pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λέσβος: Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα τα εγκαίνια του ελαιοτριβείου-Μουσείου «Βρανά» – Δείτε φωτογραφίες

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία του νησίου, το οποίο ιδρύθηκε από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη

20/06/2023 - 2:18μμ
Τα «πιθάρια Μυτιλήνης» για την αποθήκευση του λαδιού φιλοξενούνται στο χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη θεματική έκθεση, «Η Λέσβος του Ελύτη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τα «πιθάρια Μυτιλήνης» για την αποθήκευση του λαδιού φιλοξενούνται στο χώρο όπου παρουσιάζεται η μόνιμη θεματική έκθεση, «Η Λέσβος του Ελύτη» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, η οποία θα δοθεί αφιλοκερδώς, πρόκειται να εγκαινιαστεί στα τέλη Ιουλίου η νέα ανανεωμένη περίοδος λειτουργίας του «Μουσείου Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, στη Λέσβο.

Η εσωτερική αυλή του μουσείου (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Το «Μουσείο Βρανά» είναι ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του Οδυσσέα Ελύτη και λειτουργούσε ανελλιπώς ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Τα πιεστήρια ή μπασκιά, τα οποία αποτελούνταν από το έμβολο με τον εμβολοδόχο, που ασκούσε τη δύναμη συμπίεσης στη μαντεμένια λεκάνη, όπου στοιβάζονταν τα σακιά με τον ελαιοπολτό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το κτήριο αγοράστηκε το 1999 σε ερειπιώδη μορφή από μέλη της Πολιτιστικής Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», με πρόεδρο τον αείμνηστο Νίκο Κούνδουρο, για να γίνει μουσείο και χώρος πολιτισμού.

Διάφορα εργαλεία και μηχανήματα του ελαιοτριβείου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι εργασίες αποκατάστασης άρχισαν το 2005 και κράτησαν περίπου τέσσερα χρόνια. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2009 από τον τότε πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

Οι βαρέλες και η αντλία του λαδιού στην μεγάλη λαδαποθήκη (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Στους χώρους του παρουσιάζονται τα στάδια και τα μέσα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας και μέρος του σπάνιου αρχειακού υλικού που ανασύρθηκε από τα ερείπια του εργοστασίου. Επίσης, λειτουργούν δύο ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις.

Παλιός τενεκές λαδιού στην έκθεση χρηστικών προϊόντων του μουσείου (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Η έκθεση «Ματιές σ’ ένα μνημείο» που περιλαμβάνει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το ελαιοτριβείο. Και η έκθεση «Η Λέσβος του Ελύτη» που παρουσιάζει τους ιδιαίτερους δεσμούς της ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή με τη γενέτειρα των γονιών του, στο λιοτρίβι του παππού του.

Η κεντρική είσοδος του ελαιοτριβείου πριν από την αποκατάστασή του (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Το έργο της πλήρους ανακαίνισης τού «Μουσείου Βρανά» καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του άρχισε τον Οκτώβριο του 2021.

Ο κεντρικός χώρος παραγωγής του ελαιοτριβείου πριν από την αποκατάστασή του (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Όπως μας λέει ο Νίκος Σηφουνάκης, σημερινός πρόεδρος της Πολιτιστικής Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», ο συνολικός του προϋπολογισμός ανήλθε στα 460.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader, μέσω της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου.

Μπασκιτζήδες, οι εργάτες της πρέσας. Ο Δημήτρης Δεδέκης και ο Μιχάλης Αγιασώτης στο Ελαιοτριβείο Βρανά το 1968 (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Στην πορεία προέκυψαν υπερσυμβατικές εργασίες, της τάξης των 136.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την εταιρεία «Αρχιπέλαγος», καθώς και από ιδιωτικές χορηγίες. Προσθέτοντας και ορισμένες εκκρεμότητες που θα καλυφθούν επίσης από την «Αρχιπέλαγος», το κόστος του έργου θα φτάσει περίπου τις 620.000 ευρώ.

Εργάτες κατά το φόρτωμα πυρήνας (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Σύμφωνα με τον Ν. Σηφουνάκη, ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας, μέσω μηχανισμού ηλεκτροκίνησης, του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού του Μουσείου.

Εργαζόμενοι και πελάτες στο Ελαιοτριβείο Βρανά, κατά το 1949-1950 (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

«Αυτό σημαίνει ότι ένας μύλος, μία αντλία και ένα πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν να λειτουργούν πλήρως και συνεχώς» συμπλήρωσε.

Παλιοί τενεκέδες λαδιού στην έκθεση χρηστικών προϊόντων του μουσείου (φωτ.: Facebook/Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά)

Το γεγονός αυτό θα καταστήσει το «Μουσείο Βρανά» ίσως το μόνο τέτοιο χώρο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πώς ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το ελαιοτριβείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: un.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Εκδήλωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τη συμβολή των ελληνικών στον διάλογο και την πολυγλωσσία εντός του διεθνούς συστήματος

10/02/2026 - 10:18πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από το Παρίσι έως τη Γενεύη, γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 9:36μμ
Η επιμελήτρια των δύο τόμων, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης Αμαλία Αβραμίδου μιλά στην εκδήλωση, με φόντο τα εκθέματα του ιερού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καβάλα: Δύο τόμοι φωτίζουν τα μυστικά του ιερού της Παρθένου στην αρχαία Νεάπολη

9/02/2026 - 5:25μμ
Εργάτες τοποθετούν το σήμα του φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, στον χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων και τον προβολών (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βερολίνο: Με δύο ελληνικές συμπαραγωγές στο διαγωνιστικό τμήμα ανοίγει η αυλαία του 76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου

8/02/2026 - 6:30μμ
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

8/02/2026 - 9:52πμ
Η τιμητική επιγραφή των ρωμαϊκών χρόνων βρέθηκε στις αρχές του 1916 από το 8ο βασιλικό τάγμα Σκώτων τυφεκιοφόρων (φωτ.:  Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια επιγραφή που «αναδύθηκε» μέσα στον πόλεμο, κοντά στη Θεσσαλονίκη

4/02/2026 - 12:00μμ
Η Κλαυδία Παπαδοπούλου με την ελληνική σημαία στη σκηνή της 69ης Eurovision (φωτ.: EPA / Georgios Kefalas)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2026: Με την Κλαυδία ο πρώτος ημιτελικός για την επιλογή του ελληνικού τραγουδιού

2/02/2026 - 4:27μμ
(Φωτ.: mcf.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

1/02/2026 - 12:26πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Με λένε Γιώργο» – Από τον Μητσιά μέχρι τον Μαζωνάκη

31/01/2026 - 7:09μμ
(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

8 ώρες πριν
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Αντίο από τον Πανιώνιο με βαριά ήττα

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έκανε το 4/4 στην Καρδίτσα η ΑΕΚ

10 ώρες πριν
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign