pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ξακουστή εκκλησία της Αγίας Άννας στη Σμύρνη – Γιατί την έλεγαν «κουρελού» και ο φόβος του Τούρκου

Μαρτυρία που περιλαμβάνεται σε βιβλίο του 1980 για τη ζωή στη Σμύρνη, το οποίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης

25/07/2023 - 2:53μμ
Λεπτομέρεια από καμπάνα εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην Αγία Άννα, στην Αμοργό (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Λεπτομέρεια από καμπάνα εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην Αγία Άννα, στην Αμοργό (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μητέρα της Μαρίας, της Μητέρας του Ιησού, είναι η Αγία Άννα σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση – το εξελληνισμένο όνομα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει εύνοια, χάρη. Η κοίμησή της γιορτάζεται στις 25 Ιουλίου και η σύλληψη στις 9 Δεκεμβρίου.

Στο βιβλίο του Δημήτρη Ι. Αρχιγένη* για τη ζωή στη Σμύρνη, το οποίο περιλαμβάνεται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης, υπάρχει ειδική αναφορά στη γιορτή «Τση ‘Αγιας Άννας», με βάση τη μαρτυρία της Ευαγγελίας Κυριακίδου που γεννήθηκε στην ενορία και κατέληξε πρόσφυγας στη Νίκαια του Πειραιά:

«Η σκόλη τση Άγιας Άννας είναι στσί 25 του Ιουλίου που εορτάζεται η Κοίμησή τση. Εκκλησιά τση Άγιας αυτηνής είχε στη Σμύρνη και στο Κορδεγιό. Τση Σμύρνης ήτανε ξακουστή με την ονομασία η “Άγια-ν-Άννα Κουρελού”, που θα το εξηγήσωμε πιο κάτω. Αυτή εβρισούν’ντανε όξ’ απ’ τη Σμύρνη, πιο πέρα απτό μαχαλά τ’ Άη Κωνσταντίνου, κι’ απτά δεξιά του ποταμού Μέλη».

Η εκκλησία τση Άγιας Άννας

«Σ’ ένανε ανήφορο κοντά στον ποταμό τον Μέλη ένας Σμυρνιός είχε αγοράσει ένα πρεβόλι (περβόλι). Εκεί μέσα, λοιπόν, σε ένα σκάλισμα του βουνού είχε βρεθεί μια εικόνα τση Άγιας Άννας και κο’ντά στο σκάλισμα ήτανε ένα πηγαδάκι (άγιασμα).

»Ο νοικοκύρης ηενέργησε να χτιστεί κοντά στην εύρεση τση εκόνας, ένα παρεκκλήσι, σα μπαρήγκα (1825). Με τα χρόνια πια η τρογύρω περιφέρεια ηγέμωζε σπίτια.

»Στο παρεκκλήσι δίπλα ηχτίστηκε Μικτό Σκογιό με πάντε τάξες, όπου δάσκαλος και ψάλτης τση εκκλησιάς ήτανε ο Αρναούτογλου Χρήστος απτά Σπάρτα τση Πισιδίας (Μικράς Ασίας). Αυτός, λοιπόν, ηενέργησε να γένει έρανος και στο 1904 ηχτίστηκε μια κομψή εκκλησιά. Ηβοηθήσανε και άλλες ενορίες και η Μητρόπολη. Και το Ορφανοτροφείο ηχάρισε ορισμένες εικόνες και την κα’μπάνα. Κ’ έτσι η μακρινή αυτή ενορία να μπορεί να εκκλησιάζεται καλά.

»Αυτά μας τα ηϊστόρησε ο Αρναούτογλου ο Διονύσης (γιος του Χρήστου του δάσκαλου και ψάλτη τση εκκλησιάς), στο 1964 που τότες ήτανε 55 χρονώ κ’ ηκαθού’ντανε στην παλιά Κοκκινιά. Ο πατέρας του απέθανε στο 1912, τότες που ο Διονύσης ήτανε τριω χρονώ και το τελευταίο απτά έντεκα παιδιά τση φαμεγιάς».

Τα τάματα

«Η εικόνα που ηβρέθηκε στο σκάλισμα του βουνού ηλέανε πως ήτανε πολύ θαυματουργή. Ορισμένοι αρρώστοι ητρέχανε να τηνε προσκυνήσουνε και να περικαλέσουνε την Άγια να τσοι κάνει καλά. Κι αφού επροσκυνήσανε, ηκατεβαίνανε τα δυό σκαλοπατάκια στο άγιασμα κ’ επλενούντοστε με το νερό του. Κ’ ύστερνά ηκόβανε κάτις αποπάνω τως, λίγια κάρτσα είτες, ένα κομμάτι απτά ρούχα τους και το ακου’μπούσανε απάνω στα βάτα που είχε ο αυλόγυρος.

»Να το αφήκουνε το κάτις αυτό το αποπάνω τως για ν’ αφήκουνε εκεί και την αρρώστεια τως.

»Μα στην εικόνα αυτή  ηπααίνανε το πιότερο οι μανάδες που’χανε άρρωστα μωρά, που ηγρηνιάζανε πολύ, γιατίς ηλέανε πως η Άγια-ν-Άννα είναι γιατηγρήνα των παιδών. Ηπααίνανε, λοιπόν, κι αφού ηπροσκυνούσανε ηακουμπούσανε απάνω στα βάτα ένα ρουχαλάκι του μωρού και το αφήνανε εκεί για να αφήκουνε εκεί και τη γρήνα του μωρού τως.

»Απ’ τα πολλά, λοιπόν που ηαφήνανε απάνω στα βάτα με τον ήγιο (ήλιο), τη βροχή και τον αγέρα ηγενού’ντοστε κουρέγια (κουρέλια). Κ’ ήβλεπες τον αυλόγυρο γεμάτα βάτα με κουρέγια που ηανεμίζανε στον αγέρα. Γιαταυτό και την εκκλησιά αυτή τηνέονοματίσανε “Άγια-ν-Άννα Κουρελού”».

Η εικόνα

«Τότες που ήτανε ακόμας το παρεκλήσι η μεγάλη εικόνα τσ’ Άγιας  Άννας ήτανε ασημοκαπλα’ντισμένη. Και μια μέρα μπαίνει ένας Τούρκος για να τήνε πάρει με το ζόρι. Ο ιδιοχτήτης, όμως, του παρεκλησιού που το’χε χτίσει ηπροσπάθησε να τόνε α’μποδίσει. Και τότες ο Τούρκος με τη μαχαίρα του του κόβει και τα δυό του χέρια. Και την άλλη μέρα φέρνει κι’ άλλοι φίλοι του Τούρκου και τόνε αποκάνουνε (τον ιδιοχτήτη), τόνε ξαπλώνουνε ο’ μπρός στην εκκλησιά και τονέ σκεπάζουνε με τσι ψάθες του.

»Την εικόνα τση Αγίας τήνε ξαναφτιάξανε, μα δεν ηαφήκανε κανένανε να τάξει να την ασημώσει για να μη ξανάρχει κανένας Τούρκος και τήνε πάρει.

»Ο φόβος ήτανε δικαιοολογημένος, γιατίς η εκκλησιά και τα τρογύρω του ήτανε μοναξεμένα».

* Αρχιγένης, Δ. Ι. (1980). Λαογραφικά Γ΄ – Η Ζωή στη Σμύρνη. Αθήνα. Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία και η στίξη του πρωτοτύπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης στον Κόλπο της Γέρας, το 2025(φωτ.: Facebook / Ada Zafeirelli)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: Κολυμπώντας για τη Μικρασιατική Μνήμη στον Κόλπο της Γέρας

21/07/2026 - 9:08μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Σταυροδρόμι στην Πόλη αγκάλιασε παιδιά από τη Γεωργία

21/07/2026 - 4:04μμ
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης στον Κόλπο της Γέρας, το 2025(φωτ.: Facebook / Ada Zafeirelli)

Λέσβος: Κολυμπώντας για τη Μικρασιατική Μνήμη στον Κόλπο της Γέρας

12 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» πλήγμα στο πυρηνικό οχυρό του Ιράν – Τι κρύβεται πίσω από τις απειλές

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Θεσσαλονίκη: Στον Άρειο Πάγο η υπόθεση του γιατρού για προληπτική διπλή μαστεκτομή χωρίς γονιδιακή ένδειξη – Συγκλονίζει το χρονικό

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Πυρκαγιές: Σε πλήρη κινητοποίηση ο Εθνικός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας λόγω ακραίου κινδύνου την Τετάρτη

2 ώρες πριν
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)

«Του ουρανού τα φτερωτά»: Ένα συγκινητικό τραγούδι αφιερωμένο σε όλους τους πρόσφυγες, από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και τον Πέτρο Κουλουμή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Αύριο η χειρότερη μέρα του καύσωνα – Για ποιες περιοχές εκδόθηκε πορτοκαλί προειδοποίηση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign