pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Καλούσεια 2023»: Ο Δήμος Ωραιοκάστρου τίμησε τους σπουδαίους λυράρηδες Π. Ασλανίδη και Π. Κοσμίδη – «Η ποντιακή παράδοση εκφράζει αυτό τον τόπο»

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου χορευτή Νίκου Καλούση

28/06/2023 - 7:33μμ
(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα παρθενικά «Καλούσεια 2023», που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο 2ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, τιμήθηκαν από το Δήμο οι λυράρηδες Παναγιώτης Ασλανίδης και Παναγιώτης Κοσμίδης, άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής της πρώτης γενιάς προσφύγων.

Οι εκδηλώσεις «Καλούσεια 2023», άλλωστε, διοργανώνονται από το Δήμο Ωραιοκάστρου προς τιμή του κορυφαίου Πόντιου χορευτή Νίκου Καλούση.

«Ο Δήμος Ωραιοκάστρου επέλεξε να τιμήσει δύο μεγάλους καλλιτέχνες, τον Παναγιώτη Ασλανίδη και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, καθώς έχουν υπηρετήσει με σπουδαίο τρόπο τον πολιτισμό. Σας είμαστε ευγνώμονες, αυτό που κάνατε ήταν εξαιρετικά σπουδαίο. Του χρόνου ο Δήμος Ωραιοκάστρου θα είναι ξανά εδώ, για να αναδείξει την παράδοση και ειδικά την ποντιακή παράδοση, που εκφράζει αυτό τον τόπο, το Ωραιόκαστρο», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παντελής Τσακίρης.

Ηλίας Καλούσης, Παναγιώτης Ασλανίδης (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Παναγιώτης Κοσμίδης, Ηλίας Καλούσης (φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

Τις τιμητικές πλακέτες στους κορυφαίους Πόντιους καλλιτέχνες απένειμε ο εγγονός του Νίκου Καλούση, Ηλίας. Στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τη διοίκηση του Δήμου που ανέλαβε την πρωτοβουλία να θεσμοθετήσει τα «Καλούσεια», μια πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου χορευτή και παππού του, και συνεχάρη τους δύο λυράρηδες για την πολύχρονη και σημαντική προσφορά τους στον πολιτισμό και στη διατήρηση της ποντιακής μουσικοχορευτικής παράδοσης.

Οι δύο λυράρηδες ευχαρίστησαν τη δημοτική Αρχή για την τιμητική διάκριση και ανέβηκαν στη σκηνή. Ο Ασλανίδης έπαιξε λύρα, ο Κοσμίδης τραγούδησε ποντιακά τραγούδια, και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Στη συνέχεια χαιρέτισε ο Δημήτρης Καρασαββίδης, αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ωραιοκάστρου, ο οποίος εμπνεύστηκε τα «Καλούσεια»: «Χαίρομαι γιατί τα “Καλούσεια” μετουσιώνονται σε πολιτιστικό θεσμό, έναν θεσμό που εμπνεύστηκα και από την πρωτοβουλία κάποιων φίλων, οι οποίοι μου σύστησαν την Ομάδα Χορευτών “Νίκος Καλούσης” που δημιούργησαν, θέλοντας να αναδείξουν τη σχέση του θρύλου Νίκου Καλούση και του Ωραιοκάστρου.

O Νίκος Καλούσης (αριστερά) ενώ μυεί στον ποντιακό χορό τη νεότερη γενιά (φωτ.: Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων)

»Φέτος τιμάμε δύο συμπολίτες μας, δύο “μητροπολίτες” θα μπορούσαμε να πούμε, δύο λυράρηδες που εμπνεύστηκαν από τον Γώγο: τον Παναγιώτη Ασλανίδη, που από μικρό παιδί καθόταν δίπλα του, μάθαινε την “τοξαρέα” και αναμφισβήτητα είναι ο άνθρωπος που θεωρείται συνεχιστής του “Πατριάρχη”· τιμούμε και τον Παναγιώτη Κοσμίδη, έναν γνήσιο παραδοσιακό λυράρη, που και αυτός σε όλη του την καριέρα ακολούθησε τον “πατριαρχικό” δρόμο», είπε ο Δ. Καρασαββίδης, και πρόσθεσε: «Το Ωραιόκαστρο ήταν, είναι και θέλουμε να παραμείνει φάρος του ποντιακού πολιτισμού. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου έχει καθήκον και χρέος να συμβάλλει στη διατήρηση του πολιτισμού των προγόνων μας».

Στα «Καλούσεια 2023» συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Αλέξης Παρχαρίδης, Φάνης Κουρουκλίδης, Θοδωρής Κοτίδης, Δημήτρης Τεπερεκίδης, Κώστας Ζώης, Ανέστης Σαχινίδης. Στην αφήγηση των κειμένων ήταν η Αγγελική Παμπουκίδου, ενώ συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων (ΕΠΩΦ) και του Συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής». Τη σκηνοθεσία, τα κείμενα και τα βίντεο της εκδήλωσης επιμελήθηκε ο Πάνος Μπουντούρογλου.

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

(Φωτ.: Δήμος Ωραιοκάστρου)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

28/01/2026 - 3:24μμ
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

28/01/2026 - 1:17μμ
Η φωτογραφία του Αβραάμ Ορφανίδη, η σημείωσή του και το βιβλίο ποιημάτων της εγγονής του, Μ. Ορφανίδου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ευχηθήτε παρηγορίαν στην πονεμένη μου ψυχήν»

28/01/2026 - 9:48πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία Βάδης-Βυρτεμβέργης, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο Φόρη Πεταλίδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τον Πόντο στην Πόλη και την Κύπρο – Στη Στουτγάρδη χαρτογράφησαν το «συνεχές του τουρκικού εγκλήματος»

27/01/2026 - 6:58μμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο από τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: TikTok / kwnstantinidis_g)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιος 95 ετών χορεύει με… μαγκούρα – Ψυχή που αρνείται να γεράσει

27/01/2026 - 1:47μμ
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

26/01/2026 - 10:12μμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

25/01/2026 - 1:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Για τα Πανηγύρια», από την Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο (πηγή: ΕΡΤ3)

Η Σουμελά στην ΕΡΤ3: Ένα πανηγύρι που ενώνει τους Πόντιους με τις ρίζες τους

8 λεπτά πριν
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

32 λεπτά πριν
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Φονική έκρηξη στο Βιολάντα: Το υπόγειο του εργοστασίου μετατράπηκε σε «βόμβα» προπανίου

51 λεπτά πριν
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

1 ώρα πριν
Νεκρές βρέθηκαν δύο γυναίκες που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενες, σε υπόγειο στην περιοχή της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη. Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: MOTIONTEAM / EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Δύο γυναίκες νεκρές σε υπόγειο 52χρονου στη Μενεμένη

2 ώρες πριν
Το κτήριο Τουρπάλη που θα στεγάσει το νέο μουσείο (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Μνήμες, κειμήλια, μαρτυρίες: Η Νάουσα σε ανοιχτό κάλεσμα για την Αργυρούπολη του Πόντου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign