pontosnews.gr
Πέμπτη, 2/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αχιλλέας Τσεπίδης: Πέθανε ο παθιασμένος Έλληνας δάσκαλος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στη Γεωργία

Σήμερα η κηδεία του στη Νέα Σάντα Κιλκίς

8/06/2023 - 8:33πμ
Χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και στη βραδιά κλασικής μουσικής των μαθητών ελληνικής καταγωγής, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ελληνικής Νεολαίας Τιφλίδας, τη δεκαετία του '80 (φωτ.: facebook.com/ giannis.karypidis.3)

Χαιρετισμός στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και στη βραδιά κλασικής μουσικής των μαθητών ελληνικής καταγωγής, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ελληνικής Νεολαίας Τιφλίδας, τη δεκαετία του '80 (φωτ.: facebook.com/ giannis.karypidis.3)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έβαλε την ελληνική σημαία στον πίνακα και έψαλε τον Εθνικό Ύμνο. Κάπως έτσι άρχισε το πρώτο μάθημα ελληνικών στο σχολείο του και έβαλε τα θεμέλια της διδασκαλίας και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, του ελληνικού πολιτισμού αλλά και των αξιών της Ορθοδοξίας στη Γεωργία. Ο λόγος για τον 86χρονο εκπαιδευτικό Αχιλλέα Τσεπίδη που άφησε την τελευταία του πνοή, την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη Νέα Σάντα Κιλκίς εκεί όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια έχοντας μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη.

Η νεκρώσιμη τελετή θα γίνει σήμερα, στις 12:00, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Νέα Σάντα Κιλκίς και η ταφή του στο τοπικό κοιμητήριο.

Ο Αχιλλέας Τσεπίδης καταγόταν από το χωριό Ιραγκά της Γεωργίας, το οποίο δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της μαρτυρικής Σάντας. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Ιστορίας και Φιλολογίας του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Σταυρούπολης της Ρωσίας.

(Φωτ.: facebook.com/Kyriakos Iordanidis)

Είχε εργαστεί επαγγελματικά και εθελοντικά σε διάφορους οργανισμούς της Γεωργίας. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής για δουλειά με Ελληνικό πληθυσμό υπό την Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, αντιπρόεδρος του Πανενωσιακού Συνδέσμου Ελλήνων της ΕΣΣΔ «Πόντος», α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων «Ρωμιοσύνη» της πόλης Ρουστάβι και δάσκαλος στο Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Ν19 του Ρουστάβι.

Μάθημα ελληνικών στο σχολείο του Ρουστάβι, τη δεκαετία του ’80 (φωτ.: facebook.com/ giannis.karypidis.3)

Φτωχότερη η ποντιακή οικογένεια

Με συλλυπητήριο μήνυμά της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αποχαιρέτισε τον μεγάλο πατριώτη.

«Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του αγαπητού συμπατριώτη μας, καθηγητή Αχιλλέα Τσεπίδη. Ο Αχιλλέας Τσεπίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νεοπροσφύγων “Ο Προφήτης Ηλίας” και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κατά τη θητεία της τέταρτης διοίκησης 2013-2016. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια του εκλιπόντος και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να αντιμετωπίσουν τον χαμό του δικού τους ανθρώπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ.

Ο Αχιλλέας Τσεπίδης (δ) κοντά στους ομογενείς σε δράσεις για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων. Δίπλα του ο τότε πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης (φωτ.: poe.org.gr)

Τη θλίψη τους για το θάνατο του Αχιλλέα Τσεπίδη εξέφρασαν πλήθος Ποντίων ομογενών που είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν ή να έχουν συνεργαστεί μαζί του.

«Ένας γνήσιος αγωνιστής του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ευτύχησα να συνεργαστώ πολλές φορές μαζί του και να τον φιλοξενήσω στο σπίτι μου, όταν ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μελέτησα το αξιόλογο προσωπικό του αρχείο. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να το προβάλω. Αχιλλέα μου καλό ταξίδι», έγραψε ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης.

«Τον Αχιλλέα τον γνώρισα το 1989 και μαζί του περιπλανήθηκα στα ελληνικά χωριά της Γεωργίας… Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ανάδυσης του διεκδικητικού κινήματος των Ελλήνων της ΕΣΣΔ», σημείωσε δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Ιορδανίδης χαρακτήρισε τον Αχιλλέα Τσεπίδη «ένα από τα σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού και των Ελλήνων του εξωτερικού» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη χήρα, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

(Φωτ.: facebook.com/Kyriakos Iordanidis)

«Είναι μεγάλη απώλεια για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό… Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους συγγενείς, στους φίλους και στον όλο Ποντιακό Ελληνισμό! Αιώνια η μνήμη του αείμνηστου Αχιλλέα! Καλό του ταξίδι στο Βασίλειο των Ουρανών! Ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του!», γράφει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Καρυπίδης κάνοντας μικρή αναδρομή στη σχέση του με τον Αχιλλέα Τσεπίδη.

Όπως σημειώνει, «ήταν ένας από βασικούς πρωτοπόρους της προώθησης και ανάπτυξης της διδασκαλίας Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία Γεωργίας και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Τιφλίδας. Πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την επιστημονική έρευνα στο Μουσείο Φιλίας των Λαών της Ακαδημίας Επιστημών Γεωργίας».

Συνάντηση των στελεχών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τη δεκαετία του ’90! Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη των Εκπρόσωπων των Ελλήνων της Γεωργίας στο Φανάρι. Μαζί τους ήταν και δύο Γεωργιανοί βουλευτές (φωτ.: facebook.com/giannis.karypidis.3)

• Όσοι φίλοι του από τη Θεσσαλονίκη θέλουν να τον αποχαιρετίσουν μπορούν να μεταβούν στη Νέα Σάντα με λεωφορείο που θα αναχωρήσει στις 10:00 από την Ποδηλατούπολη, με στάση στο Κορδελιό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

2/04/2026 - 7:20μμ
Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

2/04/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Βοΐου Νεάπολης Κοζάνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια συναυλία ελπίδας για τον 25χρονο Πόντιο Δημήτρη Περτσινίδη – Η Εύξεινος Λέσχη Βοΐου στηρίζει τη μάχη του για ζωή

2/04/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο ποντιακό γλέντι

2/04/2026 - 12:48μμ
Καταγραφή αντικειμένων για το μουσείο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ανοίγουν τα σπίτια, επιστρέφει η μνήμη»: Κειμήλια από την Αργυρούπολη του Πόντου γεμίζουν το νέο μουσείο στη Νάουσα

2/04/2026 - 10:56πμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του, Τρίτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: «Δεν πήγε καλά η ακρόαση για το άσυλο» – Καταγγέλλει «παραλογισμό» μετά τη διαδικασία

1/04/2026 - 11:33μμ
Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Πασαλιμάνι, Κυριακή 29 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κρήτη Η Μεγάλη Συνάντηση)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Ζωγράφου στο Φεστιβάλ «Κρήτη: Η Μεγάλη Συνάντηση» – Δυναμική παρουσία στο Πασαλιμάνι

1/04/2026 - 10:31μμ
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

1/04/2026 - 4:55μμ
(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

1/04/2026 - 11:24πμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

1/04/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Radu Oltean / Wikimedia Commons)

Ρουμανία: Αίσιο τέλος στο θρίλερ της κλοπής εθνικού θησαυρού – Βρέθηκε το χρυσό κράνος του Κοτοφενέστι

34 λεπτά πριν
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

1 ώρα πριν
Η πανηγυρική έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ

Η Allwyn σηματοδοτεί τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την τελετή έναρξης της συνεδρίασης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Εκδήλωση μνήμης για τη Θρακική Γενοκτονία από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»

2 ώρες πριν
Καταστροφές στην περιοχή της Ραφήνας από την κακοκαιρία Erminio (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Σοβαρά προβλήματα και κατολισθήσεις από την κακοκαιρία σε Πεντέλη και Ραφήνα

2 ώρες πριν
Αφρικανική σκόνη πάνω από το Ηράκλειο Κρήτης, την Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Στέφανος Ραπάνης/EUROKINISSI)

Κρήτη: Ιστορικό «ρεκόρ» αφρικανικής σκόνης με τιμές 76 φορές πάνω από το όριο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign