pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κόσοβο: Δημοτικό κτήριο φρουρούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ – «Ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η σταθερότητα»

Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντήσει αρχικά πρεσβευτές των ΗΠΑ, Ιταλίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας και αργότερα της Ρωσίας και της Κίνας

30/05/2023 - 3:08μμ
Σέρβοι αντιμετωπίζουν  στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ μπροστά σε δημοτικό κτήριο στο Ζβέτσαν, στο Κόσοβο (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Σέρβοι αντιμετωπίζουν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ μπροστά σε δημοτικό κτήριο στο Ζβέτσαν, στο Κόσοβο (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Δημοτικό κτήριο στην πόλη Ζβέτσαν του Κοσόβου φρουρούν σήμερα δεκάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ, όπου χθες, Δευτέρα, 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για το ορισμό Αλβανών δημάρχων στις πόλεις τους.

Ειδικότερα, Σέρβοι του Κοσόβου έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το συγκεκριμένο δημοτικό κτήριο στο Ζβέτσαν, αλλά η κατάσταση είναι ήρεμη, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς, καθώς στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Πολωνία στέκονταν φρουροί με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών.

Με αφορμή τα επεισόδια, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έχει ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια να αποκατασταθεί αμέσως η σταθερότητα στο βόρειο Κόσοβο.

Χθες, Δευτέρα, Σερβοι διαδηλωτές στο Ζβέτσαν έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η νατοϊκή δύναμη, γνωστή ως KFOR, ανακοίνωσε πως 30 στρατιώτες της τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως τραυματίσθηκαν 52 Σέρβοι, ενώ η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Σε μια άλλη πόλη με σερβική πλειοψηφία, το Λεποσάβιτς, ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος δεν μπορούσε να φύγει από το γραφείο του για περισσότερο από 24 ώρες εξαιτίας των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω απ’ αυτό, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες «με τους εντονότερους όρους».

«Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων @NATO_KFOR, πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν.

Οι αρχές του Κοσόβου έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο. Ο Βούτσιτς κατηγόρησε τις αρχές του Κοσόβου ότι προκάλεσαν πρόβλημα επιμένοντας να εγκαταστήσουν νέους δημάρχους.

Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντήσει πρεσβευτές του αποκαλούμενου Κουιντέτου (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) στο Βελιγράδι και αργότερα πρόκειται να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό της RAI πως μίλησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

«Τους κάλεσα να επιδείξουν ηρεμία … να εγκαταλείψουν τη βία και ελπίζω ότι άκουσαν, έδειξαν και οι δύο μεγάλη προθυμία, θα δούμε», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ ανέφερε σε δήλωσή της πως «είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για την Πρίστινα και για το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευημερίας των Σέρβων και των Κοσοβάρων πολιτών».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε.

Αποφασιστικά βήματα θέλει η Ρωσία

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι χρειάζονται «αποφασιστικά βήματα» για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Κόσοβο.

«Καλούμε τη Δύση να βάλει επιτέλους τέλος στην ψευδή προπαγάνδα της και να σταματήσει να επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια στο Κόσοβο στους Σέρβους που τους σπρώχνει η απελπισία, που είναι ειρηνικοί, άοπλοι και προσπαθούν να υπερασπιστούν τα θεμιτά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργέίο Εξωτερικών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τουρκική κίνηση για ΑΟΖ και «Γαλάζια Πατρίδα»: Σχέδιο να αποκτήσει υπερεξουσίες ο Ερντογάν

15/05/2026 - 7:20μμ
Τηλεοπτική μετάδοση της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, στο Πεκίνο στις 15 Μαΐου 2026  (φωτ.: EPA / Jessica Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν, όπλα και σιωπές: Το ερώτημα του Σι που ο Τραμπ αρνήθηκε να απαντήσει – Το νέο γεωπολιτικό παζάρι ΗΠΑ-Κίνας

15/05/2026 - 5:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα κάνω υπομονή για πολύ ακόμη με το Ιράν» – Απειλές Τραμπ, επιθέσεις της Χεζμπολάχ και κρίσιμες συνομιλίες στις ΗΠΑ

15/05/2026 - 10:00πμ
Ο Γουές Στρίτινγκ απόχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, μετά από συναντηση με τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Επί ξυρού ακμής ο Στάρμερ μετά την παραίτηση και του υπουργού Υγείας

14/05/2026 - 4:28μμ
Αεροπλάνο προσγειώνεται στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

«Θα βρούμε καύσιμα για το καλοκαίρι;» – Τι λένε αεροπορικές και ειδικοί για την κρίση στη Μέση Ανατολή

14/05/2026 - 12:58μμ
Πεζός περνά μπροστά από κατάστημα επισκευής τηλεοράσεων και μεταχειρισμένων ειδών στην Ταϊπέι, ενώ στις οθόνες μεταδίδεται η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ, 14 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Ritchie B. Tongo)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Τραμπ αντάλλαξαν μηνύματα, όχι συμφωνίες: Η Ταϊβάν, το Ιράν και η «Παγίδα του Θουκυδίδη» στη σύνοδο του Πεκίνου

14/05/2026 - 10:33πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

FAO: Προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους από τα ανακυκλωμένα πλαστικά στις συσκευασίες τροφίμων

14/05/2026 - 10:09πμ
Παιδιά κρατούν σημαίες της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ από τον Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, στο Πεκίνο. 14 Μαΐου 2026. (φωτ.: EPA / Maxim Shemetov / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σι και Τραμπ ξανά στο ίδιο τραπέζι: Το εμπόριο, η Ταϊβάν και το Ιράν βάζουν φωτιά στη σύνοδο του Πεκίνου

14/05/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

14/05/2026 - 12:23πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Mark Schiefelbein)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Κίνα στο ίδιο τραπέζι: Εμπόριο, Ταϊβάν και Ιράν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνάντησης

13/05/2026 - 8:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βροχή, άνοδο της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη έχει το μετεωρολογικό προφίλ του Σαββάτου

13 λεπτά πριν
(Από την αφίσα των εκδηλώσεων)

Ξάνθη: Ο Σύλλογος Ποντίων τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας με πολυήμερες εκδηλώσεις

9 ώρες πριν
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρή 24χρονη μετά από πτώση από μπαλκόνι 7ου ορόφου

10 ώρες πριν

Δήμος Ηλιούπολης: Νέα κήρυξη τριήμερου πένθους, μετά το θάνατο και της δεύτερης μαθήτριας

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Greek Basketball League: Έβγαλε αντίδραση και νίκησε εύκολα τη Μύκονο ο Παναθηναϊκός

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign