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσε και το τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου, η Ένωση Ποντίων Πιερίας είχε καλεσμένο το Σύλλογο Μικρασιατών Πιερίας που  παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Χοροί της Μικρασίας από την Ένωση Μικρασιατών Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι με τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, συνοδευόμενο από τον Κώστα Παπουτσίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης οι καλλιτέχνες Γιώργος Ζαπουνίδης και Γιώργος Φιρινίδης στη λύρα και στο τραγούδι, Ηλίας Ρακόπουλος στο αρμόνιο και Φάνης Μεγαλόπουλος και Σίμος Συμεωνίδης στο νταούλι.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, η οποία είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στη νεολαία, ξεχωριστή ήταν η παρουσία του τμήματος εκμάθησης λύρας της Ένωσης Ποντίων Πιερίας όπου ο δάσκαλος του τμήματος, καθηγητής μουσικής Μάκης Λολοσίδης, συντόνισε την εκτέλεση του ιστορικού τραγουδιού «Τη Τρίχας το γεφύρ’» που ερμήνευσε η Μελίνα Παραστατίδου.

Ακολούθησε η βράβευση των μαθητών του συλλόγου που αρίστευσαν τη σχολική χρονιά 2022-2023 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακή ήταν η απόδοση των ποντιακών χορών από τους χορευτές της Ένωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στη συνέχεια, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση της Έφης Τουμπουλίδου, έκλεψαν για μια ακόμη χρονιά την παράσταση με την ερμηνεία τους, ενώ ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του Πυρρίχιου χορού Σέρα.

Ρίγη προκάλεσε η παρουσίαση του χορού Σέρρα (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η βραδιά συνεχίστηκε με την Αντωνία Καραγιαννίδου στο τραγούδι και τον Γιάννη Τσανασίδη στη λύρα. Συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Αθανασιάδης (τραγούδι και λύρα), ο Ηλίας Ρακόπουλος (αρμόνιο) και οι Σίμος Συμεωνίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος (νταούλι).

Φίλοι και μέλη της Ένωσης χόρεψαν με την ψυχή τους και τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Οι τετραήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιουλίου με την παρουσίαση της ποντιακής θεατρικής κωμωδίας ‘Μώ το νόμο σ’ του Μιχάλη Καμπουρίδη σε διασκευή-σκηνοθεσία  Αντωνίας Ορφανίδου, από τη θεατρική ομάδα του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρξαν και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Έκθεση φωτογραφίας του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με τίτλο «Πόντος, 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας», έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Αλησμόνητες πατρίδες» που φιλοτέχνησε και δώρισε στην Ένωση Ποντίων Πιερίας ο εικαστικός Φώτης Μανιός, καθώς και παρουσίαση δράσεων του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κατερίνης-Πιερίας «Αγία Κατερίνη».

Επισκέπτες θαυμάζουν τις εκθέσεις φωτογραφίας που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Χωρίς προηγούμενο ήταν οι φετινές εκδηλώσεις όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικογένειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

16/01/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Καλαθόπον: Πράξη αγάπης με παράδοση τροφίμων στις Τράπεζες Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

16/01/2026 - 9:02πμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

15/01/2026 - 5:17μμ
Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

15/01/2026 - 12:24μμ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο με μεταμφιεσμένους στο κέντρο της Τραπεζούντας. Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Sabah / Meltem Yılmaz Karakurum)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ποντιακό έθιμο που δεν χάθηκε στην Τουρκία: Καλαντάρ’ στο κέντρο της Τραπεζούντας

15/01/2026 - 10:10πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

14/01/2026 - 6:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

14/01/2026 - 12:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η σημαία της Γροιλανδίας κυματίζει έξω από το Κοινοβούλιο της Δανίας, στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/SEBASTIAN ELIAS UTH  DENMARK OUT)

Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική

46 λεπτά πριν
Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Φεβρουαρίου

2 ώρες πριν
Ο ηθοποιός Δημήτρης Μακαλιάς (φωτ.: opap.gr)

Ο Δημήτρης Μακαλιάς σκίζει το σενάριο και μετατρέπει το GAME TIME σε stand-up show

2 ώρες πριν
(Φωτ.: gastronomos.gr / Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)

Λαχανιά θρακιώτικη – Ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της 24χρονης στην Τούμπα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign