pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εκλογές στην Τουρκία: Πέντε διαπιστώσεις για τον α’ γύρο και τον… εφτάψυχο Ερντογάν

Στις 28 Μαΐου νέο ραντεβού στις κάλπες για τον επόμενο πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας

16/05/2023 - 8:30πμ
Ψηφοφόροι του Ερντογάν έξω από τα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Ψηφοφόροι του Ερντογάν έξω από τα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ανατρέποντας τα προγνωστικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέλαβε την πρώτη θέση τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, με ποσοστό 49,5%. Πλέον όλα θα κριθούν στον β’ γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου με μοναδικό αντίπαλο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ποιες είναι όμως οι βασικές διαπιστώσεις του α’ γύρου;

Η οικονομία «δεν είναι τόσο σημαντική»

Η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας που οδήγησε στην εκτόξευση του πληθωρισμού στο 85% το περασμένο φθινόπωρο είχε θεωρηθεί ως το μεγάλο «αγκάθι» για τον πρόεδρο Ερντογάν. Όμως εκείνος, αφού αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό μέσα σε έναν χρόνο, πολλαπλασίασε τις προεκλογικές υποσχέσεις του – μεταξύ αυτών είναι και ο διπλασιασμός του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτά τα «λαϊκίστικα μέτρα» έπεισαν ένα μέρος του εκλογικού σώματος, σε μια Τουρκία όπου «η οικονομία δεν είναι τόσο σημαντική [σ.σ. για τις επιλογές των ψηφοφόρων] όσο λένε οι σχολιαστές», εκτίμησε ο Μπερκ Εσέν, ερευνητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης.

Για να επαναφέρει την οικονομία στη σωστή πορεία, η αντιπολίτευση υποσχόταν ότι θα αυξήσει τα επιτόκια ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός σε μονοψήφιο ποσοστό μέσα σε δύο χρόνια. Ο Ουμίτ Ακτσάι, καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας, θεωρεί ότι αυτές οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να φρενάρουν την οικονομική δραστηριότητα, «δεν ενθουσίασαν τον κόσμο που ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες».

Η ψήφος των Κούρδων δεν αρκούσε στην αντιπολίτευση

«Η ψήφος των Κούρδων εξηγεί τα καλά αποτελέσματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε ο Γιοχανάν Μπενχαΐμ, υπεύθυνος Σύγχρονων Σπουδών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών (Ifea) της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά του στις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Στο Ντιγιάρμπακιρ, για παράδειγμα, έλαβε ποσοστό 72%, αφού το φιλοκουρδικό κόμμα HDP τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Όμως η ψήφος των Κούρδων, μολονότι θεωρείται εδώ και χρόνια ότι επηρεάζει αποφασιστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αυτή τη φορά δεν αρκούσε στην αντιπολίτευση. «Η στρατηγική του Ερντογάν, ο οποίος συνέδεε συνεχώς την αντιπολίτευση με τους Κούρδους, το PKK και την τρομοκρατία, αποδείχτηκε αποτελεσματική», είπε ο Μπαϊράμ Μπαλτζί, ερευνητής στο CERI-Sciences Po.

Περιορισμένες οι συνέπειες του σεισμού

Οι επιζώντες του μεγάλου σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους, εξέφραζαν την οργή τους κατηγορώντας το κράτος ότι καθυστέρησε να κινητοποιηθεί σε ορισμένες επαρχίες, όπως στο Αντιγιαμάν και το Χατάι.

Η οργή αυτή δεν εκφράστηκε στις κάλπες. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα χτίσει το συντομότερο δυνατόν 650.000 κατοικίες για τους σεισμόπληκτους. «Το μήνυμα θεωρήθηκε αξιόπιστο» από ένα μέρος των ψηφοφόρων», σχολίασε ο Μπερκ Εσέν.

Ο Ερντογάν διατήρησε τα πολύ υψηλά ποσοστά του στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές: 72% στο Καχραμάνμαρας, 69% στη Μαλάτια, 66% στο Αντιγιαμάν. Στο Χατάι, το ποσοστό του παρέμεινε σταθερό, στο 48%.

Η άνοδος του εθνικισμού

Το απροσδόκητα υψηλό ποσοστό του υπερεθνικιστή υποψηφίου Σινάν Ογάν ήταν μια από τις εκπλήξεις της κάλπης. Ο πρώην βουλευτής έλαβε πάνω από 5%, μολονότι τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στηρίζονται από εθνικιστικά κόμματα.

«Ο εθνικισμός είναι μια συνιστώσα του τουρκικού πολιτικού τοπίου (…) από τη δεκαετία του 1990», σύμφωνα με τον Ουμούτ Εζκιριμλί, ερευνητή στο Ινστιτούτο Διεθνών Μελετών της Βαρκελώνης (Ibei).

Η άνοδος των εθνικιστών, τα διάφορα κόμματα των οποίων συγκέντρωσαν όλα μαζί το 22% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές, αποδίδεται εν μέρει στο πρόβλημα των Σύρων προσφύγων που ζουν στην Τουρκία.

«Η μεγάλη ανατροπή της κατάστασης είναι ότι πλέον η δεξιά και η ακροδεξιά βρίσκονται στην καρδιά του παιχνιδιού», είπε ο Γιοχανάν Μπενχαΐμ.

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω

Όλες –ή σχεδόν όλες– οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Κάποιες μάλιστα τον αναδείκνυαν νικητή ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ο Ερντογάν τις διέψευσε: η επόμενη ημέρα τον βρήκε νικητή, έστω και αν δεν κατάφερε να επιβληθεί από τον πρώτο γύρο, όπως έκανε το 2018, αφού το ποσοστό που συγκέντρωσε ήταν κάτω από 50%.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβεστική ομάδα επιχειρεί στη δασική πυρκαγιά στην Αρές, στη νοτιοδυτική Γαλλία, αργά το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Damien Rembert / Gironde Departmental Fire and Rescue Service)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία καίγεται: 420.000 στρέμματα στάχτη στη Ζιρόντ – Απομακρύνθηκαν 220.000 άνθρωποι

26/07/2026 - 1:54μμ
Μαχητικό F-35B προσεγγίζει το κατάστρωμα του ελικοπτεροφόρου αποβατικού πλοίου USS Boxer στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι 4 λόγοι που έκαναν τον Τραμπ να πατήσει «φρένο» στους βομβαρδισμούς

26/07/2026 - 10:33πμ
Άνθρωποι τυλιγμένοι με ισοθερμικές κουβέρτες αγκαλιάζονται κοντά στο σημείο της επίθεσης (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)
ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Ποιος είναι ο 21χρονος ύποπτος για την επίθεση στο Pride – «Μην τον πλησιάσετε, μπορεί να είναι οπλισμένος»

26/07/2026 - 8:33πμ
Πούτιν και Τοκάγεφ σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Τοκάγεφ προς Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

25/07/2026 - 7:15μμ
Απόκοσμη εικόνα από τη φωτιά στη Γαλλία (φωτ.: EPA / SDIS33 / Damien Rembert)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Ισπανία: Εκτός ελέγχου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές

25/07/2026 - 2:38μμ
(Φωτ.: EPA / Farooq Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Παιδείας – Νίκη για το «Κόμμα της κατσαρίδας»

25/07/2026 - 1:15μμ
Η είσοδος του αρμενικού νεκροταφείου Σουρπ Γκαραμπέτ στην Πόλη (πηγή: bianet.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Βανδαλισμός στο αρμενικό κοιμητήριο Σουρπ Γκαραμπέτ στην Κωνσταντινούπολη

25/07/2026 - 11:54πμ
Πλάνο από το ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria (πηγή: 
YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ προανήγγειλε επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ – Αιχμές κατά Σούμερ και ΜΜΕ

25/07/2026 - 9:21πμ
(Πηγή: YouTube/Anka Haber Ajansı)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» με 91 βουλευτές που αποχώρησαν από το CHP

24/07/2026 - 10:28μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί στο Ιράν και νέα μέτωπα ενώ το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 100 δολάρια

24/07/2026 - 1:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ23: Πρώτη παγκόσμια δύναμη η Ελλάδα με έξι μετάλλια

23 λεπτά πριν
Μέλη μικρασιατικών σωματείων μεταφέρουν την εικόνα της Αγίας Παρασκευής στους δρόμους του Καστέλλου Χίου. Σάββατο 25 Ιουλίου 2026 (φωτ.: alithia.gr)

Από την Κρήνη στο Καστέλλο Χίου: Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής που πέρασε το Αιγαίο

47 λεπτά πριν
Η χειροβομβίδα αμυντικού τύπου και το περίστροφο με τα φυσίγγια που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (πηγή: Γραφείο Τύπου ΕΛΑΣ)

Σχέδιο με χειρομβοβίδα και στόχο τον Ντογιάκο: Ο «εγκέφαλος» από τη φυλακή, ο δράστης και ο συνεργός

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Καλλίδρομο Φθιώτιδας, Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nikos Saliagas)

Φωτιά στη Φθιώτιδα, σε δύσβατο σημείο στο Καλλίδρομο – Επιχειρούν 6 εναέρια μέσα

2 ώρες πριν
Πυροσβεστική ομάδα επιχειρεί στη δασική πυρκαγιά στην Αρές, στη νοτιοδυτική Γαλλία, αργά το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Damien Rembert / Gironde Departmental Fire and Rescue Service)

Η Γαλλία καίγεται: 420.000 στρέμματα στάχτη στη Ζιρόντ – Απομακρύνθηκαν 220.000 άνθρωποι

2 ώρες πριν
Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign