pontosnews.gr
Σάββατο, 8/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα – Μια πολυσχιδής προσωπικότητα με απίστευτη ζωή

Πότε θα γίνει η κηδεία της

2/06/2023 - 2:34μμ
Η Νόνικα Γαληνέα στην πρεμιέρα του «Άμλετ», με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, στο Θέατρο Ρεξ-Κοτοπούλη το 2003 (φωτ. αρχείου: Action Images)

Η Νόνικα Γαληνέα στην πρεμιέρα του «Άμλετ», με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, στο Θέατρο Ρεξ-Κοτοπούλη το 2003 (φωτ. αρχείου: Action Images)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της, στις 8 Ιουνίου, σε ηλικία 85 ετών, πέθανε η γνωστή ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας Νόνικα Γαληνέα. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η δημοσιογράφος Χριστίνα Πολίτη μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Instagram. «Αντίο αγαπημένη Nόνικα. Ήσουν πραγματικά one of a kind», έγραψε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για γυναίκα θρύλο.

Η κηδεία της Νόνικα Γαληνέα θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Θερμή παράκληση της οικογένειας είναι να μην εισέλθουν κάμερες στο χώρο του νεκροταφείου ενώ η ίδια η Γαληνέα είχε ζητήσει όταν φύγει από τη ζωή, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού».

Η Νόνικα Γαληνέα με τις εγγονές, στην πρεμιέρα της κωμωδίας του Μπέρναρντ Σω «Η εκατομμυριούχος» (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης /EUROKINISSI)

Η αστική της καταγωγή

Μια από τις πλέον αρχοντικές παρουσίες στο ελληνικό θέατρο, η Νόνικα Γαληνέα καταγόταν από αστική οικογένεια και είχε λάβει εξαιρετική μόρφωση.

Πατέρας της ήταν ο δικηγόρος Πέτρος Γαληνέας, από την Καρδαμύλη της Μάνης –είχε διατελέσει διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου– και μητέρα της η Θεοδοσία (Dorette) Καραϊωσηφόγλου με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη και τα Άδανα Μικράς Ασίας. Οι γονείς της χώρισαν κάποια στιγμή, και ξαναπαντρεύτηκαν αποκτώντας και άλλα παιδιά. Ο παππούς της Αναστάσιος Καραϊωσηφόγλου είχε τελειώσει τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και με τον ξάδελφό του Ντρούλη Συμεώνογλου είχε ιδρύσει τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.

Αλέκος Αλεξανδράκης και Νόνικα Γαληνέα, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου, στο Θέατρο Ιλίσια -Ντενίση (φωτ. αρχείου: Action Images)

Η Νόνικα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και σε ηλικία 14 ετών πήγε σχολείο στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Παντρεύτηκε τον Έλληνα νευρολόγο Νίκο Μουτούση με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και τη Μαρία-Αμαλία. Το ζευγάρι έζησε πέντε χρόνια στο Παρίσι. Μετά το διαζύγιό τους, η Νόνικα Γαληνέα έγινε ζευγάρι με τον ηθοποιό Αλέκο Αλεξανδράκη. Οι δύο τους γνωρίστηκαν στο Θέατρο Μετροπόλιταν, το 1969, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Ο έρωτάς τους μοναδικός και θυελλώδης. Διήρκεσε έως το 1990.

Πολυσχιδής και πολυτάλαντη

Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Το 1969 συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η μετέπειτα σχέση τους επεκτάθηκε και στον επαγγελματικό στίβο. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στα παρασκήνια της θεατρικής παράστασης του ΚΘΒΕ «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ», το 2004, με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη και τον τότε διευθυντή του θεάτρου Νικήτα Τσακίρογλου (φωτ. αρχείου: Γουλιέλμος Αντωνίου /Eurokinissi)

Η Νόνικα συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Ωστόσο έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Στις συνεργασίες της περιλαμβάνονται αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γιάννης Κόκκος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μιχάλης Κακογιάννης, Ανδρέας Βουτσινάς, Stuart Burge, Διονύσης Φωτόπουλος, Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ και Νίκος Πετρόπουλος.

Από αριστερά Γιώργος Παρτσαλάκης, Νόνικα Γαληνέα, Σταμάτης Φασουλής και Γιώργος Βαρδινογιάννης μετά το τέλος της παράστασης «Ερωφίλη» του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που ανέβηκε στο Ηρώδειο, το 2005, στo πλαίσιo του Ελληνικού Φεστιβάλ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΜΠΙΛΙΟΣ ΧΑΡΗΣ)

Στο πορτφόλιο των μεταφράσεών της βρίσκονται δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Το 2005 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο Η ζωή μου, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και το βιβλίο της με τον τίτλο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός).

Η Νόνικα Γαληνέα με την κόρη της Αριέτα Μουτούση και τον Αντώνη Σαμαρά, στην Επίδαυρο για την παράσταση «Όρνιθες», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (φωτ. αρχείου: Ευάγγελος Μπουγιώτης/EUROKINISSI)

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχει 50 χρόνια συνεχή παρουσία στο θέατρο, η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει  έξι φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

7/08/2026 - 5:38μμ
Τα θεμέλια της Γέφυρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου στον Δούναβη, όπως καταγράφηκαν με drone κοντά στο χωριό Γίγκεν της Βουλγαρίας (φωτ.: Μάρτιν Μίλεφ / Περιφερειακό Ιστορικό Μουσείο Πλέβεν)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δούναβης υποχώρησε και αποκάλυψε γέφυρα 1.700 ετών, του Μεγάλου Κωνσταντίνου

6/08/2026 - 9:35μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάκης Χαλκιάς: Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συνοδοιπόροι

6/08/2026 - 4:41μμ
(Φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Από τη Θράκη στην Ινδονησία και στο Jakarta World Folk Festival 2026

6/08/2026 - 11:31πμ
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο

6/08/2026 - 8:35πμ
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

5/08/2026 - 10:08μμ
Αρχαιολογικός χώρος Ραμνούντα (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ραμνούντας: Η άγνωστη καστροπολιτεία της Αττικής με δύο λιμάνια και το ιερό της Νέμεσης

5/08/2026 - 3:16μμ
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την Πέμπτη η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

4/08/2026 - 4:10μμ
Άποψη του πύργου της πύλης του Κάστρου των Μογλενών (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέλλα: Το Κάστρο των Μογλενών ανοίγει ξανά τις πύλες του

4/08/2026 - 9:21πμ
Ο Λάκης Χαλκιάς στη Βαρβάκειο, την Τσικνοπέμπτη του 2016 (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λάκης Χαλκιάς: Όταν ξεσήκωνε τη Βαρβάκειο αγορά, την Τσικνοπέμπτη του 2016

3/08/2026 - 2:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ισπανικών ελέγχων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος» για την Ιταλία να διατηρεί προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους με την Ισπανία (φωτ.:  EPA/ERNESTO GUZMAN)

Η Ισπανία επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους για ταξιδιώτες από την Ιταλία

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος / Eurokinissi)

Φωτιά σε κατάστημα στον Άλιμο – Εκκενώθηκε προληπτικά πολυκατοικία

6 ώρες πριν
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

6 ώρες πριν
Η είσοδος της ΔΕΘ (φωτ. αρχείου: Έλλη Τσολάκη)

ΔΕΘ: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την ανάπλασή της – Προϋπολογισμός 204,6 εκατομμύρια ευρώ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: YouTube/ Fox News)

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τους υδρογονάνθρακες

7 ώρες πριν
Άποψη της Δέσμενας σήμερα (φωτ.: facebook.com/omer.bayram.7771586)

Δέσμενα: Το ελληνικό χωριό – αετοφωλιά της Αργυρούπολης του Πόντου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign