pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλέξης Τσίπρας: Οι τρεις αιτίες που οδήγησαν στην οδυνηρή ήττα

Τι δήλωσε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

25/05/2023 - 8:26μμ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τους τρεις λόγους που οδήγησαν στην ήττα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι δική μας, πρωτίστως δική μου».

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι η ευθύνη «είναι ακόμη μεγαλύτερη τώρα» για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πρέπει να πείσουν τον κόσμο για τη μάχη που έχουν μπροστά. «Γιατί αυτή είναι η πιο κρίσιμη, αυτή είναι η τελική και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση», τόνισε.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς άλλες ομιλίες, μετά από πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου, η οποία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και αποφασίστηκε όσα από τα μέλη της ΚΕ επιθυμούν, να στείλουν γραπτά τις θέσεις τους.

«Μετά από τρεις μέρες δύσκολες, θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμιά καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προσέθεσε, δε, ότι δεν έχουν δικαίωμα στην παραίτηση ούτε στην εσωστρέφεια, μόνο «υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην κοινωνία, που βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας πρωτοφανούς συντηρητικής παλινόρθωσης». 

«Δεν κρύβομαι, ποτέ δεν κρύφτηκα, ανέλαβα την ευθύνη και έδωσα τη μάχη», πρόσθεσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της δεξιάς».

Οι τρεις λόγοι

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τους τρεις λόγους που οδήγησαν στην ήττα του κόμματος:

  • Η πρώτη αιτία είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ».
  • Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής που λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ήταν μία ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».
  • Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Απευθυνόμενος στην Ν.Δ., είπε: «Μην βιάζεστε, δεν θα πετύχετε τον στόχο σας. Κι άλλες φορές βιαστήκατε και δεν πετύχατε τον στόχο σας. Είναι λογικό να μην επιθυμείτε την νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτός ο δικομματισμός που έριξε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, έχει τελειώσει».

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε και δεν λιποτακτήσαμε ποτέ από τα δύσκολα. Η ευθύνη αφορά την κοινωνία, το μέλλον όλων μας».

«Καλό μας αγώνα, πάμε για να νικήσουμε», κατέληξε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Χάρης Θεοχάρης και Mehmet Kemal Bozay (φωτ.: Υπουργείο Εξωτερικών)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Τουρκία: Στην Αθήνα έγινε ο 9ος γύρος συνομιλιών για το Κοινό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας»

22/01/2026 - 12:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Πάνω από τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση στο Μαξίμου – Τι δήλωσαν οι δύο πλευρές

19/01/2026 - 8:10μμ
Από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αιγύπτιος ομόλογός του Μπαντρ Αμπντελατί και ο κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπο στο Κάιρο (φωτ.: EPA/Mohamed Hossam)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έχει λάβει πρόσκληση από τον Τραμπ για το Συμβούλιο Ειρήνης

18/01/2026 - 3:46μμ
Ο εκλιπών Αλέξανδρος Παπαδόγγονας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας

17/01/2026 - 2:23μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

15/01/2026 - 3:31μμ
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο ύψος του Πλατύκαμπου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες-κυβέρνηση σε τροχιά διαλόγου: Τη Δευτέρα το ραντεβού με Μητσοτάκη, ανοίγουν οι δρόμοι

15/01/2026 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/Αρμενική Παροικία Κρήτης /Armenian community of CRETA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρμενική Κοινότητα Ηρακλείου Κρήτης: Ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν τον απανταχού αρμενικό ελληνισμό με την ιστορική του πατρίδα

14/01/2026 - 1:30μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Mercosur (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Δίχτυ προστασίας για 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα – Νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση

9/01/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: minedu.gov.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Ορκίστηκε ο νέος μουφτής Εμίν Σερίφ

9/01/2026 - 4:59μμ
Ο Παύλος Ασλανίδης σε εκδήλωση για τα Τέμπη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών: Ασλανίδης κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα – «Κανείς δεν είναι μαζί της»

7/01/2026 - 8:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

«Αλησμόνητες Πατρίδες»: Με κομμάτι για την Παναγία τη Βουρλιώτισσα και καππαδοκικό χαλβά η εκδήλωση για τη βασιλόπιτα

19 λεπτά πριν
Το τρένο στην Καρταχένα στην περιοχή της Μούρθια έπεσε πάνω σε γερανό, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Χ)

Τρίτο ατύχημα με τρένο στην Ισπανία – Έπεσε σε γερανό, αρκετοί τραυματίες

42 λεπτά πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον καταστατικό χάρτη του «Συμβουλίου Ειρήνης». Νταβός, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)

Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ είναι γεγονός – Υπογράφηκε ο ιδρυτικός χάρτης στο Νταβός

1 ώρα πριν
Βελανίδι σε δέντρο 12 ετών που έχει φυτευτεί  σε χώρο που βρίσκεται προς το Σούνιο, περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα (φωτ.: Facebook / Φυτεύουμε βελανιδιές / Pacos Akis)

Δάσος Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων – 353 βελανιδιές στα Μελίσσια

2 ώρες πριν
Καταστροφές στην Άνω Γλυφάδα από την κακοκαιρία, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Δεν το έχουμε ξαναζήσει»: Η επόμενη μέρα στη Γλυφάδα – Θρήνος για την 56χρονη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Lukas Coch)

Australian Open: Αποχαιρέτισε νωρίς ο Τσιτσιπάς

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign