pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θα συμφωνήσει ή όχι η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Η διπλωματική αγωνία κορυφώνεται

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς η ασάφεια συνεχίζεται – Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια «βλέπει» ο Ζελένσκι

7/07/2023 - 11:25μμ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, φανερά απογοητευμένος, αποχωρεί μετά από συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στις εγκαταστάσεις της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: . EPA/Olivier Matthys)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, φανερά απογοητευμένος, αποχωρεί μετά από συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στις εγκαταστάσεις της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (φωτ.: . EPA/Olivier Matthys)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, η Τουρκία ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για το αν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ενώ η διπλωματική κινητικότητα εντείνεται καθημερινά.

Η δηλωμένη εδώ και καιρό επιθυμία της ηγεσίας του ΝΑΤΟ να δει τη σκανδιναβική χώρα να γίνεται το 32ο μέλος της Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, φαίνεται ότι παραμένει μετέωρη με την στάση που θα τηρήσει στη σύνοδο η Τουρκία, που στέκεται από την αρχή εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας, να παραμένει ακόμη ασαφής.

Ενδεικτική της τουρκικής ασάφειας είναι η σημερινή δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Άγκυρα θα λάβει «την καλύτερη απόφαση», «όποια κι αν είναι αυτή», για το ζήτημα που εκκρεμεί 14 μήνες από το σχετικό αίτημα της σκανδιναβικής χώρας.

Δηλωμένη βέβαια ήταν και η επιθυμία του ΝΑΤΟ για την ταυτόχρονη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όταν αυτές κατέθεσαν αίτημα ένταξης τον Μάιο του 2022 στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, με την Φινλανδία τελικά να εντάσσεται στη Συμμαχία μόνη της.

Δηλώνοντας την μια στιγμή υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών», ο Ερντογάν δεν παύει από την άλλη να επαναλαμβάνει τις ενστάσεις της Άγκυρας προς τη στάση της Στοκχόλμης απέναντι σε Κούρδους μαχητές, ρωτώντας «πώς μπορεί ένα κράτος που δεν αποστασιοποιείται από τρομοκρατικές οργανώσεις να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;».

Και ο Ζελένσκι στο χορό

Στη συζήτηση για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας μπήκε σήμερα και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκι ο οποίος επέκρινε την έλλειψη ενότητας στις τάξεις της Συμμαχίας αναφορικά με τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή η έλλειψη ενότητας, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια. Και τις δηλώσεις αυτές τις έκανε λίγες ώρες πριν τη συνάντησή με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής ενότητα σε αυτόν τον τομέα. Και είναι μια απειλή για τη δύναμη της Συμμαχίας (…) Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία. «Περιμένουμε ενότητα από τη Συμμαχία γιατί η ενότητα είναι η δύναμη του ΝΑΤΟ», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η Ρωσία υπολογίζει στην «αδυναμία και τη διχόνοια στη Συμμαχία», κάτι που «δεν μπορεί να επιτραπεί», πρόσθεσε.

Επιμένουν στα περί τρομοκρατίας οι Τούρκοι

Στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρ’όλη την αισιοδοξία που πρόβαλε ο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την πρόοδο των συνομιλιών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η Σουηδία πρέπει να δείξει ότι οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας της εφαρμόζονται.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ερντογάν που έκρινε πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα «υπονομεύουν» αυτά τα βήματα.

Σε αυτό το «ομιχλώδες» τοπίο το περιστατικό με την καύση αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης την προπερασμένη εβδομάδα έφερε την Στοκχόλμη σε αμυντική στάση, δίνοντας στον Ερντογάν ερείσματα για τη συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης του.

Παρόλο που η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε την καύση αντιτύπου του Κορανίου, χαρακτηρίζοντάς τη «ισλαμοφοβική» ενέργεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτό το συμβάν ενδεχομένως να αποτελέσει άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κρίσιμη συνάντηση τη Δευτέρα

Με πρωτοβουλία του Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο.

Σήμερα ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι υπάρχουν ακόμη «κενά» που πρέπει να γεφυρωθούν ώστε η Τουρκία να δώσει το πράσινο φως.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η πίεση που θα ασκήσει η Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για να άρει τα εμπόδια. Προχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο, ενώ χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, παρότρυνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, την κυβέρνηση στην Άγκυρα να ταχθεί υπέρ της εισδοχής της Σουηδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Είχε προηγηθεί βέβαια η δήλωση Φιντάν, ότι δεν θα επηρεαστεί από τις «πιέσεις» και θα αντιταχθεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν αυτή αποτελεί «βάρος» για την Ατλαντική συμμαχία.

«Δεν είναι σαφές από στρατηγική άποψη και από άποψη ασφάλειας αν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν επωφελής για τη συμμαχία ή θα αποτελούσε βάρος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φιντάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

5/12/2025 - 8:28μμ
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

28 λεπτά πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

57 λεπτά πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

2 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign