pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα λόγω… τζιχαντζιστών – Η Δύση χάνει τον τελευταίο σύμμαχο στο Σαχέλ

Μετά το Μαλί και την Μπουργκίνα Φάσο, ο στρατός στην εξουσία και στον Νίγηρα

27/07/2023 - 11:56πμ
O σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν ανακοινώνει την ανάληψη της εξουσίας από το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (πηγή: Twitter / Zagazola)

O σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν ανακοινώνει την ανάληψη της εξουσίας από το «Εθνικό Συμβούλιο για τη Σωτηρία της Πατρίδας» (πηγή: Twitter / Zagazola)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας γίνεται η τρίτη χώρα του Σαχέλ (μέχρι τώρα συμμάχου της Δύσης στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών) στην οποία εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα τα τελευταία τρία χρόνια. Δέκα αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων Ασφαλείας ανακοίνωσαν μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι ανέτρεψαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο από το 2021 πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.

Στο Σαχέλ, μια ζώνη που συνδέει την κεντρική με τη βόρεια Αφρική, εκδηλώνονται αλλεπάλληλες επιθέσεις οργανώσεων που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος.

Με φόντο εννέα ένστολους, ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση εξ ονόματος του «Εθνικού Συμβουλίου για τη Σωτηρία της Πατρίδας» ανακοίνωσε ότι το πραξικόπημα έγινε λόγω της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και της κακής διακυβέρνησης σε οικονομικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

Είπε ακόμα ότι έκλεισαν όλα τα σύνορα και ότι μέχρι νεωτέρας θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Διαβεβαίωσε μάλιστα την εθνική και διεθνή κοινότητα ότι θα υπάρξει σεβασμός της σωματικής και ψυχικής ακεραιότητας των Αρχών που ανατράπηκαν, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν ξεκαθάρισε πως ο στρατός θα αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης και απαίτησε απ’ όλους τους διεθνείς εταίρους «να μην αναμιχθούν».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, ο επικεφαλής της διπλωματίας και μεταβατικός επικεφαλής της κυβέρνησης, Ασουμί Μασουντού, απέρριψε το στρατιωτικό πραξικόπημα και διαβεβαίωσε ότι η δική του κυβέρνηση είναι η νόμιμη. Επιβεβαίωσε ότι ο 63χρονος Μοαμέντ Μπαζούμ είναι καλά στην υγεία του και ότι κρατείται στο κτήριο της Προεδρίας.

Οι τζιχαντιστές οδηγούν σε… πραξικοπήματα

Η απόγνωση για την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να βάλουν τέλος στη δράση των τζιχαντιστικών οργανώσεων διευκόλυναν την εκδήλωση δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων στο Μαλί και άλλων δύο στην Μπουρκίνα Φάσο από το 2020. Στρατιωτική χούντα κατέλαβε επίσης την εξουσία στη Γουινέα το 2021, επαναφέροντας την αστάθεια σε μια περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή ως «η ζώνη των στρατιωτικών πραξικοπημάτων».

Η προηγούμενη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα είχε γίνει τον Μάρτιο του 2021, όταν στρατιωτική μονάδα αποπειράθηκε να καταλάβει το Προεδρικό Μέγαρο μερικά 24ωρα προτού ορκιστεί ο ανατραπείς Μοαμέντ Μπαζούμ.

Ο πάμφτωχος Νίγηρας των 26 εκατ. κατοίκων είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της Δύσης στο Σαχέλ. Δύο γειτονικές χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, στράφηκαν σε άλλους εταίρους, κυρίως στη Ρωσία.

Η Γαλλία ειδικά έχει αναπτύξει 1.500 στρατιωτικούς που συμμετέχουν σε αντιτζιχαντιστικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ διαθέτουν αεροπορική βάση στον βόρειο Νίγηρα, απ’ όπου απογειώνονται κυρίως UAVs που συλλέγουν πληροφορίες ή/και επιτίθενται σε τζιχαντιστές. Ο στρατός της Γερμανίας έχει επίσης αεροπορική βάση στη Νιαμέ, κόμβο για τις επιχειρήσεις του στη δυτική Αφρική. Πρόκειται για βάση-κλειδί ως προς την αποχώρησή του από το γειτονικό Μαλί.

Η ιστορία του Νίγηρα, πρώην γερμανικής και γαλλικής αποικίας, είναι σημαδεμένη από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Μετά την ανεξαρτησία της (από τη Γαλλία) το 1960 έγιναν τέσσερα: τον πρώτο τον Απρίλιο του 1974, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Ντιορί Αμανί, το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2010, όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μαμαντού Ταντζά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
Υποστηρικτές της AfD περιμένουν την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου Ούλριχ Ζίγκμουντ στο Νάουμπουργκ, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία-Άνχαλτ (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η AfD αγγίζει το 43% – Η κάλπη που μπορεί να γκρεμίσει το «τείχος πυρός»

31/08/2026 - 7:14μμ
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

31/08/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία της Μέκκας: Η Τουρκία φιλοξενεί την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας

31/08/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν–ΗΠΑ: Νέα κλιμάκωση με επίθεση σε αμερικανική βάση στα Εμιράτα και φωτιά σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

31/08/2026 - 9:03πμ
Κάτοικος προσπαθεί να περισώσει ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντά του ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, στις όχθες του ποταμού Τρισούλι, στην περιφέρεια Ντάντινγκ του Νεπάλ, στις 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Θάβουν προσωρινά τους νεκρούς, περιμένοντας τις οικογένειές τους – Στους 781 οι νεκροί

30/08/2026 - 7:25μμ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μιλά κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Κνεσέτ. 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Μπεν Γκβιρ: «Περήφανος» για τις άθλιες συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων γυναικών

30/08/2026 - 7:01μμ
Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν κοντά στον ιππόδρομο Schachen, μετά τους πυροβολισμούς σε ολονύκτιο rave πάρτι στο Ααράου της Ελβετίας, που άφησαν πίσω τους μία νεκρή και πέντε τραυματίες (φωτ.: EPA / Michael Buholzer)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ανθρωποκυνηγητό μετά τους πυροβολισμούς σε rave – Νεκρή 22χρονη, πέντε τραυματίες

30/08/2026 - 3:25μμ
Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

30/08/2026 - 2:12μμ
Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (πηγή: YouTube/
POTUS Tracker)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο η Ντέλσι Ροντρίγκες

30/08/2026 - 12:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: Κοντεύει η ώρα για το 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Ζητούνται εθελοντές!

28 λεπτά πριν
Πόντιοι στην Α' Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926 (φωτ.: Γιώργος Βαφιαδάκης / ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

ΔΕΘ 1926: Τα προικιά του Πόντου και ο πρωτοπόρος μελισσοκόμος από τη Σάντα

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

1 ώρα πριν
(Φωτ.: X.com/World News)

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική χάντμπολ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Πρωτομηνιά με καλοκαιρινές συνθήκες και θερμοκρασίες – Μόνο στη σφαίρα της φαντασίας τα πρωτοβρόχια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV