pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελασσόνα: Ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με διπλό μήνυμα

Αποκαλυπτήρια την ερχόμενη Τρίτη για το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή

17/06/2023 - 10:27πμ
Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα, είναι αφιερωμένο το μνημείο που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα. Τα αποκαλυπτήρια επρόκειτο να γίνουν σήμερα, αλλά μεταφέρθηκαν την ερχόμενη Τρίτη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων.

«Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της μνήμης, γιατί η μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το μέλλον. Τιμούμε, όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές», δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας για το μνημείο που άρχισε να συζητείται το 2021.

Το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή είναι μια σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού που έχουν ενσωματωθεί σε τρία επίπεδα που αλληλεπιδρούν.

Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου, ενώ στην ίδια επιφάνεια, και κάτω από τον τρισδιάστατο χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά του χάρτη προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου, με ανοδικό-πυραμιδικό σχήμα. Στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και έχει χαραχτεί ο στίχος «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» από το εμβληματικό «’Πάρθεν η Ρωμανία».

Ολόκληρο το μνημείο στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Σε μεταλλικά ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα πόλεων του Πόντου (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο μονοκέφαλος αετός και στίχοι από το «’Πάρθεν η Ρωμανία» (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Πάνω στη βάση είναι τοποθετημένο ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο για να συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την αισιοδοξία των Ποντίων για συνέχεια, ανάπτυξη και προκοπή. Η επιχρύσωση έγινε από την εικαστικό Θωμαή Γκόντου.

Μάλιστα, για να ενισχυθεί περισσότερο η «φωτεινότητα» του λευκού μαρμάρινου ανάγλυφου χάρτη του Πόντου, τα υπόλοιπα μέρη του μνημείου κατασκευάστηκαν από γκρίζο μάρμαρο.

Τα αποκαλυπτήρια

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων στις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 20:00 με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, από τον μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνα. Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ιστορικός, Κώστας Σαμουρκασίδης. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Η κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη μνήμη».

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Συμεωνίδης θα αφηγηθεί κείμενα που έγραψε ο ίδιος, ενώ ποντιακούς σκοπούς θα αποδώσει η Έλενα Κασαμπαλίδου, η οποία έχει τη μουσική επιμέλεια μαζί με τον Μιχάλη Κασαμπαλίδη. Το χορό σέρρα θα τον αποδώσουν πυρριχιστές της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας. Στην παρουσίαση η Μάγδα Αθανασιάδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: thriassio.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ασπρόπυργος: Κινητοποίηση για το στεγαστικό των Ποντίων

14/01/2026 - 9:43μμ
Ο Νίκος Ζουρνατζίδης στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Εδεσσαϊκή)
ΠΟΝΤΟΣ

Παρουσιάστηκε στη Σκύδρα το έργο του Νίκου Ζουρνατζίδη: Η έρευνα που χαρτογραφεί τον χορευτικό Πόντο

14/01/2026 - 8:04μμ
(Πηγή: facebook.com/PontioiGlyfadas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι, Μικρασιάτες και Κρήτες στη Γλυφάδα έκοψαν βασιλόπιτα με χορό και τραγούδια – Η συνεργασία στα καλύτερά της

14/01/2026 - 6:06μμ
(Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: Το ρήμα νεράσκουμαι και μια …αρχαία παρεξήγηση

14/01/2026 - 12:35μμ
Στιγμιότυπο από τη βράβευση (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών βράβευσε τον Δ. Τομπουλίδη – «Θα συνεχίσω να προσφέρω σε ό,τι προωθεί τον πολιτισμό των προγόνων μου»

14/01/2026 - 10:52πμ
Ο Κόλιας - Νικόλας Ιωαννίδης πρωταγωνιστής της ιστορίας της «Καρφίτσας από την Αργυρούπολη» (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Η καρφίτσα από την Αργυρούπολη» της Αλεξίας Ιωαννίδου στο Μουσείο «Κεντώντας τη Μνήμη» της Μέριμνας Ποντίων Κυρίων

13/01/2026 - 9:20μμ
Ευθύμιος Ζήλων και Γερμανός Καραβαγγέλης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ευθύμιος Αγριτέλης προς Γερμανό Καραβαγγέλη: «Η Κερασούς πνέει τα λοίσθια υπό της πτέρνας του κακούργου»

13/01/2026 - 5:16μμ
Δύο από τα κειμήλια: εικόνα του Αγίου Νικολάου από τη Λαχαρηνή Ματσούκας και μέρη γυναικείας ποντιακής φορεσιάς (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Αναστορώ και Αροθυμώ»: Ένα ταξίδι μνήμης στον ιστορικό Πόντο μέσα από εικόνες και κειμήλια

13/01/2026 - 3:39μμ
Οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για το 2026 (φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οργανωτική εκκίνηση για την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, στη Δράμα

13/01/2026 - 2:51μμ
Ο Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιάκωβος Ρίζος-Νερουλός: Ο Φαναριώτης που στάθηκε στο πλευρό του Καποδίστρια

13/01/2026 - 9:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay)

«ΔΕΟΣ»: Νέοι «ράμπο» με ανακριτικές υπερεξουσίες και στόχο φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΟΦΗ, Λεβαδειακός στα ημιτελικά

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο 22χρονων στον εισαγγελέα Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI /Νικήτας Κώτσιαρης)

Υπόθεση Φοινικούντας: Νέα απολογία του 22χρονου για τη διπλή δολοφονία – «Ανασκεύασα για λόγους ηθικής τάξης»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Περίπατος στο Βελιγράδι για τον Ολυμπιακό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Νέα κακή εμφάνιση και ήττα για τον Άρη από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Βασταρδή)

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα από την Πετκίμσπορ για το Περιστέρι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign