pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελασσόνα: Ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με διπλό μήνυμα

Αποκαλυπτήρια την ερχόμενη Τρίτη για το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή

17/06/2023 - 10:27πμ
Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα, είναι αφιερωμένο το μνημείο που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα. Τα αποκαλυπτήρια επρόκειτο να γίνουν σήμερα, αλλά μεταφέρθηκαν την ερχόμενη Τρίτη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων.

«Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της μνήμης, γιατί η μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το μέλλον. Τιμούμε, όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές», δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας για το μνημείο που άρχισε να συζητείται το 2021.

Το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή είναι μια σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού που έχουν ενσωματωθεί σε τρία επίπεδα που αλληλεπιδρούν.

Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου, ενώ στην ίδια επιφάνεια, και κάτω από τον τρισδιάστατο χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά του χάρτη προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου, με ανοδικό-πυραμιδικό σχήμα. Στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και έχει χαραχτεί ο στίχος «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» από το εμβληματικό «’Πάρθεν η Ρωμανία».

Ολόκληρο το μνημείο στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Σε μεταλλικά ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα πόλεων του Πόντου (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο μονοκέφαλος αετός και στίχοι από το «’Πάρθεν η Ρωμανία» (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Πάνω στη βάση είναι τοποθετημένο ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο για να συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την αισιοδοξία των Ποντίων για συνέχεια, ανάπτυξη και προκοπή. Η επιχρύσωση έγινε από την εικαστικό Θωμαή Γκόντου.

Μάλιστα, για να ενισχυθεί περισσότερο η «φωτεινότητα» του λευκού μαρμάρινου ανάγλυφου χάρτη του Πόντου, τα υπόλοιπα μέρη του μνημείου κατασκευάστηκαν από γκρίζο μάρμαρο.

Τα αποκαλυπτήρια

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων στις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 20:00 με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, από τον μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνα. Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ιστορικός, Κώστας Σαμουρκασίδης. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Η κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη μνήμη».

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Συμεωνίδης θα αφηγηθεί κείμενα που έγραψε ο ίδιος, ενώ ποντιακούς σκοπούς θα αποδώσει η Έλενα Κασαμπαλίδου, η οποία έχει τη μουσική επιμέλεια μαζί με τον Μιχάλη Κασαμπαλίδη. Το χορό σέρρα θα τον αποδώσουν πυρριχιστές της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας. Στην παρουσίαση η Μάγδα Αθανασιάδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αθανάσιος «Σάκης» Ζαντίδης, ο Πόντιος εκπαιδευτικός, μεταφραστής και άνθρωπος του πολιτισμού που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνόγλωσση παιδεία στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τα Κάτω Πορόια στη Μελβούρνη: Ο Πόντιος που έμαθε αγγλικά στα 22 και δίδαξε ελληνικά σε γενιές ομογενών

31/08/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

29/08/2026 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΠΟΝΤΟΣ

Δυναμική παρουσία των «Ακριτών του Πόντου» Ασπροπύργου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας

29/08/2026 - 8:34πμ
(Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

The Chios Festival: Ο Ποντιακός Ελληνισμός στο επίκεντρο με τη βράβευση του Δημήτρη Μελισσανίδη

28/08/2026 - 11:22μμ
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

28/08/2026 - 7:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σμύρνη στις φλόγες, σε καρέ από το επεισόδιο «Έξοδος» της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Το Ρίζωμα». Η εικόνα έχει υποστεί τεχνική επεξεργασία ως προς τα χρώματα και την ποιότητα (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)

Κρύφτηκαν σε νεκροταφεία, μεταμφιέστηκαν σε γυναίκες: Μαρτυρίες από τη φλεγόμενη Σμύρνη

11 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη «Μικρασία των Αρμενίων» στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Δευτέρα 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Festival Rematias/Φεστιβάλ Ρεματιάς)

Η Μικρασία των Αρμενίων «ζωντάνεψε» στη Ρεματιά Χαλανδρίου – Από τον Ελία Καζάν στον Σαρλ Αζναβούρ

35 λεπτά πριν
Σε πολυκατοικία στην οδό Θάσου στην Κυψέλη, σε διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρέθηκε σορός βρέφους, κατεψυγμένη. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Πάνω από 10 τραύματα από μαχαίρι στο βρέφος – Τι εξετάζεται για τα ανήλικα

59 λεπτά πριν
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 51χρονος με Ερυθρά Αγγελία της Τουρκίας για σοβαρά αδικήματα

1 ώρα πριν
Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

2 ώρες πριν
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV