pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ναι» Ερντογάν για ένταξη της Σουηδίας στο NATO – Τι κέρδισε η Τουρκία για να συμφωνήσει

Δηλώσεις Γενς Στόλτενεμπεργκ από το Βίλνιους

10/07/2023 - 11:00μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χειραψία με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, υπό το βλέμμα του Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτ.: 
EPA/FILIP SINGER / POOL)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χειραψία με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, υπό το βλέμμα του Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτ.: EPA/FILIP SINGER / POOL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το «πράσινο φως» για την ένταξή της στο NATO πήρε, το βράδυ της Δευτέρας, η Σουηδία μετά την άρση του βέτο που είχε θέσει η Τουρκία. Τα… χαρμόσυνα νέα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βίλνιους όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

«Έχω τη χαρά να ανακοινώσω (…) ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο για τη Σουηδία στη μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν και να συνεργαστεί στενά με το κοινοβούλιο για να διασφαλίσει την επικύρωσή του», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας θα είναι ένα «ιστορικό βήμα», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να δώσει ο ίδιος λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά αλλά επέμεινε ότι πρόκειται για μια «σαφή δέσμευση» και ότι ο Ερντογάν είπε ότι θα συμβεί «το συντομότερο δυνατόν».

Glad to announce that after the meeting I hosted with @RTErdogan & @SwedishPM, President Erdogan has agreed to forward #Sweden‘s accession protocol to the Grand National Assembly ASAP & ensure ratification. This is an historic step which makes all #NATO Allies stronger & safer. pic.twitter.com/D7OeR5Vgba

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) July 10, 2023

«Πολύ μεγάλο βήμα για τη Σουηδία»

«Αισθάνομαι πολύ ωραία, αυτός ήταν ο στόχος μου εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση σήμερα και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την ένταξη, είπε ο Ουλφ Κρίστερσον από την πλευρά του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Ερντογάν.

«Είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον είπε ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία. «Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο στο κοινοβούλιο αφού η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει ενεργά την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίδραση ΗΠΑ-Γερμανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Τι μπορεί να κέρδισε η Τουρκία

Αν και το «αζημίωτο» που πήρε η Άγκυρα δεν το γνωρίζουμε ακόμα επισήμως, φαίνεται ότι σχετίζεται με την «εκ νέου ενεργοποίηση» των ευρωτουρκικών σχέσεων που ήταν στον πάγο τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τις συνομιλίες με τον Ερντογάν ανακοίνωσε πως συμφώνησαν να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter o Σαρλ Μισέλ. «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνδέσει την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην ΕΕ που βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε συγκρότημα κατοικιών στο Όφενμπουργκ

6/07/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στη Βενεζουέλα – Ξεπέρασαν τους 3.300 οι νεκροί

6/07/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία διεκδικεί την αναγνώριση του μπακλαβά από την UNESCO

6/07/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιωπηρή τελετή στην Τεχεράνη για τον Χαμενεΐ – Η απουσία του Μοτζτάμπα, πυροδοτεί ερωτήματα διαδοχής

5/07/2026 - 8:20μμ
Ιρανοί αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια τελετής αποχαιρετισμού πριν από την κηδεία του στη Μεγάλη Μοσάλα στην Τεχεράνη, Ιράν, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στην Τεχεράνη για την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

5/07/2026 - 11:34πμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα έβαλε πάλι με τον κομμουνισμό στην ομιλία του για την 4η Ιουλίου

5/07/2026 - 9:54πμ
Ιρανές θρηνούν για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, στο Μεγάλο Τέμενος Μοσάλα, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

«Θάνατος στην Αμερική» και δάκρυα στην Τεχεράνη: Η κηδεία του Χαμενεΐ γίνεται επίδειξη ισχύος

4/07/2026 - 4:17μμ
Οδηγοί ταξί στην Άγκυρα κερνούν λουκούμια, ως δείγμα τουρκικής φιλοξενίας λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Άγκυρα: Η «βιτρίνα» του Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα της Τουρκίας

4/07/2026 - 1:14μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά το πλήθος κατά την άφιξή του στο Μεντόρα της Βόρειας Ντακότα, με το τρένο Freedom 250, για τα εγκαίνια της Προεδρικής Βιβλιοθήκης του Θεόδωρου Ρούζβελτ (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ από το όρος Ράσμορ: «Η Αμερική απειλείται από τον κομμουνισμό – Θα τους διώξουμε»

4/07/2026 - 11:14πμ
(Φωτ.: EPA / Graeme Sloan)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ακυρώθηκαν λόγω καύσωνα πολλές εκδηλώσεις για την 4η Ιουλίου

4/07/2026 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΠΟΕ: Ο πολιτισμός του Πόντου πρωταγωνίστησε στο 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Maxibasketball

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αρχείο/ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)

Συναγερμός στην Ιεράπετρα: Μεγάλη φωτιά στα Μπραμιανά – Μήνυμα 112 για εκκένωση

52 λεπτά πριν
Πανοραμική άποψη του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, όπου θα φιλοξενηθεί το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών (φωτ.: https://commons.wikimedia.org/)

Τα Χανιά φιλοξενούν το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών – Στο επίκεντρο το μέλλον της Κρήτης και της ομογένειας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Θεσσαλονίκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Ωραιοκάστρου και Παύλου Μελά μετά την καταστροφική πυρκαγιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)

Πέντε χρόνια προσφοράς στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση γιόρτασε το Ελληνικό Κολλέγιο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» στη Μελβούρνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Η μάχη της Ιβηρικής και το ΗΠΑ-Βέλγιο – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign