pontosnews.gr
Πέμπτη, 31/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μίλαν Κούντερα: Πέθανε ο συγγραφέας της «Αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι»

Ήταν 94 ετών

12/07/2023 - 2:50μμ
Ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, στις 2 Μαΐου 2005, στη Μαδρίτη της Ισπανίας (φωτ. αρχείου: EPA)

Ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, στις 2 Μαΐου 2005, στη Μαδρίτη της Ισπανίας (φωτ. αρχείου: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Άνοιξη γεννήθηκε στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας, καλοκαίρι πέθανε στη Γαλλία. Ο Τσέχος συγγραφέας –με γαλλική υπηκοότητα από το 1981–, Μίλαν Κούντερα άφησε την τελευταία του πνοή, χθες, σε ηλικία 94 ετών, στο Παρίσι όπου διέμενε από το 1975. Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Τσεχίας και επιβεβαιώθηκε με ανακοίνωση του εκδοτικού του οίκου.

Ο Μίλαν Κούντερα έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης» και «Το αστείο».

Είχε συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ επιμελούνταν προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη βελούδινη επανάσταση του 1989.

Ο άνθρωπος και ο συγγραφέας

Ο Κούντερα γεννήθηκε την 1η Απριλίου του 1929 σε μία μεσοαστική και ιδιαίτερα καλλιεργημένη οικογένεια στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας. Ο πατέρας του, Λούντβιχ Κούντερα (1891-1971), ήταν σημαντικός μουσικολόγος και πιανίστας, μαθητής του μεγάλου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ (Leoš Janáček). Ο Μίλαν διδάχτηκε πιάνο από τον πατέρα του και αργότερα σπούδασε μουσικολογία και σύνθεση. Έτσι, μουσικολογικές επιρροές εμφανίζονται συχνά στο έργο του, όπως στο βιβλίο του Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, στο οποίο ενθέτει πεντάγραμμα με μελωδίες του Μπετόβεν ως εκφραστικό μέσο μιας συγκεκριμένης ψυχολογικής κατάστασης.

Ο Κούντερα ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Μπρνο το 1948 και έπειτα σπούδασε Λογοτεχνία και Αισθητική στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα. Έπειτα από δύο ακαδημαϊκούς κύκλους μετεγγράφηκε στη Σχολή Κινηματογράφου της Ακαδημίας Θεάματος της Πράγας και αρχικά παρακολούθησε διαλέξεις στη σκηνοθεσία και στη σεναριογραφία.

Zemřel Milan Kundera, bylo mu 94 let. Za hranicemi patřil spolu s Kafkou a Havlem k nejslavnějším českým rodákům. Jeho romány vyvolávaly pozitivní ohlas, napsal ale také řadu esejů o hudbě, literatuře či filozofii. pic.twitter.com/ZnJfY4JfVl

— ČT24 (@CT24zive) July 12, 2023


Ο ίδιος ανήκε σε μια γενιά νεαρών Τσέχων που διαθέτοντας ελάχιστη έως ανύπαρκτη τριβή με την προπολεμική Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, η ιδεολογία τους επηρεάστηκε δραστικά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή. Ήδη από τα εφηβικά του χρόνια ο Κούντερα γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τσεχοσλοβακίας με ενεργή κοινωνική και πολιτική δράση, η οποία το 1950 οδήγησε στην απότομη παύση των ακαδημαϊκών σπουδών του.

Την ίδια χρονιά ο Μίλαν Κούντερα και ο συγγραφέας Ζαν Τρεφούλκα εκδιώχθηκαν από το Κομμουνιστικό Κόμμα με την κατηγορία των «αντικομματικών δραστηριοτήτων». Αργότερα, το 1962, ο Τρεφούλκα θα περιγράψει το γεγονός στη νουβέλα του Happiness Rained On Them ενώ το 1967 και ο ίδιος ο Κούντερα θα εμπνευστεί και θα βασίσει εκεί το κύριο θέμα του μυθιστορήματός του Το αστείο.

Με την αποφοίτησή του, το 1952, ο Κούντερα προσλήφθηκε από τη Σχολή Κινηματογράφου ως εισηγητής στην Παγκόσμια Λογοτεχνία.

Το 1956 επανεντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα και αποβλήθηκε για δεύτερη φορά το 1970. Μαζί με άλλους συγγραφείς της κομμουνιστικής μεταρρύθμισης, όπως ο Πάβελ Κόχουτ, είχε μερική ανάμειξη στην Άνοιξη της Πράγας του 1968. Η σύντομη αυτή περίοδος μεταρρυθμιστικής δράσης κατεστάλη βίαια από τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968.

Ο Κούντερα παρέμεινε για μερικά χρόνια ακόμα προσκείμενος στον μεταρρυθμιστικό τσέχικο κομμουνισμό και παράλληλα συγκρούστηκε σφοδρά μέσω του τύπου με τον συμπατριώτη του συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ. Η συλλογιστική του Κούντερα πρότεινε κατά βάση ότι θα έπρεπε να κυριαρχήσει η ψυχραιμία, αναφέροντας ότι «κανένας δεν φυλακίζεται, ακόμα, για τις απόψεις του» και ισχυριζόμενος ότι «η σπουδαιότητα του Φθινοπώρου της Πράγας ίσως τελικά αποβεί ιστορικά σημαντικότερη από εκείνη της Άνοιξης της Πράγας». Εν τέλει ο Κούντερα παραιτήθηκε από τα μεταρρυθμιστικό του όραμα και μετακόμισε στη Γαλλία το 1975. Δίδαξε για λίγα χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Ρεν και πολιτογραφήθηκε Γάλλος το 1981.

Ο πολυβραβευμένος Κούντερα

Το 1985 ο Κούντερα έλαβε το βραβείο Jerusalem Prize. Η ομιλία του κατά την παραλαβή του βραβείου βρίσκεται τυπωμένη στη συλλογή δοκιμίων του Η τέχνη του Μυθιστορήματος. Το 1987 Κέρδισε το Αυστριακό Κρατικό βραβείο (The Austrian State Prize) Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας. Το 2000 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Herder (Herder Prize). To 2007 τιμήθηκε με το Τσεχικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Λέγεται ότι είχε εξεταστεί η συμμετοχή του ως υποψήφιου βράβευσης για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η καρδιά της μουσικής χτύπησε δυνατά στο Release Athens Festival – Το opaponline.gr μετέτρεψε το φεστιβάλ σε μια μοναδική εμπειρία

31/07/2025 - 6:18μμ
Οι «Ομπρέλες» που βρίσκονται έξω από το  MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου θα αρχίσουν ξανά να… χορεύουν

31/07/2025 - 12:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα μυστικά της Ρωσικής Εκκλησίας, στο κέντρο της Αθήνας: Φωτογραφική ξενάγηση στις κατακόμβες

30/07/2025 - 10:41μμ
Θραύσμα μαρμάρινης σίμης από αρχαϊκό ναό της Ακρόπολης των Αθηνών (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Αθήνα επέστρεψε θραύσμα από την Ακρόπολη – Το είχε οικογένεια στη Χιλή

25/07/2025 - 1:19μμ
(Φωτ.: facebook/Acropolis Museum - Μουσείο Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με φόντο τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

23/07/2025 - 11:56μμ
Άποψη του Βουλευτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Βουλευτήριο στο Ιερό της Δωδώνης επιστρέφει στη… ζωή

22/07/2025 - 1:43μμ
Η μονοκατοικία επί της οδού Στρωμνίτσης 17 στο Κιλκίς, το πατρικό του Χρήστου Ζιώγα (φωτ.: Δήμος Κιλκίς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κιλκίς: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού χάρη σε έναν μεγάλο ευεργέτη

20/07/2025 - 1:26μμ
Η ιστορία του Εύξεινου Πόντου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Άρχισαν οι εγγραφές
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα «Ιάσων»: Εξωστρέφεια και πολιτιστική διπλωματία στην ευρύτερη περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στα θρανία του ΑΠΘ

18/07/2025 - 11:56πμ
Η συναυλία των London Grammar από το VIP μπαλκόνι του opaponline.gr (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εσύ, ποιο τραγούδι των London Grammar θα αφιέρωνες;

17/07/2025 - 6:14μμ
Το ψηφιδωτό που έκλεψε από την Πομπηία ο αξιωματικός των Ναζί (φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Πομπηία επέστρεψε (ερωτικό) ψηφιδωτό – Το έκλεψε αξιωματικός των Ναζί

15/07/2025 - 9:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/pontiakos.sullogosxeimarrou)

Το Σάββατο ο καλοκαιρινός ετήσιος χορός του Ποντιακού Συλλόγου Χειμάρρου Σερρών

22 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην Αττική και άλλες τέσσερις περιφέρειες

53 λεπτά πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα (φωτ.: EPA/ JIM LO SCALZO)

Νέα… προθεσμία έως τις 8 Αυγούστου δίνει ο Τραμπ στον Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Luca Zennaro)

Ιταλία: Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονία 35χρονου από τη μητέρα του και τη σύντροφό του

2 ώρες πριν
Ο Δημήτρης Ψαθάς και το ενδεικτικό του από το φημισμένο Φροντιστήριο Τραπεζούντας. Σχολική περίοδος 1919-1920, Α’ Γυμνασίου με άριστα (φωτ.: Αρχείο Λένας Νίτσου)

Δημήτρης Ψαθάς, ο Όμηρος και Ηρόδοτος της Ιστορίας του Πόντου

2 ώρες πριν
Το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου όπου διεξήχθησαν τα 27α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα» (φωτ.: facebook / Βενιαμίν - Σύλλογος Προστασίας Παιδιών)

Ποντιακοί σύλλογοι Πιερίας: Εύλογοι προβληματισμοί για τα όσα συνέβησαν στα «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign