pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Καλούσεια 2023»: Ο Δήμος Ωραιοκάστρου τίμησε τους σπουδαίους λυράρηδες Π. Ασλανίδη και Π. Κοσμίδη – «Η ποντιακή παράδοση εκφράζει αυτό τον τόπο»

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου χορευτή Νίκου Καλούση

28/06/2023 - 7:33μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στα παρθενικά «Καλούσεια 2023», που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, τιμήθηκαν από το Δήμο οι λυράρηδες Παναγιώτης Ασλανίδης και Παναγιώτης Κοσμίδης, άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής της πρώτης γενιάς προσφύγων.

Οι εκδηλώσεις «Καλούσεια 2023», άλλωστε, διοργανώνονται από το Δήμο Ωραιοκάστρου προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου χορευτή Νίκου Καλούση.

«Ο Δήμος Ωραιοκάστρου επέλεξε να τιμήσει δύο μεγάλους καλλιτέχνες, τον Παναγιώτη Ασλανίδη και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, καθώς έχουν υπηρετήσει με σπουδαίο τρόπο τον πολιτισμό. Σας είμαστε ευγνώμονες, αυτό που κάνατε ήταν εξαιρετικά σπουδαίο. Του χρόνου ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα είναι ξανά εδώ, για να αναδείξει την παράδοση και ειδικά την ποντιακή παράδοση, που εκφράζει αυτό τον τόπο, το Ωραιόκαστρο», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης.

Ηλίας Καλούσης, Παναγιώτης Ασλανίδης (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Παναγιώτης Κοσμίδης, Ηλίας Καλούσης (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Τις τιμητικές πλακέτες στους κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες απένειμε ο εγγονός του Νίκου Καλούση, Ηλίας. Στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τη διοίκηση του Δήμου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει τα «Καλούσεια», μια πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή και παππού του, και συνεχάρη τους δύο λυράρηδες για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους στον πολιτισμό και στη διατήρηση της ποντιακής μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Οι δύο λυράρηδες ευχαρίστησαν τη δημοτική Αρχή για την τιμητική διάκριση και ανέβηκαν στη σκηνή. Ο Ασλανίδης έπαιξε λύρα, ο Κοσμίδης τραγούδησε ποντιακά τραγούδια, και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Δημήτρης Καρασαββίδης, αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο οποίος εμπνεύστηκε τα «Καλούσεια»: «Χαίρομαι γιατί τα “Καλούσεια” μετουσιώνονται σε πολιτιστικό θεσμό, έναν θεσμό που εμπνεύστηκα και από την πρωτοβουλία κάποιων φίλων, οι οποίοι μου σύστησαν την Ομάδα Χορευτών “Νίκος Καλούσης” που δημιούργησαν, θέλοντας να αναδείξουν τη σχέση του θρύλου Νίκου Καλούση και του Ωραιοκάστρου.

O Νίκος Καλούσης (αριστερά) ενώ μυεί στον ποντιακό χορό τη νεότερη γενιά (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων)

»Φέτος τιμάμε δύο συμπολίτες μας, δύο “μητροπολίτες” θα μπορούσαμε να πούμε, δύο λυράρηδες που εμπνεύστηκαν από τον Γώγο: τον Παναγιώτη Ασλανίδη, που από μικρό παιδί καθόταν δίπλα του, μάθαινε την “τοξαρέα” και αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που θεωρείται συνεχιστής του “Πατριάρχη”· τιμούμε και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, έναν γνήσιο παραδοσιακό λυράρη, που και αυτός σε όλη του την καριέρα ακολούθησε τον “πατριαρχικό” δρόμο», είπε ο Δ. Καρασαββίδης, και πρόσθεσε: «Το Ωραιόκαστρο ήταν, είναι και θέλουμε να παραμείνει φάρος του ποντιακού πολιτισμού. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει καθήκον και χρέος να συμβάλλει στη διατήρηση του πολιτισμού των προγόνων μας».

Στα «Καλούσεια 2023» συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Δημήτρης Τεπερεκίδης, Κώστας Ζώης, Ανέστης Σαχινίδης. Στην αφήγηση των κειμένων ήταν η Αγγελική Παμπουκίδου, ενώ συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) και του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής». Τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και τα βίντεο της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Πάνος Μπουντούρογλου.

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

17/07/2026 - 2:21μμ
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

17/07/2026 - 1:33μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου ανέδειξε τη γεύση και την ιστορία του Πόντου στις «Γαστρονομικές Συναντήσεις στους Πρόποδες του Ολύμπου»

16/07/2026 - 11:14μμ
Ο Δημήτρης Καρασαββίδης με χορευτές της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, σε στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ (πηγή: YouTube / 
Dimitris Karasavvidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Χορευτιάνον»: Ο Δημήτρης Καρασαββίδης τραγουδά για τον Πόντιο που δεν πατά στη γη

16/07/2026 - 10:50μμ
Ο Χαράλαμπος Ιορδανίδης το 1952 (Αρχείο Σταύρου Καψάλη, πηγή: Πύλη της Δράμας)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Χαράλαμπου Ιορδανίδη: Στις πορείες θανάτου από τους εννιά επέζησα μόνο εγώ

16/07/2026 - 8:51μμ
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

16/07/2026 - 7:39μμ
(Φωτ.: Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γεύσεις που ταξιδεύουν στον χρόνο: Η ποντιακή κουζίνα συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία

16/07/2026 - 1:47μμ
Η φωτογραφία με τη λεζάντα «Απελπισία: Μια μάνα –από τους χιλιάδες εκτοπισμένους των Τούρκων– ανάμεσα στα νεκρά σώματα των πέντε παιδιών της που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους», δημοσιεύθηκε μαζί με το άρθρο του Μόργκενταου (πάνω αριστερά) στο The Red Cross Magazine τον Μάρτιο του 1918
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Μόργκενταου αποδομεί τα επιχειρήματα των Οθωμανών – Η ισχυρή φωνή που αποκάλυψε τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών

16/07/2026 - 12:55μμ
(Φωτ.: youtube/Pliroforiodotis Imathias)
ΠΟΝΤΟΣ

Τριπόταμος: Το γλέντι που ένωσε γενιές με μουσική, παράδοση και ποντιακούς ήχους

16/07/2026 - 12:02μμ
(Φωτ.: Instagram/syllogos_pontiwn_metamorfosis)
ΠΟΝΤΟΣ

Το Μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό πήρε τη θέση του στην πλατεία της Μεταμόρφωσης

16/07/2026 - 9:48πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFΑ (φωτ.: EPA / Bob Frid)

Ισπανία-Αργεντινή: Η τέλεια μηχανή απέναντι στη μαγεία του Μέσι

10 λεπτά πριν
Οι μαζικές σφαγές των Νεότουρκων το 1915 άφησαν πίσω τους πάνω από 150.000 ορφανά (φωτ.: zartonkmedia/Instagram)

Φωτογραφία-ντοκουμέντο που εξακολουθεί να στοιχειώνει την παγκόσμια ιστορία: Ορφανά της Αρμενικής Γενοκτονίας ποζάρουν μπροστά στον Τζεμάλ Πασά, έναν από τους υπεύθυνους της καταστροφής τους

34 λεπτά πριν
Συγγενείς και φίλοι παρίστανται στην εξόδιο ακολουθία της ηθοποιού Μάρως Κοντού στη Μητρόπολη Αθηνών, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μάρω Κοντού: Το τελευταίο χειροκρότημα – «Αντί για καλημέρα, πρέπει να σου πω καληνύχτα»

58 λεπτά πριν
Στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (πηγή: Facebook / Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων «Παναγία Σουμελά»)

Ξεκίνησε το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας – Η γυναίκα του Πόντου στο επίκεντρο

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση της Κνεσέτ με την παρούσα σύνθεση, καθώς το κοινοβούλιο του Ισραήλ διαλύθηκε ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Πέμπτη 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ισραήλ: Διαλύθηκε η Κνεσέτ – Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έμεινε στα χαρτιά

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη μετάδοση του διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου «Τζέιμς Σ. Μπρέιντι» του Λευκού Οίκου. Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)

Τραμπ: Βλέπει «πειρατεία» από την Κίνα και στρώνει το έδαφος για τις ενδιάμεσες εκλογές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign