pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρεύμα: Νέα τιμολόγια από 1η Οκτωβρίου – Σε διαβούλευση οι προτάσεις των προμηθευτών

Με την εφαρμογή τους θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

23/06/2023 - 10:17πμ
Απόκομμα λογαριασμού ΔΕΗ (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Απόκομμα λογαριασμού ΔΕΗ (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τις προτάσεις τους για το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου στα νέα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των τιμολογίων, κατέθεσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στο πλαίσιο διαβούλευσης που διεξήγαγε η Αρχή.

Η διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ αφορά το πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου οπότε με τα τωρινά δεδομένα, θα λήξουν τα έκτακτα μέτρα παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης η ΔΕΗ εισηγείται την παράταση της προθεσμίας για την γνωστοποίηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου για τις 20 Σεπτεμβρίου , αντί για τις 31 Ιουλίου που προτείνει η ΡΑΑΕΥ.

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς η ανακοίνωση των τιμολογίων Οκτωβρίου θα προηγηθεί της γνωστοποίησης των τιμολογίων Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (που ανακοινώνονται στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα). Τονίζει δε ότι δεδομένου ότι «η αγορά είναι σε ανώμαλες συνθήκες και χωρίς να είναι βέβαιο ότι δεν θα παραταθούν τα μέτρα», πιθανολογείται ότι η τήρηση της προθεσμίας της 31ης Ιουλίου παραβιάζει τη νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμη ότι η ομαλή μετάβαση από τις έκτακτες συνθήκες λειτουργίας στην κανονικότητα απαιτεί από τη φύση του πράγματος την εισαγωγή ρυθμίσεων που θα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαιτερότητα της τρέχουσας συγκυρίας και θα διασφαλίζουν την ύπαρξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό ζητά διευκρινίσεις για τις κατηγορίες των τιμολογίων που θα επιτρέπεται να προσφέρονται στους καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου και μετά ενώ επιπλέον, στις περιπτώσεις των κυμαινόμενων τιμολογίων ζητά να γνωστοποιηθούν ως τις 31 Ιουλίου η μεθοδολογία αναπροσαρμογής και ενδεικτικά παραδείγματα ενώ οι πραγματικές αριθμητικές τιμές των παραμέτρων αυτών να ανακοινωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επίσης –όπως και η πλειονότητα των προμηθευτών– προτείνει να επιτραπεί η ενημέρωση των καταναλωτών για τυχόν τροποποιήσεις των συμβάσεων με προμήθειας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (και όχι αποκλειστικά με έντυπη επιστολή, καθώς και να αναγνωρίζεται η σιωπηρή συναίνεση (και όχι μόνο η ρητή) ως έγκυρος τρόπος σύναψης σύμβασης προμήθειας.

Στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης, ενδεικτικά:

•Η NRG εισηγείται την θέσπιση «τιμολογίου μετάβασης» στο οποίο θα μεταπέσουν όλες οι κατηγορίες πελατών που εντάχθηκαν στις έκτακτες ρυθμίσεις. «Η ρυθμιστική πρόβλεψη ενός βασικού τιμολογίου μετάβασης θα διευκολύνει τόσο την ίδια την διαδικασία προγνωστοποίησης της μετάβασης όσο και τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι θα ενημερωθούν με πληρότητα και διαφάνεια για το τιμολόγιο στο οποίο θα ανήκουν και βάσει του οποίου θα τιμολογούνται από την 1η Οκτωβρίου», αναφέρει η εταιρεία. «Δεδομένης αφενός της εκπεφρασμένης βούλησης του συνόλου της αγοράς για την μη επιστροφή σε κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία εμπεριέχουν ρήτρες αναπροσαρμογής – παρά το γεγονός ότι τελικώς όπως διαπιστώνεται τα ελληνικά δικαστήρια δικαιώνουν το σύνολο των προμηθευτών με την έκδοση σχετικών αποφάσεων επί των συλλογικών αγωγών που κατέθεσαν ενώσεις καταναλωτών κατά της χρήσης των ρητρών αναπροσαρμογής – και αφετέρου της ένταξης του συνόλου σχεδόν των πελατών χαμηλής τάσης σε κυμαινόμενα τιμολόγια με χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, η πρόβλεψη ενός βασικού τιμολογίου μετάβασης εκ μέρους της Αρχής στο οποίο οι προμηθευτές θα εντάξουν τους υφισταμένους πελάτες αποτελεί κατά την άποψη της εταιρείας μας την πλέον εύστοχη η επιλογή, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή μετάπτωση εκατομμυρίων πελατών από την 1η Οκτωβρίου σε νέο τιμολόγια», προσθέτει.

•Η Ήρων προτείνει να επιτραπεί η διατήρηση του υφιστάμενου ειδικού τιμολογίου (είναι αυτό που ανακοινώνεται στις 20 κάθε μήνα και ισχύει τον επόμενο). «Η θέσπιση μεταβατικής περιόδου συνύπαρξης του ειδικού τιμολογίου με τα κυμαινόμενα τιμολόγια που εφαρμόζουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η διευκόλυνση της μετάπτωσης των καταναλωτών από τα ειδικά τιμολόγια στα τιμολόγια που εφαρμόζουν είτε ex-ante είτε ex-post τη ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή επαναφορά των καταναλωτών στο τακτικό καθεστώς τιμολόγηση», αναφέρει η εταιρεία.

•Η Elpedison πρότεινε να επιτραπούν και σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας (π.χ. τριμήνου) και όχι μόνο ετήσια.

•Ο Σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ άλλων επανέφερε το ζήτημα του «ενεργειακού τουρισμού» δηλαδή της μετακίνησης πελατών σε νέο προμηθευτή χωρίς να έχει εξοφληθεί το χρέος στον προηγούμενο.

Κατά της εφαρμογής του κυμαινόμενου τιμολογίου με προανακοίνωση της τιμής και υπέρ της θέσπισης ορίων διακύμανσης στα τιμολόγια τάχθηκε η ΕΚΠΟΙΖΩ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λογαριασμός από την ΕΥΔΑΠ (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΥΔΑΠ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης

19/12/2025 - 10:35πμ
(Φωτ.: naftemporiki.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Diamonds of the Greek Economy: Κυριάκος Πιερρακάκης, «Η αναγνώριση είναι ένα βήμα για να προχωράς μπροστά»

18/12/2025 - 8:27μμ
Κατάστημα των ΕΛΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα μετασχηματιστούν – Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε καταστήματα της γειτονιάς.

18/12/2025 - 12:00μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους

16/12/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Κορυφώνεται η πενθήμερη «μάχη» στη Βουλή – Δείτε live τη συζήτηση

16/12/2025 - 7:06μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Πληρωμές 487,9 εκατ. από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ σε 485.896 δικαιούχους

16/12/2025 - 3:33μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – Συμμετέχει και η ΟΛΜΕ

14/12/2025 - 8:17μμ
(Φωτ.: Pexels / Nataliya Vaitkevich)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος νόμος για τα χρέη: Τι αλλάζει για οφειλέτες και επιχειρήσεις

13/12/2025 - 9:22πμ
Διανομή δεμάτων από την DHL (φωτ.: EPA / Alexander Becher)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβαίνουν οι αγορές από Shein και Temu: Δασμός 3 ευρώ στα μικρά δέματα από το 2026

12/12/2025 - 5:48μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυτές τις δεξιότητες θα βρείτε δουλειά, όσες θέσεις και εάν κόψει η Τεχνητή Νοημοσύνη

12/12/2025 - 5:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αραιές νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους στο σημερινό σκηνικό του καιρού

20 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Ξέσπασε στη Βιλερμπάν ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου)

Τα Κοτσαμάνια του Τετραλόφου ετοιμάζονται να ξεμυτίσουν

9 ώρες πριν
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

10 ώρες πριν
Ο οδηγός του ασθενοφόρου δεν διέκρινε την κλούβα της αστυνομίας μέσα στο σκοτάδι (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τσιάρας)

Αγρότες: Έκλεισε η γέφυρα της Χαλκίδας και η εθνική οδός στα Μάλγαρα – Ασθενοφόρο συγκρούστηκε με κλούβα της ΕΛΑΣ

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign