pontosnews.gr
Τρίτη, 19/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μηνάς Πατρίκιος: Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν πρόσφυγας και αριστερός

«Εργατοπρόσφυξ και κομμουνίζων», πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1960 και το όνομά του είναι σε πλατεία στην περιοχή της 25ης Μαρτίου

5/12/2024 - 10:50πμ
Αριστερά ο Μηνάς πατρίκιος κατά τη δεύτερη θητεία του στο Δήμο Θεσσαλονίκης και δεξιά το 1925, όταν είχε εκλεγεί πρώτη φορά

Αριστερά ο Μηνάς πατρίκιος κατά τη δεύτερη θητεία του στο Δήμο Θεσσαλονίκης και δεξιά το 1925, όταν είχε εκλεγεί πρώτη φορά

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Εργατοπρόσφυξ και κομμουνίζων». Αυτό ήταν για μέρος του Τύπου ο 37χρονος δικηγόρος Μηνάς Πατρίκιος, ο πρώτος δήμαρχος που εξελέγη στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Οκτωβρίου 1925 – μέχρι τότε στα 13 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της πόλης οι δήμαρχοι διορίζονταν από την κυβέρνηση, όπως γινόταν επί Τουρκοκρατίας.

Η νίκη του «Εργατοπροσφυγικού Συνδυασμού» με την υποστήριξη του προσφυγικού στοιχείου, του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μερίδας του Λαϊκού Κόμματος προκάλεσε αναστάτωση στο αστικό σκηνικό.

Στο πρωτοσέλιδό της η βενιζελική εφημερίδα Μακεδονικά Νέα καλούσε «πολιτικούς και στρατιωτικούς να μην καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον κίνδυνο που δημιούργησε η άλωση της δημαρχίας από κομμουνιστές».

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία, 26 Οκτωβρίου 1925 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)

Τελικά ο στρατηγός Πάγκαλος που είχε ανατρέψει με πραξικόπημα την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, τις ακύρωσε με διάταγμα με το πρόσχημα ότι ο Μηνάς Πατρίκιος δεν είχε το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Είχε λάβει το 30%, καθώς το ενδιαφέρον τον πολιτών ήταν πολύ μικρό, με το ποσοστό αποχής να φτάνει το 62,5%.

Στη νέα αναμέτρηση που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου εξελέγη εκ νέου, με 50,6% έναντι 31,1% του βενιζελικού (και εκλεκτού του καθεστώτος) Κωνσταντίνου Αγγελάκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Τύπου σε ομάδες μαγκουροφόρων μπράβων που γύριζαν στα εκλογικά τμήματα, ιδιαιτέρως στους προσφυγικούς συνοικισμούς, τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 1926, λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική Αρχή, με διαταγή του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας Παναγιωτόπουλου 7 δημοτικοί σύμβουλοι από την πλειοψηφία συνελήφθησαν με την κατηγορία του «κομμουνίζοντος», εκτοπίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, «νομιμόφρονες».

Τον Αύγουστο απολύθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος επανήλθε το 1927 και αποπέμφθηκε ξανά στις 9 Ιουνίου 1929.

Ποιος ήταν ο Μήνας Πατρίκιος

Γεννήθηκε το 1888 στην Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1960. Η κηδεία του έγινε με δημοτική δαπάνη στο ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. «Πλατεία Μηνά Πατρικίου» ονομάζεται προς τιμήν του η μεγάλη πλατεία στην περιοχή της 25ης Μαρτίου, ενώ σε παλαιότερες επαναλήψεις του Σχεδίου Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό Θεσσαλονίκης ο σημερινός σταθμός «25ης Μαρτίου» αναφέρεται ως «Πατρικίου».

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών το ζήτημα της αποκατάστασης των προσφύγων, της βελτίωσης της ζωής τους και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους τον απασχόλησε έντονα. Ήταν επικεφαλής της Ανωτάτης Επιτροπής Προσφύγων που συσπείρωνε πρόσφυγες ανεξαρτήτου τοπικής καταγωγής, οι οποίοι διαφωνούσαν με τον εναγκαλισμό της Προσφυγικής Συνομοσπονδίας με τα βενιζελικά κόμματα.

Με τον στενό του φίλο, τον ιστορικό ηγέτη της ΕΔΑ Ιωάννη Πασαλίδη ήταν από τους οργανωτές του Γ’ Παμπροσφυγικού Συνεδρίου, τον Απρίλιο του 1925. «Με κυβερνήσεις συντηρητικάς και απολυταρχικάς δεν λύεται το αγροτικόν ζήτημα. Μη ελπίσωμεν από τας σημερινάς κυβερνήσεις λύσιν. Προτείνω λοιπόν όπως ο προσφυγικός κόσμος συσσωματωθή εις κόμμα Εργατοαγροτικόν […] Από απόψεως οικονομικής είμεθα προλετάριοι. Οι πόλεμοι μάς διεμόρφωσαν ούτως, ώστε είνε αδύνατον να ταχθώμεν με την τάξιν των κεφαλαιοκρατών», είχε πει στην ομιλία του.

Και μπορεί να μην στέριωσε στη δημαρχιακή καρέκλα, ωστόσο εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 1950 και επανεξελέγη το 1951. Από τις 11 Σεπτεμβρίου ως τις 11 Οκτωβρίου 1952 χρημάτισε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Πλαστήρα.

Μετά το 1952 ήταν μέλος στο Δημοκρατικόν Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΔΚΕΛ) και υποστηρίχθηκε από την ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1954.

Ο Μηνάς Πατρίκιος συγκέντρωσε το 36,84% και επικράτησε τριών ακόμα υποψηφίων. Έτσι ανέλαβε για δεύτερη φορά το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1959.

Το 1957 εξέφρασε την αντίθεσή του στο ξήλωμα των γραμμών του τραμ και στο λεωφορειακό μονοπώλιο του νεοϊδρυθέντος ΟΑΣΘ που επιβλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ως δήμαρχος ενεργοποίησε τα αδρανή κληροδοτήματα για την ενίσχυση του Δημοτικού Νοσοκομείου και του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα ερείπια του κέντρου της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά (φωτ.: Gallica Digital Library)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου 1917: Η πυρκαγιά που άλλαξε τη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης

18/08/2025 - 5:15μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Αυγούστου: Η Εκκλησία τιμά τους οσίους Βαρνάβα και Σοφρώνιο – Η ιστορία της ίδρυσης της Μονής της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

18/08/2025 - 11:52πμ
Εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

17 Αυγούστου 1944, το Μπλόκο της Κοκκινιάς – «Πήρε το παιδί στον ώμο σαν σφαγμένο πρόβατο»

17/08/2025 - 9:46πμ
Ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης σε φωτογραφία από το αρχείο της οικογένειάς του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1988, στην τελευταία επίσκεψή του στον Πόντο

16/08/2025 - 4:20μμ
Πρόσφυγες από την Κιουτάχεια. Συλλογή Αναστάσιου Κανελλόπουλου (πηγή: Ψηφιοποιημένες Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μικρασιατικό μέτωπο καταρρέει, οι Έλληνες της Κιουτάχειας φεύγουν – 16 Αυγούστου 1922

16/08/2025 - 10:35πμ
Μέρος από το ζωγραφικό έργο που κοσμεί σεντούκι που φτιάχτηκε στη Φλωρεντία. Αποδίδεται στα εργαστήρια των Απολλώνιου ντι Τζοβάνι και Μάρκο ντελ Μπουόνο (πηγή: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 Αυγούστου 1461, η Άλωση της Τραπεζούντας – Πώς έπεσε το τελευταίο προπύργιο του βυζαντινού ελληνισμού

15/08/2025 - 6:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Β. Παπαδόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

14 Αυγούστου 2005: Η τραγωδία της Helios Airways – Πώς αποτυπώθηκε η μοιραία πτήση σε επεισόδιο της σειράς «Mayday»

14/08/2025 - 7:54μμ
Αυτόγραφο του Μάνου Κατράκη. Βρέθηκε σε ένα στραπατσαρισμένο βαλιτσάκι του '50 που έπεσε στα χέρια παλαιοπώλη στο Μπιτ Παζάρ της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάνος Κατράκης: Ο θεατράνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο φίλος – Άγνωστες λεπτομέρειες για έναν επαναστάτη με… αιτία!

14/08/2025 - 2:02μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Φαίδων Βεγλερής, ένας εμβληματικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας

12/08/2025 - 10:21πμ
Η τραγωδία της Ορδούς: Ο ρωσικός στόλος βομβαρδίζει τα Κοτύωρα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η τραγωδία της Ορδούς: Ο ρωσικός στόλος βομβαρδίζει τα Κοτύωρα

11/08/2025 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ3)

Diamond League: Πρώτη νίκη για τον Καραλή στη Λοζάνη με νέα πτήση στα 6,02μ.

13 λεπτά πριν
Το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού στρατού στη Μικρασία κατά την ώρα βολής (φωτ.: Γενικό Επιτελείο Στρατού)

Μαρτυρία Μαρίας Μπιρμπίλη: Την κόρη του παπά την ατιμάσανε μπροστά στα μάτια του. Ο παπάς γλίτωσε με 14 μαχαιριές

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λάσκαρης Τσούτσας)

Κύπελλο Ελλάδας: Η Καβάλα την πρώτη έκπληξη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία μελετούν οι Ευρωπαίοι

2 ώρες πριν
Άποψη της Νέας Σάντας (φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Μικρής Σάντας Ημαθίας)

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Πόντο στη Μικρή Σάντα

2 ώρες πριν

ΤΖΟΚΕΡ: Μαρκόπουλο και Παλαιό Φάληρο «παραμιλούν» με τους δύο υπερτυχερούς που μοιράστηκαν πάνω από 28,8 εκατ. ευρώ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign