pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αμπελώνας «Τσάνταλη»: Δύο σοδειές μέσα σε ένα χρόνο χάρη στα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γεωργίας παράγει ταυτόχρονα και ηλεκτρικό ρεύμα

8/07/2023 - 11:41πμ
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη δεύτερη γενική συνέλευση του έργου SolarHub (φωτ.: Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας)

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη δεύτερη γενική συνέλευση του έργου SolarHub (φωτ.: Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διπλή σοδειά, μία τον Μάρτιο και μία τον Αύγουστο, έδωσε ο αμπελώνας της «Τσάνταλης Α.Ε.», χάρη στα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στο πιλοτικό θερμοκήπιο της εταιρείας κοντά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής.

Τα ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά, που εγκατέστησε η εταιρεία «BriteSolar», είναι σαν τα κοινά φωτοβολταϊκά στοιχεία που βρίσκονται εγκατεστημένα σε τεράστιες εκτάσεις σε όλη τη χώρα, ωστόσο το κελί των φωτοβολταϊκών στοιχείων ενσωματώνεται σε έναν μεγαλύτερο φορέα, κατασκευασμένο από ειδικό υλικό, με ιδιαιτερότητες και με συγκεκριμένες ιδιότητες, το οποίο επιτρέπει να περάσουν συγκεκριμένα τμήματα της ηλιακής ακτινοβολίας που είναι ωφέλιμα για τα φυτά που βρίσκονται από κάτω.

Ο Δρ Χημικός Μηχανικός Γεώργιος Καραγιαννάκης, κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτό, οι καλλιέργειες λαμβάνουν το φως που απαιτείται για τις φωτοσυνθετικές διεργασίες και λειτουργίες, ενώ διασφαλίζονται σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και παράγεται ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά.

«Επιπλέον, τα φυτά προστατεύονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αφού τα φωτοβολταϊκά παρεμβάλλονται μεταξύ του καιρού και του εδάφους» σχολίασε ο Γ. Καραγιαννάκης και υπογράμμισε ότι η πρακτική αυτή επιτρέπει ουσιαστικά τη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών και καλλιεργειών και την άρση του μέχρι σήμερα ανταγωνισμού τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο ημιδιαφανές υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως οροφή σε ανοιχτές αγροτικές καλλιέργειες, δέντρων, κηπευτικών και άλλων φυτών είτε ως τμήμα των θερμοκηπίων.

Παρόμοια πιλοτική εφαρμογή υπάρχει και σε αμπελώνα στην περιοχή της Αρναίας, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η συγκεκριμένη πρακτική αναδεικνύεται μέσα από το έργο «SolarHub», με τίτλο «A Greek-Turkish Solar Energy Excellence Hub to Advance European Green Deal» («Eλληνοτουρκικός Κόμβος Αριστείας Τεχνολογιών Ηλιακής Ενέργειας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe (HORIZON).

Η υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Χρυσάνθη Κισκίνη, επισήμανε ότι το έργο έχει ως στόχο να ενισχύσει τις διασυνδέσεις μεταξύ πέντε ελληνικών και τουρκικών καινοτομιών στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και να τις επεκτείνει σε ένα ενιαίο, υβριδικό, διασυνοριακό και διασυνδεδεμένο κόμβο αριστείας τεχνολογιών που βασίζονται στην ηλιακή ενέργεια, με έμφαση στη γεωργία.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο σχήμα συμμετέχουν φορείς από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως το ΕΚΕΤΑ για την Ελλάδα, επιχειρήσεις, δημόσιοι φορείς όπως το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και εκπρόσωποι ενεργειακών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά άλλες καλές πρακτικές που αναπτύσσονται και παρουσιάζονται μέσω του «SolarHub» ο κ. Καραγιαννάκης σημείωσε ότι και στην Τουρκία κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά για αγροτικές καλλιέργειες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης τους ή η πρόβλεψη κενών μεταξύ τους ώστε να περνάει η ηλιακή ενέργεια στο φυτό.

«Στόχος μας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δημιουργία συνεργασιών στις ηλιακές τεχνολογίες με εφαρμογή κυρίως στην αγροδιατροφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών οργανισμών είναι πολύ σημαντική, καθώς είμαστε γείτονες, έχουμε παρόμοιο κλίμα και οι κοινές δράσεις μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενα κενά». πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Γιούλτση

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/umair-khalid-8403027/)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα με ενισχυμένους ανέμους

17/05/2026 - 8:11πμ
(Φωτ.: Θεόδωρος Μανωλόπουλος/ Προεδρία της Δημοκρατίας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Τιμή στην «Κυρά των Μαρασιών» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16/05/2026 - 9:43μμ
Πλαστά φάρμακα και σκευάσματα που κατασχέθηκαν (πηγή: YouTube / Eurojust)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με πλαστά φάρμακα και συμπληρώματα – Έρευνες και στην Ελλάδα

16/05/2026 - 6:57μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ωραιόκαστρο: Τροποποιείται το δρομολόγιο της Γραμμής 56 λόγω εκδηλώσεων για τη 19η Μαΐου

16/05/2026 - 2:40μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Συνελήφθη ζευγάρι για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο

16/05/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές αλλαγές στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω αγώνα δρόμου και φιέστας της ΑΕΚ

16/05/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση και τραυματισμοί σε ποντιακό γλέντι στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης

16/05/2026 - 10:00πμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ψηφιακά «όπλα» και τεχνητή νοημοσύνη κυνηγά η ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμα χρέη δισεκατομμυρίων

16/05/2026 - 8:36πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βροχή, άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη έχει το μετεωρολογικό προφίλ του Σαββάτου

16/05/2026 - 8:08πμ
(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)
ΕΛΛΑΔΑ

Ξάνθη: Ο Σύλλογος Ποντίων τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας με πολυήμερες εκδηλώσεις

15/05/2026 - 11:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα χέρια του δρομέα το κουτί με το χώμα από το πατρικό του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη (πηγή: Yeniçağ)

Χώμα από τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στην Άγκυρα για την 19η Μαΐου – Η άλλη όψη μιας ημερομηνίας με διαφορετικό νόημα για Έλληνες και Τούρκους

18 λεπτά πριν
Οχήματα περνούν μπροστά από ένα άδειο βενζινάδικο στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)

Κούβα: «Προστατευτείτε, αντισταθείτε, επιβιώστε και νικήστε» σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ

42 λεπτά πριν

Ριζοχώρι: Ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Τοξίδου Ελένη» τιμά την επέτειο της Γενοκτονίας με εθελοντική αιμοδοσία

1 ώρα πριν
Ο Ακύλας στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βιέννη,  16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Eurovision 2026: «Δεν ήθελα να σας απογοητεύσω» – Η φορτισμένη πρώτη αντίδραση του Ακύλα μετά τη 10η θέση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/umair-khalid-8403027/)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στα βορειοανατολικά, αίθριος στην υπόλοιπη χώρα με ενισχυμένους ανέμους

2 ώρες πριν
Η Dara σηκώνει το τρόπαιο στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη (φωτ.: EPA/ HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Ιστορική πρωτιά για τη Βουλγαρία, τη Dara και το «Bangaranga»

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign