pontosnews.gr
Σάββατο, 15/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα – Μια πολυσχιδής προσωπικότητα με απίστευτη ζωή

Πότε θα γίνει η κηδεία της

2/06/2023 - 2:34μμ
Η Νόνικα Γαληνέα στην πρεμιέρα του «Άμλετ», με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, στο Θέατρο Ρεξ-Κοτοπούλη το 2003 (φωτ. αρχείου: Action Images)

Η Νόνικα Γαληνέα στην πρεμιέρα του «Άμλετ», με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, στο Θέατρο Ρεξ-Κοτοπούλη το 2003 (φωτ. αρχείου: Action Images)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της, στις 8 Ιουνίου, σε ηλικία 85 ετών, πέθανε η γνωστή ηθοποιός, συγγραφέας, μεταφράστρια και επιχειρηματίας Νόνικα Γαληνέα. Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η δημοσιογράφος Χριστίνα Πολίτη μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Instagram. «Αντίο αγαπημένη Nόνικα. Ήσουν πραγματικά one of a kind», έγραψε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πρόκειται για γυναίκα θρύλο.

Η κηδεία της Νόνικα Γαληνέα θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη μία το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Θερμή παράκληση της οικογένειας είναι να μην εισέλθουν κάμερες στο χώρο του νεκροταφείου ενώ η ίδια η Γαληνέα είχε ζητήσει όταν φύγει από τη ζωή, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού».

Η Νόνικα Γαληνέα με τις εγγονές, στην πρεμιέρα της κωμωδίας του Μπέρναρντ Σω «Η εκατομμυριούχος» (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης /EUROKINISSI)

Η αστική της καταγωγή

Μια από τις πλέον αρχοντικές παρουσίες στο ελληνικό θέατρο, η Νόνικα Γαληνέα καταγόταν από αστική οικογένεια και είχε λάβει εξαιρετική μόρφωση.

Πατέρας της ήταν ο δικηγόρος Πέτρος Γαληνέας, από την Καρδαμύλη της Μάνης –είχε διατελέσει διευθυντής των Μύλων Αγίου Γεωργίου– και μητέρα της η Θεοδοσία (Dorette) Καραϊωσηφόγλου με ρίζες στην Κωνσταντινούπολη και τα Άδανα Μικράς Ασίας. Οι γονείς της χώρισαν κάποια στιγμή, και ξαναπαντρεύτηκαν αποκτώντας και άλλα παιδιά. Ο παππούς της Αναστάσιος Καραϊωσηφόγλου είχε τελειώσει τη Μεγάλη του Γένους Σχολή και με τον ξάδελφό του Ντρούλη Συμεώνογλου είχε ιδρύσει τους Μύλους Αγίου Γεωργίου.

Αλέκος Αλεξανδράκης και Νόνικα Γαληνέα, στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώτου, στο Θέατρο Ιλίσια -Ντενίση (φωτ. αρχείου: Action Images)

Η Νόνικα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Μακρή και σε ηλικία 14 ετών πήγε σχολείο στη Φλωρεντία. Τον επόμενο χρόνο πήγε στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία, και στην ηλικία των 18 εγγράφηκε στο Densons Secretarial College στο Λονδίνο. Κατόπιν σπούδασε στο Weber Douglas School of Singing and dramatic art.

Παντρεύτηκε τον Έλληνα νευρολόγο Νίκο Μουτούση με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά, τις δίδυμες Αλεξία και Αριέττα και τη Μαρία-Αμαλία. Το ζευγάρι έζησε πέντε χρόνια στο Παρίσι. Μετά το διαζύγιό τους, η Νόνικα Γαληνέα έγινε ζευγάρι με τον ηθοποιό Αλέκο Αλεξανδράκη. Οι δύο τους γνωρίστηκαν στο Θέατρο Μετροπόλιταν, το 1969, όπου συμπρωταγωνιστούσαν. Ο έρωτάς τους μοναδικός και θυελλώδης. Διήρκεσε έως το 1990.

Πολυσχιδής και πολυτάλαντη

Η σταδιοδρομία της ξεκινάει το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους Όρνιθες του Αριστοφάνη. Το 1969 συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η μετέπειτα σχέση τους επεκτάθηκε και στον επαγγελματικό στίβο. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια.

Στα παρασκήνια της θεατρικής παράστασης του ΚΘΒΕ «Αυτοκράτωρ Μιχαήλ», το 2004, με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τη σύζυγό του Νατάσα Παζαΐτη και τον τότε διευθυντή του θεάτρου Νικήτα Τσακίρογλου (φωτ. αρχείου: Γουλιέλμος Αντωνίου /Eurokinissi)

Η Νόνικα συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Ωστόσο έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο. Στις συνεργασίες της περιλαμβάνονται αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γιάννης Κόκκος, Σπύρος Ευαγγελάτος, Μιχάλης Κακογιάννης, Ανδρέας Βουτσινάς, Stuart Burge, Διονύσης Φωτόπουλος, Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ και Νίκος Πετρόπουλος.

Από αριστερά Γιώργος Παρτσαλάκης, Νόνικα Γαληνέα, Σταμάτης Φασουλής και Γιώργος Βαρδινογιάννης μετά το τέλος της παράστασης «Ερωφίλη» του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που ανέβηκε στο Ηρώδειο, το 2005, στo πλαίσιo του Ελληνικού Φεστιβάλ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΜΠΙΛΙΟΣ ΧΑΡΗΣ)

Στο πορτφόλιο των μεταφράσεών της βρίσκονται δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Το 2005 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο Η ζωή μου, από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και το βιβλίο της με τον τίτλο Επέστρεφε (εκδόσεις Ιανός).

Η Νόνικα Γαληνέα με την κόρη της Αριέτα Μουτούση και τον Αντώνη Σαμαρά, στην Επίδαυρο για την παράσταση «Όρνιθες», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (φωτ. αρχείου: Ευάγγελος Μπουγιώτης/EUROKINISSI)

Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο «Κυβέλη» για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έχει 50 χρόνια συνεχή παρουσία στο θέατρο, η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου στην αγγλική γλώσσα και η μόνη που έχει πρωταγωνιστήσει  έξι φορές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: ebu.ch)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

13/08/2026 - 1:45μμ
Ο κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στην ανατολική νεκρόπολη της Ασπένδου και, δεξιά, λεπτομέρεια από τα κτερίσματα (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Τάφος 2.400 ετών ίσως ανήκε σε παλαιστή – Η σύνδεση με τον αρχαιοελληνικό αθλητισμό

12/08/2026 - 11:51μμ
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

12/08/2026 - 3:48μμ
Εικόνα από την κηδεία του συγγραφέα Στέλιου Ράμφου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Χαλανδρίου (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Στέλιο Ράμφο – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

12/08/2026 - 1:54μμ
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

11/08/2026 - 10:10μμ
Το μνημειακό μαρμάρινο άγαλμα νεαρού άνδρα, ύψους 2,2 μέτρων, που αποκαλύφθηκε στις αρχαίες Σάρδεις και χρονολογείται στο 470-450 π.Χ. (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάρδεις: Το άγαλμα των 2.500 ετών που σώθηκε επειδή έγινε… πλακόστρωτο

10/08/2026 - 8:38μμ
Ο Νίκος Καλογερόπουλος στην κηδεία του μουσικού Στέλιου Βαμβακάρη, στις 20 Ιουνίου 2019 (φωτ. αρχείου: Στέλιος Μισίνας/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο αγαπημένος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος

9/08/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου/pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πρέσπεια 2026»: Η καρδιά του πολιτισμού χτυπά ξανά στα ακριτικά σύνορα

9/08/2026 - 8:30μμ
Η Μέριλιν Μονρόε με τον Αλέκο Λιδωρίκη, στον οποίο παραχώρησε την ιστορική συνέντευξη το 1954 (φωτ.: Αρχείο Λιδωρίκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέριλιν Μονρόε: «Θα ήθελα να είχα γεννηθεί στον τόπο σας» – Η άγνωστη ελληνική εξομολόγηση

9/08/2026 - 10:09πμ
Το Lamassu of Nineveh (2018) του Michael Rakowitz στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Ακρόπολης. Ο φτερωτός ταύρος ύψους περίπου 4,3 μέτρων αποτελεί «επανεμφάνιση» της προστατευτικής ασσυριακής θεότητας που βρισκόταν στην Πύλη Νεργκάλ της αρχαίας Νινευή και καταστράφηκε από το ISIS το 2015 (φωτ.: Natalia Tsoukala / ΝΕΟΝ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Ο φτερωτός ταύρος της Νινευή «φυλά» την Ακρόπολη – Ένα σύμβολο που επέστρεψε από την καταστροφή

7/08/2026 - 5:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολίτες διασχίζουν ένα κατάξερο πάρκο στο Λονδίνο, στις 14 Αυγούστου 2026. Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ξηρασία, η οποία πλήττει τα δύο τρίτα της Αγγλίας (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στη Βρετανία – Προς το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

7 ώρες πριν
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

7 ώρες πριν
Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, στα Σελλιά. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: iraklionews.gr)

Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στα Σελλιά – Δεν έχει οριοθετηθεί το μέτωπο

7 ώρες πριν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά κατά την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αταρότ, στον χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην αεροδρομίου κοντά στο τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Νετανιάχου: Αποκάλεσε τη Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία» – Αντίδραση από το Λονδίνο

7 ώρες πριν
Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Σινσινάτι Όπεν: Ξεπέρασε το εμπόδιο του Ροαγέ ο Τσιτσιπάς

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV