pontosnews.gr
Δευτέρα, 24/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελασσόνα: Ένα μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με διπλό μήνυμα

Αποκαλυπτήρια την ερχόμενη Τρίτη για το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή

17/06/2023 - 10:27πμ
Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο ανάγλυφος χάρτης του Πόντου, σε λευκό μάρμαρο, στο μνημείο της Ελασσόνας για τη Γενοκτονία των Ποντίων (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον ξεριζωμό από την αλησμόνητη πατρίδα, τον Πόντο, αλλά και στις δυσκολίες ενσωμάτωσης των προσφύγων στη σκληρή και πολλές φορές αφιλόξενη πραγματικότητα, είναι αφιερωμένο το μνημείο που τοποθετήθηκε στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα. Τα αποκαλυπτήρια επρόκειτο να γίνουν σήμερα, αλλά μεταφέρθηκαν την ερχόμενη Τρίτη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων.

«Τιμούμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, επιτελώντας το επιτακτικό χρέος της μνήμης, γιατί η μνήμη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη γνώση, τον πολιτισμό, την κοινωνία και το μέλλον. Τιμούμε, όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιο πρωτόκολλο, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές», δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας για το μνημείο που άρχισε να συζητείται το 2021.

Το έργο του Ελασσονίτη εικαστικού και εκπαιδευτικού Σάκη Γκουντρουμπή είναι μια σύνθεση δύο ανάγλυφων και ενός γλυπτού που έχουν ενσωματωθεί σε τρία επίπεδα που αλληλεπιδρούν.

Σε μικρά μεταλλικά ανοξείδωτα ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα εμβληματικών πόλεων του Πόντου, ενώ στην ίδια επιφάνεια, και κάτω από τον τρισδιάστατο χάρτη, είναι χαραγμένοι οι στίχοι από το ποίημα «Πόντος εν’ άστρον φωτεινόν» του Γιώργου Σαρακενίδη. Αριστερά του χάρτη προεξέχει το δεύτερο επίπεδο του μνημείου, με ανοδικό-πυραμιδικό σχήμα. Στην όψη του είναι τοποθετημένο ανάγλυφο με τον μονοκέφαλο αετό του Πόντου και έχει χαραχτεί ο στίχος «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» από το εμβληματικό «’Πάρθεν η Ρωμανία».

Ολόκληρο το μνημείο στην Πλατεία Λαού στην Ελασσόνα (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Σε μεταλλικά ελάσματα αναγράφονται τα ονόματα πόλεων του Πόντου (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ο μονοκέφαλος αετός και στίχοι από το «’Πάρθεν η Ρωμανία» (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο (φωτ.: Σάκης Γκουντρουμπής)

Πάνω στη βάση είναι τοποθετημένο ορειχάλκινο γλυπτό ενός παιδικού χεριού που εναποθέτει μπουκέτο από αμάραντο για να συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την αισιοδοξία των Ποντίων για συνέχεια, ανάπτυξη και προκοπή. Η επιχρύσωση έγινε από την εικαστικό Θωμαή Γκόντου.

Μάλιστα, για να ενισχυθεί περισσότερο η «φωτεινότητα» του λευκού μαρμάρινου ανάγλυφου χάρτη του Πόντου, τα υπόλοιπα μέρη του μνημείου κατασκευάστηκαν από γκρίζο μάρμαρο.

Τα αποκαλυπτήρια

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων στις 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 20:00 με επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Πόντου, από τον μητροπολίτη Ελασσόνας Χαρίτωνα. Κεντρικός ομιλητής είναι ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ιστορικός, Κώστας Σαμουρκασίδης. Η ομιλία του έχει τίτλο: «Η κατάκτηση του δικαιώματος των Ποντίων στη μνήμη».

Ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Γιώργος Συμεωνίδης θα αφηγηθεί κείμενα που έγραψε ο ίδιος, ενώ ποντιακούς σκοπούς θα αποδώσει η Έλενα Κασαμπαλίδου, η οποία έχει τη μουσική επιμέλεια μαζί με τον Μιχάλη Κασαμπαλίδη. Το χορό σέρρα θα τον αποδώσουν πυρριχιστές της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας. Στην παρουσίαση η Μάγδα Αθανασιάδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, για τα Εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου 2026. Η φωτογραφία είναι από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη (πηγή: Facebook / pantelis.tsakiris.5)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: «Ζήτημα κυριαρχίας» η Σουμελά για το think tank της «Γαλάζιας Πατρίδας»

24/08/2026 - 5:01μμ
Ο Παύλος Τσακιρίδης σε εορταστικό τραπέζι, 24 Αυγούστου 2015 (φωτ.: Δημήτρης Δάπης)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Πόντιος εκπαιδευτικός Παύλος Τσακιρίδης – Έκανε τη μνήμη έργο ζωής

24/08/2026 - 4:13μμ
Μέλη της αυτοδιοικητικής αποστολής στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιγνάτιος Καϊτεζίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Σουμελά στον Βαζελώνα: Νέα πίεση για να σωθούν τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου

24/08/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακό παλμό και πολύ κόσμο τα «Κλειτιώτικα 2026» στην Κοζάνη

24/08/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: Katerina Bili/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον ήχο της λύρας και το βλέμμα στην παράδοση: Το 22ο Αντάμωμα Αυγιωτών έγινε μια μεγάλη γιορτή

24/08/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Γέφυρα παράδοσης και επιστήμης: Η ουσιαστική συμβολή της Ένωσης Ποντίων Πιερίας σε νέα διδακτορική διατριβή

24/08/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: facebook.com/enosipontionpierias)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Δυναμική παρουσία στην εκδήλωση της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

23/08/2026 - 10:05μμ
(Φωτ.: facebook / National DANCE Ensemble Romiosini)
ΠΟΝΤΟΣ

Όμιλος Παραδοσιακών Χορών «Ρωμιοσύνη»: Γιόρτασε 30 χρόνια από την ίδρυσή του με τον καλύτερο τρόπο – Η Σέρρα που ένωσε Κύπρο, Ελλάδα, Πόντο και Γεωργία

23/08/2026 - 8:16μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile/Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης»: Πότε αρχίζουν τα μαθήματα

23/08/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: facebook.com/pantelis.tsakiris.5)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Ρίγη συγκίνησης στη Θεία Λειτουργία παρά τους τουρκικούς περιορισμούς – Αυτό δεν μπορούν να το απαγορεύσουν

23/08/2026 - 1:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το χρυσό δακικό κράνος και δύο από τα τρία χρυσά βραχιόλια που είχαν κλαπεί από το Μουσείο Drents παρουσιάζονται στους δημοσιογράφους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, στο Άσεν της Ολλανδίας, στις 2 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sem Van Der Wal)

Europol: Οι ληστείες μουσείων γίνονται «έγκλημα ως υπηρεσία» – Στρατολόγηση δραστών από τα social media

21 λεπτά πριν
Ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Κουρτέσης αποχωρεί έπειτα από 62 χρόνια ιερατικής διακονίας στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)

Μελβούρνη: Αποχωρεί μετά από 62 χρόνια ο ιερέας που τέλεσε 4.879 βαπτίσεις και 3.616 γάμους

45 λεπτά πριν
Αχρησιμοποίητοι σωλήνες αγωγού φυσικού αερίου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Κύπρος: Στον ΟΗΕ ο αγωγός Τουρκίας-Κατεχομένων – «Μόνιμη στρατηγική σύνδεση» καταγγέλλει η Λευκωσία

1 ώρα πριν
Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

2 ώρες πριν
Οι σημαίες της ΕΕ και της Ουκρανίας στην έδρα του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΕPA / Stefanie Le Cocq)

Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει για πολύ να βοηθά την Ουκρανία

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί που κλήθηκαν στη Νέα Σμύρνη. Στην είσοδο της πολυκατοικίας βρέθηκαν η 45χρονη και ο 48χρονος (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Την κλώτσησε, την ανάγκασε να γονατίσει και την πυροβόλησε στο κεφάλι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV