pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπαντ Σπένσερ: Τον λέγανε «Μπουλντόζα» και τα σάρωνε όλα – Από αθλητής, ηθοποιός

Ποια ήταν η σχέση του με την πολιτική. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

27/06/2023 - 9:14μμ
(Φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

(Φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως μέχρι τις αρχές του 1990, υπήρχε αυτό που θα λέγαμε «λαϊκός κινηματογράφος». Όχι ότι σήμερα δεν υφίσταται, απλώς έχει μεταλλαχτεί (παγκοσμίως) σε κάτι άλλο. Κάτω από αυτήν την ομπρέλα έμπαιναν όλα τα είδη, όπως δράμα, κωμωδία, περιπέτειες, αστυνομικά.

Συνήθως ήταν όχι ιδιαίτερα ακριβές παραγωγές, αλλά καλοφτιαγμένες, με ηθοποιούς αγαπητούς στον κόσμο που αρκετές φορές έπαιζαν τον ίδιο ρόλο σε παραλλαγές.

Φυσικά οι περισσότερες ταινίες δεν έβγαιναν έξω από την χώρα παραγωγής τους, εκτός από κάποιες κυρίως ιταλικές. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό. Μπορεί η γαλλική γλώσσα π.χ. να είναι πιο διαδεδομένη, αλλά οι Ιταλοί και είχαν παράδοση στο είδος, και όταν η κινηματογραφική τους βιομηχανία ήταν στην ακμή της, υπήρχαν αμερικανικά κεφάλαια. Και με ένα καλό ντουμπλάζ, προέκυπτε και διανομή εκτός χώρας.

Κάτι τέτοιο έγινε με τα φιλμ του Μπαντ Σπένσερ.

Ο… Κάρλο Πεντερσόλι (φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

Πολίτης δύο ηπείρων

Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1929, το πραγματικό του όνομα ήταν Κάρλο Πεντερσόλι και ήταν Ναπολιτάνος. Σύντομα, όμως, θα γινόταν… πολίτης του κόσμου. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του πατέρα του είχαν ως αποτέλεσμα συχνές μετακομίσεις. Και ο Κάρλο έβρισκε πάντα κάτι διαφορετικό να κάνει και να εντυπωσιάσει.

Όταν μετακόμισαν στη Ρώμη, για παράδειγμα, άρχισε την κολύμβηση και παράλληλα πέρασε στο τμήμα Χημικών στο πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Όταν μετακόμισαν στη Νότια Αμερική, ο Πεντερσόλι έγινε βιβλιοθηκάριος στο Μπουένος Άιρες και στη συνέχεια γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας του Μοντεβιδέο, στην Ουρουγουάη.

Και όταν, χρόνια μετά, το 1948, επέστρεψε στην Ιταλία, έγραψε ιστορία: Έγινε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι ήταν καλός. Υπήρξαν κι άλλες αποδείξεις όμως…

Τα χρόνια της κολύμβησης (Φωτ.: sansimera.gr)

Κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1951• έφτασε στους ημιτελικούς των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1952 και το 1956• πρωτάθλημα με τη Λάτσιο στο πόλο το 1954.

Ο Κάρλο θα μπορούσε άνετα να κάνει καριέρα στην κολύμβηση και στο πόλο, αλλά είχε άλλα σχέδια. Πήρε ντοκτορά στη Νομική αποδεχόμενος την πρόσκληση του πανεπιστημίου του YALE στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια είχε ραντεβού με τη… μοίρα. Και μάλιστα δύο φορές.

Η γυναίκα της ζωής του

Η πρώτη ήταν όταν επέστρεψε στην Ιταλία, μετά τις σπουδές του. Γνώρισε τη Μαρία Αμάτο, τη γυναίκα της ζωής του, η οποία ήταν κόρη κινηματογραφικού παραγωγού. Έζησε μαζί της μέχρι το τέλος του, κάτι που μεταφράζεται σε 56 χρόνια έγγαμου βίου και τρία παιδιά. Η δεύτερη ήταν λίγα χρόνια μετά, το 1967, όταν γνώρισε τον Μάριο Τζιρότι – αυτόν που θα γινόταν το… έτερον ήμισύ του στις ταινίες.

Ο Πεντερσόλι, αν και είχε πεθερό κινηματογραφιστή, δεν το είχε εκμεταλλευτεί. Προτιμούσε να γράφει μουσική για ταινίες παρά να παίζει σε αυτές. Το 1967, όμως, δέχθηκε να παίξει σε ένα σπαγγέτι-γουέστερν. Εκεί, όπως προαναφέρθηκε, γνώρισε τον Τζιρότι. Ο οποίος θα γινόταν… Τέρενς Χιλ, την ώρα που ο Κάρλο γινόταν Μπαντ Σπένσερ. Το ψευδώνυμό του προέκυψε από την αγαπημένη του μπίρα (Bud) και τον σπουδαίο ηθοποιό Σπένσερ Τρέισι.

Οι σούπερ ελληνικοί τίτλοι (φωτ.: Facebook / Οι κινηματογράφοι που αγαπήσαμε)

Όσον αφορά το δίδυμο, έδεσαν αμέσως. Το γεγονός ότι γύρισαν περισσότερες από 20 ταινίες τη δεκαετία του ’70, τα λέει όλα.

Όταν έριχνε ξύλο στα ταμεία

Είτε ως ντουέτο είτε σόλο, ο Μπαντ Σπένσερ έκανε τρελές εισπράξεις. Φυσικά οι ταινίες ήταν ντουμπλαρισμένες στα αγγλικά, αλλά η είσοδός τους στην αμερικανική αγορά έφερε και εκεί εισιτήρια.

Μία από τις χώρες που γνώρισαν εμπορική επιτυχία τα φιλμ του, ήταν και η δική μας. Οι δε ελληνικοί τίτλοι ήταν πλήρως εναρμονισμένοι με το πνεύμα των ταινιών, όπως: Ελάτε να σας δείρουμε, Το νου σας και σας φάγαμε, Οι γροθιές χορεύουν σάμπα, Τον λένε Μπουλντόζα και σαρώνει.

Ειδικά το τελευταίο προσωνύμιο, έσκισε στην Ελλάδα.

O μυθικός Μπουλντόζας (φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

Η μόνη της ζωής του αποτυχία

Μετά το σινεμά, ο Σπένσερ αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να εντυπωσιάσει ξανά – αυτήν τη φορά με το να αποκτήσει δίπλωμα πιλότου για ελικόπτερα και αεροπλάνα τζετ.

Ο αέρας γενικά του άρεσε, αφού σύντομα ίδρυσε εταιρεία με αεροπλάνα που μετέφεραν αλληλογραφία. Και όταν την πούλησε στα ιταλικά ταχυδρομεία, είχε έρθει η ώρα για μία ακόμη νέα εμπειρία: την πολιτική.

Εκεί όπου κατέγραψε και τη μοναδική αποτυχία του, αφού δεν εξελέγη με το Forza Italia, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 2005.

Ο θάνατός του, στις 27 Ιουνίου 2016 σε ηλικία 86 ετών, έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπαντ Σπένσερ το 2015 (φωτ.: Michel Buchmann / commons.wikimedia.org)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

2/09/2026 - 12:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

20 χρόνια από τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας επί των ΗΠΑ στη Σαϊτάμα

1/09/2026 - 12:12μμ
Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

31/08/2026 - 4:04μμ
Πρόσφυγες στο κτήριο του Προνοητή στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στις 9 Μαΐου 1923 (φωτ.: Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Γλίτωσαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Τα κανόνια του Μουσολίνι χτύπησαν το καταφύγιό τους στην Κέρκυρα

31/08/2026 - 9:57πμ
Η Σινώπη είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο και περικλειόταν από αρχαίο τείχος με πύλη. Εδώ βλέπουμε τμήμα των παραθαλάσσιων τειχών που έχουν απομείνει (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 1917 έγινε στάχτη η ελληνική συνοικία στη Σινώπη του Πόντου

30/08/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Η ράτσα μου, η πιο πονεμένη της γης» – 95 χρόνια από τη γέννηση του παιδιού των προσφύγων που έκανε τον Πόντο τραγούδι

29/08/2026 - 1:05μμ
H Μαριάννα Κουράκου δίνει συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, 28 Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Glomex)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Κουράκου: Η «αρτίστα» που στην ακμή της τα άφησε όλα για την οικογένεια – Και δεν μετάνιωσε

28/08/2026 - 11:24πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα, στις 15 Μαρτίου 1965 (πηγή: Greek Orthodox Archdiocese of America)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η πορεία από την οποία απουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πριν σταθεί δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

28/08/2026 - 9:31πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Τσιφόρος: Ο δημιουργός που πρώτα ζούσε και μετά έγραφε, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1909

27/08/2026 - 3:21μμ
Ο Τζιν Κέλι στην εμβληματική σκηνή του «Τραγουδώντας στη βροχή», ψηφιακά επεξεργασμένη για διαφημιστική καμπάνια του Volkswagen Golf GTI, με τον σταρ του Χόλιγουντ να εμφανίζεται να χορεύει breakdance (φωτ.: EPA / Volkswagen Handout)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τζιν Κέλι, αυτός που έκανε το Χόλιγουντ να χορεύει στη βροχή

23/08/2026 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Khaled Elfiqi

Αγία Αικατερίνη Σινά: Παρέμβαση των ΗΠΑ για το καθεστώς της ιεράς μονής

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Κύπελλο Ελλάδας: Με το δεξί ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος στη League Phase – Βροχερό 0-0 στην Τούμπα

5 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της Ελληνικής 
Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ MOTION TEAM)

Αλέξης Τσίπρας: Παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Χάλκινο μετάλλιο για τη μεικτή 4Χ100μ.

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ασπρόπυργος: Διακοπή σιδηροδρομικών δρομολογίων λόγω πυρκαγιάς κοντά στις γραμμές

7 ώρες πριν
Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Κάστρο του Αγιασολούκ, το 2012 (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Μαρτυρία Μανώλη Χατζησάββα: Ρωτούσαμε τους φρουρούς «Πού μας πάτε;» κι αυτοί μας έκαναν αστεία. «Να σας σκοτώσουμε», μας λέγανε

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV