pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Στέγη των Ιώνων, ένας φάρος στην προσφυγική Νέα Ιωνία Βόλου – Βαρθολομαίος: Η Ρωμιοσύνη κάνει τον κόσμο άγιο

Λαμπρά και γεμάτα συγκίνηση τα εγκαίνια, αλλά και μηνύματα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

27/06/2023 - 9:31πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην άνυδρη περιοχή του Ξηρόκαμπου, πάνω από το χείμαρρο Κραυσίδωνα, έμελλε να ριζώσουν πριν από 100+1 χρόνια οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, δημιουργώντας τον προσφυγικό συνοικισμό του Βόλου, ο οποίος το 1947 μετονομάστηκε σε Νέα Ιωνία, σε ανάμνηση της αλησμόνητης πατρίδας.

Περίπου 2.000 άτομα αποτέλεσαν τον πυρήνα της νέας πόλης στα λεγόμενα Τετράγωνα, ενώ το καλοκαίρι του 1925 αναγέρθηκαν τα Τσιμεντένια στα δυτικά της κεντρικής πλατείας και ακολούθως τα Πέτρινα στα δυτικά και τα Τζαμαλιώτικα και τα Γερμανικά στα ανατολικά.

Σε ένα από τα πιο ιστορικά Τετράγωνα (το Η), το βράδυ του Σαββάτου η συγκίνηση περίσσεψε για τους απογόνους αυτών των προσφύγων, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων, του Kέντρου Mικρασιατικού Πολιτισμού που δημιούργησε η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Από νωρίς μέλη προσφυγικών σωματείων συγκεντρώθηκαν στο ναό της Ευαγγελίστριας, εκεί όπου ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον αναστάσιμο Εσπερινό και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των Μικρασιατών μαρτύρων.

Το ναό, που αποτελεί το επίκεντρο του συνοικισμού, τον οικοδόμησαν πρόσφυγες – στον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφέρθηκε ως δώρο από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Μήλτο ένα δισκάριο και ένα άγιο Ποτήριο, ακριβή αντίγραφα των κειμηλίων που μεταφέρθηκαν από τη Μικρασία και φυλάσσονται στο μουσείο του ναού.

«Η Νέα Ιωνία είναι καρπός του σπόρου που βιαίως εκτινάχθηκε από την Ανατολή» είπε στην προσφώνησή του ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυροού Ιγνάτιος, και πρόσθεσε: «Μαζί με τις ψυχές των μακαριστών προσφύγων χαίρουν σήμερα με την παρουσία σας και οι απόγονοί τους, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και όλη η Νέα Ιωνία. Διότι η σύνδεσή τους με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι υπαρξιακή, εγγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους».

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Στη δική του αντιφώνηση ο κ. Βαρθολομαίος εξύμνησε το ιδεώδες της Ρωμιοσύνης, τονίζοντας ότι δημιούργησε, δημιουργεί και θα δημιουργεί πάντοτε πολιτισμό, όπου και αν υπάρχει. «Διά τούτο, ο Πατριάρχης του Γένους σάς λέγει: “Η Ρωμιοσύνη δεν είναι για Τρισάγιο μόνον, αλλά για να κάνει τον κόσμο άγιο!”. Δεν ανήκει εις το παρελθόν, εις τον ένδοξον μας Βυζαντινισμόν, αλλά είναι η δύναμις εκείνη που διαρκώς μεταμορφώνει τον άσκομον κόσμον εις κάλλος, ισχύν και ευπρέπειαν», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμα για το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του φύλακα της Ορθοδοξίας και του Ρωμαίικου, και έστειλε το εξής μήνυμα: «Ταύτην ουν κατέχοντες της πίστεως την άγκυραν, δεν αναμένομεν ούτε εκ βορρά ούτε αλλαχόθεν να διδαχθώμεν Ορθοδοξίαν, βίωμα και μαρτυρίαν πίστεως. Ημείς τους εγεννήσαμεν εν Χριστώ και τους εδιδάξαμεν ορθήν πίστιν και πολιτισμόν».

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Από την Ευαγγελίστρια ο κ. Βαρθολομαίος τέθηκε επικεφαλής της πομπής του πλήθους που κατέληξε στη Στέγη των Ιώνων. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Εστίας Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου αναφέρθηκε στην παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, στην ίδρυση της προσφυγικής Νέας Ιωνίας, στην ανέγερση του περικαλλούς ναού της Ευαγγελιστρίας και στην ανοικοδόμηση του Κέντρου, το οποίο ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών.

Το κτήριο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτι που τονίστηκε στην ομιλία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στη δημιουργική και αναγεννητική παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων.

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε με συγκίνηση ότι η μεγάλη πρόοδος των «ευλογημένων τέκνων της Ιωνίας» δεν είναι ούτε πρωτότυπη ούτε μοναδική, διότι οι πρόσφυγες «οποθενδήποτε και αν προήλθαν και εις οιανδήποτε και αν κατοίκησαν γην, ερρίζωσαν και εποίησαν καρπούς πολλούς, καθώς, πλην των ελαχίστων υπαρχόντων των, εκόμισαν εις τας νέας πατρίδας πολλήν ευσέβειαν και πίστιν εις τον Θεόν, βαθύτατον πολιτισμόν, αξίας καιπαραδόσεις, έτι δε και ακάματον εργατικότητα και παροιμιώδες φιλότιμον».

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μια συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Δέσποινα Μεταξά με τον εγγονό της και οι χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Λουκόπουλου (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δέσποινα Μεταξά, το γένος Μακριδίδη: Μια φωνή στο σήμερα, από μια ανταλλάξιμη του 1922

12/10/2025 - 10:05πμ
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

11/10/2025 - 7:29μμ
(Από το εξώρυλλο του βιβλίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμες Μικρασίας με το βιβλίο «Χρυσάνθη της Ιωνίας – Ελεγεία» στη Βίλα Μπότση

11/10/2025 - 2:17μμ
(Φωτ.: facebook.com/Kostas.Kortidis.Official)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κώστας Κορτίδης: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους πέντε καλύτερους άνδρες ηθοποιούς της Τουρκίας

9/10/2025 - 9:23πμ
(Εικ.: pontosnews.gr / ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Στη Νέα Ιωνία Αττικής το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων – Οι τρεις σύλλογοι που το συνδιοργανώνουν

8/10/2025 - 12:28μμ
Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

30/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα (φωτ.: facebook/Δήμος Νέας Ιωνίας - Municipality of Nea Ionia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τρέχοντας «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

29/09/2025 - 8:06μμ
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Νέας Μανωλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλεία: Μνημείο στη Νέα Μανωλάδα για τους Μικρασιάτες της Ανταλλαγής

29/09/2025 - 1:43μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια βολά κι έναν καιρό…»: Η μουσικοχορευτική παράσταση για το Κιόστε, στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας

28/09/2025 - 6:08μμ
Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια – Ο «πρόσφυγας» Όσιος Ιωάννης Ρώσος

28/09/2025 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εξώφυλλο του λευκώματος και δείγμα των περιεχομένων του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Τα κειμήλια και η ιστορία της θρυλικής μονής του Πόντου, σε ένα καλαίσθητο λεύκωμα

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Μάτα Χάρι: Η γυναίκα που χόρεψε μέχρι το εκτελεστικό απόσπασμα – Κατάσκοπος ή εξιλαστήριο θύμα;

50 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοζάνη: Σε ισόβια κάθειρξη συν 26 χρόνια καταδικάστηκε ο δράστης της δολοφονίας με τσεκούρι στη ΔΟΥ

1 ώρα πριν
Πρόσφατα ο εκλιπών είχε συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του «1ου Μαραθώνιου Ποντιακού Στίχου», στο Πρωτοχώρι (φωτ.: facebook / Κώστας Τσανακτσίδης)

Ακρινή Κοζάνης: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Κώστας Τσανακτσίδης – Συγκλονισμένος ο ποντιακός κόσμος από τον αιφνίδιο θάνατό του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Mavidis Isaak)

Το Lüdenscheid ετοιμάζεται για ποντιακό γλέντι

2 ώρες πριν

Αδελφότης Κρωμναίων Καλαμαριάς: Έρχεται η ώρα του μεγάλου ποντιακού γλεντιού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign