pontosnews.gr
Παρασκευή, 10/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγράφει τη συστημική διάκριση που υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Τουρκία

Παραδόθηκε στο Κογκρέσο η ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο

15/05/2023 - 8:23μμ
Το «Harry S. Truman Building», τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Mike Theiler)

Το «Harry S. Truman Building», τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (φωτ.: EPA / Mike Theiler)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη συστημική διάκριση που υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις τουρκικές Αρχές καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη πάγια έκκληση της αμερικανικής πλευράς για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η έκθεση αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά. Αναφέρεται σε κυβερνητικές πολιτικές που παραβιάζουν θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές ομάδων, θρησκευτικών δογμάτων και ατόμων, καθώς και στις πολιτικές των ΗΠΑ για την προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Για την Τουρκία τονίζονται τα εξής:

• Η κυβέρνηση συνέχισε να μην αναγνωρίζει την ηγεσία ή τις διοικητικές δομές μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, όπως το Αρμενικό Αποστολικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Αρχιραβινάτο. Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται ως νομικά πρόσωπα σημαίνει ότι δεν μπορούν να αγοράσουν ή να κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, ή να ασκήσουν αξιώσεις στο δικαστήριο. Αυτές οι τρεις ομάδες, μαζί με άλλες μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες, για να κατέχουν και να ελέγχουν τη θρησκευτική τους περιουσία συνεχίζουν να βασίζονται σε ανεξάρτητα ιδρύματα που εποπτεύονταν από ξεχωριστά Διοικητικά Συμβούλια.

• Ενώ δόθηκε άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, η κυβέρνηση δεν επέτρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελέσει Θεία Λειτουργία στη Μονή του Αγίου Νικολάου στην Καππαδοκία.

• Το Ελληνορθόδοξο και το Αρμενικό Πατριαρχείο συνεχίζουν να μην έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επίσημη θεολογική εκπαίδευση εντός της χώρας.

• Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α’ ως ηγέτη των σχεδόν 300 εκατ. ορθοδόξων στον κόσμο. Τον θεωρεί θρησκευτικό ηγέτη μόνο της ελληνορθόδοξης μειονότητας εντός της χώρας.

• Η κυβέρνηση επιμένει να επιτρέπει μόνο σε Τούρκους πολίτες να ψηφίζουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή να έχουν τη δυνατότητα να εκλεγούν στη θέση του Πατριάρχη. Έτσι, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι οι ηγέτες των Ελληνορθόδοξων (Οικουμενικό Πατριαρχείο), των Αρμενικών Αποστολικών Ορθοδόξων και των Εβραϊκών κοινοτήτων πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες.

Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται ακόμα οι συναντήσεις που είχε ο πρέσβης των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία τον Σεπτέμβριο του 2022 σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προσευχή στο Ναό της Αναστάσεως, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΠΙΣΤΗ

Ιερουσαλήμ: Άνοιξαν ξανά οι Άγιοι Τόποι μετά την εκεχειρία – Δάκρυα συγκίνησης και χαράς

9/04/2026 - 8:26μμ
H Ακολουθία των Παθών στην Μητρόπολη Αθηνών
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Μεγάλη Πέμπτη: Η πιο συγκλονιστική ακολουθία της Ορθοδοξίας – Τα Δώδεκα Ευαγγέλια και η κορύφωση του Θείου Δράματος

9/04/2026 - 8:36πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Atef Safadi)
ΠΙΣΤΗ

Ιερουσαλήμ: Ανοίγουν ξανά οι Άγιοι Τόποι μετά την εκεχειρία με το Ιράν

8/04/2026 - 10:57μμ
Aναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρος στη σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών, που βρίσκεται στο όρος Κτενιάς κοντά στην Τρίπολη (φωτ.: EUROKINISSI / Eυάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Μεγάλη Τετάρτη: Από το Ευχέλαιο στο Νιπτήρα – Το πέρασμα από την κάθαρση στη θυσία

8/04/2026 - 8:33πμ
Η χορωδία του ναού της Παναγίας Ναυπλίου αποδίδει το τροπάριο της Κασσιανής. Μεγάλη  Τρίτη 11 Απριλίου 2023 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Μεγάλη Τρίτη: Γιατί συγκλονίζει το τροπάριο της Κασσιανής – Η μοναδική απόδοση του Κόντογλου

7/04/2026 - 10:28πμ
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Μεγάλη Δευτέρα: Τι σηματοδοτεί εκκλησιαστικά – Το ευαγγελικό μήνυμα της ημέρας

6/04/2026 - 12:24μμ
Εικόνα από τον ενοριακό ναό της Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΙΣΤΗ

Νυμφίος και Ελκόμενος – Το σκάνδαλο της Μ. Εβδομάδας

5/04/2026 - 11:26πμ
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

4/04/2026 - 11:10μμ
ΠΙΣΤΗ

«Δος μοι τούτον τον ξένον»: Μουσικοαφηγηματική βραδιά κατάνυξης στην Κομοτηνή ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας

3/04/2026 - 7:50μμ
Τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον Πανάγιο Τάφο. 4 Μαΐου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Άγιο Φως: Χωρίς πιστούς η αφή στον Πανάγιο Τάφο – Αυστηρά μέτρα και περιορισμοί στην Ιερουσαλήμ

1/04/2026 - 11:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Ηττήθηκε στη Βαλένθια και δυσκόλεψε η εξάδα για τον Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

4 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη της Ολλανδίας, 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)

Σε δοκιμασία οι σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Στο τραπέζι η αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

4 ώρες πριν
Γυναίκα περπατά δίπλα σε κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών την επομένη ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος στη συνοικία Άιν ελ Μρέισα της Βηρυτού, στον Λίβανο. 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)

Διπλωματική πρωτοβουλία για επαφές Ισραήλ-Λιβάνου σε σκηνικό εύθραυστης εκεχειρίας

5 ώρες πριν
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

5 ώρες πριν
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign