pontosnews.gr
Σάββατο, 15/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιος σκότωσε τον Τζον Τζελλαΐδη; Ανταμοιβή 1.000.000 δολάρια σε όποιον βοηθήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης

Τελευταία φορά εθεάθη ζωντανός με άνδρα που «μιλούσε με έντονη ελληνική προφορά»

15/07/2023 - 10:09πμ
Ο Τζον Τζελλαΐδης (φωτ.: WA Police)

Ο Τζον Τζελλαΐδης (φωτ.: WA Police)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έφυγε από την Ελλάδα όπου γεννήθηκε για την Αυστραλία, γύρω στο 1964, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, στις 7 Αυγούστου 1978, βρέθηκε νεκρός σε θαμνώδη περιοχή του Σέβεν Μάιλ Κρικ, περίπου 6 χλμ. από την πόλη Κάραθα. Ο Τζον Τζελλαΐδης (John Tzellaidis) είναι το κεντρικό πρόσωπο μιας από τις 64 ανεξιχνίαστες υποθέσεις που απασχολούν τις αστυνομικές Αρχές της Δυτικής Αυστραλίας, παρόλο που έχουν περάσει 45 χρόνια από τη δολοφονία του.

Προσφάτως η ανταμοιβή για όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση του εγκλήματος, αυξήθηκε από 250.000 σε ένα εκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας.

«Αυτές οι υψηλές ανταμοιβές δίνουν στους ανθρώπους που έχουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες ένα εκατομμύριο λόγους για να εμφανιστούν. Το οικονομικό κίνητρο ελπίζουμε ότι θα διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα βοηθήσει τις οικογένειες που θρηνούν να κλείσουν μία έστω από τις ανοιχτές πληγές (closure)», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός για την Αστυνομία Πολ Παπάλια.

Ο αστυνομικός διευθυντής Κολ Μπλαντς επισήμανε ότι οι Αρχές δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις ανεξιχνίαστες ανθρωποκτονίες, αλλά η αμοιβή του ενός εκατομμυρίου μπορεί να βοηθήσει να βρεθούν τα κομμάτια που λείπουν από το παζλ αυτών των υποθέσεων.

Οι ανεξιχνίαστες υποθέσεις στη Δυτική Αυστραλία (φωτ.: WA Police)

«Για τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα και περιμένουν ακόμη τη Δικαιοσύνη, ελπίζουμε ότι αυτά τα χρήματα της αμοιβής είναι σε θέση να βοηθήσουν στο κλείσιμο της. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι στην κοινότητα που είναι σε θέση να παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες γι’ αυτές τις άλυτες υποθέσεις, γι’ αυτό και σας χρειαζόμαστε να επικοινωνήσετε μαζί μας – να λοιπόν ένα εκατομμύριο λόγοι για να το κάνετε», είπε τονίζοντας πως η πρόοδος της ιατροδικαστικής τεχνολογίας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξιχνίαση κάποιων υποθέσεων.

Η υπόθεση Τζελλαΐδη

Ο άτυχος ομογενής είχε γεννηθεί το 1936, στην Ελλάδα. Στην Αυστραλία μετανάστευσε μάλλον το 1964. Επί περίπου 14 χρόνια ζούσε στην Αυστραλία, είχε πολιτογραφηθεί Αυστραλός και ήταν εργάτης στον κατασκευαστικό τομέα. Είχε ύψος 1,62 μ., σκούρα κοντά μαλλιά και ήταν μέτριας σωματικής διάπλασης.

Στο Ντάμπιερ έφθασε την Τετάρτη 22 Μαρτίου 1978, για να εργαστεί ως βοηθός τεχνίτη. Όταν ολοκλήρωσε όσα είχε συμφωνήσει, αποχώρησε από την εργασία του, πήρε την αμοιβή που του όφειλαν, συνολικά 600 δολάρια (η σημερινή αξία είναι περίπου 3.000 δολάρια) και έφυγε. Τις επόμενες μέρες αρκετοί κατέθεσαν πως τον είδαν στην περιοχή του Εμπορικού Κέντρου της πόλης και στα γύρω ξενοδοχεία.

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 1978 τον είδαν στο εμπορικό κέντρο μαζί με άγνωστο άνδρα. Ο άνθρωπος αυτός ήταν 42-45 ετών, λεπτού ή έως μεσαίου σωματότυπου, με ύψος 1,65 μ., και σούρα ατημέλητα μαλλιά. Μάρτυρες είπαν πως ο άνδρας ήταν ο «George, the moneyman» και μιλούσε «με έντονη ελληνική προφορά». Χαρακτηρίστηκε καλά ντυμένος και αυτοπεποίθηση.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο Τζελλαΐδης και ο άγνωστος άνδρας ταξίδεψαν από το Ντάμπιερ στο Τομ Πράις με ένα αυτοκίνητο, καφέ, μάρκας HR Holden (utility) για να αναζητήσουν εργασία. Το όχημα αυτό εθεάθη να κατευθύνεται κατά μήκος του δρόμου Ντάμπιερ/Τομ Πράις.

Η Αστυνομία πιστεύει ότι ο Τζον Τζελλαΐδης και ο άγνωστος άνδρας ταξίδεψαν από το Ντάμπιερ στο Τομ Πράις με ένα αυτοκίνητο, καφέ, μάρκας HR Holden (utility) για να αναζητήσουν εργασία (φωτ.: WA Police)

Έκτοτε δεν τον ξαναείδαν ζωντανό. Όμως από τον τραπεζικό λογαριασμό του και το Πορτ Χέντλαντ αποσύρθηκαν χρήματα, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 1978, το Ντάργουϊν την Πέμπτη 13 Ιουλίου 1978 και το Χάγκεντεν στην επαρχία Κουίνσλαντ την Τρίτη 18 Ιουλίου 1978. Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 1978, το πτώμα του εντοπίστηκε σε θαμνώδη περιοχή στο Σέβαν Μάιλ Κρικ, περίπου έξι χιλιόμετρα από την πόλη Κάραθα.

Η εξέταση έδειξε ότι πέθανε από τραύμα που προκλήθηκε από πυροβολισμό στο κεφάλι και ήταν νεκρός για περίπου ένα μήνα.

Όταν εντοπίστηκε, φορούσε σκούρο μπλε παντελόνι, μπλουζάκι με ανοιχτό λαιμό (open neck) και γαλάζια ζακέτα με φερμουάρ. Ένα ζευγάρι μπότες (desert boots) εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση. Δεν είχε επάνω του καμία ταυτότητα ή οτιδήποτε αξίας, εκτός από ένα φθαρμένο λευκό μεταλλικό δαχτυλίδι στο μικρό δάχτυλο του αριστερού του χεριού.

⇒ Εάν έχετε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το φόνο ή τις κινήσεις του, περί τις 4 Ιουλίου 1978, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το Crime Stoppers στο 1800 333 000 ή να κάνετε μια ηλεκτρονική αναφορά στην ιστοσελίδα www.crimestopperswa.com.au. Να θυμάστε ότι μπορείτε να παραμείνετε ανώνυμοι αν το επιθυμείτε και ότι προσφέρονται αμοιβές.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

14/08/2026 - 10:46μμ
Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

13/08/2026 - 11:11μμ
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

13/08/2026 - 9:45μμ
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το NGC 2392, το «Νεφέλωμα του Λιονταριού», μέσα από το υπέρυθρο βλέμμα του James Webb (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI / Alyssa Pagan)

James Webb: Το «Νεφέλωμα του Λιονταριού» βρυχάται στο Διάστημα – Η εντυπωσιακή νέα εικόνα

6 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Φωτιά στη Σκύρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση στον Άγιο Φωκά

32 λεπτά πριν
Η ποντιακής καταγωγής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά (φωτ. αρχείου: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά: Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Red Code: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή 16 Αυγούστου

1 ώρα πριν
Αρχιερατική Λειτουργία την ημέρα της Πανηγύρεως της ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά. Προεξάρχει πιθανόν ο Μητροπολίτης Χαλδίας Γερβάσιος Σουμελίδης (πηγή: Αρχείο Οικογένειας Λαμπάκη)

«Αυγούστ’ τη Παναΐας», ένα πανηγύρι με παλιά συνταγή από τον Γιάννη Τερζίδη

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Σίμος Συμεωνίδης: Η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποχαιρετά τον ταουλτζή της που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV