pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο τον Δεκαπενταύγουστο ενώνει χριστιανούς και μουσουλμάνους

Στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου συμβαίνει το σπάνιο φαινόμενο να συνυπάρχουν σε κοινή λειτουργία ορθόδοξοι, καθολικοί και μουσουλμάνοι

15/08/2023 - 9:29πμ
Το Σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο (φωτ.: Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Σμύρνης / Ι. Hasan Bodur)

Το Σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο (φωτ.: Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Σμύρνης / Ι. Hasan Bodur)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ιερός τόπος ακόμα και για τους μουσουλμάνους θεωρείται το Σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο, περίπου 9 χλμ μακριά από τη σημερινή πόλη Σελτσούκ της επαρχίας Σμύρνης, τον άλλοτε Άγιο Ιωάννη Θεολόγο των Ελλήνων, και 6 χλμ από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο, στις χαμηλές πλαγιές του Κορησού.

Σε αυτή τη μυστηριακή μονή θεωρείται ότι έζησε η Παναγία· Την πήγε εκεί ο Άγιος Ιωάννης, 4 ή 6 χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού.

Το Βατικανό ανακάλυψε και αναγνώρισε ουσιαστικά (αν και όχι τυπικά) το Σπίτι της Παναγίας τον 19ο αιώνα· το χώρο τον είχε υποδείξει η Άννα Κατερίνα Έμεριχ (1774-1824), μια Γερμανίδα μοναχή που έβλεπε οράματα σχετικά με την τελευταία κατοικία της Παναγίας. Λέγεται ότι περιέγραψε με ακρίβεια το χώρο, αν και ποτέ δεν είχε πάει στην Έφεσο. Αυτές οι περιγραφές οδήγησαν ιερωμένους στα νότια παράλια της Τουρκίας.

Ο εντοπισμός του Σπιτιού της Παναγίας βασίστηκε και στις προφορικές παραδόσεις των χριστιανών κατοίκων του κοντινού Κιρκιντζέ, του χωριού που άκμασε όταν εγκαταλείφθηκε η Έφεσος τον 15ο αιώνα και μετά την Ανταλλαγή κατοικήθηκε από Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα. Παναγία Καπουλού ονόμαζαν το χώρο.

Τη… σφραγίδα του θρησκευτικού μνημείου θεωρείται ότι την έβαλε η επίσκεψη που έκανε ο Πάπας Παύλος ο 6ος το 1967. Από τότε χιλιάδες πιστοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, προσέρχονται να προσκυνήσουν, ενώ τον Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, συμβαίνει το σπάνιο φαινόμενο να συνυπάρχουν σε κοινή λειτουργία ορθόδοξοι, καθολικοί και μουσουλμάνοι. Τελευταίος Πάπας που την επισκέφθηκε ο Βενέδικτος ο 16ος, το 2006.

Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τα σημερινά κτίσματα στον 6ο ή 7ο αιώνα μ.Χ., ωστόσο πιστεύεται ότι τα θεμέλια τους είναι του 1ου αιώνα. Το νερό του αγιάσματος θεωρείται ιαματικό, ενώ βοηθάει και τη γονιμότητα. Οι πιστοί αφήνουν τις προσευχές τους σε χαρτάκια ή κομμάτια υφάσματος.

Το Σπίτι της Παναγίας (Meryem Ana Evi, στα τουρκικά) αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο, το οποίο συντηρείται (και προβάλλεται) από την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της Σμύρνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28/03/2026 - 4:50μμ
Το άγαλμα του αγγέλου, το οποίο η Τουρκία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: Anadolu Ajansi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Τουρκία επέστρεψε άγαλμα αγγέλου που είχε κλαπεί από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη

28/03/2026 - 4:19μμ
(Πηγή: enosismyrneon.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

25/03/2026 - 9:16μμ
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι (φωτ. αρχείου: EPA/JIM LO SCALZO)

ΗΠΑ: Αποπομπή της Παμ Μπόντι από τον Τραμπ και «εκκαθαρίσεις» στο Πεντάγωνο από τον Χέγκσεθ

2 ώρες πριν
Φωτεινοί πίνακες και οθόνες με τις μετοχές στην είσοδο του κτηρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πλέον θα μετονομαστεί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετονομάζεται σε Euronext Athens

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/aetoitoupontou)

Ποντιακό σεμινάριο 2026 από τους «Αετούς του Πόντου» στο Έσσεν της Γερμανίας

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/MickoskiHristijan)

Σκόπια: Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό απέναντι στη Βουλγαρία

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Έχασε δικό του παιχνίδι στη Σόφια ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign