pontosnews.gr
Κυριακή, 11/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τι κάνουν έξι δραστήριες νύφες στα Άνω Πορόια; Τοπικές λιχουδιές με ονομασία προέλευσης!

Οικοτουρισμός με θέα τη λίμνη Κερκίνη, στις Σέρρες

19/06/2023 - 11:37πμ
Το χωριό των Άνω Ποροΐων, κάτω από το όρος Μπέλες, όπως φαίνεται από ψηλά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Το χωριό των Άνω Ποροΐων, κάτω από το όρος Μπέλες, όπως φαίνεται από ψηλά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πλέσκα ή μιντίτα; Όπως κι αν τη λένε, ίδια είναι η νοστιμιά της βλάχικης πίτας με πράσα, καλαμποκάλευρο, αυγό και σκληρό τυρί που σερβίρουν οι γυναίκες του συνεταιρισμού «Νιβιάστα» στα Άνω Πορόια του ν. Σερρών. Νύφες όλες που παντρεύτηκαν ντόπιους, ενώ και δύο χρόνια φτιάχνουν νόστιμα θαύματα που τα σερβίρουν σε ένα σημείο με πανοραμική θέα τη λίμνη Κερκίνη.

Το βλάχικο όνομα που έδωσαν στον συνεταιρισμό τους σημαίνει «νύφη».

«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μέρος, όπου οι επισκέπτες θα αισθάνονται ότι έρχονται στην αυλή της γιαγιάς τους. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε σερβίτσια περασμένων δεκαετιών, έχουμε διακοσμήσει τον χώρο με παλιά αντικείμενα και ακόμη και τα καθίσματα και τα τραπέζια στην αυλή μας είναι φερ φορζέ, όπως έχουν συνήθως τα σπίτια των γιαγιάδων και των παππούδων μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Νατάσα Καραθάνου, μια από τις γυναίκες του συνεταιρισμού η Δανάη Μαντζιάρη.

Παραδοσιακή πίτα πλέσκα, vegan κουλουράκια πορτοκαλιού και ελληνικός καφές με γεύση κάρδαμο, σερβίρονται από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό «ΝΙΒΙΑΣΤΑ»(φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Όσο για τον κατάλογο στη «Νιβιάστα», είναι γεμάτος με αλμυρές πίτες και γλυκά που κατασκευάζουν καθημερινά οι γυναίκες στη μικροσκοπική κουζίνα του συνεταιρισμού.

«Δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα και στην ενίσχυση τη τοπικής κοινωνίας, φτιάχνουμε διάφορες πίτες με γέμιση που ποικίλλει ανάλογα την εποχή: από γλυκιά κολοκυθόπιτα μέχρι κρεατόπιτα και χορτόπιτα. Μάλιστα, επειδή την Κυριακή έχουμε πολύ κόσμο και τελειώνουν γρήγορα οι πίτες, έχουμε τηλεφωνικές… προκρατήσεις πίτας από επισκέπτες που θέλουν οπωσδήποτε να τις γευτούν πριν εξαφανιστούν σε λίγες ώρες», προσθέτει η Δανάη Μαντζιάρη. Εξηγεί, δε, ότι στον χώρο σερβίρεται μόνο ελληνικός καφές, ενώ υπάρχει και σπιτική λεμονάδα και βυσσινάδα.

Η συνιδιοκτήτρια του Γυναικείου Συνεταιρισμού «ΝΙΒΙΑΣΤΑ» Δανάη Μαντζιάρη, φτιάχνει την παραδοσιακή πίτα πλέσκα, στα Άνω Πορόια Σερρών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

«Κάνουμε επίσης αλμυρή τάρτα με καβουρμά, γαλακτομπούρεκο και γαλατόπιτα με βουβαλίσιο γάλα που παράγεται στην περιοχή και διαθέτουμε προς πώληση λικέρ με δυόσμο, λεμόνι, κράνο και τσάπουρνο, όπως και διάφορα γλυκά του κουταλιού. Ειδικά, δε, για το γλυκό τριαντάφυλλο και το κολοκύθι αρίδα, δεν προλαβαίνουμε καν να τα βάλουμε στο ράφι, εξαφανίζονται κατευθείαν», συνεχίζει διευκρινίζοντας πως η ίδια φτιάχνει γλυκό τριαντάφυλλο μαζεύοντας τα ροδοπέταλα από τους κήπους του χωριού.

Παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό «ΝΙΒΙΑΣΤΑ» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Διασχίζοντας με άλογα το Μπέλες

Κατηφορίζοντας από τα Άνω Πορόια στην Κερκίνη, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα χωριά περιμετρικά της λίμνης, να κάνει ιππασία και βαρκάδα σε ένα μοναδικό περιβάλλον που προσελκύει επιστήμονες, όπως και φωτογράφους άγριας ζωής για την ορνιθοπάνιδα της.

Άλογο για την περιήγηση επισκεπτών στις περιοχής γύρω από τη λίμνη Κερκίνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Διήμερα στο όρος Μπέλες με άλογα και κατασκήνωση σε σκηνές καθώς και ιππασία περιμετρκά της λίμνης διοργανώνει ο επιχειρηματίας Θόδωρος Αλατζίδης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου ενοικιαζόμενων κατοικιών Κερκίνης και Αγγίστρου και σύμβουλος δημάρχου Σιντικής.

«Η διάσχιση, με άλογα, της κορυφής του Μπέλες απ’ όπου βλέπουμε το τριεθνές, είναι μια εμπειρία που μπορούν να βιώσουν ακόμη και αρχάριοι, αλλά σε καλή φυσική κατάσταση, γιατί πρόκειται για απόσταση 60 χιλιομέτρων και απαιτούνται 6 ώρες ιππασίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελευσίνα: Παραδόθηκε και ο δεύτερος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι σε 32χρονο

10/10/2026 - 7:22μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις δύο βιοτεχνίες

10/10/2026 - 5:21μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Δύο συλλήψεις για κλοπές έργων τέχνης αξίας άνω των 200.000 ευρώ από εργαστήρι γλυπτικής

10/10/2026 - 4:53μμ
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες συλλήψεις για την έκρηξη στη Motor Oil – Αναζητείται 67χρονος

10/10/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 52χρονος γυναικολόγος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι εντόπισαν οι αστυνομικοί

10/10/2026 - 3:07μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ομαλοποιείται σταδιακά η αγορά ψαριών μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των αλιέων

10/10/2026 - 2:24μμ
Πυρκαγιά σε βιοτεχνία στον Ελαιώνα στο Αιγάλεω. Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Φωτιά σε δύο βιοτεχνίες – Προληπτική απομάκρυνση σε ακτίνα 400 μέτρων

10/10/2026 - 12:00μμ
(Φωτ.: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες για σήμερα, Σάββατο – Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένη αφρικανική σκόνη

10/10/2026 - 8:10πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/akiragiulia-1597753)
ΕΛΛΑΔΑ

Έμφυλη βία: Πώς αναγνωρίζονται τα πρώιμα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης – Η ευθύνη βαρύνει τον δράστη

10/10/2026 - 12:06πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελευσίνα: Παραδόθηκε 22χρονος για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 32χρονου – Τι βρέθηκε στο σπίτι του

9/10/2026 - 10:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: evxinos_pontos_neuss/Instagram)

Ποντιακός Σύλλογος «Εύξεινος Πόντος» Νόις και περιχώρων: Επετειακή εκδήλωση για τα 36 χρόνια δράσης

4 ώρες πριν
Ιατρική εξέταση με στηθοσκόπιο (φωτ.: Pexels / Los Muertos Crew)

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιους αφορούν τα φάρμακα της παχυσαρκίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

5 ώρες πριν
Το τέμενος Χαμζά Μπέη, γνωστό στη Θεσσαλονίκη ως Αλκαζάρ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτό για το κοινό το Τέμενος Χαμζά Μπέη – Το γνωστό σε όλους Αλκαζάρ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Ron Sachs)

Τραμπ προς Ζελένσκι: Καιρός να αποκτήσουν νέο πρόεδρο οι Ουκρανοί

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Έβαλε τρία η ΑΕΚ πριν από την Αγγλία – Πρώτη νίκη για Αστέρα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Greek Basketball League: Σαρωτικές νίκες για Άρη, Παναθηναϊκό – Δύσκολα επικράτησαν Περιστέρι, Μύκονος

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV