pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πραξικόπημα στον Νίγηρα: Εντείνεται το παιχνίδι από Γαλλία και Ρωσία

Η Δύση έχασε ακόμα μια χώρα στο Σάχελ, τη ζώνη όπου εκδηλώνονται αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος

1/08/2023 - 10:39πμ
Οπαδοί των πραξικοπηματιών με τις σημαίες του Νίγηρα και της Ρωσίας σε διαδήλωση στη Νιαμέι (φωτ.: EPA / Issifou Djibo)

Οπαδοί των πραξικοπηματιών με τις σημαίες του Νίγηρα και της Ρωσίας σε διαδήλωση στη Νιαμέι (φωτ.: EPA / Issifou Djibo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, στις 26 Ιουλίου ο Νίγηρας έγινε η τρίτη χώρα του Σαχέλ (μέχρι πρότινος συμμάχου της Δύσης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών) στην οποία έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα τα τελευταία τρία χρόνια. Παρά τα κοιτάσματα ουρανίου, θεωρείται μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

Στο Σαχέλ, τη ζώνη που συνδέει την κεντρική με τη βόρεια Αφρική, εκδηλώνονται αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Γαλλία ειδικά έχει αναπτύξει 1.500 στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροπορική βάση στον βόρειο Νίγηρα, απ’ όπου απογειώνονται κυρίως UAVs που συλλέγουν πληροφορίες ή/και επιτίθενται σε τζιχαντιστές. Ο στρατός της Γερμανίας έχει επίσης αεροπορική βάση στη Νιαμέ, κόμβο για τις επιχειρήσεις του στη δυτική Αφρική. Πρόκειται για βάση-κλειδί ως προς την αποχώρησή του από το γειτονικό Μαλί.

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα κατήγγειλαν χθες ότι η Γαλλία θέλει να «επέμβει στρατιωτικά», κάτι που το Παρίσι διέψευσε – κράτη της περιοχής απειλούν να χρησιμοποιήσουν βία εάν ως την Κυριακή δεν αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ.

«Στο πλαίσιο της γραμμής της, της αναζήτησης οδών και μέσων για να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα, η Γαλλία με τη συνέργεια πολιτών του Νίγηρα οργάνωσε συγκέντρωση στο αρχηγείο της Εθνικής Φρουράς […], για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πολιτικές και στρατιωτικές εγκρίσεις προκειμένου να επιχειρηθεί να αποκατασταθεί ο πρόεδρος Μπαζούμ στην εξουσία», ανέφερε το στρατιωτικό καθεστώς σε ανακοίνωσή του.

Οι πιέσεις προς τους πραξικοπηματίες εντείνονται από σχεδόν το σύνολο των εταίρων του Νίγηρα στη Δύση και στην Αφρική, καθώς η χώρα θεωρείται κλειδί στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται τομείς του Σαχέλ εδώ και χρόνια.

Η δε Γαλλία, άλλοτε αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη, είναι αταλάντευτη υποστηρίκτρια του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ. Χιλιάδες διαδηλωτές αποπειράθηκαν να εισβάλουν στη γαλλική πρεσβεία στη Νιαμέι, προτού τους διαλύσουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά μιλώντας στο δίκτυο BFMTV είπε ότι η διαδήλωση στην οποία κυριάρχησαν τα αντιγαλλικά συνθήματα ήταν οργανωμένη και όχι αυθόρμητη, βίαιη, εξαιρετικά επικίνδυνη και με ρωσικές σημαίες. Έκανε δε λόγο για «όλα τα οικεία υλικά της αποσταθεροποίησης α λα ρωσοαφρικανικά».

Ερωτηθείσα για το ρόλο της Ρωσίας, η Γαλλίδα υπουργός μίλησε για «οπορτουνιστική» στάση της Μόσχας και πρόσθεσε πως γίνεται η «υπόθεση» πως θα προσπαθήσει «να επωφεληθεί».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απείλησε την Κυριακή ότι το Παρίσι θα ανταποδώσει κατά τρόπο «άμεσο και άτεγκτο» οποιαδήποτε επίθεση εναντίον υπηκόων ή συμφερόντων της Γαλλίας στον Νίγηρα.

Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι που βρίσκονται στον Νίγηρα ειδοποιήθηκαν σήμερα με μήνυμα της πρεσβείας πως «ετοιμάζεται μια επιχείρηση απομάκρυνσής τους διά της αεροπορικής οδού» η οποία «θα πραγματοποιηθεί λίαν προσεχώς», κάτι που επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οπαδοί των πραξικοπηματιών σε διαδήλωση στη Νιαμέι (φωτ.: EPA / Issifou Djibo)

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε πως θα θεωρήσει τους πραξικοπηματίες υπεύθυνους για «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων, μελών του διπλωματικού προσωπικού ή [διπλωματικών] εγκαταστάσεων», προσθέτοντας ότι υποστηρίζει «αποφασιστικά» τα μέτρα της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (CEDEAO). Γερμανία και Ισπανία ανακοίνωσαν πως παγώνουν τη χορήγηση βοήθειας στον Νίγηρα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία –στην… αγκαλιά της οποίας έχουν βρεθεί το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο μετά τα πραξικοπήματα– κάλεσε για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, ενώ ζήτησε και αυτοσυγκράτηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα των μαζικών σφαγών των Αρμενίων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στις 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: Epa / Zurab Kurtsikidze)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό παζάρι – Πάγωσε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ

16/07/2026 - 5:04μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Ρώσοι τουρίστες επειδή διάβαζαν τη Βίβλο μέσα στην Αγία Σοφία

16/07/2026 - 3:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ–Ιράν: «Θέλουν συνάντηση», λέει ο Τραμπ ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται – «Εξουδετερώθηκε» τάνκερ, απελευθερώθηκε Αμερικανίδα ενώ τα Στενά του Ορμούζ έχουν παραλύσει

16/07/2026 - 9:23πμ
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη γαλλική Βουλή που ενέκρινε 291 υπέρ και 241 κατά, το νομοσχέδιο για το δικαίωμα στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία (φωτ.: EPA/TERESA SUAREZ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

15/07/2026 - 10:17μμ
Το κτήριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον, όπου συνέρχεται το νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέα στήριξη στο νομοσχέδιο για τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων – Γιατί παραμένει «παγωμένο» στο Κογκρέσο

15/07/2026 - 3:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν: «Θα βομβαρδίσουμε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και γέφυρες αν δεν υπάρξει συμφωνία»

15/07/2026 - 8:29πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ζήτησε από τον Νετανιάχου αποχώρηση από Λίβανο και Συρία – Νέα σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή

14/07/2026 - 11:21μμ
(Πηγή: brusselstimes.com/ Belga/Emile Windal)*
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στις Βρυξέλλες: Νεκροί και αγνοούμενοι από φωτιά στο υπό ανακαίνιση εμβληματικό κτήριο Oxy Tower

14/07/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Από το 1919 στο 2026: Το ελληνικό άγημα στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης και ο ιστορικός συμβολισμός

14/07/2026 - 8:37μμ
Οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από την επίσημη υπογραφή της διμερούς συνθήκης για το Γιβραλτάρ στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιβραλτάρ: Ιστορική συνθήκη μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μελλοντικό καθεστώς του θύλακα

14/07/2026 - 5:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Στην Άρσεναλ ο Τζόλης με ντιλ που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ

14 λεπτά πριν
Πυροσβέστης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Φωτιά στη Μεσσηνία, στο Βλαχόπουλο – Μήνυμα από το 112

37 λεπτά πριν
Από την τελετή παράδοσης της νέας χάραξης της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, Πέμπτη 31 Ιουλίου 2025 (φωτ.: apohxos.gr / Χρήστος Στρατουλάκος)

Πατρών-Πύργου: Πόσο μειώνονται τα διόδια από τη Βάρδα – Οι νέες χρεώσεις

60 λεπτά πριν
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα των μαζικών σφαγών των Αρμενίων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στις 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: Epa / Zurab Kurtsikidze)

Ισραήλ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό παζάρι – Πάγωσε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ

1 ώρα πριν
Η Allwyn χορηγός του Release Athens Festival για 4η διαδοχική χρονιά

Ποιο ελληνικό τραγούδι θα ταίριαζε στους Pantera; Η Allwyn έδωσε το λόγο στους fans (vid.)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης/Facebook)

Κοζάνη: Βυζαντινά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες στην πλατεία Αλώνια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign