pontosnews.gr
Τρίτη, 17/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Κλιμακώνονται οι διώξεις στις γυναίκες δίχως μαντίλα

Μέσα σε έναν μήνα εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. SMS σε Ιρανές που φωτογραφήθηκαν χωρίς μαντίλα στα αυτοκίνητά τους!

27/07/2023 - 1:08μμ
Ιρανές περνούν μπροστά από ένα πορτρέτο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί, ο οποίος ήταν θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης από το 1979 ως το 1989, και μια από τις κινητήριες δυνάμεις της Ιρανικής Επανάστασης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιρανές περνούν μπροστά από ένα πορτρέτο του Αγιατολάχ Ρουχολάχ Μουσαβί Χομεϊνί, ο οποίος ήταν θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης από το 1979 ως το 1989, και μια από τις κινητήριες δυνάμεις της Ιρανικής Επανάστασης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχεδόν έναν χρόνο μετά το θάνατο της Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Αστυνομία των Ηθών του Ιράν, και τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει ότι τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των γυναικών «τους τελευταίους μήνες έχουν κλιμακωθεί σημαντικά».

Παρόλο που για την εκτόνωση της κατάστασης ορισμένοι Ιρανοί πολιτικοί προώθησαν την ιδέα της χαλάρωσης των ενδυματολογικών κανόνων –με αιχμή τη μουσουλμανική μαντίλα–, η χώρα ξαναγυρίζει στην πρότερη κατάσταση. Από τον Απρίλιο που μειώθηκε η ένταση των διαδηλώσεων, ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία με στόχο τις γυναίκες, ενώ επανήλθε και η Αστυνομία των Ηθών.

«Οι αρχές στο Ιράν εντείνουν σημαντικά την καταστολή κατά των Ιρανών γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την ταπεινωτική νομοθεσία που επιβάλλει τη χρήση μαντίλας», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτουν το κεφάλι και το σώμα του έως κάτω από το γόνατο. Αλλά μετά τις διαδηλώσεις και σε ένδειξη διαμαρτυρίας πολλές Ιρανές κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές έχοντας ακάλυπτο το κεφάλι τους.

Στα μέσα Ιουλίου η ιρανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τις περιπολίες με οχήματα και πεζή για την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας σε όλη τη χώρα. Όσες αγνοούν τους κανόνες θα είναι αντιμέτωπες με σοβαρές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία επικαλείται στοιχεία που αποδίδονται σε εκπρόσωπο της ιρανικής Αστυνομίας, από τις 15 Απριλίου έως τις 14 Ιουνίου εστάλησαν σχεδόν 1 εκατ. SMS που περιλαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα και απευθύνονται σε γυναίκες που φωτογραφήθηκαν χωρίς μαντίλα στα αυτοκίνητά τους.

Το ίδιο διάστημα εστάλησαν 133.174 SMS που δίνουν εντολή για την (προσωρινή) ακινητοποίηση του οχήματος, ενώ «κατασχέθηκαν» 2.000 οχήματα και 4.000 «υπότροποι» παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Η ΜΚΟ ανέφερε ακόμα ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν επειδή δεν τήρησαν τους νόμους για υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, ενώ σε κάποιες Ιρανές απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Η καταπίεση εντείνεται με τεχνολογίες μαζικής παρακολούθησης που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα γυναικών που δεν φορούν μαντίλα στο αυτοκίνητό τους ή σε περιοχές πεζών», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ, η οποία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην μείνει απαθής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στο κέντρο Παραστατικών Τεχνών John F. Kennedy στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει συμφωνία, αλλά δεν ξέρουμε αν ο ανώτατος ηγέτης είναι νεκρός ή ζωντανός – «Οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα»

16/03/2026 - 8:25μμ
Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων κρατούν ένα κερί έξω το νυχτερινό κέντρο όπου σημειώθηκε η φονική πυρκαγιά, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Σπαρακτικό μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από την τραγωδία με τους 63 νεκρούς στο Κότσανι

16/03/2026 - 7:15μμ
Πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ινδία αφού διέσχισε το Στενό του Ορμούζ την περασμένη Πέμπτη (φωτ.: EPA/Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: Αρνητική και η Ισπανία – Στάρμερ: Δεν θα συρθούμε σε έναν ευρύτερο πόλεμο»

16/03/2026 - 4:56μμ
Διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα κατά του αιτήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την αποστολή πολεμικών πλοίων στο Στενό του Ορμούζ από τη Σεούλ (φωτ.: EPA/Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: «Όχι» και από Γερμανία και Ιταλία για αποστολή πολεμικών πλοίων – Το σκέφτεται η Δανία, σε επικοινωνία με όλες τις πλευρές η Κίνα

16/03/2026 - 3:07μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: «Όχι» από Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία στο κάλεσμα Τραμπ – Προειδοποίηση από το Ιράν

16/03/2026 - 11:36πμ
Άποψη του Independent Quest, ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, νηολογημένου στην Πορτογαλία, το οποίο αναχωρεί από το λιμάνι της Αμβέρσας, εν μέσω των νέων ναυτιλιακών στρατηγικών της ΕΕ, μετά το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικοινωνία Τραμπ-Στάρμερ για το Στενό του Ορμούζ – Τουλάχιστον άλλες τρεις εβδομάδες πολέμου σχεδιάζει το Ισραήλ

15/03/2026 - 11:47μμ
Ιρανοί στέκονται μέσα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στη νότια Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να διαπραγματευτούμε» με τους Αμερικανούς – Περισσότεροι από 3.000 νεκροί

15/03/2026 - 7:05μμ
Υποστηρικτές του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Ιράν στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η Ευρώπη είναι «άοπλη» στον πόλεμο του Κόλπου

15/03/2026 - 1:47μμ
O Κάσιμ-Τζομάρτ Τοκάεφ σε εκλογικό κέντρο, Κυριακή 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Χ / Kazinform)
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Δημοψήφισμα για νέο Σύνταγμα – Μεταρρύθμιση ή ενίσχυση της εξουσίας Τοκάεφ;

15/03/2026 - 10:34πμ
Διαδηλωτές καίνε ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Κουντς (Quds Day) στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του πακιστανικού Κασμίρ, στις 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Amiruddin Mughal)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για επιθέσεις του Ιράν στον Κόλπο: «Με εξέπληξε» – Απειλές κατά Νετανιάχου και νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ

15/03/2026 - 9:20πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται σήμερα ο καθ’ ομολογίαν δράστης

32 λεπτά πριν
Πλημμυρισμένα σπίτια στον Βλοχό Καρδίτσας μετά την κακοκαρία Daniel (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Λεωνίδας Τζέκας)

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το 2026 στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τα Χανιά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου»)

Ποντιακή διασκέδαση μέχρι το πρωί στον ετήσιο χορό του «Θεάτρου Πόντου»

10 ώρες πριν
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (φωτ.: Λιμενικό Σώμα)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Δέκα πλοία με ελληνική σημαία και 160 Έλληνες ναυτικοί στον Περσικό Κόλπο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign