pontosnews.gr
Τρίτη, 21/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μηνάς Πατρίκιος: Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν πρόσφυγας και αριστερός

«Εργατοπρόσφυξ και κομμουνίζων», πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1960 και το όνομά του είναι σε πλατεία στην περιοχή της 25ης Μαρτίου

5/12/2024 - 10:50πμ
Αριστερά ο Μηνάς πατρίκιος κατά τη δεύτερη θητεία του στο Δήμο Θεσσαλονίκης και δεξιά το 1925, όταν είχε εκλεγεί πρώτη φορά

Αριστερά ο Μηνάς πατρίκιος κατά τη δεύτερη θητεία του στο Δήμο Θεσσαλονίκης και δεξιά το 1925, όταν είχε εκλεγεί πρώτη φορά

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Εργατοπρόσφυξ και κομμουνίζων». Αυτό ήταν για μέρος του Τύπου ο 37χρονος δικηγόρος Μηνάς Πατρίκιος, ο πρώτος δήμαρχος που εξελέγη στη Θεσσαλονίκη, στις 25 Οκτωβρίου 1925 – μέχρι τότε στα 13 χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της πόλης οι δήμαρχοι διορίζονταν από την κυβέρνηση, όπως γινόταν επί Τουρκοκρατίας.

Η νίκη του «Εργατοπροσφυγικού Συνδυασμού» με την υποστήριξη του προσφυγικού στοιχείου, του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μερίδας του Λαϊκού Κόμματος προκάλεσε αναστάτωση στο αστικό σκηνικό.

Στο πρωτοσέλιδό της η βενιζελική εφημερίδα Μακεδονικά Νέα καλούσε «πολιτικούς και στρατιωτικούς να μην καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον κίνδυνο που δημιούργησε η άλωση της δημαρχίας από κομμουνιστές».

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία, 26 Οκτωβρίου 1925 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)

Τελικά ο στρατηγός Πάγκαλος που είχε ανατρέψει με πραξικόπημα την κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου τρεις μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, τις ακύρωσε με διάταγμα με το πρόσχημα ότι ο Μηνάς Πατρίκιος δεν είχε το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Είχε λάβει το 30%, καθώς το ενδιαφέρον τον πολιτών ήταν πολύ μικρό, με το ποσοστό αποχής να φτάνει το 62,5%.

Στη νέα αναμέτρηση που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου εξελέγη εκ νέου, με 50,6% έναντι 31,1% του βενιζελικού (και εκλεκτού του καθεστώτος) Κωνσταντίνου Αγγελάκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Τύπου σε ομάδες μαγκουροφόρων μπράβων που γύριζαν στα εκλογικά τμήματα, ιδιαιτέρως στους προσφυγικούς συνοικισμούς, τρομοκρατώντας τους ψηφοφόρους.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 1926, λίγες ημέρες αφότου είχε αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική Αρχή, με διαταγή του Γενικού Διοικητή Μακεδονίας Παναγιωτόπουλου 7 δημοτικοί σύμβουλοι από την πλειοψηφία συνελήφθησαν με την κατηγορία του «κομμουνίζοντος», εκτοπίστηκαν και αντικαταστάθηκαν από άλλους, «νομιμόφρονες».

Τον Αύγουστο απολύθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος επανήλθε το 1927 και αποπέμφθηκε ξανά στις 9 Ιουνίου 1929.

Ποιος ήταν ο Μήνας Πατρίκιος

Γεννήθηκε το 1888 στην Καλλικράτεια της Ανατολικής Θράκης και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1960. Η κηδεία του έγινε με δημοτική δαπάνη στο ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. «Πλατεία Μηνά Πατρικίου» ονομάζεται προς τιμήν του η μεγάλη πλατεία στην περιοχή της 25ης Μαρτίου, ενώ σε παλαιότερες επαναλήψεις του Σχεδίου Ανάπτυξης Γραμμών Μετρό Θεσσαλονίκης ο σημερινός σταθμός «25ης Μαρτίου» αναφέρεται ως «Πατρικίου».

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών το ζήτημα της αποκατάστασης των προσφύγων, της βελτίωσης της ζωής τους και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους τον απασχόλησε έντονα. Ήταν επικεφαλής της Ανωτάτης Επιτροπής Προσφύγων που συσπείρωνε πρόσφυγες ανεξαρτήτου τοπικής καταγωγής, οι οποίοι διαφωνούσαν με τον εναγκαλισμό της Προσφυγικής Συνομοσπονδίας με τα βενιζελικά κόμματα.

Με τον στενό του φίλο, τον ιστορικό ηγέτη της ΕΔΑ Ιωάννη Πασαλίδη ήταν από τους οργανωτές του Γ’ Παμπροσφυγικού Συνεδρίου, τον Απρίλιο του 1925. «Με κυβερνήσεις συντηρητικάς και απολυταρχικάς δεν λύεται το αγροτικόν ζήτημα. Μη ελπίσωμεν από τας σημερινάς κυβερνήσεις λύσιν. Προτείνω λοιπόν όπως ο προσφυγικός κόσμος συσσωματωθή εις κόμμα Εργατοαγροτικόν […] Από απόψεως οικονομικής είμεθα προλετάριοι. Οι πόλεμοι μάς διεμόρφωσαν ούτως, ώστε είνε αδύνατον να ταχθώμεν με την τάξιν των κεφαλαιοκρατών», είχε πει στην ομιλία του.

Και μπορεί να μην στέριωσε στη δημαρχιακή καρέκλα, ωστόσο εξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης με την Εθνική Προοδευτική Ένωση Κέντρου στις εκλογές του 1950 και επανεξελέγη το 1951. Από τις 11 Σεπτεμβρίου ως τις 11 Οκτωβρίου 1952 χρημάτισε υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Πλαστήρα.

Μετά το 1952 ήταν μέλος στο Δημοκρατικόν Κόμμα Εργαζομένου Λαού (ΔΚΕΛ) και υποστηρίχθηκε από την ΕΔΑ στις δημοτικές εκλογές του 1954.

Ο Μηνάς Πατρίκιος συγκέντρωσε το 36,84% και επικράτησε τριών ακόμα υποψηφίων. Έτσι ανέλαβε για δεύτερη φορά το αξίωμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης την περίοδο 1955-1959.

Το 1957 εξέφρασε την αντίθεσή του στο ξήλωμα των γραμμών του τραμ και στο λεωφορειακό μονοπώλιο του νεοϊδρυθέντος ΟΑΣΘ που επιβλήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ως δήμαρχος ενεργοποίησε τα αδρανή κληροδοτήματα για την ενίσχυση του Δημοτικού Νοσοκομείου και του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Instagram / tolis_voskopoulos)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πέντε χρόνια χωρίς τον Τόλη Βοσκόπουλο: Η διαδρομή ενός μύθου από τη Μικρά Ασία έως την αθανασία

19/07/2026 - 4:33μμ
Η επιτύμβια πλάκα, και πορτρέτο του Γ. Διλβόη με το μετάλλιό του
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Διλβόης: Ο Μικρασιάτης που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αποδέκτης του Μεταλλίου Τιμής των ΗΠΑ

18/07/2026 - 6:40μμ
Η Ρένια Λουιζίδου στο ρόλο της Ελβίρας ντε Ιδάλγο, της σπουδαίας δασκάλας της Μαρίας Κάλλας
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ρένια Λουιζίδου: Αντί για εκπαιδευτικός, έγινε ηθοποιός. Και δεν το μετάνιωσε

18/07/2026 - 4:10μμ
Πρωτοσέλιδα εφημερίδων την επομένη της μεγάλης απόδρασης, και μια γελοιογραφία στην οποία εικονίζεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τότε υπουργός Δημοσίων Έργων) να αναζητά τους δραπέτες για να βοηθήσουν στην κατασκευή του σιδηροδρόμου της Κηφισιάς (εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1955: Με κουτάλια, πιρούνια, ακόμα και με τα νύχια τους, 27 πολιτικοί κρατούμενοι δραπετεύουν από τη φυλακή των Βούρλων, στη Δραπετσώνα

17/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Αρχείο/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάρω Κοντού: «Έπεσε η αυλαία» για μια σπουδαία κυρία του ελληνικού θεάτρου

15/07/2026 - 10:14πμ
Φωτογραφία ομάδας Ελλήνων στρατιωτών σε στιγμές ανάπαυσης (άγνωστη τοποθεσία, Μικρασιατική Εκστρατεία). Από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Θεσσαλονίκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

15 Ιουλίου 1921: Το πολεμικό συμβούλιο που έριξε το πρώτο ντόμινο προς τη Μικρασιατική Καταστροφή

15/07/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: facebook / Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αθανασία Μουστάκα: Η θεατρίνα που γεννήθηκε πάνω στη σκηνή και έγινε η θρυλική γιαγιά της Αλίκης Βουγιουκλάκη

13/07/2026 - 6:23μμ
Γιάννης Τσαρούχης και Φώτης Κόντογλου με ράσα, στη Μονή Βαρλαάμ στα Μετέωρα (πηγή: Instagram / yannis_tsarouchis_foundation). Δίπλα λεπτομέρεια από το έργο του Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: Εθνική Πινακοθήκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τσαρούχης και Κόντογλου: Η θυελλώδης σχέση δασκάλου και μαθητή που σημάδεψε τη νεοελληνική τέχνη

13/07/2026 - 5:28μμ
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12/07/2026 - 1:26μμ
Σωροί εφημερίδων στα γραφεία της ιστορικής Απογευματινής, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 12 Ιουλίου 1925: Κυκλοφορεί η Απογευματινή, η ελληνική φωνή της Κωνσταντινούπολης

12/07/2026 - 9:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»/Facebook)

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα» θα δώσει δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ναυπλίου

48 λεπτά πριν
Η χωρική κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών έως τις 17:30 το απόγευμα, καθώς και οι 8 σταθμοί που κατέγραψαν τις υψηλότερες τιμές στην επικράτεια, αποτυπώνονται στον σχετικό χάρτη και τον πίνακα που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (πηγή: ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ)

Καιρός: «Έβρασε» η χώρα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 41°C – Οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα θερμοκρασιακά ρεκόρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Μέση Ανατολή: Απειλές Τραμπ για «πολλαπλάσιο» τίμημα στο Ιράν μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ 
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)

Νέα Φιλαδέλφεια: Εντυπωσίασε ο Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης» στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Καπανδρίτι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Θράκη: Τι απαντάει η Ελλάδα στις αιτιάσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα μειονοτικά σχολεία

3 ώρες πριν
Η Ιχλάς αλ Χαθάλιν  στο σπίτι της στο χωριό Ουμ αλ Χέιρ της Δυτικής Όχθης (πηγή: Mosab Shawer/Al Jazeera)

Δυτική Όχθη: Ισραηλινός στρατός απαγόρευσε σε Παλαιστίνιους την πρόσβαση στην τουαλέτα του σπιτιού τους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign