pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον ποντιακό ελληνισμό αναδείχθηκε η συμπεριληπτική εκπαίδευση

Το ημερολόγιο που δημιούργησαν το 1ο Δημοτικό Μενεμένης και το ΕΕΕΕκ Αγίου Νικολάου απέσπασε το Α’ Βραβείο στην Κατηγορία Project

1/06/2023 - 10:42μμ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου που δημιούργησαν το 1ο Δημοτικό Μενεμένης και το ΕΕΕΕκ Αγίου Νικολάου

Το εξώφυλλο του ημερολογίου που δημιούργησαν το 1ο Δημοτικό Μενεμένης και το ΕΕΕΕκ Αγίου Νικολάου

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με «Σπαράγματα Πόντου», όπως είναι ο τίτλος που έδωσαν, μαθητές και μαθήτριες από τη Μενεμένη Θεσσαλονίκης και από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης μεταμορφώθηκαν κατά το ήμισυ σε Προμηθέα, Ηρακλή και Αθηνά και δημιούργησαν ένα σχολικό ημερολόγιο (δείτε εδώ). Με αυτό το έργο πήραν μέρος στον 7ο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον ποντιακό ελληνισμό, αποσπώντας το Α’ Βραβείο στην Κατηγορία Project.

Συνδετικός κρίκος των δύο περιοχών, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο ρόλος του στον Καύκασο και ο τρόπος με τον οποίο βοήθησε στη μεταφορά προσφύγων από τον Πόντο στην Ελλάδα.

Όμως, ως σημείο αναφοράς δεν ήταν μόνο το αυτοβιογραφικό έργο Αναφορά στον Γκρέκο, ­το οποίο αφορά την αποστολή στον Καύκασο, αλλά και η τριλογία Προμηθέας πυρφόρος, Προμηθέας δεσμώτης και Προμηθέας λυόμενος, όπως και το σήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο οποίο απεικονίζεται ο Προμηθέας. Ο Τιτάνας της μυθολογίας έχει συνδεθεί με τον Καύκασο καθώς εκεί τον αλυσόδεσε ο Δίας ως τιμωρία επειδή χάρισε τη φωτιά τους ανθρώπους. Από το αιώνιο μαρτύριο να του τρώει κάθε μέρα το συκώτι ένας αετός τον απάλλαξε ο Ηρακλής.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Μενεμένης και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγίου Νικολάου μελέτησαν τα γραπτά του Καζαντζάκη, αλλά και ιστορικές πληροφορίες για τον ποντιακό ελληνισμό, και στη συνέχεια φωτογραφήθηκαν. Ακολούθως τα πρόσωπά τους μεταμορφώθηκαν σε σπαράγματα – κεντρικοί ήρωες ο Προμηθέας, ο Ηρακλής και η θεά Αθηνά, καθότι σύμφωνα με τη μυθολογία βοήθησε τον Τιτάνα στη δημιουργία του πρώτου ανθρώπου.

Οι μήνες του έτους γράφτηκαν και στην ποντιακή διάλεκτο, ενώ σε κάθε μήνα υπάρχει ένα απόσπασμα από έργο του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο παραπέμπει στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην ειρήνη και στους πρόσφυγες.  Στην τελευταία σελίδα του ημερολογίου αναγράφονται ευχές με τη μορφή μαντινάδας για όλους τους μήνες, με την τελευταία να αφορά στον Πόντο.

Πέρα όμως από το βραβείο, όπως σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί που συντόνισαν το πρόγραμμα, ο Μενέλαος Αβδελάς στη Μενεμένη και ο Γιώργος Μαυροειδής στον Άγιο Νικόλαο, «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία είναι η συνεργασία και η σύμπραξη των δύο σχολείων, καθώς επίσης και η ανάγκη για ένα συμπεριληπτικό σχολείο και μια συμπεριληπτική κοινωνία. Μέσω του project διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά πως η συμπεριληπτική εκπαίδευση σχετίζεται με τη μάθηση και τη συμμετοχή, την αποδοχή κάθε είδους ετερότητας, με το σχολείο ως ολότητα, το οποίο ανταποκρίνεται στο σύνολο των μαθητών. Η έννοια της συνεκπαίδευσης δηλώνει με ακρίβεια αυτό που όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη, δηλαδή να συνυπάρχουν τόσο στα ίδια σχολεία, μέσα στις ίδιες τάξεις και μαζί με τους συμμαθητές τους, όσο και στην κοινωνία. Τέλος, μέσω του διαγωνισμού διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά πως οι συμπράξεις μπορούν και μειώνουν τον αποκλεισμό και φυσικά εμπλουτίζονται με σύγχρονες συμπεριληπτικές και καινοτόμες πρακτικές».

Να σημειωθεί ότι στην ίδια διοργάνωση το 1ο Δημοτικό Μενεμένης συμμετείχε με ένα ημερολόγιο με συνταγές της ποντιακής κουζίνας (δείτε εδώ).

• Ο 7ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «Ποντιακός ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον», διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘ και το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Η βράβευση θα γίνει τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

13/08/2026 - 7:09μμ
Μέλη ποντιακών σωματείων δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο (φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά 2026: Τρεις ημέρες μνήμης στο Βέρμιο

13/08/2026 - 3:44μμ
Ατμοσφαιρικό πλάνο των ερειπίων του Περιστερεώτα, στη Ματσούκα του Πόντου, στην περιοχή της Τραπεζούντας, από την τουρκική σειρά «Sevdam Karadeniz»
ΠΟΝΤΟΣ

Η τουρκική τηλεόραση μετατρέπει τα ελληνικά μοναστήρια του Πόντου σε σκηνικά – Μετά τη Σουμελά, ο Περιστερεώτας

13/08/2026 - 9:56πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ο Ζώρας Μελισσανίδης, στο Αρχονταρίκι του περίβλεπτου κτηρίου που ανεγέρθη στη μνήμη του από τους γιους Δημήτρη και Ιάκωβο Μελισσανίδη, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μελισσανίδειον Μέλαθρον: Ένα σύγχρονο κτήριο στην Παναγία Σουμελά, σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό

12/08/2026 - 11:04πμ
Σκίτσο που απεικονίζει τα όμορφα σπίτια της Ίμερας (εικ.: «Τραπεζούς, στα Ίχνη των Μεγάλων Κομνηνών τομ. Β΄, Μίλητος»)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι οκτώ Πόντιοι και οι εννέα φωτιές: Χαριτωμένο ανέκδοτο για τους Ιμεραίους

12/08/2026 - 10:14πμ
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

11/08/2026 - 9:29μμ
Τα Μωμο’έρια Καλλιφύτου έφεραν… αέρα Δωδεκαήμερου στην 20ή Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Παρανέστι. Σάββατο 8 Αυγούστου 2026  (πηγή: Facebook / Katerina Billi)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι Καλλιφύτου: Έφεραν το ποντιακό Δωδεκαήμερο στην καρδιά του καλοκαιριού

11/08/2026 - 6:23μμ
Μέλη της ανασκαφικής ομάδας εργάζονται στο σπήλαιο Κοσκάρλι, περίπου 40 χλμ. νότια της Τραπεζούντας, κατά την πρώτη ανασκαφική περίοδο το 2024 (φωτ.: Karadeniz Technical University / Department of Archaeology)
ΠΟΝΤΟΣ

Τραπεζούντα: Το σπήλαιο που φωτίζει την προϊστορία του Πόντου – Ευρήματα σχεδόν 15.000 ετών

11/08/2026 - 2:48μμ
Η είσοδος του «Μελισσανιδείου Μέλαθρου», που βρίσκεται κοντά στο Ηγουμενείο της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Το 7ώροφο κτήριο αρχιτεκτονικά θυμίζει τη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους (φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τιμώντας τις ρίζες, ευεργετώντας τον τόπο – Ένα έργο ζωής στο Βέρμιο

11/08/2026 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αχαρνές: Φωτιά στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά – Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα

50 δευτερόλεπτα πριν

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Υποτροφία στη μνήμη του ιδρυτή του, Χαράλαμπου Κιαγχίδη

7 λεπτά πριν

Νέα Κίος: Μεγάλο μικρασιατικό γλέντι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Κιανά 2026»

36 λεπτά πριν
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Τι ισχύει για το φόρο σε δωρεές, χαρτζιλίκια και μεταφορές χρημάτων μεταξύ συγγενών μέσω IRIS

1 ώρα πριν
Πυρκαγιά στη Σιβήρη Χαλκιδικής,  Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Χαλκιδική: Ενισχύονται διαρκώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Σίβηρη και Φούρκα – Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ec-patr.org / Νίκος Παπαχρήστου)

Βαρθολομαίος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού ζήτησε να τελέσω το γάμο του γιου του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign