pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με το βλέμμα στην ΕΕ Σκόπια και Αλβανία

Συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο πλαίσιο περιοδείας του Έντι Ράμα

6/07/2023 - 9:59μμ
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (αριστερά) σε χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι (αριστερά) σε χειραψία με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στρατηγικός στόχος των Σκοπίων και της Αλβανίας είναι η ένταξή τους στην ΕΕ σημείωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Έντι Ράμα, αντίστοιχα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Τα Σκόπια είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία εφέτος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, στα Τίρανα.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» ξεκίνησε το 2014, ως μια πρωτοβουλία της Γερμανίας, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» αποτελεί μια πλατφόρμα υψηλής συνεργασίας μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων που εκπροσωπούν τις έξι συμμετέχουσες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων –Σερβία, Αλβανία, Σκόπια, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο– και των ομολόγων τους από τα κράτη που φιλοξενούν τις ετήσιες Συνόδους Κορυφής και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εγώ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας συμφωνούμε ότι οι δύο χώρες μας δεν θα παρεκκλίνουν από την πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή τους και πως η Διαδικασία του Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της ευκαιρίας για επενδύσεις και γενικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και της ανάπτυξης των κοινωνιών μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, όπως και να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει προς αυτές.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σημείωσε ότι απ΄όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες, έμφαση πρέπει να δοθεί στην «Διαδικασία του Βερολίνου», για την οποία ανέφερε ότι είναι μια γέφυρα, οι πυλώνες της οποίας πρέπει να ενισχυθούν, καθώς όπως σημείωσε, αυτή προσφέρει απτή προοπτική στην περιοχή.

Μετά τα Σκόπια, ο Έντι Ράμα αναχωρεί για την Πρίστινα, όπου προς το παρόν επιβεβαιώνεται ότι θα συναντηθεί μόνο με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, καθώς ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι φέρεται να αρνείται να συναντηθεί μαζί του.

«Ελπίζω όταν πάω στο Κόσοβο, ο Άλμπιν Κούρτι να μην έχει ξεχάσει τον κανόνα που λέει ότι αν έρθει κάποιος στο σπίτι σου, πρέπει να του ανοίξεις την πόρτα και απαγορεύεται να τον διώξεις» ανέφερε σήμερα ο Ράμα.

Ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Έντι Ράμα μόνο στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διάσκεψης μεταξύ Κοσόβου και Αλβανίας η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα όμως αναβλήθηκε μετά από αίτημα του Έντι Ράμα, λόγω της δυσμενούς θέσης και της έντονης κριτικής που δέχεται ο πρωθυπουργός του Κοσόβου από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στάση του σχετικά με την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο βορρά του Κοσόβου.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον ζητούν από τον Άλμπιν Κούρτι να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση στο βόρειο Κόσοβο, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών, ανέστειλε τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας, όπως και τις χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής, από την βοήθεια που προβλέπεται για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Άλμπιν Κούρτι ότι φέρει την βασική ευθύνη για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο και ζητούν από αυτόν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις που έχει στείλει εκεί και να προχωρήσει στη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνθρωπος περνά μπροστά από ένα σπίτι καλυμμένο με αφίσες στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/ ERNESTO MASTRASCUSA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάγια Κάλας: Να σταματήσει ο έλεγχος και η απομόνωση του λαού της Κούβας

22/05/2026 - 8:36πμ
Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παύση και τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το 2025 (φωτ.: EPA/ ERDEM SAHIN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: Ακυρώθηκε δικαστικά η εκλογή του Οζγκιούρ Οζέλ και το συνέδριο του CHP

22/05/2026 - 12:07πμ
(Πηγή: iea.org/)
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Καμπανάκι» για ταχύτατη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

18/05/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα μείνει τίποτα» – Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν και φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

18/05/2026 - 11:24πμ
Ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του Μαχμούντ Αμπάς, εξέλεγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:NY_reunión_Pte_Palestina_y_autoridad_Nal_Palestina-_Juan_D_Cano_09)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιάσερ Αμπάς: Στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ ο γιος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής

17/05/2026 - 1:50μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο συγκρότημα Τζονγκνανχάι, επίσημη κατοικία της κινεζικής ηγεσίας. Πεκίνο, 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Πούτιν πηγαίνει στην Κίνα μόλις έφυγε ο Τραμπ

17/05/2026 - 11:41πμ
Οχήματα περνούν μπροστά από ένα άδειο βενζινάδικο στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Προστατευτείτε, αντισταθείτε, επιβιώστε και νικήστε» σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ

17/05/2026 - 9:20πμ
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

16/05/2026 - 10:13μμ
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

16/05/2026 - 8:14μμ
Μέλη της 65ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συμμετέχουν σε άσκηση τακτικής εκπαίδευσης (φωτ.: EPA / Press Service of the 65th Mechanized Brigade)
ΚΟΣΜΟΣ

Πλησιάζει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; Τα σενάρια που επαναφέρουν τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα»

16/05/2026 - 6:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατιωτικός χαιρετισμός από τον Πόντιο Εύζωνα, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Ευζωνική ποντιακή στολή, τιμή και ένα μωρό που «έκλεψε» την παράσταση: Το παρασκήνιο πίσω από τους Εύζωνες της 19ης Μαΐου

13 λεπτά πριν
Άνθρωπος περνά μπροστά από ένα σπίτι καλυμμένο με αφίσες στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/ ERNESTO MASTRASCUSA)

Κάγια Κάλας: Να σταματήσει ο έλεγχος και η απομόνωση του λαού της Κούβας

41 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

1 ώρα πριν
Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παύση και τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το 2025 (φωτ.: EPA/ ERDEM SAHIN)

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: Ακυρώθηκε δικαστικά η εκλογή του Οζγκιούρ Οζέλ και το συνέδριο του CHP

9 ώρες πριν
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

10 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Φρέντυ Γερμανός)

Φρέντυ Γερμανός: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ευγένεια και το πνεύμα στην τηλεόραση και στον γραπτό λόγο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign