pontosnews.gr
Σάββατο, 30/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λέσβος: Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα τα εγκαίνια του ελαιοτριβείου-Μουσείου «Βρανά» – Δείτε φωτογραφίες

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία του νησίου, το οποίο ιδρύθηκε από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη

20/06/2023 - 2:18μμ
Τα «πιθάρια Μυτιλήνης» για την αποθήκευση του λαδιού φιλοξενούνται στο χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη θεματική έκθεση, «Η Λέσβος του Ελύτη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα «πιθάρια Μυτιλήνης» για την αποθήκευση του λαδιού φιλοξενούνται στο χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη θεματική έκθεση, «Η Λέσβος του Ελύτη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, η οποία θα δοθεί αφιλοκερδώς, πρόκειται να εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουλίου η νέα ανανεωμένη περίοδος λειτουργίας του «Μουσείου Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, στη Λέσβο.

Η εσωτερική αυλή του μουσείου (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Το «Μουσείο Βρανά» είναι ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη και λειτουργούσε ανελλιπώς ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τα πιεστήρια ή μπασκιά, τα οποία αποτελούνταν από το έμβολο με τον εμβολοδόχο, που ασκούσε τη δύναμη συμπίεσης στη μαντεμένια λεκάνη, όπου στοιβάζονταν τα σακιά με τον ελαιοπολτό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το κτήριο αγοράστηκε το 1999 σε ερειπιώδη μορφή από μέλη της Πολιτιστικής Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», με πρόεδρο τον αείμνηστο Νίκο Κούνδουρο, για να γίνει μουσείο και χώρος πολιτισμού.

Διάφορα εργαλεία και μηχανήματα του ελαιοτριβείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν το 2005 και κράτησαν περίπου τέσσερα χρόνια. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009 από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Οι βαρέλες και η αντλία του λαδιού στην μεγάλη λαδαποθήκη (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Στους χώρους του παρουσιάζονται τα στάδια και τα μέσα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας και μέρος του σπάνιου αρχειακού υλικού που ανασύρθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου. Επίσης, λειτουργούν δύο ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις.

Παλιός τενεκές λαδιού στην έκθεση χρηστικών προϊόντων του μουσείου (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Η έκθεση «Ματιές σ’ ένα μνημείο» που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το ελαιοτριβείο. Και η έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη» που παρουσιάζει τους ιδιαίτερους δεσμούς της ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή με τη γενέτειρα των γονιών του, στο λιοτρίβι του παππού του.

Η κεντρική είσοδος του ελαιοτριβείου πριν από την αποκατάστασή του (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Το έργο της πλήρους ανακαίνισης τού «Μουσείου Βρανά» καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του άρχισε τον Οκτώβριο του 2021.

Ο κεντρικός χώρος παραγωγής του ελαιοτριβείου πριν από την αποκατάστασή του (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Όπως μας λέει ο Νίκος Σηφουνάκης, σημερινός πρόεδρος της Πολιτιστικής Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», ο συνολικός του προϋπολογισμός ανήλθε στα 460.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader, μέσω της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

Μπασκιτζήδες, οι εργάτες της πρέσας. Ο Δημήτρης Δεδέκης και ο Μιχάλης Αγιασώτης στο Ελαιοτριβείο Βρανά το 1968 (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Στην πορεία προέκυψαν υπερσυμβατικές εργασίες, της τάξης των 136.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την εταιρεία «Αρχιπέλαγος», καθώς και από ιδιωτικές χορηγίες. Προσθέτοντας και ορισμένες εκκρεμότητες που θα καλυφθούν επίσης από την «Αρχιπέλαγος», το κόστος του έργου θα φτάσει περίπου τις 620.000 ευρώ.

Εργάτες κατά το φόρτωμα πυρήνας (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Σύμφωνα με τον Ν. Σηφουνάκη, ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας, μέσω μηχανισμού ηλεκτροκίνησης, του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού του Μουσείου.

Εργαζόμενοι και πελάτες στο Ελαιοτριβείο Βρανά, κατά το 1949-1950 (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

«Αυτό σημαίνει ότι ένας μύλος, μία αντλία και ένα πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν να λειτουργούν πλήρως και συνεχώς» συμπλήρωσε.

Παλιοί τενεκέδες λαδιού στην έκθεση χρηστικών προϊόντων του μουσείου (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Το γεγονός αυτό θα καταστήσει το «Μουσείο Βρανά» ίσως το μόνο τέτοιο χώρο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πώς ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το ελαιοτριβείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
Εσωτερική εικόνα από τα Ανάκτορα της Κνωσού (φωτ.: Наталія Івасишина/google.com/maps/contrib)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κνωσός: Λαμπρή τελετή για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

28/05/2026 - 1:00μμ
Ο μνημειακός τάφος, που εκτιμάται ότι ανήκε σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας, στην περιοχή της Αττάλειας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημειακός τάφος με μορφές της Νίκης και του Έρωτα βρέθηκε στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας

27/05/2026 - 8:25μμ
Το live των Adriatique στο Θέατρο Πέτρας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Adriatique έφεραν ένα μουσικό experience χωρίς προηγούμενο στην Αθήνα

27/05/2026 - 7:00μμ
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

26/05/2026 - 11:01μμ
Μία από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες της αρχαιότητας, του Στράβωνα, εκτίθεται στο Μουσείο Σαμψούντας, μαζί με σπάνια πρωτότυπα γεωγραφικά έργα (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Στράβωνα στο Μουσείο Σαμψούντας

24/05/2026 - 11:30μμ
Στιγμιότυπο από τον γάμο της Σοφίας Βέμπο με τον Μίμη Τραϊφόρο, τον Οκτώβριο του 1958 (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Βασίλης Π. Τραϊφόρος/«ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ - ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ της Ελλάδος παιδιά»/Εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ 2013)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Βέμπο: Μέσα στο διαμέρισμα-καταφύγιο όπου έζησε και έσωσε φοιτητές το ’73

24/05/2026 - 11:15πμ
Ο Δημήτρης Καταλειφός στην τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2022-23. Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Καταλειφός: Ο σπουδαίος ηθοποιός και η πορεία του στο χρόνο

23/05/2026 - 4:52μμ
Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UNESCO: Σταθερό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Διεθνής στήριξη στην Ελλάδα

22/05/2026 - 8:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εύοσμος: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση για τον θάνατο 67χρονου στον πρώην σύντροφο της κόρης του

17 λεπτά πριν
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (από τη σελίδα του σωματείο στο facebook)

Το Μικροχώρι Δράμας χορεύει στους ρυθμούς της παράδοσης

18 λεπτά πριν
Αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Με μαχαίρια, χιλιάδες ευρώ και παράνομα όπλα κυκλοφορούσε αστυνομικός που συνελήφθη στη Βουλιαγμένης

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε Μπαλουκλί, Ταταύλα και Πατριαρχείο αποστολή Μυτιληνιών αιμοδοτών στην Κωνσταντινούπολη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Πρεμιέρα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ με «κυνήγι ονείρων» σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθεροι οι πρώτοι 12 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις στην Κρήτη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign