pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κολομβία: «Πεινάω» και «η μαμά μου πέθανε», οι πρώτες λέξεις των παιδιών προς τους διασώστες

Η δημόσια τηλεόραση της Κολομβίας μεταδίδει βίντεο από τη διάσωση

12/06/2023 - 10:57πμ
(Φωτ.: EPA/Mauricio Duenas Castaneda)

(Φωτ.: EPA/Mauricio Duenas Castaneda)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Πεινάω» και «η μαμά μου πέθανε»: αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που είπαν στους ανθρώπους που τα έσωσαν δύο από τα τέσσερα μικρά παιδιά, μέλη φυλής αυτοχθόνων, που περιπλανιούνταν μόνα στη ζούγκλα για 40 μέρες, μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους με το οποίο ταξίδευαν.

Δύο μέρες μετά τη διάσωσή τους ως εκ θαύματος, η κολομβιανή δημόσια τηλεόραση μετέδωσε χθες βίντεο από τη στιγμή της απίστευτης συνάντησης.

Στα συγκινητικά πλάνα, τραβηγμένα με κινητό τηλέφωνο, διακρίνονται τα παιδιά, βλοσυρά, με το μικρότερο –ενός έτους– στην αγκαλιά ενός από τους διασώστες. Και τα τέσσερα είναι τρομερά αδυνατισμένα.

«Τα βρήκαμε. Δόξα τω Θεώ!» λέει ο ένας, μέλος φρουράς αυτοχθόνων. Άλλος τραγουδάει, ένας τρίτος καπνίζει –το φυτό του καπνού είναι ιερό για τους ιθαγενείς–, ευχαριστώντας τα πνεύματα για την ευμένειά τους.

Η Λέσλι (13 ετών), ο Σολέινι (9), ο Τιεν Νοριέλ (5) και η Κριστίν (1) βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής από τους διασώστες, έπειτα από 40 μέρες στη ζούγκλα, μετά τη συντριβή την 1η Μαΐου του μικρού αεροσκάφους Cessna 206 στο οποίο επέβαιναν, μαζί με τη μητέρα τους, έναν συγγενή και τον πιλότο. Και οι τρεις ενήλικοι έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα.

Προσκεκλημένη στο πλατό της RTVC, της δημόσιας τηλεόρασης, η ομάδα των αυτοχθόνων που βρήκε τα παιδιά αφηγήθηκε τι συνέβη τις πρώτες στιγμές της διάσωσης.

Η μαγική χελώνα

«Η μεγαλύτερη κόρη, η Λέσλι, κρατώντας τη μικρή από το χέρι, έτρεξε προς εμένα. Την πήρα στην αγκαλιά μου, μου είπε “πεινάω”», ανέφερε ο Νικολάς Ορδόνιες Γκόμες, μέλος της ομάδας. «Την ρώτησα πού είναι το αγόρι. Ήταν ξαπλωμένο στο πλευρό. Έπειτα από ένα πρώτο χάδι, του έδωσα λίγο φαγητό, σηκώθηκε και μου είπε, έχοντας πλήρη συναίσθηση του τι μου έλεγε: “η μαμά μου πέθανε”», συνέχισε. «Τους είπαμε γλυκά λόγια, πως είμαστε φίλοι, ότι μας έστειλαν οι δικοί τους, μας έστειλαν ο μπαμπάς, ο θείος. Πως ήμασταν της οικογένειας».

«Μισή ώρα πριν, βρήκαμε μια χελώνα στο δρόμο», αφηγήθηκε άλλο μέλος της ομάδας. «Κατά τις πεποιθήσεις των προγόνων μας, αν βρεις χελώνα, μπορείς να κάνεις μια ευχή και η ευχή σου θα γίνει πραγματικότητα. Της είπα “βρες μου τα παιδιά”, αν και θέλαμε να την φάμε μετά. Όταν βρήκαμε τα παιδιά, την παρατήσαμε, δεν σκεφτόμασταν τίποτα άλλο παρά μόνο τα μικρά».

Ο διοικητής της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, ο στρατηγός Πέδρο Σάντσες, ήταν επίσης παρών στο πλατό. «Είναι ήρωες», είπε απλά, αναφερόμενος στους περίπου δεκαπέντε ιθαγενείς στο στούντιο.

«Είχαμε απελπιστεί λιγάκι, είχε περάσει πολύς καιρός που τα ψάχναμε», εξήγησε άλλο μέλος της ομάδας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο ήταν πως όλα είχαν πλήρη συνείδηση» του τι τους συνέβαινε, συνέχισε. Η μεγαλύτερη «τα παρακολουθούσε όλα. Ήθελαν να φάνε ρυζόγαλο, ψωμί. Μόνο “να φάνε, να φάνε”. Κάθονταν πάνω σε μια λινάτσα στο έδαφος, είχαν περάσει τέσσερις ημέρες που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, δεν άντεχαν άλλο».

Είχαν παραμείνει κοντά σ’ ένα ρυάκι. Γέμιζαν μικρό μπουκάλι αναψυκτικού με νερό, εξήγησε. «Δεν τους συνέβη τίποτα», δεν τους επιτέθηκε κανένα άγριο ζώο, δεν τραυματίστηκε κανένα τους. «Τα πήγαν πολύ καλά».

«Μίλησα μόνο με τη μεγαλύτερη. Μου είπε πως άκουσε όλα τα μηνύματα από τα ελικόπτερα, που έλεγαν ότι τα αναζητούσαμε, το μήνυμα της γιαγιάς τους, που τους έλεγε να μην κρυφτούν και να μη φοβηθούν τον σκύλο Ουίλσον, που τα έψαχνε. Άκουγαν τα μηνύματα, αλλά δεν ήξεραν πού να πάνε σ’ αυτή την πελώρια έκταση, που είναι πολύ δύσκολη».

Και ο Ουίλσον;

Τρεις μέρες μετά τη διάσωσή τους, τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν να ξεκουράζονται, προφυλαγμένα από τα βλέμματα και την έξαψη των ΜΜΕ, σε δωμάτιο του στρατιωτικού νοσοκομείου στην πρωτεύουσα Μπογκοτά όπου διακομίστηκαν με ελικόπτερο την ημέρα που διασώθηκαν.

«Μιλάνε λίγο», σύμφωνα με συγγενείς, όμως αποκάλυψαν πως η μητέρα τους ήταν ζωντανή για τέσσερις μέρες μετά το δυστύχημα, προτού τελικά υποκύψει στα τραύματά της, σύμφωνα με τον πατέρα τους, τον Μανουέλ Μίλερ Ρανόκε Μοράλες, κατά τον οποίο οι αυτόχθονες «έδειξαν στον κόσμο» για τι είναι ικανοί.

«Παίζουν με τα δώρα […] είναι καλά, σε καλά χέρια […]. Δεν μπορούμε να τους δώσουμε πολύ φαγητό προς το παρόν. Είναι διαδικασία που θα πάρει χρόνο», είπε ο παππούς τους.

Στον κολομβιανό Τύπο έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται λεπτομέρειες για το γολγοθά των παιδιών. Είχαν μαζί στην περιπλάνησή τους μια κουνουπιέρα, μια πετσέτα, λίγα υλικά κατασκήνωσης, δύο κινητά τηλέφωνα οι μπαταρίες των οποίων εξαντλήθηκαν γρήγορα, έναν φακό, ένα μικρό μουσικό κουτί.

Όσο για τα μέλη των ειδικών δυνάμεων που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, το καθένα έχασε από τρία ως δέκα κιλά: συμμετείχαν καθημερινά στην ασταμάτητη, εξαντλητική έρευνα από τις πέντε το πρωί.

Ο στρατός ανέφερε χθες πως συνεχίζει την αναζήτηση για τον Ουίλσον, το μαλινουά που χάθηκε στη ζούγκλα ψάχνοντας τα παιδιά. Το όνομα και φωτογραφίες του βελγικού ποιμενικού έξι ετών απαντώνται πλέον αναρτημένα σε διάφορα σημεία στην Μπογκοτά. Αυτός ήταν που βρήκε το μπιμπερό της Κριστίν, αναπτερώνοντας τις ελπίδες πως τα παιδιά ήταν ακόμα ζωντανά στην πορεία της επιχείρησης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τομόκο Ακανέ (φωτ.: EPA/EVA PLEVIER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε

19/08/2026 - 12:30πμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Διαψεύδει τις συνομιλίες με το Ιράν και χαρακτηρίζει «αμερικανικό έδαφος» τα Στενά του Ορμούζ

18/08/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σιωπή!» – Το επεισόδιο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN την ώρα που η δημοτικότητά του «βουλιάζει» στο 33%

18/08/2026 - 12:51μμ
Από παλαιότερη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία και Ιράν συζητούν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

18/08/2026 - 8:36πμ
(Πηγή: YouTube/Irish Mirror)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: Θανατηφόρο «παιχνίδι» για λίγα likes στους αυτοκινητοδρόμους

17/08/2026 - 6:51μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Allison Robbert)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ο Τραμπ απειλεί να βομβαρδίσει το Ομάν αν σταθεί εμπόδιο σε συμφωνία με το Ιράν

17/08/2026 - 6:23μμ
(Πηγή: YouTube/
AlJazeera Arabic)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

17/08/2026 - 2:39μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δηλώνει «πολύ ευτυχής» για την αμυντική συμφωνία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν

17/08/2026 - 11:58πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alberto Diaz)
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Μεγάλη δασική πυρκαγιά κατέκαυσε έκταση 30.000 στρεμμάτων – Κατευθύνεται προς τη Γερμανία

16/08/2026 - 4:27μμ
Άνθρωποι παρακολουθούν τον καπνό που υψώνεται πάνω από εγκατάσταση της Wildberries μετά από αναφερόμενη ουκρανική επίθεση με drone στο Βιομηχανικό Πάρκο Κολοντίνο κοντά στο Ποντόλσκ, στην περιφέρεια Μόσχας της Ρωσίας (φωτ.: EPA/STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drones σε Μόσχα και Ροστόφ με νεκρούς

16/08/2026 - 2:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Τομόκο Ακανέ (φωτ.: EPA/EVA PLEVIER / POOL)

ΗΠΑ: Κυρώσεις στην πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Τομόκο Ακάνε

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Champions League: Στη Νέα Φιλαδέλφεια μπορεί την πρόκριση η ΑΕΚ

1 ώρα πριν
Η διοικήτρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Γιάννα Χορμόβα  (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

ΔΥΠΑ: Μήνυση κατέθεσε η Γιάννα Χορμόβα για απειλές κατά εργαζομένων στο ΚΠΑ2 Κηφισιάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Κύπελλο Ελλάδας: Πέρασαν στη League Phase Λεβαδειακός και Ατρόμητος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/dioskourimandras?locale=el_GR)

Μάνδρα: Μεγάλο ποντιακό πανηγύρι με φιλανθρωπικό χαρακτήρα για τους πυρόπληκτους

3 ώρες πριν
Το παλαιό σχολείο της Μακρυνίτσας Σερρών (πηγή: facebook.com/akritesrodopolis)

Σέρρες: Στη Μακρυνίτσα ετοιμάζεται γλέντι με ποντιακά και λαϊκά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV