pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κολομβία: «Πεινάω» και «η μαμά μου πέθανε», οι πρώτες λέξεις των παιδιών προς τους διασώστες

Η δημόσια τηλεόραση της Κολομβίας μεταδίδει βίντεο από τη διάσωση

12/06/2023 - 10:57πμ
(Φωτ.: EPA/Mauricio Duenas Castaneda)

(Φωτ.: EPA/Mauricio Duenas Castaneda)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Πεινάω» και «η μαμά μου πέθανε»: αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που είπαν στους ανθρώπους που τα έσωσαν δύο από τα τέσσερα μικρά παιδιά, μέλη φυλής αυτοχθόνων, που περιπλανιούνταν μόνα στη ζούγκλα για 40 μέρες, μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευαν.

Δύο μέρες μετά τη διάσωσή τους ως εκ θαύματος, η κολομβιανή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χθες βίντεο από τη στιγμή της απίστευτης συνάντησης.

Στα συγκινητικά πλάνα, τραβηγμένα με κινητό τηλέφωνο, διακρίνονται τα παιδιά, βλοσυρά, με το μικρότερο –ενός έτους– στην αγκαλιά ενός από τους διασώστες. Και τα τέσσερα είναι τρομερά αδυνατισμένα.

«Τα βρήκαμε. Δόξα τω Θεώ!» λέει ο ένας, μέλος φρουράς αυτοχθόνων. Άλλος τραγουδάει, ένας τρίτος καπνίζει –το φυτό του καπνού είναι ιερό για τους ιθαγενείς–, ευχαριστώντας τα πνεύματα για την ευμένειά τους.

Η Λέσλι (13 ετών), ο Σολέινι (9), ο Τιεν Νοριέλ (5) και η Κριστίν (1) βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από τους διασώστες, έπειτα από 40 μέρες στη ζούγκλα, μετά τη συντριβή την 1η Μαΐου του μικρού αεροσκάφους Cessna 206 στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τη μητέρα τους, έναν συγγενή και τον πιλότο. Και οι τρεις ενήλικοι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Προσκεκλημένη στο πλατό της RTVC, της δημόσιας τηλεόρασης, η ομάδα των αυτοχθόνων που βρήκε τα παιδιά αφηγήθηκε τι συνέβη τις πρώτες στιγμές της διάσωσης.

Η μαγική χελώνα

«Η μεγαλύτερη κόρη, η Λέσλι, κρατώντας τη μικρή από το χέρι, έτρεξε προς εμένα. Την πήρα στην αγκαλιά μου, μου είπε “πεινάω”», ανέφερε ο Νικολάς Ορδόνιες Γκόμες, μέλος της ομάδας. «Την ρώτησα πού είναι το αγόρι. Ήταν ξαπλωμένο στο πλευρό. Έπειτα από ένα πρώτο χάδι, του έδωσα λίγο φαγητό, σηκώθηκε και μου είπε, έχοντας πλήρη συναίσθηση του τι μου έλεγε: “η μαμά μου πέθανε”», συνέχισε. «Τους είπαμε γλυκά λόγια, πως είμαστε φίλοι, ότι μας έστειλαν οι δικοί τους, μας έστειλαν ο μπαμπάς, ο θείος. Πως ήμασταν της οικογένειας».

«Μισή ώρα πριν, βρήκαμε μια χελώνα στο δρόμο», αφηγήθηκε άλλο μέλος της ομάδας. «Κατά τις πεποιθήσεις των προγόνων μας, αν βρεις χελώνα, μπορείς να κάνεις μια ευχή και η ευχή σου θα γίνει πραγματικότητα. Της είπα “βρες μου τα παιδιά”, αν και θέλαμε να την φάμε μετά. Όταν βρήκαμε τα παιδιά, την παρατήσαμε, δεν σκεφτόμασταν τίποτα άλλο παρά μόνο τα μικρά».

Ο διοικητής της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, ο στρατηγός Πέδρο Σάντσες, ήταν επίσης παρών στο πλατό. «Είναι ήρωες», είπε απλά, αναφερόμενος στους περίπου δεκαπέντε ιθαγενείς στο στούντιο.

«Είχαμε απελπιστεί λιγάκι, είχε περάσει πολύς καιρός που τα ψάχναμε», εξήγησε άλλο μέλος της ομάδας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο ήταν πως όλα είχαν πλήρη συνείδηση» του τι τους συνέβαινε, συνέχισε. Η μεγαλύτερη «τα παρακολουθούσε όλα. Ήθελαν να φάνε ρυζόγαλο, ψωμί. Μόνο “να φάνε, να φάνε”. Κάθονταν πάνω σε μια λινάτσα στο έδαφος, είχαν περάσει τέσσερις ημέρες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, δεν άντεχαν άλλο».

Είχαν παραμείνει κοντά σ’ ένα ρυάκι. Γέμιζαν μικρό μπουκάλι αναψυκτικού με νερό, εξήγησε. «Δεν τους συνέβη τίποτα», δεν τους επιτέθηκε κανένα άγριο ζώο, δεν τραυματίστηκε κανένα τους. «Τα πήγαν πολύ καλά».

«Μίλησα μόνο με τη μεγαλύτερη. Μου είπε πως άκουσε όλα τα μηνύματα από τα ελικόπτερα, που έλεγαν ότι τα αναζητούσαμε, το μήνυμα της γιαγιάς τους, που τους έλεγε να μην κρυφτούν και να μη φοβηθούν τον σκύλο Ουίλσον, που τα έψαχνε. Άκουγαν τα μηνύματα, αλλά δεν ήξεραν πού να πάνε σ’ αυτή την πελώρια έκταση, που είναι πολύ δύσκολη».

Και ο Ουίλσον;

Τρεις μέρες μετά τη διάσωσή τους, τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν να ξεκουράζονται, προφυλαγμένα από τα βλέμματα και την έξαψη των ΜΜΕ, σε δωμάτιο του στρατιωτικού νοσοκομείου στην πρωτεύουσα Μπογκοτά όπου διακομίστηκαν με ελικόπτερο την ημέρα που διασώθηκαν.

«Μιλάνε λίγο», σύμφωνα με συγγενείς, όμως αποκάλυψαν πως η μητέρα τους ήταν ζωντανή για τέσσερις μέρες μετά το δυστύχημα, προτού τελικά υποκύψει στα τραύματά της, σύμφωνα με τον πατέρα τους, τον Μανουέλ Μίλερ Ρανόκε Μοράλες, κατά τον οποίο οι αυτόχθονες «έδειξαν στον κόσμο» για τι είναι ικανοί.

«Παίζουν με τα δώρα […] είναι καλά, σε καλά χέρια […]. Δεν μπορούμε να τους δώσουμε πολύ φαγητό προς το παρόν. Είναι διαδικασία που θα πάρει χρόνο», είπε ο παππούς τους.

Στον κολομβιανό Τύπο έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται λεπτομέρειες για το γολγοθά των παιδιών. Είχαν μαζί στην περιπλάνησή τους μια κουνουπιέρα, μια πετσέτα, λίγα υλικά κατασκήνωσης, δύο κινητά τηλέφωνα οι μπαταρίες των οποίων εξαντλήθηκαν γρήγορα, έναν φακό, ένα μικρό μουσικό κουτί.

Όσο για τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, το καθένα έχασε από τρία ως δέκα κιλά: συμμετείχαν καθημερινά στην ασταμάτητη, εξαντλητική έρευνα από τις πέντε το πρωί.

Ο στρατός ανέφερε χθες πως συνεχίζει την αναζήτηση για τον Ουίλσον, το μαλινουά που χάθηκε στη ζούγκλα ψάχνοντας τα παιδιά. Το όνομα και φωτογραφίες του βελγικού ποιμενικού έξι ετών απαντώνται πλέον αναρτημένα σε διάφορα σημεία στην Μπογκοτά. Αυτός ήταν που βρήκε το μπιμπερό της Κριστίν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες πως τα παιδιά ήταν ακόμα ζωντανά στην πορεία της επιχείρησης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

2/11/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

1/11/2026 - 11:51μμ
Ρώσοι αστυνομικοί κάνουν έλεγχο στοιχείων σε περαστικούς κοντά στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα. 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ανήλικος κρατείται για απειλή τρομοκρατικής επίθεσης – Το «ευχαριστώ» της FSB στις ΗΠΑ

1/11/2026 - 6:58μμ
Ιρανή περπατά μπροστά από αντιαμερικανική τοιχογραφία με θέμα τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ, κοντά στην πρώην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Το Ορμούζ στο τραπέζι στην Ντόχα, με τον Τραμπ να απειλεί με νέα πλήγματα

1/11/2026 - 6:34μμ
Προεκλογικό ...τροχόσπιτο στο Τέξας (φωτ.: EPA / Laura Brett)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ενδιάμεσες εκλογές: Οι Ρεπουμπλικανοί σε αγώνα συσπείρωσης πριν από την κάλπη της Τρίτης

1/11/2026 - 4:39μμ
Από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες σε γερμανικές πόλεις (φωτ.: EPA / Buesra Tasdemir)
ΚΟΣΜΟΣ

Blocus: Η πλατφόρμα που θεωρείται υπεύθυνη για τις λεηλασίες στις διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη

1/11/2026 - 2:25μμ
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

31/10/2026 - 11:00μμ
Πανό εμπνευσμένο από το Halloween στη φοιτητική διαδήλωση στα Τίρανα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / Tirana Report)
ΚΟΣΜΟΣ

Τίρανα: Μολότοφ και δακρυγόνα στη φοιτητική διαδήλωση – «Η αντιπολίτευση είμαστε εμείς!»

31/10/2026 - 7:53μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Ντολμάμπαχτσε της Κωνσταντινούπολης. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: Χ / 
Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν-Ζελένσκι: Προειδοποίηση για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα – Συνεργασία για διάδρομο σιτηρών

31/10/2026 - 7:30μμ
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Το παζάρι για το Ορμούζ πίσω από το «όχι» στις συνομιλίες

31/10/2026 - 6:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Nick Sortor/Χ.com)

Φλόριντα: Εννέα νεκροί από τη συντριβή μικρού αεροσκάφους – Βίντεο καταγράφει τη στιγμή της πτώσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ΗΠΑ: Δικαστική ήττα για την κυβέρνηση Τραμπ και πολιτικές αναταράξεις ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

3 ώρες πριν
Μέρος της αφίσας της εκδήλωσης (φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)

Μελίσσια: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ιστορικές Ρίζες Ποντιακού Μέλλοντος» του Γιώργου Χατζηελευθερίου

3 ώρες πριν

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

4 ώρες πριν
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV