pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υποβρύχιο Titan: Βαθυσκάφος σαρώνει το βυθό και μεταδίδει εικόνες στην επιφάνεια

Ενεργή παραμένει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης – Άγνωστο παραμένει αν έχουν όντως τελειώσει τα αποθέματα οξυγόνου

22/06/2023 - 5:06μμ
Το σκάφος ερευνών «Deep Energy» από τις Μπαχάμες συμμετέχει στην έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο, στη θάλασσα της Βοστόνης (φωτ.: ΕΡΑ/Αμερικανική Ακτοφυλακή)

Το σκάφος ερευνών «Deep Energy» από τις Μπαχάμες συμμετέχει στην έρευνα για το χαμένο υποβρύχιο, στη θάλασσα της Βοστόνης (φωτ.: ΕΡΑ/Αμερικανική Ακτοφυλακή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δύο τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη ROV έχουν επιστρατευτεί για την επιχείρηση έρευνας του χαμένου υποβρυχίου Titan, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία επισημαίνει ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραμένει ενεργή.

Η περιοχή που σαρώνεται από αεροσκάφη, πλοία και άλλο εξοπλισμό έχει επεκταθεί για να καλύψει περίπου 10.000 τετραγωνικά μίλια ωκεανού, ενώ, όπως τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πραγματικά αν έχουν όντως τελειώσει τα αποθέματα οξυγόνου στο μοιραίο υποβρύχιο.

Το Victor 6000, το οποίο λειτουργεί από το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Atalante, έχει ήδη κατέβει στον πυθμένα της θάλασσας και μεταδίδει εικόνες στην επιφάνεια, ενώ παράλληλα διαθέτει δύο μηχανικούς βραχίονες που μπορούν να εκτελέσουν εξαιρετικά ευαίσθητους ελιγμούς, όπως το κόψιμο ή την αφαίρεση συντριμμιών.

Τα φώτα και οι κάμερες που διαθέτει το Victor 6000 θα επιτρέψουν στην ομάδα του Atalante να δει σε πραγματικό χρόνο τί βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού σε απόσταση περίπου ισοδύναμη με ένα μικρό γήπεδο τένις.

Το δεύτερο ισχυρό ROV, η Juliet, μεταφέρθηκε στο σημείο από το Τζέρσεϊ και στο παρελθόν είχε περάσει περίπου 200 ώρες εξερευνώντας το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το υποβρύχιο θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξαιρετικά βαθιά νερά καθώς είναι ικανό να φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων – αρκετό για να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού που βρίσκεται στα 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Τα σήματα ραδιοφώνου και GPS δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσα στο νερό, επομένως χρησιμοποιούνται τηλεχειριζόμενα οχήματα (ROV) για την αναζήτηση.

Στο γράφημα του BBC φαίνεται το βάθος στο οποίο μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος (40 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), το βάθος στο οποίο επιχειρούν τα στρατιωτικά υποβρύχια (300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας), το μέγιστο βάθος στο οποίο φτάνει διεισδύει το φως του ήλιου (1000 μέτρα) και το βάθος στο οποίο ενδεχομένως να βρίσκεται το χαμένο υποβρύχιο, κοντά στα 3.800 μέτρα που είναι βυθισμένος ο Τιτανικός

Ποια σκάφη επιχειρούν

Η επιχείρηση έρευνας απαρτίζεται από αμερικανικές και καναδικές ναυτικές και εμπορικές εταιρείες βαθέων υδάτων, οι οποίες βοηθούν την επιχείρηση διάσωσης στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Τα σκάφη που επιχειρούν είναι τα εξής:

Deep Energy: Εμπορικό σκάφος τοποθέτησης καλωδίων με δύο ROV που μπορούν να λειτουργήσουν μέχρι τα 3.000 μέτρα.

Atlantic Merlin: Καναδικό πλοίο ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης με σύστημα βαρούλκου μήκους 4.000 μέτρων. Φέρει ROV αλλά είναι άγνωστο μέχρι ποιο θαλάσσιο βάθος μπορούν να λειτουργήσουν.

Skandi Vinland: Υποθαλάσσιο υποστηρικτικό σκάφος με δύο ROV αλλά είναι άγνωστο πόσο βαθιά μπορούν να λειτουργήσουν.

L’Atalante: Γαλλικό πλοίο το οποίο χειρίζεται το ROV Victor 6000 στο βάθος των συντριμμιών του Τιτανικού.

Horizon Arctic: Εμπορικό σκάφος φορτωμένο με εξοπλισμό υποστήριξης.

Glace Bay: Καναδικό ναυτικό πλοίο που μεταφέρει θάλαμο αποσυμπίεσης και έτοιμο να παράσχει ιατρική βοήθεια.

John Cabot: Επιστημονικό ερευνητικό σκάφος με δυνατότητες αναζήτησης σόναρ που λειτουργεί από την Καναδική Ακτοφυλακή.

Οι ήχοι δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν

Οι πιθανότητες να βρεθεί κάτι στον πυθμένα της θάλασσας χρησιμοποιώντας ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV), εξαρτώνται από το πόσο στενά μπορεί να οριστεί η περιοχή αναζήτησης, σύμφωνα με το γεωφυσικό θαλασσών Ρομπ Λάρτερ.

«Όλοι έχουμε δει τις αναφορές των ήχων που έχουν εντοπιστεί», είπε στη συνέντευξη Τύπου νωρίτερα σήμερα το πρωί.

«Αλλά το γεγονός ότι η περιοχή αναζήτησης είναι ακόμα τόσο μεγάλη φαίνεται να δείχνει ότι κανείς δεν μπόρεσε με σιγουριά να εντοπίσει από πού προέρχονται αυτοί οι ήχοι».

Ο εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων Φρανκ Όουεν, Frank Owen το περιέγραψε ως «διασταυρούμενη επιδιόρθωση» στον ήχο.

«Είναι σαν να χτυπάς ένα κούτσουρο, αντί να χτυπάς ένα κουδούνι, είναι λιγότερο δυνατό και πιο πνιχτό, επομένως δεν είναι καθαρός θόρυβος. Αυτό μπορεί να μην διαδοθεί μέσα στο νερό οπουδήποτε κοντά».

Υπενθυμίζεται ότι η επαφή με το υποβρύχιο, στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα, χάθηκε την Κυριακή καθώς κατέβαινε στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Πηγή: BBC

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μπίρες σε μια τυχαία κάβα (φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Ουρές στην… μοναδική κάβα της χώρας – Ελλείψεις λόγω του πολέμου στο Ιράν

2/05/2026 - 1:34μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Είμαστε σαν πειρατές», δήλωσε για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

2/05/2026 - 10:29πμ
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

1/05/2026 - 11:23μμ
Ο Πάβελ Ταλάνκιν στο κέντρο, με το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin», 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Βρέθηκε το «χαμένο» Όσκαρ Ρώσου σκηνοθέτη – Το είχαν μπλοκάρει ως… επικίνδυνο αντικείμενο

1/05/2026 - 10:11μμ
Ιρανή περνά μπροστά από τοιχογραφία με αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα σε δρόμο της Τεχεράνης, 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: «Δεν είμαι ικανοποιημένος» λέει ο Τραμπ – Συμφωνία ή «συντριβή» της Τεχεράνης

1/05/2026 - 9:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια υπογραφής εκτελεστικού διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, 30 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά Ευρώπης: Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και απειλές για αποχώρηση στρατευμάτων

1/05/2026 - 8:09μμ
Ιταλοί αγρότες συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στη Ρώμη κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Mercosur: Σε ισχύ η αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – Αντιδράσεις και προσφυγή στο Δικαστήριο

1/05/2026 - 6:57μμ
(Πηγή: youtube.com/@DRMNewsInternational)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά στην Τουρκία: «Πεδίο μάχης» η Κωνσταντινούπολη, ειρηνικές πορείες στην υπόλοιπη χώρα

1/05/2026 - 5:44μμ
Ιρανοί περνούν μπροστά από γιγαντοαφίσα με το μήνυμα «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά», στην πλατεία Ενγκελάμπ στην Τεχεράνη, 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Διπλωματία ή πλήγμα; Η πρόταση της Τεχεράνης και το δίλημμα Τραμπ

1/05/2026 - 5:20μμ
Ιρανοί περνούν μπροστά από μια τοιχογραφία με αντι-αμερικανικά και αντι-ισραηλινά μηνύματα σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Παγιδευμένα εκατοντάδες εμπορικά πλοία – 31% των σκαφών πλέουν με απενεργοποιημένο το σήμα GPS

1/05/2026 - 1:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θρυλόριο: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Γυναικών ετοιμάζει μεγάλο γλέντι

8 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Sabine van Erp)

Αμπελόκηποι: Για τις 6 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη της 72χρονης κατηγορουμένης για το παράνομο γηροκομείο

36 λεπτά πριν
Η άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμσούντα, στις 19 Μαΐου 1919 (στιγμιότυπο από το βίντεο)

ΠΟΕ: Στον αέρα του διαδικτύου video animation για την Ιστορία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

1 ώρα πριν
Μπίρες σε μια τυχαία κάβα (φωτ.: Pexels)

Σαουδική Αραβία: Ουρές στην… μοναδική κάβα της χώρας – Ελλείψεις λόγω του πολέμου στο Ιράν

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη: Δεύτερη η Ελλάδα στο τουρνουά «Nikolae Grechov»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί εντόπισαν επίδοξο διαρρήκτη σε μπαλκόνι – Τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign