pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε ο τελευταίος Γάλλος καταδρομέας της Απόβασης της Νορμανδίας – «Ο πόλεμος είναι μια δυστυχία»

Είχε συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής κι ακόμη πάλευε με τις μνήμες της βίας του πολέμου

3/07/2023 - 10:45μμ
Ο Λεόν Γκοτιέ τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια τελετής μνήμης στο Κολβίλ Μονγκομερί για τους 177 Γάλλους καταδρομείς που πήραν μέρος στην Απόβαση της Νορμανδίας (φωτ.: EPA/Ludovic Marin/Pool)

Ο Λεόν Γκοτιέ τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια τελετής μνήμης στο Κολβίλ Μονγκομερί για τους 177 Γάλλους καταδρομείς που πήραν μέρος στην Απόβαση της Νορμανδίας (φωτ.: EPA/Ludovic Marin/Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, ο Λεόν Γκοτιέ, ο τελευταίος επιζών μιας μονάδας Γάλλων καταδρομέων που αποβιβάστηκαν μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικές δυνάμεις στις γαλλικές ακτές την ημέρα της Απόβασης της Νορμανδίας (D-Day) κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή.

Ο Γκοτιέ ήταν ένας από τους 177 καταδρομείς (πρασινοσκούφηδες) που εφόρμησαν στις ακτές της Νορμανδίας αντιμετωπίζοντας την σφοδρή αμυντική γραμμή των ναζιστικών δυνάμεων του Αδόλφου Χίτλερ το 1944, προκειμένου να απελευθερώσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τον Γκοτιέ και τους συμπολεμιστές του «ήρωες της Απελευθέρωσης».

«Δεν θα τον ξεχάσουμε», έγραψε ο Μακρόν στο Twitter.

« Nous ne sommes pas des héros, nous n’avons fait que notre devoir », répétait-il.

Dernier membre du commando Kieffer qui débarqua avec ses 176 camarades français en Normandie le 6 juin 1944, héros de la Libération, Léon Gautier nous a quittés.

Nous ne l’oublierons pas. pic.twitter.com/6IPx5mjoM7

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 3, 2023

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Γκοτιέ παρέδωσε σε έναν εκπαιδευόμενο πεζοναύτη τον πράσινο μπερέ του σε μια παρέλαση στο Κολβίλ-Μονγκομερί, κοντά στο σημείο όπου είχε αποβιβαστεί στην παραλία με την κωδική ονομασία Sword Beach σε ένα καταιγιασμό εχθρικών πυρών. Ο Γκοτιέ ήταν τότε μόλις 21 ετών.

Σε μια συγκινητική στιγμή κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής, ο νεαρός πεζοναύτης γονάτισε ώστε ο Γκοτιέ, που ήταν σε αναπηρική καρέκλα, να ισιώσει τον μπερέ του.

Η στιγμή που ο νεαρός πεζοναύτης γονάτισε μπροστά στον Λεόν Γκοτιέ, που ήταν σε αναπηρική καρέκλα, για να ισιώσει τον μπερέ του, στη διάρκεια παρέλασης στο Κολβίλ-Μονγκομερί (φωτ.: EPA/Ludovic Marin/Pool)

Ο Γκοτιέ μίλησε στο Reuters το 2019 από το σπίτι του, αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα απομεινάρια ενός γερμανικού οχυρού που είχε καταλάβει ο ίδιος και οι συμπολεμιστές του που υπάγονταν στις ειδικές δυνάμεις του Γάλλου λοχαγού Φιλίπ Κιφέρ, πριν προχωρήσουν προς την ενδοχώρα.

Ο ίδιος θυμήθηκε πως ήταν πολύ νέος για να καταγαγεί στο στρατό όταν οι δυνάμεις του Χίτλερ κατέλαβαν τη Γαλλία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έτσι εγγράφηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Λεόν Γκοτιέ μόλις είχε καταταγεί στο γαλλικό Ναυτικό (φωτ.: Twitter/Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις)

Ήταν σε ένα από τα τελευταία γαλλικά πολεμικά πλοία που έπλευσαν για τη Βρετανία για να ενταχθούν στις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ καθώς οι Γερμανοί προέλαυναν στο βόρειο μισό της γαλλικής επικράτειας το 1940.

Δεκαετίες αργότερα εξακολουθούσε να παλεύει με τις μνήμες της βίας του πολέμου.

«Ο πόλεμος είναι μια δυστυχία. Δεν έχει πολύς καιρός, και ίσως το βρίσκετε αυτό χαζό, αλλά σκεφτόμουν “ίσως σκότωσα ένα νεαρό παλικάρι, ίσως άφησα παιδιά ορφανά, ίσως έκανα μια γυναίκα χήρα ή μια μάνα να κλάψει“», έλεγε.

«Δεν το ήθελα αυτό. Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Σκοτώνεις έναν άνθρωπο που δεν σου έχει κάνει τίποτα. Έτσι είναι ο πόλεμος και το κάνεις αυτό για τη χώρα σου».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνδρες της αμερικανικής Εθνοφρουράς περιπολούν κοντα στο Μνημείο του Ουάσινγκτον, στο πάρκο National Mall στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)
ΚΟΣΜΟΣ

«Washington Post»: Το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα και στο Σικάγο

24/08/2025 - 8:58πμ
Στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία (φωτ.: YouTube)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Διαδήλωση για την αποχώρηση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Γκιούμρι

23/08/2025 - 8:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sascha Steinbach)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματία πρώτων κυριών: Η Εμινέ Ερντογάν ζητά από τη Μελάνια Τραμπ να στείλει επιστολή στον Νετανιάχου για τα παιδιά της Γάζας

23/08/2025 - 2:46μμ
Ο Έρικ Μενέντεζ παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Αναστολών μέσω τηλεδιάσκεψης (φωτ.: EPA / California Department of Corrections)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραμένουν στη φυλακή οι αδελφοί Έρικ και Λάιλ Μενέντεζ, παρά τα νέα στοιχεία

23/08/2025 - 10:38πμ
Οι σκιές των Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στην Αλάσκα, με φόντο το οποίο αναγράφει τη φράση «Επιδιώκοντας την ειρήνη» (φωτ.: ΕΡΑ / Sergey Bobylev / Sputnik / Κρεμλίνο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Σε δύο εβδομάδες θα ξέρω αν θα επέλθει ειρήνη στην Ουκρανία – «Υπάρχει τεράστιο μίσος εκεί»

23/08/2025 - 12:01πμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στέκονται ανάμεσα σε κατεστραμμένες τέντες μετά από ισραηλινό πλήγμα σε καταυλισμό στην κεντρική Γάα (φωτ.: . EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Χονδροειδές» ψέμα η έκθεση του ΟΗΕ για τον λιμό στη Γάζα

22/08/2025 - 8:48μμ
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.: EPA/ Alexander Zemlianichenko / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

22/08/2025 - 7:15μμ
Άποψη της γειτονιάς Alzaim στην Ανατολική Ιερουσαλήμ   και του ισραηλινού οικισμού Ma'ale Adumim στη Δυτική Όχθη, το 2016. Ο οικισμός έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρένο στον σχεδιασμό των εποικισμών του Ισραήλ ζητούν 25 ΥΠΕΞ

22/08/2025 - 5:00μμ
(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Λιμός έχει πλήξει τη Γάζα λέει οργανισμός του ΟΗΕ – Το Ισραήλ απορρίπτει την έκθεση

22/08/2025 - 1:23μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου ανακοίνωσε ο Νετανιάχου

21/08/2025 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

16 λεπτά πριν
(Πηγή: pixabay.com/el/users/umutizgi-11024074/)

Κωνσταντινούπολη: Βραδιά ποντιακής μουσικής με τα «Λεφτοκάρυα» στο φεστιβάλ «Θεοτόκεια»

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χρίστος Κωνσταντινίδης/ STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ποντιακή λύρα 2,5 μέτρων έφτιαξε συνταξιούχος στις Σάπες Ροδόπης – Η δεύτερη ζωή για ένα δέντρο που ξεράθηκε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ groups/konpolbe?locale=el_GR)

Η Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως υποδέχεται τους φίλους της με μεζέ από την Πόλη

2 ώρες πριν
Άνδρες της αμερικανικής Εθνοφρουράς περιπολούν κοντα στο Μνημείο του Ουάσινγκτον, στο πάρκο National Mall στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)

«Washington Post»: Το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα και στο Σικάγο

2 ώρες πριν
Ποντιακή λύρα, αγγείο, ακορντεόν και μπουζούκι παίζουν Έλληνες που έφτασαν στα τέλη Δεκεμβρίου 1954 στην Αυστραλία, στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Greta, στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι μουσικοί, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι οι Ανδρέας Κρουμπλίδης (Κιλκίς), Εμμανουήλ Λαγός (Κατερίνη), Θεόκλητος Αταλασίδης (Κιλκίς), Στέργιος Μήτκας (Κιλκίς), Νικόλαος Καλλιφατίδης (Καστοριά) (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας)

Δημογραφική ανάλυση των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία μέσα από τις… νεκρολογίες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign