pontosnews.gr
Παρασκευή, 24/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές 2023: Η ώρα της κάλπης – Μια τελευταία ματιά στα χρηστικά της εκλογικής διαδικασίας

Έως τις 19:00 θα μείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα

25/06/2023 - 8:39πμ
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 
(φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι κάλπες για τις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν ανοίξει από τις 07:00, και έως τις 19:00 τα 21.634 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα υποδέχονται τους εκλογείς που με την ψήφο τους θα αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση και τα 300 μέλη της νέας Βουλής.

Η δύναμη του εκλογικού σώματος είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες. Εξ αυτών, 4.763.264 είναι άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Για ποιους δεν είναι υποχρεωτική  η ψήφος

Με βάση το σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Πού ψηφίζω;

Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων «Επώνυμο», «Όνομα», «Όνομα Πατέρα», «Έτος Γέννησης», «Όνομα Μητέρας» (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων «Επώνυμο» και «Ειδικός Εκλογικός Αριθμός». Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800.

Οι εκλογείς θα πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής ή το διαβατήριό τους, ακόμα κι αν έχει λήξει. Εναλλακτικά δεκτό είναι κάθε έγγραφο ταυτοπροσωπίας, όπως άδεια οδήγησης και ατομικό βιβλιάριο υγείας. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης wallet.gov.gr.

Λόγω των εκλογών, λειτουργούν και σήμερα τα γραφεία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, όπως και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων (όπως ληξιαρχείο και τμήμα δημοτικής κατάστασης) για ενημέρωση του κοινού και για έκδοση πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 30ή Απριλίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτές τις εκλογές χρήση αυτής της δυνατότητας έχουν δικαιώματα να κάνουν περίπου 146.000 ψηφοφόροι για τους οποίους συστάθηκαν 335 αμιγή και 101 μεικτά εκλογικά τμήματα.

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν με την επίδειξη της στρατιωτικής ή υπηρεσιακής τους ταυτότητας. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.

Επίσης, Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό. Στα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν συγκροτηθεί 35 εκλογικά τμήματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Δημήτριος: Εντοπίστηκε το μαχαίρι της δολοφονίας του 27χρονου

24/04/2026 - 11:47πμ
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΟΝΑ: Χρέος μας να μην ξεχαστεί ποτέ η Γενοκτονία των Αρμενίων

24/04/2026 - 10:00πμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Αναστάτωση από την πρωινή δόνηση 5,7 Ρίχτερ – Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές

24/04/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.; Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

24/04/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία του 27χρονου στον Άγιο Δημήτριο – Ερωτική αντιζηλία το πιθανό κίνητρο

24/04/2026 - 12:11πμ
Στιγμιότυπο από το σημείο στην οδό Λιοσίων, όπου το απόγευμα του Σαββάτου 18 Απριλίου 2026, 16χρονη παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη φυλακή ο 16χρονος για την παράσυρση και εγκατάλειψη της μαθήτριας στη Λιοσίων

23/04/2026 - 10:19μμ
Ο Αλέξης Τσίπρας, τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 11ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος
/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αλέξης Τσίπρας: Σε μια κανονική δημοκρατία, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί σήμερα

23/04/2026 - 5:47μμ
Εικόνα από την τιμητική εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο στην ΕΣΗΕΑ, στη μνήμη του πρώην υπουργου Σήφη Βαλυράκη, παρουσία της συζύγου του Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και του γιου τους Αλέξανδρου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας: Ο Σήφης Βαλυράκης θα πέθαινε από τα χτυπήματα ακόμη και αν δεν έπεφτε στο νερό

23/04/2026 - 4:56μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Τρεις συλλήψεις για απάτη με τη μέθοδο του «λογιστή» – Βρέθηκαν και αποδόθηκαν 55.000 ευρώ στην παθούσα

23/04/2026 - 4:30μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλωματικές πηγές: Δεν περνάμε τις συμμαχίες μας από την έγκριση τρίτων κρατών

23/04/2026 - 4:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βίνταο (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η Γενοκτονία των Αρμενίων σε αριθμούς – Με φόντο ένα καλαίσθητο βίντεο

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/Eurokinissi)

Άγιος Δημήτριος: Εντοπίστηκε το μαχαίρι της δολοφονίας του 27χρονου

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/WAEL HAMZEH)

Παράταση εκεχειρίας με φόντο… ρουκέτες και διπλωματία – Το εύθραυστο τρίγωνο ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου σε τροχιά κρίσιμων αποφάσεων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα μπόλαρη)

ΠτΔ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: Η ιστορική μνήμη επιβάλλει διαρκή εγρήγορση, ώστε τα τραγικά γεγονότα της Ιστορίας να μην επαναληφθούν ποτέ

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/groups/Χρυσή Συμεωνίδου)

Γενοκτονία των Ποντίων: Στο Άνω Ζερβοχώρι εκδήλωση τιμής με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη

2 ώρες πριν

ΕΠΟΝΑ: Χρέος μας να μην ξεχαστεί ποτέ η Γενοκτονία των Αρμενίων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign