pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»: Η «Μήδεια» στα ποντιακά, μαρτυρίες προσφύγων και ο χορός Σέρρα στο αφιέρωμα «Εύξεινος Πόντος»

Στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς

15/06/2023 - 11:13πμ
(Πηγή: facebook.com/ArgonautesKilkis/@Christina Kalamarinou)

(Πηγή: facebook.com/ArgonautesKilkis/@Christina Kalamarinou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ευχή να μην πέταγε η «Αργώ» ανάμεσα στις Συμπληγάδες πέτρες ταξιδεύοντας για την Κολχίδα και να μην έπλεε η Μήδεια ως τα τείχη της Ιωλκού από έρωτα για το Ιάσονα, πείθοντας τις κόρες του Πελία να θανατώσουν τον πατέρα τους, θα ακούσουν τη Δευτέρα, στην ποντιακή διάλεκτο, όσοι παρακολουθήσουν το αφιέρωμα «Εύξεινος Πόντος», που διοργανώνει η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς.

«Το αφιέρωμα Εύξεινος Πόντος: οδοιπορώντας στους αιώνες, μια πολυθεματική παράσταση με επίκεντρο τον Εύξεινο Πόντο και την παρουσία των Ελλήνων από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα», που εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των «Ελευθερίων» του δήμου Κιλκίς για το 2023 θα γίνει με βήμα ανάποδο, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη ιστορία μας και φτάνοντας στα βάθη των αιώνων και τον μύθο», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ΔΣ των «Αργοναυτών» Αργύρης Κετσετσής.

(Πηγή: facebook.com/ ArgonautesKilkis)

Ο ίδιος σημειώνει ότι η επιλογή των κειμένων έγινε με μεγάλη προσοχή και ακολουθεί τη χρονολογική σειρά από τον αιματοκυλισμένο ξεριζωμό, την προσφυγιά και τα γεγονότα της περιόδου 1915-1923, ως τη χαρούμενη πλευρά της ζωής στον Εύξεινο Πόντο, από το 1800 ως το 1900, μέσα από μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς που δημοσιεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.

Πηγαίνοντας πιο πίσω στο χρόνο, τα κείμενα θα αφορούν το Βυζάντιο, την αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, και την παρουσία του χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή ενώ θα «αγγίξουν» την αρχαιότητα μέσα από την κραυγή της ασυγκράτητης χαράς «θάλαττα θάλαττα» που, όπως περιγράφει ο ιστορικός της αρχαιότητας Ξενοφώντας, βγήκε από τα χείλη των Ελλήνων στρατιωτών που έλαβαν μέρος στην κάθοδο των Μυρίων, όταν αντίκρισαν τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα).

Σε αυτό το χρονικό σημείο, σύμφωνα με τον Αργύρη Κετσετσή, θα γίνει η μετάβαση από την ιστορία στο μύθο καθώς, όπως λέει, ο Εύξεινος Πόντος είναι το σημείο με το οποίο συνδέονται οι μύθοι του Προμηθέα Δεσμώτη και της Αργοναυτικής εκστρατείας, αλλά και η κοσμογονία όταν, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, η Ρέα οδήγησε τον Δία στην Κρήτη και τον έκρυψε σε μια σπηλιά για να μην τον καταβροχθίσει ο Κρόνος.

(Πηγή: facebook.com/ ArgonautesKilkis)

Καίριο στοιχείο είναι επίσης και ο πυρρίχιος χορός που χόρευαν οι Κουρήτες γύρω από τον Δία, κάνοντας δυνατό θόρυβο με τα όπλα τους για να μην ακούσει το κλάμα του ο παιδοκτόνος Κρόνος. Ο ίδιος χορός ονομάζεται από τους Πόντιους Σέρρα και με αυτόν τον θεαματικό τρόπο θα κλείσει η παράσταση «Εύξεινος Πόντος».

Το χαρακτηριστικό εμβληματικό απόσπασμα της «Μήδειας» του Ευρυπίδη, μεταφρασμένο στα ποντιακά από τον νευροχειρουργό και στιχουργό ποντιακών τραγουδιών Χρήστο Αντωνιάδη, θα ταξιδέψει τους θεατές στο χρόνο και τον μύθο σε μια ιστοριογραφική προσέγγιση του Ευξείνου Πόντου.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η επιλογή του συγκεκριμένου αποσπάσματος αφού ο ίδιος, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, συνήθιζε να λέει ότι η Μήδεια ήταν Πόντια, καταγόμενη από την Κολχίδα του Εύξεινου Πόντου…

Θεωρώντας ότι αν δεν γινόταν η Αργοναυτική εκστρατεία δεν θα συνέβαιναν τα επακόλουθα δεινά, η ευχή του Ευρυπίδη στα ποντιακά λέει κατά γράμμα: «Κάπως ας έτον κι Αργώ το φτεροτόν καράβιν, ασά συμπληγολίθαρα καμίαν μ’ εδεβένεν» (Ω, ας γινόταν να μην πέταγε η Αργώ ανάμεσα στις μαύρες Συμπληγάδες), γιατί τότε και η Μήδεια δε θα είχε πλεύσει ώς τα τείχη της Ιωλκού με την ψυχή συγκλονισμένη από έρωτα για τον Ιάσονα («Αέτς αν έτον η κυράμ η Δέποιναμ η Μήδεια, ασήν εγάπ του Γιάσονα κι θα επαλαλούτον, μέτοικος κι θά έρχουτον ση Ιωλκός τα κάστρα»).

(Πηγή: facebook.com/ ArgonautesKilkis)

Με έμφαση στον ρόλο της αφήγησης, επισημαίνει ο Αργύρης Κετσετσής, θα παρουσιαστούν κείμενα σε επιμέλεια της Λένας Σαββίδου, αντιπροσωπευτικά των δυσκολιών αλλά και των καθημερινών στιγμών της ζωής στον Εύξεινο Πόντο, όπως ανέκδοτα, συνταγές, χιουμοριστικά ή και δραματικά περιστατικά. Το πέρασμα από τον μύθο στην ιστορία και από την ιστορία στο σήμερα θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση με έργα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, ακριτικά έπη, μουσικές, παραδοσιακά τραγούδια και ποντιακούς χορούς αλλά και δρώμενα ομάδων σύγχρονου χορού και σύγχρονων κρουστών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. Γιούλτση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

5/01/2026 - 10:22μμ
«Καλή χρονιά» από το «Φάρο» Αγίας Βαρβάρας, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φως Πόντου στο Πάρκο Τρίτση: Ο «Φάρος» στο Μαγικό Χωριό των Δήμων

5/01/2026 - 3:04μμ
Καρέ από το ιστορικό βίντεο με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 1975 (πηγή: Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

Σαν σήμερα, το 1975: Σπάνιο βίντεο με Μωμόγερους και ποντιακούς χορούς, από το αρχείο της ΕΡΤ

5/01/2026 - 1:29μμ
(Φωτ.: agriniopress.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αιτωλοακαρνανία: Θεοφάνια στο Μπαμπαλιό με νερό από τον Εύξεινο Πόντο

5/01/2026 - 10:24πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς του 30χρονου που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Θάνατος 30χρονου στην Πάτρα: Εννέα εμπλεκόμενοι στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Georgia Kiriakidou)

Θεοφάνια με ποντιακό γλέντι από τον Σύλλογο Καυκάσιων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας»

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Pink Panthers στη Χαλκιδική: «Χτύπημα» αξίας 580.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου

9 ώρες πριν
Παραμονή Θεοφανίων στο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που βρίσκεται στην Άμπλιανη Λαμίας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Glomex)

Θεοφάνια σημαίνει μνημοκέρε: Το ποντιακό έθιμο που «φωτίζει» και για τους νεκρούς

10 ώρες πριν
Ιταλοί αξιωματούχοι μεταφέρουν μια από τις σορούς στη διάρκεια επαναπατρισμού ενός από τα θύματα της φωτιάς στο Κραμ Μοντανά (φωτ.: EPA/Matteo Corner)

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες – Το συγκινητικό βίντεο των εργαζομένων

10 ώρες πριν
Πλημμύρες στην περιοχή της Νέας Περάμου από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σε Red Code πέντε Περιφέρειες λόγω της κακοκαιρίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign