pontosnews.gr
Σάββατο, 4/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαλκιδική: Αρκούδα «κόβει βόλτες» στον Ταξιάρχη

Τα τελευταία θύματα είναι δύο πρόβατα από κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής

31/07/2023 - 8:13μμ
Νεαρή αρκούδα παίζει σκαρφαλώνοντας στα δέντρα στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο Φλώρινας (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Νεαρή αρκούδα παίζει σκαρφαλώνοντας στα δέντρα στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου στο Νυμφαίο Φλώρινας (φωτ.: EUROKINISSI/Αντώνης Νικολόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τακτικές είναι πλέον οι εμφανίσεις αρκούδας στην περιοχή του ορεινού Ταξιάρχη στη Χαλκιδική, με τελευταίο διπλό κρούσμα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, μια επιδρομή σε μελίσσια και σε παρακείμενη κτηνοτροφική μονάδα, από όπου άρπαξε δύο πρόβατα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδιοκτήτης της κτηνοτροφικής μονάδας, Δημήτρης Λάναρης, επισήμανε ότι η αρκούδα μπήκε στη σταβλική εγκατάσταση για πρώτη φορά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και πήρε ένα πρόβατο και στη συνέχεια επέστρεψε δύο νύχτες μετά και απέσπασε άλλο ένα ζώο.

Σε ερώτημα σχετικά με το πώς κατάλαβε ότι ήταν αρκούδα και όχι κάποιο άλλο άγριο ζώο, απάντησε πως ένας λύκος, για παράδειγμα, δεν θα αφαιρούσε μόνο ένα πρόβατο, αλλά θα σκότωνε ακόμα και δεκάδες ταυτόχρονα.

Ίχνη μεγάλου ζώου

Παράλληλα, ένα ίχνος στη λαμαρίνα της περίφραξης μαρτυρά ότι πρόκειται για ένα ζώο μεγάλου όγκου, πολύ μεγαλύτερο από λύκο, ενώ επίσης η αρκούδα εθεάθη να κάνει επιδρομή σε κυψέλες σε απόσταση 100 μέτρων από την κτηνοτροφική μονάδα.

«Έβαλα έξτρα περίφραξη για να προστατέψω τα ζώα μου, ενώ αντί να τα βγάζω έξω όπως έκανα, τα κλείνω μέσα, κάτι που σίγουρα έχει αντίκτυπο στην ευζωία τους. Δυστυχώς όμως, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, δεδομένων των συνθηκών» σημειώνει ο κ. Λάναρης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, υπενθυμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ζώο έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην περιοχή πριν από μήνες, χτυπώντας κυρίως μελίσσια, και εξέφρασε τον φόβο ότι η αρκούδα δεν είναι μόνο μία αλλά περισσότερες. Μάλιστα, προσθέτει, ο ίδιος απευθύνθηκε στον Εισαγγελέα Πολυγύρου, ζητώντας να διερευνηθεί η υπόθεση, κι ο εισαγγελέας του συνέστησε να απευθύνει σχετικές επιστολές στα αρμόδια δασαρχεία, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, κάτι που έπραξε.

Στη συνέχεια, εκλήθη για κατάθεση στην αστυνομία, αλλά προς το παρόν δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. «Προχθές το βράδυ η αρκούδα έφτασε μέχρι πάνω από το γήπεδο του χωριού, όπου χάλασε τα μελίσσια και πριν από λίγες ημέρες χτύπησε σταβλισμένα ζώα» τόνισε ο κ. Ξάκης, εκφράζοντας την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

Νέα προσπάθεια σύλληψης της αρκούδας

Νέα προσπάθεια σύλληψης της αρκούδας, η οποία είναι σίγουρα μόνο μία και όχι περισσότερες, παρότι έχει εντοπιστεί να κινείται σε μια μεγάλη ακτίνα, 60 χιλιομέτρων, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνός της, Γιώργος Μερτζάνης.

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τοποθετήσουμε δύο ή τρεις παγίδες σε περιοχές όπου εμφανίζεται τακτικά η αρκούδα -ο Ταξιάρχης είναι ένα καλό παράδειγμα- καθώς και ασύρματες κάμερες στα ίδια σημεία, ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή εικόνα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ζώο θα παρακολουθείται παράλληλα από το μόνιμο δίκτυο δέκα καμερών, που τοποθετήθηκαν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Χολομώντα το τελευταίο δίμηνο.

Παράλληλα, η οργάνωση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και επαφή με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Πολυγύρου και με τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, ώστε η πληροφόρηση για τα σημεία εμφάνισης του ζώου να είναι όσο πιο επαρκής γίνεται.

Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για περισσότερες από μια αρκούδες, ο Γ. Μερτζάνης δίνει σαφώς αρνητική απάντηση: «Το γεγονός ότι το ζώο είναι ένα το πιστοποιήσαμε με γενετική ταυτοποίηση στο ΑΠΘ, χρησιμοποιώντας δύο δείγματα DNA, εκ των οποίων το ένα προερχόταν από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης, τη πιο ακραία περιοχή εμφάνισής του, σε σχέση με τον Χολομώντα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για το ίδιο αρσενικό άτομο, που βρίσκεται προ της ωρίμου ηλικίας».

Το ζώο πρωτοεμφανίστηκε στον Ταξιάρχη στο τέλος της περασμένης άνοιξης και αφού περιπλανήθηκε σε άλλα μέρη, επέστρεψε στην περιοχή, κάτι που δείχνει πως έχει αρχίσει να τη μαθαίνει.

«Όσο υπάρχει άφθονη τροφή, θα παραμείνει στην περιοχή» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως οι παγίδες που θα τοποθετηθούν την επόμενη εβδομάδα διαφέρουν από εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί ανεπιτυχώς για τη σύλληψη του ζώου την προηγούμενη φορά, σε συνεργασία με τον «Αρκτούρο». Στόχος ήταν και τότε η σύλληψη του ζώου, η αναισθητοποίηση και η ραδιοσήμανση πριν την μεταφορά του στις ορεινές περιοχές των Σερρών, όπου υπάρχει ο φυσικός πληθυσμός.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

«Όσο η αρκούδα μένει στην περιοχή, οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους για να προστατέψουν τις περιουσίες τους» σημειώνει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Παναγιώτης Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ήδη οι οργανώσεις έχουν δώσει σαφείς σχετικές οδηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των περιοχών όπου κάνουν τακτικές εμφανίσεις οι αρκούδες συνιστάται να συλλέγουν εγκαίρως τους καρπούς των καρποφόρων δέντρων και να αποφεύγουν τη συλλογή δεύτερης διαλογής καρπών εντός ορίων των καλλιεργειών ή παράνομα σε δασικές εκτάσεις.

Συνιστάται επίσης να μαζεύουν τα απορρίμματα από εξωτερικούς χώρους, πλατείες και αυλές σπιτιών και να αποφεύγουν να πετάνε σκουπίδια έξω από τους κάδους ή κατά τις νυχτερινές ώρες. Να καθαρίζουν οικόπεδα και άλλες εγκαταστάσεις από πυκνή βλάστηση και να αποφεύγουν τη ρίψη οικιακών απορριμμάτων σε σκουπιδότοπους.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Πυρκαγιά στην Καλλικράτεια – Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων

4/07/2026 - 7:10μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Αγροτοδασική πυρκαγιά στον οικισμό Λειψύδριο

4/07/2026 - 5:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Μεγάλη κινητοποίηση στον Αττάβυρο

4/07/2026 - 3:06μμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος: Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά από ναυάγιο με μετανάστες – Έως έξι αγνοούμενοι

4/07/2026 - 2:49μμ
Καπνός από τη φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα, Σάββατο 4 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Start tv Kerkira)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κέρκυρα: Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής κοντά στην Αχαράβη

4/07/2026 - 2:26μμ
Μέλος της Προεδρικής Φρουράς προσφέρει νερό σε Εύζωνα που εκτελεί την υπηρεσία του στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα μπαίνει στη ζώνη των ακραίων καυσώνων – Οι πιο ευάλωτες περιοχές

4/07/2026 - 12:26μμ
Η καμένη είσοδος της πολυκατοικίας όπου διαμένει η οικογένεια Νέστορα, στην περιοχή της Ανάληψης (Χαριλάου) στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στο μικροσκόπιο η διαδρομή των δραστών μετά τη φονική επίθεση με γκαζάκια – Καταθέτει νέος μάρτυρας

4/07/2026 - 12:02μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς

4/07/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: pixabay.com / alexa)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανάσα δροσιάς σήμερα σε μεγάλο μέρος της χώρας, με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας

4/07/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Ένοχος και για απόπειρα αφαίρεσης αποδεικτικού υλικού ο 44χρονος που προκάλεσε το διπλό θανατηφόρο τροχαίο

3/07/2026 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Χαλκιδική: Πυρκαγιά στην Καλλικράτεια – Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων

6 λεπτά πριν

Εύξεινος Λέσχη Άργους Ορεστικού: Ένα πλούσιο διήμερο ποντιακό γλέντι προ των πυλών

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Wimbledon: Αποκλείστηκε από την Παολίνι η Σάκκαρη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κιλκίς: Αγροτοδασική πυρκαγιά στον οικισμό Λειψύδριο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Σχεδόν 70 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 10 Ιουλίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)

Σαν σήμερα η Εθνική Ελλάδας ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign