pontosnews.gr
Κυριακή, 7/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με το βλέμμα στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία

Συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο πλαίσιο περιοδείας του Έντι Ράμα

6/07/2023 - 9:59μμ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (αριστερά) σε χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (αριστερά) σε χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στρατηγικός στόχος των Σκοπίων και της Αλβανίας είναι η ένταξή τους στην ΕΕ σημείωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Τα Σκόπια είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία εφέτος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στα Τίρανα.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» ξεκίνησε το 2014, ως μια πρωτοβουλία της Γερμανίας, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» αποτελεί μια πλατφόρμα υψηλής συνεργασίας μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων που εκπροσωπούν τις έξι συμμετέχουσες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων –Σερβία, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο– και των ομολόγων τους από τα κράτη που φιλοξενούν τις ετήσιες Συνόδους Κορυφής και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εγώ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συμφωνούμε ότι οι δύο χώρες μας δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους και πως η Διαδικασία του Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της ευκαιρίας για επενδύσεις και γενικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της ανάπτυξης των κοινωνιών μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, όπως και να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει προς αυτές.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι απ΄όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, έμφαση πρέπει να δοθεί στην «Διαδικασία του Βερολίνου», για την οποία ανέφερε ότι είναι μια γέφυρα, οι πυλώνες της οποίας πρέπει να ενισχυθούν, καθώς όπως σημείωσε, αυτή προσφέρει απτή προοπτική στην περιοχή.

Μετά τα Σκόπια, ο Έντι Ράμα αναχωρεί για την Πρίστινα, όπου προς το παρόν επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθεί μόνο με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, καθώς ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι φέρεται να αρνείται να συναντηθεί μαζί του.

«Ελπίζω όταν πάω στο Κόσοβο, ο Άλμπιν Κούρτι να μην έχει ξεχάσει τον κανόνα που λέει ότι αν έρθει κάποιος στο σπίτι σου, πρέπει να του ανοίξεις την πόρτα και απαγορεύεται να τον διώξεις» ανέφερε σήμερα ο Ράμα.

Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Έντι Ράμα μόνο στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Έντι Ράμα, λόγω της δυσμενούς θέσης και της έντονης κριτικής που δέχεται ο πρωθυπουργός του Κοσόβου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στάση του σχετικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο βορρά του Κοσόβου.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ζητούν από τον Άλμπιν Κούρτι να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση στο βόρειο Κόσοβο, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών, ανέστειλε τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, όπως και τις χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής, από την βοήθεια που προβλέπεται για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Άλμπιν Κούρτι ότι φέρει την βασική ευθύνη για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο και ζητούν από αυτόν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει εκεί και να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί έχουν παραταχθεί σε περιοχή του Σικάγο για παλιότερο συνέδριο των Δημοκρατικών (φωτ. αρχείου: EPA/Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Απειλεί το Σικάγο ότι θα στείλει την εθνοφρουρά – «Το Ιλινόι δεν θα εκφοβιστεί από έναν δυνητικό δικτάτορα» απαντά ο κυβερνήτης

7/09/2025 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς, πιέζει για μετακινήσεις προς «ανθρωπιστική» ζώνη

6/09/2025 - 7:01μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μία ακόμα εκτέλεση για τις μαζικές κινητοποιήσεις του 2022 για τα δικαιώματα των γυναικών

6/09/2025 - 5:42μμ
Ό,τι απέμεινε από τη σκηνή των δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα, έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, μετά το ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Το Associated Press αμφισβητεί την εκδοχή του Ισραήλ για το πλήγμα που σκότωσε πέντε δημοσιογράφους

6/09/2025 - 11:36πμ
(Φωτ.: EPA / Tiago Petinga)
ΚΟΣΜΟΣ

Λισαβόνα: Ανακοινώθηκαν οι εθνικότητες των θυμάτων – Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος

6/09/2025 - 10:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Adam Vaughan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Φυλλορροεί η κυβέρνηση Στάρμερ – Παραιτήθηκε (και) η αντιπρόεδρος Άντζελα Ρέινερ

5/09/2025 - 5:10μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ. αρχείου: EPA/Vyacheslav Prokofyev/Sputnik)
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Πούτιν: «Θεμιτός στόχος» για τον ρωσικό στρατό οποιαδήποτε Δυτική δύναμη στην Ουκρανία

5/09/2025 - 11:48πμ
Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους για μια ακόμη φορά (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το 40% της πόλης της Γάζας ελέγχει ο στρατός, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF

4/09/2025 - 11:20μμ
(Φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Μερτς στο Paris Match: Όλοι έκαναν λάθος με τον Πούτιν

4/09/2025 - 10:49μμ
Συνάντηση του πάπα Λέοντος ΙΔ' με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ (φωτ.: EPA/Vatican Media)
ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας σε πρόεδρο του Ισραήλ: Μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα με λύση δύο κρατών

4/09/2025 - 6:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου ανάμεσα στους μιναρέδες που τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Λευκωσία (φωτ.: ΕΡΑ/Κάτια Χριστοδούλου)

ΗΠΑ: Ομογενείς βουλευτές ζητούν παρέμβαση Ρούμπιο για την απελευθέρωση των πέντε Ελληνοκυπρίων από τα κατεχόμενα

34 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Δείτε ζωντανά

2 ώρες πριν
Η καταστροφή των ιερών σκευών του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου του Γαλατά (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)

Πεύκα Θεσσαλονίκης: Εκδήλωση μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τα Σεπτεμβριανά

2 ώρες πριν
Tο μνημείο στην πλατεία της συνοικίας Τσερμένι της Βέροιας (φωτ.: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας)

Από τη Μικρασία στη Βέροια: Εκδήλωση μνήμης για την εγκατάσταση των προσφύγων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: thessmetro.gr)

Λειτουργεί και πάλι το μετρό της Θεσσαλονίκης – Κανονικά τα δρομολόγια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign