pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Πόντιοι της Νέας Υόρκης έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην αμερικανική μεγαλούπολη

15/05/2023 - 9:34πμ
Μέλη των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης στην τοπική εκκλησία του Αγίου Νικολάου (πηγή: facebook.com/panpontianfederation)

Μέλη των «Κομνηνών» Νέας Υόρκης στην τοπική εκκλησία του Αγίου Νικολάου (πηγή: facebook.com/panpontianfederation)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενωμένοι και με τον υπέρτατο στόχο, εκείνο της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ού αιώνα, να είναι πάντοτε επίκαιρος τίμησαν οι ομογενείς της Νέας Υόρκης τους 353.000 νεκρούς μας. Η εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην αμερικανική μητρόπολη, την Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά, τον Ποντιακό Σύλλογο Νόργουοκ «Ο Πόντος» του Κονέκτικατ, το Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης, την Ποντιακή Ένωση «Ακρίται» Φιλαδέλφειας, την Ποντιακή Κοινότητα της Νέας Ιερσέης και το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων ΗΠΑ-Καναδά, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Προξενείου.

Κοινός τόπος αλλά και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση η προσήλωση των ομογενών στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου (πηγή: facebook.com/GreeceinNY)

«Το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία πρέπει να είναι στόχος όλων των Ελλήνων της ομογένειας και απανταχού. Όπως ομοίως κάθε εθνικό θέμα. Η Κύπρος, ο Πόντος, η Μακεδονία, η Θράκη, η Β. Ήπειρος και τα νησιά, όλη η Ιστορία μας. Αυτοί που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, την πίστη και την σημαία μας δεν λογάριασαν τον θάνατο, αλλά σκέφτονταν για το μέλλον όλων των Ελλήνων», είπε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά Κωνσταντίνος Τσιλφίδης.

Για το «καθήκον της νέας γενιάς» μίλησε ο πρόεδρος της Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΣ και Καναδά Αλέξανδρος Στεφανίδης. «Καθήκον της νέας γενιάς είναι να θυμούνται και να τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και να διασφαλίσουν ότι οι ιστορίες τους δεν θα ξεχαστούν και να συνεισφέρει στην μάχη ενάντια στην άρνηση της Γενοκτονίας», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης που έκανε για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, είπε πως διεθνής αναγνώριση και από την ίδια την Τουρκία, «Δεν είναι μια πράξη αντεκδικήσεως, δεν ζητάμε καμιά τιμωρία ή εκδίκηση, είναι μια ηθική δικαίωση για τους προγόνους μας και θέλουμε οι άνθρωποι σε όλους τους χώρους να ασκούν απρόσκοπτοι τα δικαιώματά τους, να υπάρχει ελευθερία, να υπάρχει ασφάλεια, να υπάρχει προοπτική».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την εκδήλωση αλλά και για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Οι ωμότητες και οι βαρβαρότητες που τελέστηκαν σε βάρος τους έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα στην συλλογική μνήμη των απανταχού Ελλήνων.  Είναι αυτονόητο ότι η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης αποτελεί πρωταρχικό καθήκον της ελληνικής Πολιτείας αλλά και όλων μας, ιδίως απέναντι στη νέα γενιά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας.

Ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος τέλεσε τη λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης, για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (πηγή: facebook.com/panpontianfederation)

Το τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων

Στον Άγιο Νικόλαο Νέας Υόρκης (St. Nicholas Greek Orthodox Church and National Shrine) τελέστηκε Μέγας Εσπερινός και τρισάγιο μνημόσυνο με αφορμή την 104η επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπου χοροστάτησε ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Στην εκκλησία βρέθηκαν αγήματα των ποντιακών συλλόγων που συνδιοργάνωσαν τις εκδηλώσεις μνήμης αλλά και αξιωματούχοι των προξενικών Αρχών αλλά και μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Με το λάβαρο της Ποντιακής Κοινότητας Νόργουοκ «Ο Πόντος», μέλη της στον ιερό ναού του Αγίου Νκολάου στη Νέα Υόρκη (πηγή: facebook.com/panpontianfederation)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Παπουτσίδης: Η φλόγα του πολιτισμού δεν σβήνει!

8/08/2025 - 3:29μμ
(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
Εικόνα από τον Μέγα Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Εσπερινό, το 2024, στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο (φωτ. αρχείου: flickr.com / imverias / Gerasimos Bekes)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο: Η 1.613η πανήγυρη στο ιερό προσκύνημα στην Καστανιά

7/08/2025 - 10:00μμ
Η Ελένη Καρακασίδου με το κύπελλο της Microsoft και τη σημαία του Πόντου στη Φλόριντα, στο αεροδρόμιο (φωτ.: Παναγιώτης Ασλανίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελένη Καρακασίδου: Μια φωτεινή 17χρονη, παγκόσμια πρωταθλήτρια της Microsoft – Ανήκει στην Ελλάδα, διατρανώνει την ποντιακή καταγωγή της

7/08/2025 - 5:25μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΠΟΝΤΟΣ

Χαψία: Οι ταπεινοί βασιλιάδες του Εύξεινου Πόντου – Το κούλισμα, τα μελίπαστα και τα βαρύπαστα

7/08/2025 - 10:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

πομπή προς την Πλατεία του Μικρασιάτη Πρόσφυγα στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου (φωτ.: Facebook / Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου)

Λήμνος: Οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν ξεχάστηκαν – Μια συγκινητική αναδρομή στις ρίζες

7 λεπτά πριν
Ξύλινες ματριόσκες σε κατάστημα στη Μόσχα, με τα πρόσωπα των Πούτιν και Τραμπ (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)

Σε διπλωματικό πόκερ το μέλλον της Ουκρανίας: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα, που ίσως γίνει τριμερής

31 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στη Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη (πηγή: Facebook / Kostas Diamandis)

Φωτιά στην Κομοτηνή, στη Νέα Μοσυνούπολη – Ήχησε το 112

56 λεπτά πριν
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

1 ώρα πριν
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Φθινόπωρο προκλήσεων για την κυβέρνηση: Η αγωνία των δημοσκοπήσεων, το… σπριντ μέχρι τη ΔΕΘ και το «βουνό» του ΟΠΕΚΕΠΕ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign