pontosnews.gr
Τρίτη, 8/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Ένας μονομάχος της ρωμαϊκής περιόδου της πόλης υποδέχεται τους επισκέπτες – Λύθηκε ένας γρίφος έξι χρόνων

Ταυτοποιήθηκε η προέλευση ταφικού ανάγλυφου μονομάχου, που από το 2017 ταλαιπωρούσε τους αρχαιολόγους

1/08/2023 - 4:58μμ
(Φωτ.: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

(Φωτ.: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένας βαριά οπλισμένος μονομάχος, που πιθανότατα συμμετείχε σε αγώνες στη Θεσσαλονίκη, «καλωσορίζει» πλέον τους επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Σε περίοπτη προθήκη, στο χώρο υποδοχής του μουσείου και στο πλαίσιο του εκθεσιακού θεσμού με τίτλο «Νέα αποκτήματα / Νέες προσεγγίσεις», το ταφικό ανάγλυφο –του οποίου η προέλευση ταυτοποιήθηκε πρόσφατα– συστήνεται στο κοινό.

«Έως το 2017 δεν μπορούσαμε να ταυτίσουμε την προέλευσή του, το πώς βρέθηκε δηλαδή στη συλλογή του μουσείου. Είχε πίσω του έναν ταξινομικό αριθμό που όμως δεν αντιστοιχούσε με τους δικούς μας. Όταν λοιπόν έγινε έρευνα στα αρχεία άλλων υπηρεσιών, εντοπίστηκε τελικά σε ταξινομικό αριθμό του Βυζαντινού Μουσείου, οπότε βρήκαμε ότι είχε ανασκαφεί στην οδό Κωνσταντίνου Μελενίκου, απέναντι από τα πανεπιστήμια, κοντά στο ανατολικό τείχος της αρχαίας Θεσσαλονίκης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος Αγγελική Κουκουβού, προϊσταμένη στο τμήμα Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα ταφικό ανάγλυφο που χρονολογείται στο β’ μισό του 2ου αι. μ.Χ. και ξεχωρίζει από τα αντίστοιχα της συλλογής του μουσείου, καθώς διατηρεί σε πάρα πολύ καλό βαθμό τη χρωματική του διακόσμηση – γεγονός σπάνιο, καθώς στα περισσότερα γλυπτά το χρώμα δεν σώζεται.

«Ο συγκεκριμένος μονομάχος απεικονίζεται στον λεγόμενο τύπο της “δόξας”, δηλαδή είναι όρθιος, φοράει όλο τον εξοπλισμό του, τις περισκελίδες και τη ζώνη του, που σημαίνει ότι είναι προστατευμένος για τον αγώνα. Κρατάει μπροστά στο στήθος του ένα εγχειρίδιο (δηλαδή ένα μαχαιράκι), έχει το κράνος του σε ψηλή βάση και έτσι τονίζονται με πολύ έντονο τρόπο τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως και οι λεπτομέρειες από την ενδυμασία του» εξηγεί η Αγγ. Κουκουβού.

Το ανάγλυφο, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, ανήκει στα λεγόμενα μονομαχικά μνημεία, δηλαδή μνημεία προς τιμήν των μονομάχων που πέθαναν στην αρένα, τα οποία στήνονταν από συγγενείς, φίλους, συναδέλφους ή τις συζύγους τους, όπως πιθανότατα συνέβη με τη γυναίκα του εικονιζόμενου.

«Είναι σημαντικό γιατί έχουμε επιπλέον φιλολογικές μαρτυρίες ότι και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλα μέρη του ρωμαϊκού κόσμου, γινόταν οι γνωστές μονομαχίες και θηριομαχίες, ένα ρωμαϊκό θέαμα που είχε έρθει σε όλες τις ανατολικές επαρχίες του ρωμαϊκού κράτους» εξηγεί.

Όπως συμπληρώνει, οι αγώνες αυτοί πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της λατρείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα, ενώ για τη διεξαγωγή τους χρειαζόταν να φέρνουν θηρία από μακρινές χώρες.

«Τα έξοδα ήταν πάρα πολλά και τα επωμίζονταν πάντα ο αρχιερέας της αυτοκρατορικής λατρείας και κάποιοι πάρα πολύ εύποροι με υψηλά αξιώματα, που ήταν οι μεγάλοι χορηγοί των αγώνων και το έκαναν δώρο στον κόσμο, που ερχόταν να τους δει ακόμη και από την επαρχία» επισημαίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ανακαλυφθεί κι άλλες πηγές, όπως κάποιες «εξαγγελίες», δηλαδή επίσημες αφίσες που αναρτώνταν στην αγορά και προανήγγειλαν τους αγώνες. Τέτοιες πληροφορίες και περισσότερα για τους μονομαχικούς αγώνες μπορεί να μάθει ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αν ξεναγηθεί και στη μόνιμη έκθεση του μουσείου, όπου υπάρχουν κι άλλες στήλες με μονομάχους.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

7/09/2026 - 6:59μμ
Το εξώφυλλο του βιβλίου του Κώστα Μπλιάτκα, «Ο στρατηγός και ο κανονιέρης-Ο Κοντός και ο Ψηλός» (φωτ.: Εκδ. «ΜΙΛΗΤΟΣ»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Καραμανλής ύμνησε τον παλαίμαχο επιθετικό και κορυφαίο σκόρερ Αντώνη Αντωνιάδη

6/09/2026 - 11:32πμ
(Φωτ.: Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης/ΑΠΕ_ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Haig Yazdjian: Ο Αρμένιος δεξιοτέχνης στο ούτι ετοιμάζεται για το 5ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης – Δημήτρης Κρεμαστινός

6/09/2026 - 9:51πμ
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: Αποδόθηκαν στο κοινό το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό και το Τέμενος Ορτά

5/09/2026 - 6:33μμ
(Πηγή: facebook.com/Hamazkayin Greece)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Σύρος, τα παιδιά του Αρτσάχ και μια φιλία που αντέχει στον χρόνο

5/09/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αναδεικνύεται ο λόφος της Τούμπας – Διαγωνισμό μελετών μέσα στο 2026 προαναγγέλλει το ΥΠΠΟ

3/09/2026 - 2:06μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

2/09/2026 - 12:03μμ
Η Ανθέα Γιαννακούρου που αφού κατέκτησε το Χόλιγουντ επέστρεψε στην Ελλάδα (φωτ.: Thessaloniki International Film Festival)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανθέα Σίλμπερτ: Η Ανθή Γιαννακούρου που κατέκτησε το Χόλιγουντ και έγινε ντοκιμαντέρ

1/09/2026 - 5:08μμ
Το Τέμενος Χαμζά Μπέη, το Αλκαζάρ όπως είναι γνωστό στους Θεσσαλονικείς, παραδόθηκε στο κοινό μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκαζάρ στη Θεσσαλονίκη: Χωρίς σκαλωσιές μετά από 37 χρόνια το Τέμενος Χαμζά Μπέη

1/09/2026 - 1:11μμ
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τη Δέσποινα Τσεχελίδου
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέσποινα Τσεχελίδου: Από τις κόκκινες κάρτες στα γήπεδα στις «κόκκινες γραμμές» του έρωτα

29/08/2026 - 5:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκος Χριστοδουλίδης, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριμερή Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας κατά τη 10η τριμερή σύνοδο στο Κάιρο, τον Ιανουάριο του 2025 (φωτ.: Προεδρία της Αιγύπτου)

Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος: Τριμερής στο Ελ Αλαμέιν με φόντο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις

22 λεπτά πριν
Φθινόπωρο στην παραλία της Νέας Μάκρης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας, βοριάδες έως 7 μποφόρ – Πού υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς

49 λεπτά πριν
Εκπλήρωση ετήσιου τάματος των Μηχανιωτών πιστών προς την Παναγία τη Μηχανιώτισσα στα Λουτρά Αιδηψού. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού)

Το τάμα που νικά το χρόνο: Η Παναγία Μηχανιώτισσα ενώνει Αιδηψό και Νέα Μηχανιώνα

9 ώρες πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ στο Κρεμλίνο, 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο και δίνει χρονοδιάγραμμα για όλο το Ντονέτσκ

10 ώρες πριν
Χορευτές και χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές στην εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μας ενώνει, Πάρος-Κρήτη» (φωτ.: parianostypos.gr)

Η Μικρά Ασία ένωσε Πάρο και Κρήτη στην 20ή Μικρασιατική Συνάντηση

10 ώρες πριν
Το αρμενικό νεκροταφείο στη συνοικία Σαχίνκαγια του Ελαζίγ, το οποίο απέκτησε επίσημο καθεστώς προστασίας (φωτ.: Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)

Τουρκία: Νομική «ασπίδα» για το αρμενικό νεκροταφείο στο Ελαζίγ – Προστατεύεται και το Σουρπ Νισάν

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV