pontosnews.gr
Κυριακή, 3/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Στέγη των Ιώνων, ένας φάρος στην προσφυγική Νέα Ιωνία Βόλου – Βαρθολομαίος: Η Ρωμιοσύνη κάνει τον κόσμο άγιο

Λαμπρά και γεμάτα συγκίνηση τα εγκαίνια, αλλά και μηνύματα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

27/06/2023 - 9:31πμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων στη Νέα Ιωνία Βόλου (φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην άνυδρη περιοχή του Ξηρόκαμπου, πάνω από το χείμαρρο Κραυσίδωνα, έμελλε να ριζώσουν πριν από 100+1 χρόνια οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής, δημιουργώντας τον προσφυγικό συνοικισμό του Βόλου, ο οποίος το 1947 μετονομάστηκε σε Νέα Ιωνία, σε ανάμνηση της αλησμόνητης πατρίδας.

Περίπου 2.000 άτομα αποτέλεσαν τον πυρήνα της νέας πόλης στα λεγόμενα Τετράγωνα, ενώ το καλοκαίρι του 1925 αναγέρθηκαν τα Τσιμεντένια στα δυτικά της κεντρικής πλατείας και ακολούθως τα Πέτρινα στα δυτικά και τα Τζαμαλιώτικα και τα Γερμανικά στα ανατολικά.

Σε ένα από τα πιο ιστορικά Τετράγωνα (το Η), το βράδυ του Σαββάτου η συγκίνηση περίσσεψε για τους απογόνους αυτών των προσφύγων, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα εγκαίνια της Στέγης των Ιώνων, του Kέντρου Mικρασιατικού Πολιτισμού που δημιούργησε η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Από νωρίς μέλη προσφυγικών σωματείων συγκεντρώθηκαν στο ναό της Ευαγγελίστριας, εκεί όπου ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον αναστάσιμο Εσπερινό και τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των Μικρασιατών μαρτύρων.

Το ναό, που αποτελεί το επίκεντρο του συνοικισμού, τον οικοδόμησαν πρόσφυγες – στον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφέρθηκε ως δώρο από τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Μήλτο ένα δισκάριο και ένα άγιο Ποτήριο, ακριβή αντίγραφα των κειμηλίων που μεταφέρθηκαν από τη Μικρασία και φυλάσσονται στο μουσείο του ναού.

«Η Νέα Ιωνία είναι καρπός του σπόρου που βιαίως εκτινάχθηκε από την Ανατολή» είπε στην προσφώνησή του ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυροού Ιγνάτιος, και πρόσθεσε: «Μαζί με τις ψυχές των μακαριστών προσφύγων χαίρουν σήμερα με την παρουσία σας και οι απόγονοί τους, δεύτερης και τρίτης γενιάς, και όλη η Νέα Ιωνία. Διότι η σύνδεσή τους με την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι υπαρξιακή, εγγεγραμμένη στο γενετικό υλικό τους».

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Στη δική του αντιφώνηση ο κ. Βαρθολομαίος εξύμνησε το ιδεώδες της Ρωμιοσύνης, τονίζοντας ότι δημιούργησε, δημιουργεί και θα δημιουργεί πάντοτε πολιτισμό, όπου και αν υπάρχει. «Διά τούτο, ο Πατριάρχης του Γένους σάς λέγει: “Η Ρωμιοσύνη δεν είναι για Τρισάγιο μόνον, αλλά για να κάνει τον κόσμο άγιο!”. Δεν ανήκει εις το παρελθόν, εις τον ένδοξον μας Βυζαντινισμόν, αλλά είναι η δύναμις εκείνη που διαρκώς μεταμορφώνει τον άσκομον κόσμον εις κάλλος, ισχύν και ευπρέπειαν», πρόσθεσε.

Μίλησε ακόμα για το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του φύλακα της Ορθοδοξίας και του Ρωμαίικου, και έστειλε το εξής μήνυμα: «Ταύτην ουν κατέχοντες της πίστεως την άγκυραν, δεν αναμένομεν ούτε εκ βορρά ούτε αλλαχόθεν να διδαχθώμεν Ορθοδοξίαν, βίωμα και μαρτυρίαν πίστεως. Ημείς τους εγεννήσαμεν εν Χριστώ και τους εδιδάξαμεν ορθήν πίστιν και πολιτισμόν».

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Από την Ευαγγελίστρια ο κ. Βαρθολομαίος τέθηκε επικεφαλής της πομπής του πλήθους που κατέληξε στη Στέγη των Ιώνων. Στην ομιλία της η πρόεδρος της Εστίας Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου αναφέρθηκε στην παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην περιοχή, στην ίδρυση της προσφυγικής Νέας Ιωνίας, στην ανέγερση του περικαλλούς ναού της Ευαγγελιστρίας και στην ανοικοδόμηση του Κέντρου, το οποίο ήταν ένα όνειρο πολλών δεκαετιών.

Το κτήριο χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάτι που τονίστηκε στην ομιλία του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στη δημιουργική και αναγεννητική παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων.

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

(Φωτ.: Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού)

Άλλωστε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε με συγκίνηση ότι η μεγάλη πρόοδος των «ευλογημένων τέκνων της Ιωνίας» δεν είναι ούτε πρωτότυπη ούτε μοναδική, διότι οι πρόσφυγες «οποθενδήποτε και αν προήλθαν και εις οιανδήποτε και αν κατοίκησαν γην, ερρίζωσαν και εποίησαν καρπούς πολλούς, καθώς, πλην των ελαχίστων υπαρχόντων των, εκόμισαν εις τας νέας πατρίδας πολλήν ευσέβειαν και πίστιν εις τον Θεόν, βαθύτατον πολιτισμόν, αξίας καιπαραδόσεις, έτι δε και ακάματον εργατικότητα και παροιμιώδες φιλότιμον».

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με μια συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Βόλου στο προαύλιο της Ευαγγελίστριας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, γύρω στο 1800 (πηγή: tr.pinterest.com/hulyaozar/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Ρεμπελιό της Σμύρνης του 1797: Η σφαγή των Γενίτσαρων που συγκλόνισε την Ανατολή

28/04/2026 - 10:00πμ
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
Ο «Λόφος των Μύλων» στο Κιουτσούκ-κιοϊ, όπως λέγεται σήμερα το Γενιτσαροχώρι (πηγή: Ali Gür/tr.pinterest.com /pin/540291286553610423/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενιτσαροχώρι: Ένα αμιγώς ελληνικό προάστιο των Κυδωνιών στη Μικρά Ασία

21/04/2026 - 1:31μμ
Σκαλωσιές έξω από τον Άγιο Γεώργιο στην ελληνική Σπάρτη της Τουρκίας, στη Μικρά Ασία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη Σπάρτη της Μικράς Ασίας: Ο ελληνορθόδοξος ναός που από τόπος λατρείας γίνεται πολιτιστικό κέντρο

20/04/2026 - 10:25πμ
Από την αφίσα του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Μνήμη γλυκείας πατρίδας»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμη γλυκείας πατρίδας: Οι ιστορίες των Μικρασιατών προσφύγων ζωντανεύουν στη Λευκωσία

18/04/2026 - 11:21πμ
Από την αφίσα της εκδήλωσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Χρόνης Αηδονίδης: Μικρά Ασία, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Θράκη συναντιούνται σε μια μεγάλη μουσική βραδιά στον Λυκαβηττό

16/04/2026 - 4:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

2 λεπτά πριν
Πανό στο δημαρχείο Κατερίνης για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2021 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Ενωμένοι οι ποντιακοί σύλλογοι τη 19η Μαΐου – Κοινό μήνυμα μνήμης αντί για αποσπασματικές δράσεις

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τρίτη μέρα ανοιξιάτικου χειμώνα: Πού θα βρέξει, πού θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία – Τα 9 μποφόρ θα φτάσουν οι βοριάδες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς ανεβάζει την παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου, «Ουστ από ’δω (Ράους)»

9 ώρες πριν
(Φωτ.: apohxos.gr/EUROKINISSI)

Σπάνιο καιρικό φαινόμενο μετά από 39 χρόνια: Ο Μάιος «ντύθηκε» στα λευκά – Αντί για στεφάνια με λουλούδια, χιονάνθρωποι στα βουνά

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Conference Cup: Η Ντε Άκερ λύγισε τον Πανιώνιο – Ελληνικός εμφύλιος για το χάλκινο

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign