pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς το Ιράκ φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τη Διώρυγα του Σουέζ

Παρουσιάστηκε «Ο Δρόμος της ανάπτυξης», ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο

27/05/2023 - 11:11μμ
O πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι (φωτ.: Iraqi Prime Minister's Press Office)

O πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι (φωτ.: Iraqi Prime Minister's Press Office)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα φιλόδοξο σχέδιο, που στόχο έχει να καταστήσει το Ιράκ απαραίτητο πέρασμα για τη ροή εμπορευμάτων μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, παρουσίασε το Σάββατο η Βαγδάτη. Αφορά την κατασκευή δρόμου και σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 1.200 χλμ που θα συνδέουν τον Κόλπο με τα τουρκικά σύνορα.

«Δρόμος της ανάπτυξης» είναι το όνομα του πρότζεκτ που όταν ολοκληρωθεί θα ανταγωνίζεται τη Διώρυγα του Σουέζ. Το κόστος υπολογίζεται σε 17 δισ. δολάρια και προς το παρόν όλα παραμένουν στα… χαρτιά.

Το Ιράκ επιθυμεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, δηλαδή του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Ομάν, της Ιορδανίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Εκπρόσωποί τους βρέθηκαν στην ιρακινή πρωτεύουσα για την παρουσίαση του έργου.

«“Ο Δρόμος της Ανάπτυξης” δεν είναι απλώς ένας δρόμος για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή επιβατών. Ανοίγει την πόρτα στην ανάπτυξη τεράστιων περιοχών του Ιράκ», δήλωσε στο Reuters ο Φαρχάν αλ-Φαρτούσι, γενικός διευθυντής της Γενικής Εταιρείας Λιμένων.

Όταν θα ενωθεί ο πλούσιος σε πετρέλαιο νότος του Ιράκ με την Τουρκία η χώρα θα γίνει διαμετακομιστικός κόμβος, αφού θα έχει μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης. Προβλέπεται ένα δίκτυο με τρένα υψηλής ταχύτητας (έως 300 χλμ/ώρα) για εμπορεύματα και επιβάτες, συνδέσεις με τοπικούς βιομηχανικούς κόμβους και ένα ενεργειακό στοιχείο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Βλέπουμε σε αυτό το βιώσιμο έργο έναν πυλώνα της οικονομίας που δεν θα βασίζεται πλέον στο πετρέλαιο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι κατά την έναρξη της συνάντησης. Κάθε χώρα που επιθυμεί «θα μπορεί να υλοποιήσει ένα μέρος του έργου», εξήγησε η Επιτροπή Μεταφορών του ιρακινού κοινοβουλίου, η οποία δίνει χρόνο παράδοσης από 3 έως 5 χρόνια.

«“Ο Δρόμος της Ανάπτυξης” θα τονώσει τη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των χωρών της περιοχής», διαβεβαίωσε στην παρέμβασή του ο Τούρκος πρέσβης στη Βαγδάτη Αλί Ριζά Γκιουνέι, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο βαθμό η χώρα του, βασικός οικονομικός εταίρος του Ιράκ, σκοπεύει να συνεισφέρει οικονομικά.

Κατεστραμμένο από τις δεκαετίες πολέμου και την εκτεταμένη διαφθορά, το Ιράκ, παρόλο που είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, έχει τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές. Οι δρόμοι του είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, και μάλιστα αυτοί που συνδέουν τη Βαγδάτη με το βορρά διασχίζουν ορισμένες περιοχές όπου πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν σποραδικά να αναπτύσσουν δράση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διαδηλώτρια μετέχει σε συγκέντρωση στο Παρίσι με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις

18/01/2026 - 2:00μμ
Υποστηρικτές του DEM κρατούν σημαία του ΡΚΚ στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Ντιγιαρμπακίρ, τον Μάρτιο του 2025 (φωτ. αρχείου: EPA/Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Προσπάθεια δολιοφθοράς της ειρηνευτικής διαδικασίας» με το ΡΚΚ βλέπει ο Οτζαλάν

18/01/2026 - 12:15μμ
O Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ευρώπης με φόντο τη Γροιλανδία: Δασμοί, αντιδράσεις και έκτακτη κινητοποίηση της ΕΕ

18/01/2026 - 12:10πμ
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της Κοπεγχάγης (φωτ.: EPA/Emil Nicolai Helms)
ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες κόσμου στη Δανία και τη Γροιλανδία διαδήλωσαν ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις Τραμπ

17/01/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική υπογραφή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur: Τέλος σε 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, αρχή για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

17/01/2026 - 10:23μμ
Από αριστερά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα στη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ κάλεσε Τουρκία, Αίγυπτο, Αργεντινή, Καναδά και Κατάρ στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα

17/01/2026 - 4:52μμ
(Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλί Χαμενεΐ: Ο Τραμπ είναι υπεύθυνος για τα θύματα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν

17/01/2026 - 3:50μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Christophe Petit Tesson)
ΚΟΣΜΟΣ

Μασσαλία: Βαν έπεσε πάνω σε παιδιά – 11 ελαφρά τραυματίες, 8χρονος σοβαρά

17/01/2026 - 9:05πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαρία Ματσάδο και το βραβείο Νόμπελ (φωτ.: Χ/The White House)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Το βραβείο Νόμπελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νικητή»

16/01/2026 - 11:50μμ
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

16/01/2026 - 8:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

15 λεπτά πριν
Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

43 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης οκτώ ορειβατών από χαράδρα στον Ταΰγετο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Αργυρώ Αναστασίου/ EUROKINISSI)

Προσφορά ζωής από τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

2 ώρες πριν
Διαδηλώτρια μετέχει σε συγκέντρωση στο Παρίσι με αφορμή τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Ιράν (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)

Ιράν: Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Παμμικρασιατικός Δράμας)

Μια βραδιά αφιερωμένη στη Μικρασία, τη Θράκη και τον Πόντο από τους Μικρασιάτες της Δράμας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign