pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπαντ Σπένσερ: Τον λέγανε «Μπουλντόζα» και τα σάρωνε όλα – Από αθλητής, ηθοποιός

Ποια ήταν η σχέση του με την πολιτική. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

27/06/2023 - 9:14μμ
(Φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

(Φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τις προηγούμενες δεκαετίες, κυρίως μέχρι τις αρχές του 1990, υπήρχε αυτό που θα λέγαμε «λαϊκός κινηματογράφος». Όχι ότι σήμερα δεν υφίσταται, απλώς έχει μεταλλαχτεί (παγκοσμίως) σε κάτι άλλο. Κάτω από αυτήν την ομπρέλα έμπαιναν όλα τα είδη, όπως δράμα, κωμωδία, περιπέτειες, αστυνομικά.

Συνήθως ήταν όχι ιδιαίτερα ακριβές παραγωγές, αλλά καλοφτιαγμένες, με ηθοποιούς αγαπητούς στον κόσμο που αρκετές φορές έπαιζαν τον ίδιο ρόλο σε παραλλαγές.

Φυσικά οι περισσότερες ταινίες δεν έβγαιναν έξω από την χώρα παραγωγής τους, εκτός από κάποιες κυρίως ιταλικές. Μην σας κάνει εντύπωση αυτό. Μπορεί η γαλλική γλώσσα π.χ. να είναι πιο διαδεδομένη, αλλά οι Ιταλοί και είχαν παράδοση στο είδος, και όταν η κινηματογραφική τους βιομηχανία ήταν στην ακμή της, υπήρχαν αμερικανικά κεφάλαια. Και με ένα καλό ντουμπλάζ, προέκυπτε και διανομή εκτός χώρας.

Κάτι τέτοιο έγινε με τα φιλμ του Μπαντ Σπένσερ.

Ο… Κάρλο Πεντερσόλι (φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

Πολίτης δύο ηπείρων

Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1929, το πραγματικό του όνομα ήταν Κάρλο Πεντερσόλι και ήταν Ναπολιτάνος. Σύντομα, όμως, θα γινόταν… πολίτης του κόσμου. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του πατέρα του είχαν ως αποτέλεσμα συχνές μετακομίσεις. Και ο Κάρλο έβρισκε πάντα κάτι διαφορετικό να κάνει και να εντυπωσιάσει.

Όταν μετακόμισαν στη Ρώμη, για παράδειγμα, άρχισε την κολύμβηση και παράλληλα πέρασε στο τμήμα Χημικών στο πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Όταν μετακόμισαν στη Νότια Αμερική, ο Πεντερσόλι έγινε βιβλιοθηκάριος στο Μπουένος Άιρες και στη συνέχεια γραμματέας της ιταλικής πρεσβείας του Μοντεβιδέο, στην Ουρουγουάη.

Και όταν, χρόνια μετά, το 1948, επέστρεψε στην Ιταλία, έγραψε ιστορία: Έγινε ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε 100 μέτρα σε λιγότερο από ένα λεπτό. Αυτό αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι ήταν καλός. Υπήρξαν κι άλλες αποδείξεις όμως…

Τα χρόνια της κολύμβησης (Φωτ.: sansimera.gr)

Κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1951• έφτασε στους ημιτελικούς των 100μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1952 και το 1956• πρωτάθλημα με τη Λάτσιο στο πόλο το 1954.

Ο Κάρλο θα μπορούσε άνετα να κάνει καριέρα στην κολύμβηση και στο πόλο, αλλά είχε άλλα σχέδια. Πήρε ντοκτορά στη Νομική αποδεχόμενος την πρόσκληση του πανεπιστημίου του YALE στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια είχε ραντεβού με τη… μοίρα. Και μάλιστα δύο φορές.

Η γυναίκα της ζωής του

Η πρώτη ήταν όταν επέστρεψε στην Ιταλία, μετά τις σπουδές του. Γνώρισε τη Μαρία Αμάτο, τη γυναίκα της ζωής του, η οποία ήταν κόρη κινηματογραφικού παραγωγού. Έζησε μαζί της μέχρι το τέλος του, κάτι που μεταφράζεται σε 56 χρόνια έγγαμου βίου και τρία παιδιά. Η δεύτερη ήταν λίγα χρόνια μετά, το 1967, όταν γνώρισε τον Μάριο Τζιρότι – αυτόν που θα γινόταν το… έτερον ήμισύ του στις ταινίες.

Ο Πεντερσόλι, αν και είχε πεθερό κινηματογραφιστή, δεν το είχε εκμεταλλευτεί. Προτιμούσε να γράφει μουσική για ταινίες παρά να παίζει σε αυτές. Το 1967, όμως, δέχθηκε να παίξει σε ένα σπαγγέτι-γουέστερν. Εκεί, όπως προαναφέρθηκε, γνώρισε τον Τζιρότι. Ο οποίος θα γινόταν… Τέρενς Χιλ, την ώρα που ο Κάρλο γινόταν Μπαντ Σπένσερ. Το ψευδώνυμό του προέκυψε από την αγαπημένη του μπίρα (Bud) και τον σπουδαίο ηθοποιό Σπένσερ Τρέισι.

Οι σούπερ ελληνικοί τίτλοι (φωτ.: Facebook / Οι κινηματογράφοι που αγαπήσαμε)

Όσον αφορά το δίδυμο, έδεσαν αμέσως. Το γεγονός ότι γύρισαν περισσότερες από 20 ταινίες τη δεκαετία του ’70, τα λέει όλα.

Όταν έριχνε ξύλο στα ταμεία

Είτε ως ντουέτο είτε σόλο, ο Μπαντ Σπένσερ έκανε τρελές εισπράξεις. Φυσικά οι ταινίες ήταν ντουμπλαρισμένες στα αγγλικά, αλλά η είσοδός τους στην αμερικανική αγορά έφερε και εκεί εισιτήρια.

Μία από τις χώρες που γνώρισαν εμπορική επιτυχία τα φιλμ του, ήταν και η δική μας. Οι δε ελληνικοί τίτλοι ήταν πλήρως εναρμονισμένοι με το πνεύμα των ταινιών, όπως: Ελάτε να σας δείρουμε, Το νου σας και σας φάγαμε, Οι γροθιές χορεύουν σάμπα, Τον λένε Μπουλντόζα και σαρώνει.

Ειδικά το τελευταίο προσωνύμιο, έσκισε στην Ελλάδα.

O μυθικός Μπουλντόζας (φωτ.: Facebook / Bud Spencer)

Η μόνη της ζωής του αποτυχία

Μετά το σινεμά, ο Σπένσερ αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να εντυπωσιάσει ξανά – αυτήν τη φορά με το να αποκτήσει δίπλωμα πιλότου για ελικόπτερα και αεροπλάνα τζετ.

Ο αέρας γενικά του άρεσε, αφού σύντομα ίδρυσε εταιρεία με αεροπλάνα που μετέφεραν αλληλογραφία. Και όταν την πούλησε στα ιταλικά ταχυδρομεία, είχε έρθει η ώρα για μία ακόμη νέα εμπειρία: την πολιτική.

Εκεί όπου κατέγραψε και τη μοναδική αποτυχία του, αφού δεν εξελέγη με το Forza Italia, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το 2005.

Ο θάνατός του, στις 27 Ιουνίου 2016 σε ηλικία 86 ετών, έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπαντ Σπένσερ το 2015 (φωτ.: Michel Buchmann / commons.wikimedia.org)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H Ζωή Λάσκαρη τον Ιούλιο του 2007 στο θέατρο Επιδαύρου όπου είχε παρακολουθήσει παράσταση (φωτ.: EUROKINISSI / Βαγγέλης Μπουγιώτης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ζωή Λάσκαρη: Η Ζωίτσα πίσω από τη σταρ – Οι ρίζες από το Φανάρι, οι απώλειες και μια ζωή γεμάτη φως

18/08/2026 - 1:53μμ
Ο καναπές «Mae West Lips Sofa» του Σαλβαντόρ Νταλί στη διεθνή έκθεσης τέχνης TEFAF, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, στις 12 Μαρτίου 2015 (φωτ.: EPA / Marcel Van Hoorn)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μέι Γουέστ, η «πιο επικίνδυνη γυναίκα των ΗΠΑ»

17/08/2026 - 6:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκούμας: Σαν σήμερα πέθανε ο εμβληματικός πρόεδρος της ΑΕΚ

17/08/2026 - 12:23μμ
Μικρασιατική εκστρατεία: τραυματίες στρατιώτες έξω από την Κιουτάχεια, στο Μποζ Τεκέ (πηγή: 
Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο - Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιουτάχεια 1922: «Παντού λεηλασία και διαρπαγή» – Η μαρτυρία του Έλληνα που έμεινε πίσω

16/08/2026 - 1:44μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 944: Το Άγιο Μανδήλιο μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη – Πού χάθηκε η αχειροποίητη εικόνα

16/08/2026 - 8:33πμ
Το καταδρομικό «Έλλη» που πυρπολήθηκε από τους Ιταλούς, πριν από 86 χρόνια (φωτ.: commons.wikimedia.org /wiki/ File:Cruiser_Elli.jpg)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τορπιλισμός της «Έλλης»: Το ιταλικό χτύπημα στην Τήνο το 1940

15/08/2026 - 6:48μμ
Ο Θεόδωρος Δημήτριεφ σε σκηνή από την ταινία «Ερωτικές ιστορίες» (πηγή: imdb.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόδωρος Δημήτριεφ: Οι ρωσικές ρίζες, οι ρόλοι και το «Άξιον εστί»

15/08/2026 - 1:59μμ
( Φωτ.Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντζελα Δημητρίου: Η Lady του λαϊκού τραγουδιού έχει γενέθλια και είναι μια χαρά

14/08/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Χατζής: 90 χρόνια με μια κιθάρα, μια βραχνή φωνή και τραγούδια που δεν έπαψαν να μιλούν στην καρδιά

13/08/2026 - 2:14μμ
Ο Τάσος Χαλκιάς στο εξώφυλλο του δίσκου  «Ο Τάσος Χαλκιάς και το κλαρίνο του», που κυκλοφόρησε το 1984 (πηγή: Μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τάσος Χαλκιάς: Ο μουσικός που άλλαξε την ελληνική παράδοση και την έβγαλε εκτός συνόρων

12/08/2026 - 5:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex / ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής: Στον τελικό των κρίκων ο Πετρούνιας

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

ΣτΕ: «Όχι» στην επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο – Οριστική απόφαση

40 λεπτά πριν
Η Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Παρέμβαση ευρωβουλευτών στην Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης δίκης

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τα «Σταυρίτικα 2025» (φωτ.: facebook.com/enosipontionmenemenis)

Σταυρίτικα 2026: Τετραήμερο ποντιακό γλέντι στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Με 277 αθλητές και αθλήτριες στον Τάραντα

2 ώρες πριν
Ματ Χάγκενγκρουμπερ, ο νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Γεν. Προξ. ΗΠΑ, Θεσσαλονίκη)

Νέος γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη ο Ματ Χάγκενγκρουμπερ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV